Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My też zdecydowaliśmy się zmienić daszek nad drzwiami. Będzie wydłużony, obniżony i oparty na słupach. Z tym, że chcemy, by zachował lekkość, więc będzie oparty na drewnianych słupach.

Nasza Iskierka powstaje w pomorskim, więc Wam raczej nie po drodze;)

Pozdrawiam, również Agnieszka:)

No niestety nie podrodze, a szkoda. Życzę powodzenia w budowie i czekam na fotki.:)

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bierzemy pod uwagę budowę iskierki powiększonej i jedyny minus to brak suszarni. Czy ktoś z Was rozwiązał ten problem? Czy może jest ktoś kto wyrównał pokój nr 2 z pokojem nr 3, a powstałe pomieszczenie przeznaczył na suszarni z wejściem od korytarza? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Witam! Nasza iskierka jest poszerzona o metr od strony garażu tak żeby zmieścił się duży samochód no i musi znaleźć się miejsce na rowery. Zrezygnowaliśmy z obniżonego stropu i garderoby w sypialni. Do "garderoby" wchodzi się z łazienki i tam jest miejsce przeznaczone na suszarnię i pralnię. Przedzieliliśmy też pokój graniczący z klatką schodową. Ma osobne wejście od strony korytarza-przeznaczenie garderoba.Jeśli chodzi o parter to nie ma korytarza przelotowego do kuchni-jest zabudowany i z wejściem od strony kuchni służyć będzie jako spiżarnia. za to łazienka zyskała miejsce na mały prysznic ponieważ drzwi są w korytarzu przy wejściu do budynku.No i jest też schowek pod schodami.

Witam! Nasza iskierka jest poszerzona o metr od strony garażu tak żeby zmieścił się duży samochód no i musi znaleźć się miejsce na rowery. Zrezygnowaliśmy z obniżonego stropu i garderoby w sypialni. Do "garderoby" wchodzi się z łazienki i tam jest miejsce przeznaczone na suszarnię i pralnię. Przedzieliliśmy też pokój graniczący z klatką schodową. Ma osobne wejście od strony korytarza-przeznaczenie garderoba.Jeśli chodzi o parter to nie ma korytarza przelotowego do kuchni-jest zabudowany i z wejściem od strony kuchni służyć będzie jako spiżarnia. za to łazienka zyskała miejsce na mały prysznic ponieważ drzwi są w korytarzu przy wejściu do budynku.No i jest też schowek pod schodami.

Z tą suszarnią niezły pomysł, schowek pod schodami też ok. Dzięki za odpowiedź. Pozdr.

• 1 month później...
  • 7 months później...

Witam wszystkich forumowiczow:D

Mam pytanie w sprawie projektu iskierki prosze o jakies rady w sprawie tego projektu co warto by bylo zmienic w projekcie oraz moze jest ktos z gdanska albo okolic wraz z moja ukochana chcielibysmy zobaczyc jak taka iskierka wyglada chcialem podkreslic ze jak dlanas najlepszy projekt skromnego domu pozdrawiam i prosze o pomoc:) Kasia i Tomek

podaje ponizszy link projektu:

http://pracownia-projekty.dom.pl/hb_iskierka_poszerzona_po_0_5m_z_obu_stron_ce.htm

zajrzyj: to chyba najnowsze, a jesli wpiszesz w forumową wyszukiwarkę będzie jeszcze więcej:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?227081-Iskierka-po-mojemu/page38&highlight=iskierka

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?227081-Iskierka-po-mojemu/page38&highlight=iskierka

a przede wszystkim: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57578-projekt-ISKIERKA-pracownia-HB-STUDIO/page135&highlight=iskierka

oraz do jej z natury poszerzonej siostry marysi: orum.muratordom.pl/showthread.php?15240-projekt-MARYSIA-pracownia-HB-STUDIO/page135&highlight=marysia+studio

Hej!

Całkiem fajny projekt.

Każdy wybiera to co chce, ale ja zwróciłbym Twoją uwagę na:

- ilość okien => nie wiem jak ten dom byłby usytuowany na działce, ale okien jest dużo i są z każdej strony; według mnie zupełnie zbędne wydają się okna w takich miejscach jak pom. gospodarcze lub garaż...

- ścianka kolankowa jest bardzo niska, o ile w ogóle jest => to powoduje, że na górze powierzchni użytkowej jest niewiele, a główne miejsca, w których ona jest to ciągi komunikacyjne i schody

- balkon => ja bym zlikwidował, jeżeli potrzebujesz mnóstwa argumentów przeciw to pisz :)

Witam wszystkich forumowiczow:D

Mam pytanie w sprawie projektu iskierki prosze o jakies rady w sprawie tego projektu co warto by bylo zmienic w projekcie oraz moze jest ktos z gdanska albo okolic wraz z moja ukochana chcielibysmy zobaczyc jak taka iskierka wyglada chcialem podkreslic ze jak dlanas najlepszy projekt skromnego domu pozdrawiam i prosze o pomoc:) Kasia i Tomek

podaje ponizszy link projektu:

http://pracownia-projekty.dom.pl/hb_iskierka_poszerzona_po_0_5m_z_obu_stron_ce.htm

Moja iskierka co prawda jest podstawowa a nie poszerzona ale się wypowiem :) Prawie nie wprowadzaliśmy zmian. Jedynie kilka kosmetycznych tak na prawdę.

Podnieśliśmy ściankę kolankową o 30 cm, najbardziej na tym zyskała łazienka ale i pokoje są na pewno ustawniejsze. Więcej nie radzę bo straci na tym wygląd zewnętrzny, już u nas przeszkadza mi zbyt wysoko usytuowany daszek nad wejściem ale to może kwestia słabego przystosowania zmian.

Moja kuchnia jest troszkę za wąska ale w poszerzonej powinna być ok.

Łazienka na dole jest dość kłopotliwa w aranżacji (wąska) no chyba żeby zrezygnować z prysznica i pozostawić tylko toaletę. My zrezygnowaliśmy z obniżenia stropu nad garażem i zamiast sypialni z garderobą wygospodarowaliśmy tam dwa pokoje.

Otworzyliśmy salon na klatkę schodową dzięki czemu salon wydaje się większy.

Balkon uważam za zbędny ale mąż się uparł więc go mamy. Wolałabym większe okno ale to jak wszystko kwestia upodobań.

Na początku miałam więcej zarzutów do iskierki (poszerzona większość z nich by rozwiązała) ale po roku mieszkania na budowie coraz bardziej mi się podoba.

Hej!

Całkiem fajny projekt.

Każdy wybiera to co chce, ale ja zwróciłbym Twoją uwagę na:

- ilość okien => nie wiem jak ten dom byłby usytuowany na działce, ale okien jest dużo i są z każdej strony; według mnie zupełnie zbędne wydają się okna w takich miejscach jak pom. gospodarcze lub garaż...

- ścianka kolankowa jest bardzo niska, o ile w ogóle jest => to powoduje, że na górze powierzchni użytkowej jest niewiele, a główne miejsca, w których ona jest to ciągi komunikacyjne i schody

- balkon => ja bym zlikwidował, jeżeli potrzebujesz mnóstwa argumentów przeciw to pisz :)

A ja uważam że okna są jak najbardziej potrzebne nawet w pomieszczeniach gospodarczych czy garażu. Na przykład w naszej kotłowni mamy zaplanowaną pralnio suszarnię i wolałabym móc uchylić okno (inna sprawa jak się ma wentylację mechaniczną) poza tym ile przyjemniej wieszać pranie przy świetle naturalnym. To samo jak się coś w samochodzie robi. Jeśli garażu używasz tylko do postawienia tam samochodu to może i okno nie potrzebne.

A co do argumentów przeciw balkonowi to moim zdaniem zbędny wydatek a do tego podobno może być poważnym mostkiem termicznym. Mamy balkon i zupełnie z niego nie korzystamy. No może na początku jak lodówki nie mieliśmy to nam w tym celu służył.

• 4 months później...
  • 5 months później...
Witam, planujemy z mężem budowę Iskierki poszerzonej wiosną 2016. Jesteśmy w trakcie załatwiania formalności papierowych. Czy buduje ktoś Iskierkę w woj. pomorskim i byłby tak życzliwy i otwarty, aby pokazać nam swój domek? Na pewno inaczej prezentuje się w rzeczywistości.. Pozdrawiam.