kawiarz 06.11.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Jak będziesz miał 20 wymienników to możesz z nimi negocjować, poniżej to śmiech na sali z rabatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 07.11.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 ... Co jakiś czas padają wpisy że ktoś buduje ale nikt nie pisze że zbudował i jak działa Nikomu się nie udało....? Z tego co kojaze: - adam_mk robil kiedys z mosiadzu 0,1 - sa nawet fotki na forum - sa tez fotki wymiennika z PP kanalikowego (niestety nie pamietam, przez kogo zrobiony) I to wszystko co kojaze. Wydaje mi sie, ze glownym elementem, ktory decyduje o budowie/kupnie wymiennika jest czas. Ja sam mialem w planach wlasna konstrukcje (gotowy projekt, material to PP), ale zwyczajnie nie mam na to czasu wiec chyba jendak wydam 3x tyle kasy i kupie Klingonburgera. Moze nie bedzie tak wydajny i tak tani, jak dedykowana samorobka, ale bedzie bez nakladow czasowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwedsa123 08.11.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Ja tak samo jestem chętny na wentyle ale muszę określic jakie mają być. U mnie kubatura to 700m3, wydajność planuję na 600m3/h. Będę miał GWC rurowy złożony z 2 nitek 160mm równoległych. Opór przepływu z obliczeń wychodził około 60Pa przy 400m3/h. GWC zakopuję za kilka tyg w ziemi a rekuperator planuję robić latem razem z poddaszem. Co do wymiennika to jeszcze nie wiem czy robiony własnoręcznie czy tak jak koledzy wspólnie zakupiony hurtem w grupie. Czy ktoś jest chętny do zorganizowania się w grupę do zakupu? Wspomniany wymiennik GS 45/350 ma dla wydajności 500m3/h opory 110Pa i sprawność 82%. Dla 600m3/h takie same parametry ma dla szerokości 400mm czyli musi być już GS 45/400. Większych rozmiarów wymienników nie chcę bo są już praktycznie wymiennikami krzyżowymi co widać w katalogu. Dla 300m3/h GS 45/400 ma straty tylko 40Pa i sprawność 85%, a dla 200m3/h straty 20Pa i sprawność teoretyczną 87% witam, ja już kupiłem wentylatory EBM (kolega z forum mi załatwił po ... poniżej 150 Euro) - z nowym wirnikiem 220, dlatego też nie jestem już zainteresowany zakupem i tworzeniem grupy- przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abdom 10.11.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Mam już płyty na obudowę centrali !!! :yes: Kupiłem w Chorzowie, w Paneltechu. Jak już wcześniej pisałem, produkują tam takie płyty do budowy różnych hal. Ponieważ te płyty są ogromne, to odrzuty z nich mają po kilka m2. Jak je sobie oglądałem, to wyszło, że większość ma ok. 3 mb - w sam raz na jedną centralę (mnie wyszło z obliczeń 1 x 2,8 m). Płyty mają o kilku do kilkudziesięciu centymetrów grubości i wypełnienie do wyboru: PUR, styropian (własnej produkcji) i wełna. Ja wybrałem płytę 40 mm z wypełnieniem PUR, blacha 0,5 mm cynkowana, malowana. Niestety, nie mieli akurat odrzutów płyt obustronnie gładkich. Wziąłem więc z jednej strony gładką (do środka centrali) a z drugiej "falistą" - "fale" mają ok 5 cm szerokości i ok. 2 mm wysokości, czyli praktycznie w niczym to nie przeszkadza. A nawet myślę, że dzięki temu płyta będzie sztywniejsza. Szerokość płyty to 113 cm, ale ze względu na pióro i wpust do łączenia z innymi płytami, użyteczna szerokość to ok. 105 cm. Na koniec najważniejsze - cena Myślałem, że będzie trochę taniej, ale i tak chyba nie jest źle - 60 zł/m2 brutto za płytę na gotowo, pomalowaną o bardzo dobrej izolacyjności. Adam_mk mówił, że materiały na płytę "hand-made" z gołych blach ocynkowanych i styropianu 20 mm wychodzą ok. 40 zł/m2 brutto a trzeba się przy tym trochę narobić. Na miejscu można zamówić też kątowniki zewnętrzne i wewnętrzne, ceowniki, itp. na każdą grubość płyt, ale nie pytałem się, po ile, bo będę sobie radził inaczej. W chali produkcyjnej dostałem swój kącik, gdzie mogłem sobie płytę wymierzyć i podocinać na gotowo (trzeba mieć własną kątówkę i przedłużacz), tak, ze na koniec wszystko powrzucałem do bagażnika. Już bym się chętnie wziął do roboty nad skrzynką, ale niestety, priorytety mi nie pozwalają Muszę najpierw skończyć ocieplanie poddasza, bo zima nadciąga... Z innej beczki: Do "rkowal79" ...Kanały od reku; (wszystko na rurach zwijanych alu własnoręcznie ocieplone) kawałek rury fi 200 dosłownie 1mb, potem rozdziela trójnikiem na fi 160.... Ja planuję nie dawać tego "dosłownie 1 m" na wylocie, tylko zrobić tak, jak potrzebuję, czyli otwory w centrali dla czerpni i wyrzutni po 200 mm a wloty i wyloty z pomieszczeń piętra i parteru po 2 x 150 mm. Dzięki temu będę mógł prowadzić rury z centrali od razu tam, gdzie potrzebuję, bez odcinak wspólnego. Dodatkowo, odpadają 2 trójniki i kłopoty związane z ocieplaniem ich (też planuję użyć rury spiro własnoręcznie ocieplane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko222 18.11.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Mr_Mabram dziękuję Ci bardzo za cenne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orsak 21.11.2011 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 (edytowane) GWC żwirowy + rekuperator dla domu jednorodzinnego 500m3 Przepis na GWC żwirowy + rekuperator (wszystko robione domowym sposobem). Informacje zawarte w tym poście zdobyłem czytając forum na poniższe tematy:Temat: Fotki GWC, solar, rekuTemat: Rekuperator "tymi ręcami" robionyTemat: gwc rurowy czy żwirowyInspiracji zaczerpnąłem od pana adam_mk NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! Co próbuje osiągnąć ? Chcę dalej rozwijać temat. Myśle że jak zebrane informacje będą w jednym miejscu to wszystkim to na dobre wyjdzie. W poniższym przepisie zostawiłem wolne miejsca, a żeby osoba kompetentna podzieliła się wiedzą ( ja nie jastem pewny niektorych informacji ). Jeżeli czegoś brakuje, coś trzeba dodać, rozwinąć jakieś zagadnienie, zrobić obliczenia, czegoś jest za wiele, coś jest źle, proszę o poprawkę ( oczywiście osobę znającej się na rzeczy ). Może ktoś ma jakieś zdjęcia, prosze wstawić w odpowiednie miejsce, a żeby wszystkim było łatwiej. Dlaczego wybrałem budynek o kubaturze wnętrza 500m3 Dlatego, że 500 to dobry przykład, można łatwo sobie obliczyć co potrzeba na budynek np: 420 czy 1000 m3. ( Ja sam mam 427m3 ) ŻWIROWY GRUNTOWY WYMIENNIK CIEPŁA- ( KUBATURA 12m3 samo złoże) -głebokość 2m z czego 1.30 gruntu, 10cm styropianu, 60cm żwiru ( głębokość w zależności od wód gruntowych. Jeżeli woda jest na głębokości 0.5m to trzeba szukać innych roziwiązać np: gwc rurowy ) lokalizacja? gdzie tylko mamy miejsce. -szerokość 2m -długość 10m -20m2 -geowłóknina na spód po bokach i od góry ( rodzaj w zależności od gruntu "Geowłuknina ma za zadanie niedopuszczenie do zamulenia przestrzeni pomiędzy ziarnami żwiru. Dla piasku - każda, od najtańszej. Dla iłów - gęściejsza, niestety, droższa." ) -rura pcv 250 fi z otworami 2 fi wiercone z czterech stron co 10cm po długości ( kładzione po długości wymiennika ) -żwir gruby +/-.....mm 2 kubiki na bezpośrednie przykrycie rur -żwir drobny 30-60mm 10 kubików na wypelnienie calości ( otoczaki ) -układ zraszania bezpośrednio nad żwirem ( częstotliwość zraszania -opcjonalnie "Termometr wewnętrzny, zewnętrzny na kablu i wilgotnościomierz." To do układu zraszaniab jak sucho to odkręcamy wode na 1 minutę) trzy rurki z nawierconymi otworkami 1 - 1.5mm ułożone po długości -folia ( nad geowłókniną i nad styripianem ) -styropian grubość 10cm wykładany 0.5 - 1.0m poza obrys złoża ( między foliami ) - czerpnia na wysokości ok 1.60m + filtr czerpni .........jaki?........... + daszek -1.20m zasypane ziemią. ( można sadzić drzewka płytko zakorzenione ) REKUPERATOR PŁYTOWY ( MOSIĘŻNY) POWIERZCHNIA REKU.......m2 -blacha mosiężna 0.1-0.2mm grubość, 30cm szerokość, 1.20m długość ( im dłuższa tym lepsza ale bez przesady ) w zależności od dostępu blachy.Można wykożystać inną blachę ............................................... -Ilość blach......................... -przekładki 3-4mm przerwa między blachami ( całść lutujemy ) - 2 wentylatory (wlotowy = wlotowy) o wydajności ...........m3/h jeden -odprowadzenie skroplin zasyfonowaną rurką ...................w którym miejscu?................ -pręty 25szt (długość w zależności od grubości rekuperatora ) i ograniczniki 3-4mm ( to montujemy po całej powierzchni blachy równomiernie z przekładkami ) to dla wzmocnienia i stabilności. Oraz zapobiega wpadania w rezonans blachy. -obudowa blaszana ociplona wełną -"Kanały wywiewne ( wyrzutnia ) muszą być otulone grubą warstwą termoizolacji. Optymalnie 5cm. wełny szczelnie owiniętej" -tłumik akustyczny ROZPROWADZENIE PO POMIESZCZENIACH -przewody (rury) ................jakie?.................... o łącznym przekroju nie mniejczym niż rura wychodząca z rekuperatora -Puszka Rozprężna przy wylotach -anemostaty ( wlotowe = wylotowe ) -"Dodatkowo - kilka lutni z "brudnych" pomieszczeń (kuchnia, łazienka, WC) Wyrzutnia na końcu lutni (koniecznie dobrze ocieplonych)." ELEKTRYKA / ELEKTRONIKA -czasowy włącznik / wyłącznik. POZWOLENIA/PLANY ITP. -..................... Edytowane 21 Listopada 2011 przez orsak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaug 27.11.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Witam, przeczytałem cały wątek, i zdecydowałem, że sam w miarę możliwości zrobię reku. Jednak mam zamiar wykonać również GWC. I nie wiem czy dobrze rozumuję, bypass montujemy na rurze od czerpni i w razie zmian temperatury przełącza się go i wtedy powietrze z GWC idzie przez reku ogrzewając wymiennik tak? Czy w zupełności omijamy całe reku? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.11.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Witam, czy ktos moze polecic jakies wentyle DC do reku do 200 m3/h ?? Jak ktos ma namiary na jakies komercyjne wymienniki to tez poprosze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 01.12.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Witam, czy ktos moze polecic jakies wentyle DC do reku do 200 m3/h ?? Jak ktos ma namiary na jakies komercyjne wymienniki to tez poprosze. Pozdrawiam Dlaczego DC, poczytaj o silnikach EC EBM-a, są bardzij energooszczędne od DC i lepiej się regulują. 200m3/h to ma byc max (warunki letnie i reku na bypassie) czy praca ciągła (ważna cisza)? Wentylatory które TU zrobiły największa "karierę" R3G220 AD11-02 do 2000 1/min są ciche, ale jak w lecie trzeba dmuchnąc (zwłaszcza jak ma się GWC) w lecie to też daja radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrq 02.12.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Z powodu braku czasu na budowę rekuperatora sprzedam wymiennik i komplet wentylatorów. Całość zakupiona kiedyś w ramach grupowego zamówienia.Posiadam dwa komplety: - wymiennik: GS45/450 - wentylatory + ringi: R3G 220 AD 11-02 Jeśli ktoś zainteresowany, to zapraszam na priv. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez mrq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.12.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Czy ktos robil sam sterownik do reku ? Czy jakies kupne ? Bo albo chcialbym cos kupic, albo zrobic cos np na 1wire Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 05.12.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Ja jeszcze nie ma żadnego sterownika tylko potencjometr wisi sobie jeden . Ale chciałbym kiedyś coś sklecić tylko nie bardzo jestem obeznany w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.12.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Ja jeszcze nie ma żadnego sterownika tylko potencjometr wisi sobie jeden . Ale chciałbym kiedyś coś sklecić tylko nie bardzo jestem obeznany w tym temacie ma być "pajączek" na przekaźnikach itp. czy z wyświetlaczem na procesorze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 05.12.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 "Jasiek" wyświetlacz mi nie jest potrzebny tylko więcej prądu zeżre ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.12.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 "Jasiek" wyświetlacz mi nie jest potrzebny tylko więcej prądu zeżre ) ja u siebie to mam taką pajęczynę że sam ledwo się w tym łapię... no ale ja ciągle coś przerabiam i eksperymentuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.12.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 JA mam taki wbudowany w reku. Ale jedyne co potrafi to trzy skoki predkosci. A cchialbym dodoac do tego jakies czasowe wylaczenia, czy mozliwsoc regulacji temperatur na bypasa. A po ile sa takie gotowce uniwersane jak ten MSR-12 ? Fantomps. Mysle, czy nie zrobic tego na 1 wire i jakims routerku na open-wrt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 06.12.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 ile kosztuje ten MSR-12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej 76 07.12.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Witam, Widzę że pomysł sterowania reku nie tyko za pomocą potencjometru został poruszony. powiedzcie co planujecie wykonać troszkę precyzyjniej. Mi do tej pory udało się wykonać pomiar prędkości w kanale i sterowanie przepustnicą żeby utrzymać stały przepływ.Chce zamontować to w każdym kanale wlotowym i wylotowym, Dodatkowo regulacja PWM wentylatorem EBM.Pomiar temperatury na ds18b21 i wilgotności na SHT71.Szukam presostatu z wyjściem (analog ,cyfra) z możliwością odczytania ciśnienia (głównie do pomiaru filtra). Jak zorganizowaliście sterowanie przepustnicą na bypas , mi wychodzi że najprościej dać 2x zwykłą przepustnicę i raz 1 a raz 2 zamykać. I w związku z tym pytanie czy wiecie gdzie kupić łącznik kanałowy z zaworem zwrotnym fi200(plastikowy). Takie zawory na fi100 sprawdziły się do sterowania przepływem(Castorama nie ma fi200). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 07.12.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 150-tki na allegro kiedyś widziałem ale czy dwusetki są to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.12.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 MSR-12 to koszt rzedu 900 zl. Nie malo. Choc jak na steronwik to i tak stosunkowo dobra cena jak na mozliwosci.Ale na 1 wire samemu mozna by to chyba zlozyc tak do 400 zl mysle. Ze strowaniem z komputera. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts