gosciu01 14.03.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Jak się zbierze grupa minimum 6 osób to możemy zamawiać wentylatory Cały okres od deklaracji chęci do zakupu to z doświadczenia jakiś miesiąc ! i Ci od EBM-ów też potrafią zawalić terminy więc proszę brać na to poprawkę. a możesz napisać tu, bądź na priva cenę, jest netto / brutto z inletami? Jeśli załatwisz, to piszę się na dwa komplety. jeden to R3G220 z silnikami 55 drugi muszę policzyć - daj mi min. tydzień, teraz mam sporo roboty w pracy ... może w weekend przysiądę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 14.03.2011 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Jak się zbierze grupa minimum 6 osób to możemy zamawiać wentylatory Ja również się zgłaszam! Raczej nie policzę tak dokładnie jak gościu01 (nie podołam ), i wezmę komplet jak większość od 220stek (stawiam na AD 11-02 czyli motur 55) + ringi. Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.03.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Ja również się zgłaszam! Raczej nie policzę tak dokładnie jak gościu01 (nie podołam ), i wezmę komplet jak większość od 220stek (stawiam na AD 11-02 czyli motur 55) + ringi. Pozdrawiam, Grzesiek Nie musisz się martwić, to są bardzo dobre wentyle: ciche i energooszczędne, ale potrafią pokazać też pazur. Mają też wady, duże są, duże pudełko musi być na nie i musi być Cię na nie stać Można kupić mniejsze i tańsze, aczkolwiek jeśli zakupimy w cenie jaką zaproponował pioos, to nie tylko na inlety zostanie Ważne będzie aby instalacją i konstrukcją pudełka nie popsuć tego co można uzyskać tymi wentylami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioos 15.03.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Co do cen na wentyle to musi się wyklarować chociaż wstępna grupa zakupowa bo zależy ona (cena nie grupa )w dużej mierze od ilości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioos 15.03.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 120 to cena netto taka była w zeszłym roku jak będzie teraz zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 15.03.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Na horyzoncie jest oszczędność około 35€ na sztuce. Będzie na napoje przy składaniu klocków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej 76 17.03.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) Witajcie,rozmieściłem wloty i wyloty w pomieszczeniach, jak ktoś ma chwilkę proszę o pomoc czy jest ok.Zastanawiam się czy garderoba powinna mieć wyciągczy spiżarnia powinna mieć nadmuch ??Odcinek do kominka wykonam ale kominek na razie nie będzie zamontowanyTutaj link do rozmieszczenia pomieszczeń http://www.fulldesign.com.pl/reku/rozmieszczenie.png rekuperator właśnie składam z polipropylenu, wiatraczki mają być R3G220, na wyciągach nadmuchach przepustnice ze sterowaniem, filtry jeszcze nie wiem jakie ale myślę nad kupnem gotowca np.http://allegro.pl/filtr-powietrza-eu3-fi-200-kanalowy-z-wloknina-i1450498913.html GWC tu rura pcv200 o długości koło 100m dodatkowo zrobię pomiar prędkości powietrza w kanałach, wilgotności i temperatury w pomieszczeniach. Andrzej. Edytowane 17 Marca 2011 przez Andrzej 76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 17.03.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) Grupa VIP. Termin deadline zgłoszeń zakupów wentyli do 31.03.2011r.Dotyczy zakupu wentylatorów z inletami.Wymienniki realizujemy w II kolejności.No to mamy stan: gosciu01....................GS35/450...........................R3G220 - 2szt. - potwierdzonegosciu01....................GS30/300...........................R3G133 - 2szt. - potwierdzonehenry22......................GS25/350...........................R3G220 - 4szt. - potwierdzone marko222.......................................... ...................R3G220 - 2 szt.grzeniu666.................GS35/450...........................R3G220 - 2szt. - potwierdzonemg81...........................GS35/450...........................R3G220 - 2szt. - potwierdzoneteco.............................GS45/350...........................R3G220 - 2szt.galdysz........................................... .......................R3G220 - 2 szt.Mr_Mabram................GS35/450............................................... .....kulca............................GS35/450............................................... .....PawełKarpl..................GS25/350...........................R3G220 - 2 szt. - potwierdzoneAdmirał.......................................... .......................R3G225 - 2 szt.tmk767.......................................... .......................R3G220 - 2 szt.MacG.........................GS35/450...................................................Andrzej 76...........................................................R3G220 - 2 szt. - potwierdzoneslawek_wlkp........................................................R3G220 - 2 szt. - potwierdzonetomano971................GS45/400............................R1G220 - 2 szt. - potwierdzonemirasza......................GS30/300............................R3G133 - 2 szt. - potwierdzonegrabek...................................................................R3G133 - 2 szt. Edytowane 22 Marca 2011 przez gosciu01 Zaznaczam potwierdzenia na wentyle R3G do 31.03. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 17.03.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Szanowni Państwo z grupy zakupowej VIP,ponieważ kolega pioos ma dobrą propozycję cenową, a termin dostawy wentyli jest długi proponuje wyznaczyć termin deadline zapisów.Jakieś propozycje?Koniec marca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 17.03.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 W każdym pomieszczeniu, które nie jest na trasie przepływu powietrza powinien być umieszczony anemostat.Inaczej mogą być problemy.W Twoim przypadku w garderobie wywiew.Spiżarnia jeśli ma być pomieszczeniem chłodniejszym, to najlepiej umieścić w niej nawiew i wywiew, odcinając ją tym samym od reszty obiegu powietrznego.Ten okazjonalny wywiew z nad kominka ma najdłuższą odnogę i to dla niego będziesz musiał liczyć straty na ciśnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 18.03.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Witam szanowne grono budowniczych rekuperatorów. W Sobotę uruchomiłem moją centralę wentylacyjną z wymiennikiem Klingenburga GS35/350.Wszystko ładnie chodzi lecz dane z programu nie pokrywają się z danymi mierzonymi na centrali. Powietrze wlotowe do rekuperatora ma 4,5 st C ,zasysanie z domu 19st C a nawiew do pomieszczeń 12,5 st C,powietrze wyrzucane jakieś 8 st C.Coś za niska jest ta temperatura nawiewu.Program podaje przy tych parametrach nawiew na poziomie 17 st C.Co jest nie tak ?:oPrzypominam że pomiary były robione na krućcach centrali tym samym termometrem elektronicznym.Czyżby nie ocieplona obudowa z płyty OSB miała taki duży wpływ na wychłodzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 18.03.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) Witam szanowne grono budowniczych rekuperatorów. W Sobotę uruchomiłem moją centralę wentylacyjną z wymiennikiem Klingenburga GS35/350.Wszystko ładnie chodzi lecz dane z programu nie pokrywają się z danymi mierzonymi na centrali. Powietrze wlotowe do rekuperatora ma 4,5 st C ,zasysanie z domu 19st C a nawiew do pomieszczeń 12,5 st C,powietrze wyrzucane jakieś 8 st C.Coś za niska jest ta temperatura nawiewu.Program podaje przy tych parametrach nawiew na poziomie 17 st C.Co jest nie tak ?:oPrzypominam że pomiary były robione na krućcach centrali tym samym termometrem elektronicznym.Czyżby nie ocieplona obudowa z płyty OSB miała taki duży wpływ na wychłodzenie? a przy jakich przepływach powietrza? dobrze byloby znać też wilgotność. Gdzie stoi rekuperator ( w jakiej temperaturze otoczenia )? Wymiennik jest umieszczony pionowo, czy poziomo? Edytowane 18 Marca 2011 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 18.03.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Rekuperator stoi w garażu i jest tam 10 stopni,przepływ jakieś 160m3/h,wymiennik umieszczony pionowo,wilgotnośc na zewnątrz 85% wewnątrz 38%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 18.03.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) Trochę Twoje dane są niepokojące dla budowniczych reku... Widzę cztery potencjalne przyczyny.1. wpływ temperatury 10C otoczenia reku i wymiennika. Można by spróbować to policzyć, ale tylko przybliżeniu, bo bez jakichś całek, albo pochodnych II rzędu pewnie nie obyłoby się dla pełnej dokładności. Chodzi o to, że cześć wymiennika pracuje również z jego otoczeniem.Może spróbuj zrobić doświadczenie. Znajdź kilka płyt styropianowych lub wełnę i w miarę szczelnie obłóż ( tymczasem prowizorycznie ) rekuperator.Następnie ( po kilkunastu minutach ) wykonaj pomiary. Proszę daj znać jakie będziesz miał wyniki. 2. pionowe położenie wymiennika. Jest to mniej prawdopodobna przyczyna, ale możliwa.kondensat spływa zbyt szybko i nie oddaje w pełni ciepła w nim zawartego.( sprawność temperaturowa i entalpiczna ). Jeśli test ze styropianem nic nie da, to trzeba poziomo umieścić wymiennik. 3. Program Klingenburga nie do końca podaje właściwe dane.bardzo mało prawdopodobne. 4. Twoje pomiary nie były wykonane prawidłowo.wierzę, że bardzo mało prawdopodobne.Np. mierzysz temp. 19C w pomieszczeniach, a do reku poprzez kanały dociera już tylko 14C. Czyli masz nieocieplone kanały. Dziwi wówczas wysoka temp. wyrzucanego powietrza, stąd skłaniam się do przyczyny opisanej w pkt. 1. Edytowane 18 Marca 2011 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 18.03.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Rekuperator stoi w garażu i jest tam 10 stopni,przepływ jakieś 160m3/h,wymiennik umieszczony pionowo,wilgotnośc na zewnątrz 85% wewnątrz 38%. Sprawdziłem jeszcze w dwóch innych programach dla innych producentów wymienników dla układów zbliżonych, bo nie możliwe aby identycznych i wyszło, że temp. nawiewu do domu nie powinna być u Ciebie niższa niż 15,5-16C. A w obydwu przypadkach teoretycznie przynajmniej są to wymienniki słabsze konstrukcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KC57 18.03.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Nie widziałem schematu rekuperatora kolegi kkdarch ,ale nasuwa mi się sugestia czy przypadkiem nie ma prostego błedu ,który już udało mi się kiedyś znaleźć w recenzowanym projekcie. Chodzi mi o kierunki przepływu strug powietrza. Gdyby strugi przepływały współprądowo to sprawność wymiany drastycznie spada i nawet najlepszy wymiennik nic tu nie da. Kkdarch sprawdź czy przypadkiem nie jest tak u ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 18.03.2011 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 kkdarch pokaż fotki obudowy i wnętrza, i sposobu montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 19.03.2011 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Chodzi mi o kierunki przepływu strug powietrza. Gdyby strugi przepływały współprądowo ... Byłby to naj... z sugerowanych błędów skutkujący jednak poważnymi konsekwencjami w postaci słabej sprawności (55%). Gdzieś jednak wcięło te 20-25% Zobaczymy co kkdarch na to powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomano791 19.03.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Witam panowie !!! Postanowiłem się zarejestrować na forum ponieważ jestem na etapie budowy domu , moim oczkiem w głowie jest zagadnienie rekuperacji dlatego chciałbym się też dołączyć do dyskusji .Planowałem zakup rekuperatora KINETIC 500m/3 lecz po przeczytaniu postówwww w tym temacie coraz chętniej podchodzę do budowy takiego rekuperatora Chciałbym prosić bliższe informacje o dołączeniu do grupy chętnych na zakup wentylatorów i wymiennika Mnie interesowałby zestaw reku GS45/400 i wentyle R3G220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 19.03.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Nie widziałem schematu rekuperatora kolegi kkdarch ,ale nasuwa mi się sugestia czy przypadkiem nie ma prostego błedu ,który już udało mi się kiedyś znaleźć w recenzowanym projekcie. Chodzi mi o kierunki przepływu strug powietrza. Gdyby strugi przepływały współprądowo to sprawność wymiany drastycznie spada i nawet najlepszy wymiennik nic tu nie da. Kkdarch sprawdź czy przypadkiem nie jest tak u ciebie. Na tak "genialny" błąd w wymienniku krzyżowo przeciwprądowym bym nie wpadł! Jeśli w prosty sposób uśrednimy temperatury w strudze współprądowej (19C+4,5C)/2 = 11,75C. To jesteśmy blisko podanej temp. 12,5C i mogłoby to być prawdą, gdyż obliczenia są bardzo uproszczone. Ale co z powietrzem wywiewanym? kkdarch podał temp. 8C, a powinna być również zbliżona do 11,75C w takim przypadku (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts