Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fakt trochę już tego było na forum, ale ja słyszałem dużo pozytywów na temat tego ogrzewania, Rozkład temperatór nie jest taki zły bo to ogrzewanie głownie przez promieniowanie a rozchodzenie ciepła jest tu odmienne niż przy konwekcji. Tak czy inaczej może coś nowego bo tematy na ten temat były już poruszane dość dawno
https://forum.murator.pl/topic/53680-a-moze-ogrzewanie-scienne/#findComment-1171479

Trochę mnie to fascynuje. Wszyscy mówią o tym ogrzewaniu przez promieniowanie. A mnie się tam wydaje, że jednak mimo wszystko przy tak niskich temperaturach to jednak konwekcja dominuje. Niezależnie co by nam handlowcy próbowali wcisnąć. Więcej procentowo promieniuje grzejnik (bo ma wyższą temperaturę, a ta przy energii z promieniowania wchodzi z 4 potęgą).

Chyba cała korzyść to raczej z tego, że powierzchnia "grzejąca" jest nieporównywanie większa, co oznacza, że owa konwekcja zachodzi w większej masie powietrza - co z kolei oznacza, że jest wolniejsza (mniejsza prędkość przepływu).

Ale to "dominujące" promieniowanie to dla mnie jest trochę hasłem w stylu "energooszczędnego grzejnika". :D

https://forum.murator.pl/topic/53680-a-moze-ogrzewanie-scienne/#findComment-1171537

Wbrew pozorom wcale nie aż tak dużo :wink: (rośnie w 4 potędze więc zaczyna być naprawdę istotne przy wysokich temperaturach).

Z obliczeń robionych "na kolanie" wychodzi mi, że moc oddawana przez promieniowanie będzie na poziomie około 30% całości, więc jeszcze nie "głównie" przez promieniowanie. Częściowo i owszem. Reszta przez unoszenie (konwekcję).

Śmiem twierdzić, że w układach ogrzewania domków zdecydowanie dominuje konwekcja i przewodzenie ciepła a nie promieniowanie - to dostajemy w dużych ilościach od słońca jedynie. I od kominka :D.

Idea ogrzewania ściennego do mnie jak najbardziej przemawia. Podejrzewam, że właśnie coś takiego zastosuję w swojej nowobudowanej sypialni (wszędzie indziej będzie podłogowe). Wtedy nie będę miał żadnych przeciwwskazań do ułożenia grubych dech na podłodze.

https://forum.murator.pl/topic/53680-a-moze-ogrzewanie-scienne/#findComment-1171888

Myślę , że teraz już rozumiem.

Grzejnik o temperaturze 70stC to silnie promieniujące punktowe źródło ciepła. Występuje także bardzo intensywna konwekcja.

Podłogowe, to niskotemperaturowe, wielkopowierzchniowe źródło ciepła, gdzie udział promieniowania jest wysoki w stosunku do wywoływanej konwekcji.

Obie metody ogrzewania działają.

Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/53680-a-moze-ogrzewanie-scienne/#findComment-1171942

Bez problemu wbijesz - w marketach budowlanych za 30-40zł możes kupić wykrywacz elementów metalowych w ścianie - ścienne zwykle robi się z cienkich rurek miedzianych ale nawet jak jest zrobione z PEXala (jak na zdjęciu w poście wyżej) to wykrywacz też zlokalizuje rurkę (dokładność 1cm wystarczy - jeżeli wiemy, że rurki są poziomo położone co np. 20cm).

Poza tym jak taka ściana zaczyna się rozgrzewa to można sobie pirometrem sprawdzić przebieg przewodów (z dokładnością do 2cm) - pirometr z allegro kosztuje 150PLN i przyda się w audycie energetycznym robionym dla celów własnych - szczególnie jeśli budujemy lub remontujemy dom).

https://forum.murator.pl/topic/53680-a-moze-ogrzewanie-scienne/#findComment-1172634

bez urazy, ale mnie to nie przekonuje

chyba tylko żeby się pochwalić jaką to technologię się zastosowało

a patrząc na zdjęcie to wydaje mi się że tu wystąpi tylko konwekcja (ale tak dobrze to się na tym nie znam :oops: ) a gdzie promieniowanie :roll:

https://forum.murator.pl/topic/53680-a-moze-ogrzewanie-scienne/#findComment-1172656

A cóż złego jest w konwekcji? Będzie ona i tak zdecydowanie mniejsza (w sensie szybkości przepływu powietrza, podrywania kurzu itp) niż w przypadku grzejników tradycyjnych. Różnica podstawowa to rozmiary powierzchni grzejnej. Przy ogrzewaniu podłogowym i ściennym konwekcja "rusza" jednocześnie dużo większą masę powietrza, ale za znacznie mniejszą siłą (niższa różnica temperatur) co oznacza, że w zasadzie w całym pomieszczeniu równomiernie unosi się ogrzane powietrze do góry i opada wzdłuż ścian. Z racji tego, że nie ma "gorących punktów" (jak tradycyjny grzejnik) nie ma też miejsc z znacznych różnicach gęstości powietrza (a to decyduje o intensywności ruchu konwekcyjnego powietrza).

Przy ogrzewaniu ściennym jest prawie to samo, tyle że układ ruchu konwekcyjnego nieco inny - wzdłuż ściany ogrzewanej powietrze się unosi, rozchodzi się w miarę równomiernie pod sufitem, a schłodzone opada wzdłuż innych ścian (względnie zimniejszych).

Takie dwa proste schemaciki (strzałkami zaznaczony kierunek konwekcji):

1. Ogrzewanie ścienne (OS- ściana ogrzewana; sch-ściana chłodna)

OS|^^>>>vv|sch

OS|^^<<

============

2. Ogrzewanie podłogowe

|vv<<<>>>vv|

|vv---^^^--vv|

|vv>>^^<

==========

>

Różnica względem grzejnika polega na tym, że ten jest bardziej "intensywnym" źródłem ciepła, co oznacza, że lokalnie silniej ogrzewa powietrze (tuż przy grzejniku może mieć np koło 30 paru stopni). Ma wtedy znacznie (względnie) mniejszą gęstość niż reszta powietrza w pomieszczeniu i szybciej unosi się do góry. Ilość ciepła przekazywana na drodze promieniowania w przypadku grzejnika będzie względnie większa niż przy podłogówce (rośnie wraz z temperaturą źródła w 4 potędze, a konwekcja w 1). Obydwoma sposobami (promieniowanie i konwekcja) grzejnik taki dostarcza pewną ilość ciepła na bardzo ograniczonej powierzchi - tą samą (mniej więcej) ilość ciepła dostarcza nam podłogówka (lub ogrzewanie ścienne), tyle że na znacznie większej powierzchni. I stąd większy komfort temperaturowy - bardziej równomierny rozkład temperatury, wolniejsza konwekcja.

I to chyba głównie o to chodzi - że ruch konwekcyjny powietrza jest słabszy, a nie o to, że mniej ciepła tym sposobem dostarczamy. Proporcjonalnie do promieniowania - więcej.

https://forum.murator.pl/topic/53680-a-moze-ogrzewanie-scienne/#findComment-1172704