bacha 17.11.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Witam, jestem w trakcie ocieplania poddasza, mam od góry blachodachówka , folia paroprzepuszczalna, wełan mineralna 15 cm, miałam zamiar dać jeszcze 5 cm lub 10 wełny i na koniec folie, ale mnie fachowcy w głowie namieszali, że niby po moich 15 cm moge dać folię paroizolacyjną i na to 4 cm styropianu, ponoć tak robią w Niemczech ocieplenia poddasza. Na moje oko to niby nic nagannego w tym nie ma , pod dachówką szczelina, paroprzepuszczalna folia, wełna i paroizolacja ( folia + styropian) . Co o tym myślicie? Proszę o radę? Czy taka kolejnośc najpierw folia paroizolacyjna na wełnie a potem styropian będzie ok? Dla mnie byłoby to teraz git, bo folie dostałam gratis do wełny , jakbym wełne przykryła to by sie to cholerstwo tak nie pyliło a jakbym miała pieniądze na wykończenie poddasza to dołożyłabym styropian( a swoja drogą jaki? FS 12 cz 15?) i potem ruszt i GK. pozdrawiam Bacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 17.11.2003 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Moje uwagi sa następujace: pkt 2) STYROPIANU nie da sie jednoznacznie ocenić, tu bym rozdzielił: tam gdzie jest chłodno styropian jest praktycznie niezniszczalny, tam gdzie są temp. powyzej 70 st występuje degradacja styropianu, co moim zdaniem wyklucza go jako zastosowanie do ocieplenia dachu, szczególnie pokrytego blachą... pkt 4)Własności p-poż skad ta informacja, ze wełny są nasaczone lepiszczami i olejami ? Wg mojej wiedzy wełna to czysty kamień (bazalt) i przez strazaków jest uznawana za najlepsze zabezpieczenie p-poż, wiec dałbym jej max. ilosć pkt. pkt 6)"prawdopodobnie włókna stosowane do wyrobu wełen mają podobne działanie do włókien azbestowych"-to są tylko domysły,skoro udowodniono rakotwórcze działanie azbestu i wycofano go z produkcji, a wełnie nikt tego nie zdołał udowodnic, to moim zdaniem nie jest rakotwórcza, choc faktycznie podrażnia przy wykonawstwie. Co do zwierzatek: w WEŁNIE zwierzątka tylko występują a STYROPIAN potrafią doszczętnie zniszczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 17.11.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 ale welna ma gorsze wlasnosci izolacyjne. dlatego aby uzyskac ten sam efekt ocieplenia trzeba jej dac wiecej co zabiera cenna na poddaszu wysokosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petereke 17.11.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Witam, jestem w trakcie ocieplania poddasza, mam od góry blachodachówka , folia paroprzepuszczalna, wełan mineralna 15 cm, miałam zamiar dać jeszcze 5 cm lub 10 wełny i na koniec folie, ale mnie fachowcy w głowie namieszali, że niby po moich 15 cm moge dać folię paroizolacyjną i na to 4 cm styropianu, ponoć tak robią w Niemczech ocieplenia poddasza.Bacha Jak tak zrobiłem. Z tym że nie dawałem styropianu, rusztu i płyt GK, tylko styropian z supremą (styrosuprema), na to wkleiłem na klej plastikową siatkę o średnich oczkach i dalej - normalny tynk cem-wap. Widziałem tak ocieplone skosy u człowieka, który mieszka juz ponad 3 lata i sobie b. chwali, ciepło, cicho i ZERO pęknięć jak przy karton-gipsie. Tez twierdzi że widział to za zachodnią granicą, a jego ojciec nawet coś takiego robił u Niemców. Aha, ze względu na relatywnie ciężką kontrukcję (tynk) płyty styrosupremy przykęcone zostały do przygotowanego rusztu z deszczułek wkrętami do drewna z duzymi podkładkami - trzyma jak cholera. Pzdr. Petereke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 17.11.2003 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Pod takie rozwiazanie powinna byc odpowiednia wytrzymalosc konstrukcji wiezby dachowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacha 17.11.2003 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Petereke dzięki za info , jeśli nie widzicie żadnej pułapki w położeniu styropiany na folię paroizolacyjną to tak zrobię. przekonał mnie ten wątek, że na izolację poddasza można dać zarówno jedno jak i drugie ( zagrożenie pożarowe trudno lekceważyć, ale w zasadzie wszystkojest palne więc zagrożenie istnieje i tu i tu)Bacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts