kulca 11.01.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Wentyl dałem przed z racji konstrukcji całości, skrzynkę z wymiennikiem mam w ocieplonym pomieszczeniu na strychu, a skrzynkę z wentylami poza nim. Zużyte leci w wymienniku w dół razem ze skroplinami. Z rozmrażaniem wymiennika nie ma również problemów. Jakbym robił wszystko od razu w jednej skrzynce zapewne wentyle wyciągały by z wymiennika powietrze, a że miałem najpierw skrzynkę z wentylami a dopiero później wymiennikową to tak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 11.01.2015 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Nie.. Fantom to jest czujnik tam włożony do powietrza wyrzucanego na zewnątrz, ono ma taką temp. Pisałem wyżej że nie mam jeszcze GWC tylko czujnik wstawiłem po prostu na wylocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysin 14.01.2015 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Sprzedam dwa nowe wentylatory EC 220mm model ECF220112V2SHB Wymiary i dane techniczne:http://www.activa.com.tw/products?language=en&sub_page=9&prod_id=169&cat_id=9 Max wydatek 765m3/hPłynna regulacja mocy pwm/DC 0-10V od 3W do 88W, dodatkowa linia Signal-Frequency o faktycznych obrotach (identycznie jak w ebm) Wentylatory bardzo solidne, waga 2.15kg Real zdjęcia http://krzysin.nazwa.pl/wentyle/Cena 900zl sztuka razem z ringami791 112 307 Edytowane 14 Stycznia 2015 przez krzysin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 15.01.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Sprzedam dwa nowe wentylatory EC 220mm model ECF220112V2SHB Wymiary i dane techniczne: http://www.activa.com.tw/products?language=en&sub_page=9&prod_id=169&cat_id=9 Max wydatek 765m3/h Płynna regulacja mocy pwm/DC 0-10V od 3W do 88W, dodatkowa linia Signal-Frequency o faktycznych obrotach (identycznie jak w ebm) Wentylatory bardzo solidne, waga 2.15kg Real zdjęcia http://krzysin.nazwa.pl/wentyle/ Cena 900zl sztuka razem z ringami 791 112 307 I teraz pytanie czy Tajwan kupuje u EBM-a czy EBM na Taiwanie .A może wychodzą z tej samej fabryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_boss 16.01.2015 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Za ok 10 dni jadę po swój wymiennik tu:http://www.recutech.com/counter-flow-heat-exchangerzakresy stosowania:http://www.recutech.com/example-of-first-solutionprogram:http://www.recutech.com/calculation-software Mogę komuś przywieźć za niewielką opłatą do Polski (potem odbiór osobisty Śląsk/Małopolska), bo mam wolne miejsce i szkoda mi powietrza wozić.Ceny na PRV, pytając podać model+grubość, robią dowolne w zakresie 100-950mm, ze skokiem ok. 2mm.Sprzęt na prawdę solidny, ceny przyzwoite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielsq 17.01.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Mr_Mabram czy oba wentyle kręcą się w tą samą stronę tak jak jest strzałka narysowana czy tylko ten jeden? dziwna sprawa ale moim zdaniem na 99% strzałka jest w złą stronę i wentyl ani ciągnie ani dmucha ale niech się wypowie ktoś kto posiada te wentyle. Kierunku obrotów się zmienić nie da w tych wentylach bo nawet nie ma to sensu więc jeżeli mam rację to wentyl ma uszkodzony jakiś czujnik i się obraca w złą stronę. Kierunek strugi powietrza zmieniamy zmieniamy przecież przez zmianę położenia wentyla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 17.01.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Za ok 10 dni jadę po swój wymiennik tu: http://www.recutech.com/counter-flow-heat-exchanger zakresy stosowania: http://www.recutech.com/example-of-first-solution program: http://www.recutech.com/calculation-software Mogę komuś przywieźć za niewielką opłatą do Polski (potem odbiór osobisty Śląsk/Małopolska), bo mam wolne miejsce i szkoda mi powietrza wozić. Ceny na PRV, pytając podać model+grubość, robią dowolne w zakresie 100-950mm, ze skokiem ok. 2mm. Sprzęt na prawdę solidny, ceny przyzwoite. Ja też się rozglądam za wymiennikiem ale raczej zdecyduje się na recair 160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 17.01.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Mr_Mabram czy oba wentyle kręcą się w tą samą stronę tak jak jest strzałka narysowana czy tylko ten jeden? dziwna sprawa ale moim zdaniem na 99% strzałka jest w złą stronę i wentyl ani ciągnie ani dmucha ale niech się wypowie ktoś kto posiada te wentyle. Kierunku obrotów się zmienić nie da w tych wentylach bo nawet nie ma to sensu więc jeżeli mam rację to wentyl ma uszkodzony jakiś czujnik i się obraca w złą stronę. Kierunek strugi powietrza zmieniamy zmieniamy przecież przez zmianę położenia wentyla. Tak oba kręcą się w tą samą stronę dlatego chciałem się skonsultować z innymi czy to "naturalny sposób" kęcenia się Wentyle normalnie reagują na zmianę obrotów w każdym razie. Ale przecież są to wentyle prądu zmiennego więc chyba nie mogą się "źle kręcić" ??? Nie mogę znaleźć instrukcji jak to mam podłączone kolorami do sterownika ALRES, może tam gdzieś popełniłem błąd i żyłem w nieświadomości?? ;( Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Mr_Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysin 17.01.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Wentylator ma się kręcić tak jak pokazuje strzałka. Proszę nic nie kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 17.01.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Patrząc jednak bliżej na mój rysunek, wentyl nie może się kręcić odwrotnie raczej bo przecież on zasysa powietrze przez intelring (od środka wentyla) i wyrzuca po okręgu. Gdyby się kręcił odwrotnie to ze względu na kształt ułożenia łopatek proces by był odwrócony i powietrze wylatywałoby od środka wentylatora. Pogrzebałem trochę w sieci i podłączenie przewodami mam dobrze, tak samo jak koledzy. "KULCA - więc tak, masz dokładnie taką samą elektronikę jak w moim R3G220: czerwony to +10V, niebieski masa, zółty PWM, i biały z impulsatora. Podłączasz do alresa tylko niebieskie wspólnie do masy (GND), a zółte odpowiednio wyciąg i nawiew. Czerwony +10V jest potrzebny gdy sterownik nie ma własnego źródła zasilania, tak jak potencjometry. Ochronny od silników jak najbardziej trzeba podłączyć. Sterownik nie ma metalowej obudowy stąd nie jest konieczne. " Przyczyna może leży gdzie indziej. Dzięki za sugestie ale nie ma mnie na miejscu i nie mam możliwości sprawdzenia. Jak już będę w domu i nie znajdę przyczyny to odkopie temat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 17.01.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 A może na sterowniku coś źle ustawiłeś ? Gdzie jest problem ? Czy masz otwartą obudfowę i widzisz co i jak się kręci ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.01.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Jak sobie radzicie ze sterowaniem wentylatorów w przypadku korzystania z GWC ? Chodzi o znacznie wyższe opory tłoczenia powietrza nawiewanego w stosunku do wywiewu. Podłączając oba wentylatory pod jedno sterowanie będziemy mieć różnice przepływów. Przy znacznie mniejszym oporze dla wentylatora wyciągowego będziemy mieć w domu podciśnienie. Np. w rekuperatorach Brink - system Constant Flow. Jak Wy to robiliście w rekuperatorach własnej roboty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Jak sobie radzicie ze sterowaniem wentylatorów w przypadku korzystania z GWC ? Jak Wy to robiliście w rekuperatorach własnej roboty? ja montuję nieco wydajniejszy wentylator na nawiewie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.01.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 W sterowniku Alresa można inaczej sterować nawiewem i wywiewem. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.01.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 W sterowniku Alresa można inaczej sterować nawiewem i wywiewem. Ale skąd wiesz, że masz taki sam strumień na nawiewie i wywiewie ? Jak to mierzysz, jak później programujesz ? bo chyba nie stoisz przy sterowniku i ciągle regulujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 18.01.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 ja mam osobno sterowane oba wentylatory.. ale szczerze mówiac steruję je tak samo, czym będzie objawiać się ta różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysin 18.01.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Podciśnieniem w domu i zaciąganiem lewego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.01.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 ja mam osobno sterowane oba wentylatory.. ale szczerze mówiac steruję je tak samo, czym będzie objawiać się ta różnica? A masz kominek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 18.01.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 nie mam kominka.. jakoś da się to zmierzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.01.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 nie mam kominka.. jakoś da się to zmierzyć ? Otwórz drzwi zewnętrzne i wklej folię. Ustawiaj wentylatory do momentu, aż nie będzie ani wklesła, ani wypukła. Wtedy różnica ciśnień będzie taka sama. Oznacz sobie kreskami na potencjometrach dla kilku różnych przepływności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts