Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie masz regulacji wentylatorów i się kręcą na full?

Oczywiście że mam regulacje tyle że na podwójnym potencjometrze.Myślałem o wykonaniu płytki z dodatkowymi potencjometrami do dokładnej regulacji tak żeby można było oddzielnie doregulować każdy wentylator a jednocześnie regulować całością.Nie to jednak jest rozwiązaniem,muszę poszukać przyczyny takowego stanu gdzie wentylator nawiewny daje około 45-50% więcej powietrza.Tu zwróciłem uwagę co napisał "gościu 01" odnośnie wentylatora wyciągowego i to też naprowadzało mnie na ten błąd.A może ten wentylator ma mniejszą wydajność jeśli ssie powietrze i tu trzeba korygować obrotami.Nie spodziewam się niespodzianek w instalacji gdyż mam rurociągi główne fi 200 i opory są raczej małe a odcinki fi 100 które to łączą poszczególne pomieszczenia dość krótkie.

Musiałbyś pomierzyć przepływy powietrza w kanałach i odpowiednio doregulować wentylatory

Też zamierzam użyć osobnej regulacji którą ustawię odpowiedni przepływ powietrza w kanałach , niektóre markowe rekuperatory posiadają taką regulację i zazwyczaj ustawia ją monter podczas montażu wentylacji .

Jest tylko jeden mały problem ... trzeba posiadać miernik przepływu powietrza "anemometr"

Czy ktos z Was ma jakies doswiadczenia z obrobka arkuszy polipropylenowych? Planuje zrobic wymiennik z wykozystaniem arkuszy plafoprop o grubosci 0,4mm - czekam wlasnie na probki. Jezeli ktos sie kiedys bawil tym materialem to prosze o kontakt.

Nie wiem jak arkusze plafoprop ale kanalikowe łatwo poprzycinać się dają nożem do tapet. Obecnie właśnie z tego składam wymiennik.

Plyty kanalikowe maja ta wade, ze wymiennik nie jest symetryczny.

Glowny problem to dystanse pomiedzy poszczegolnymi warstwami. O ile w warstwie plyty - kanaliki rabia za dystanse, o tyle pomiedzy plytami cos trzeba zrobic. Jakiekolwiek rozwiazanie albo komplikuje budowe, albo zmniejsza wykozystanie powierzchni. Kolejna wada plyt kanalikowych jest opor przeplywu - w kanalikach bedzie duzo wiekszy niz pomiedzy plytami.

Ja zamierzam skladac wymiennik z jednakowych elementow. Kazdy element bedzie wytlaczany z pojedynczej, plaskiej formatki PP. Wytloczenia beda spelniac podwojna funkcje - po pierwsze beda dystanasami, po drugie wprowadza ruch turbulentny przeplywajacego powietrza.

Jak sie zrobi matryce to potem mozna tego natluc ile sie chce - tanio i szybko :)

• 2 weeks później...
Dawno nie zaglądałem na forum, dlaczego o mnie zapomnieliście???

Ja jako ten z pierwszych zaproponowałem zakup tej partii wentyli.

Da radę jeszcze się podczepić?

Zdaje się, że trzeba było wysłać potwierdzenie(?), tylko skąd ja o tym miałem wiedzieć?

Ja też się pisałem na GS45/350 + R3G220 x 2szt.

A tak z innej beczki to czy zna ktoś sposób na nawilżanie powietrza po GWC wodnym1? Ze względu na wilgoć planuję wentylację roboczą na poziomie 100 m3/h przewietrzanie 300 m3/h (kubatura 520 m3, mieszkańcy 2+2)

Kubatura taka jak u mnie, też chciałem "wodny1" i w sumnie nigdy się nie zastanawiałem jak nawilżyć powietrze. Moje założenie było włączanie wentylacji czasowo na "maxa". Teraz chyba jednak pójdę w "wodny2" tym bardziej ze mam własną wodę ze studni i nie powinno być problemu ze zbyt suchym powietrzem.

Witam

Podziwiam wszystkich, którym udało się zbudować własny rekuperator. Niestety nie mam na tyle wiedzy i czasu, żeby zabrać się za to . Rozebraliśmy dom po powodzi i w sierpniu zaczniemy budowę domu szkieletowego. Zależy nam na czasie, żeby do grudnia się wprowadzić. Wiem, że rekuperator powinien się znaleźć ze względu na szkieletora. Pytanie co kupić, gdzie i na co zwrócić uwagę. Myślę, że wasza pomoc będzie najlepsza bo rozumiecie o co w tym chodzi, żeby działało :rolleyes: Może położyć tylko rury i później kupić rekuperator? Nie stać jest na sprzęt za 20 tyś. a podobno te tańsze to trochę lipa, bo wychładzają mieszkania pomimo wymiennika ciepła. Ważna jest ekipa, która to robi, tylko skąd ją wziąć. Ogrzewanie ma być na gaz i kominek z DGP, na dole ogrzewanie podłogowe, duża otwarta przestrzeń, kuchnia, spiżarnia, mała łazienka i pomieszczenie gospodarcze, poddasze cztery pokoje i łazienka. Proszę o radę jak to ugryźć. Myślę że te 10 tyś jesteśmy wstanie na to wydać a najlepiej tak 5 do 7 tyś. Czy to się da za tyle kupić i zrobić. Najważniejsze jest jednak żeby to funkcjonowało. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Klara2009

Może położyć tylko rury i później kupić rekuperator? Nie stać jest na sprzęt za 20 tyś. a podobno te tańsze to trochę lipa, bo wychładzają mieszkania pomimo wymiennika ciepła.

Wychładzają mieszkanie, ale nie bardziej, niż wentylacja grawitacyjna. Ogranicz kominy gdzie się tylko da (czyli zostanie Ci komin do kominka), to trochę oszczędzisz na tym, będzie na WM.

Witam

Chciałem zrobić taki sam wpis jak powyżej, ale kolega był szybszy ... :D

Jestem zainteresowany wymiennikiem GS35/450. Wentyle R3G220 już mam (kupiłem przez adama_mk).

Proszę o info, czy da się to jeszcze załatwić razem z opisywanym wcześniej zamówieniem grupowym. Jaka jest aktualna cena w "hurcie"?

Pozdrawiam

Andrzej