Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

Co jakiś czas padają wpisy że ktoś buduje ale nikt nie pisze że zbudował i jak działa

Nikomu się nie udało....?

Z tego co kojaze:

- adam_mk robil kiedys z mosiadzu 0,1 - sa nawet fotki na forum

- sa tez fotki wymiennika z PP kanalikowego (niestety nie pamietam, przez kogo zrobiony)

I to wszystko co kojaze.

Wydaje mi sie, ze glownym elementem, ktory decyduje o budowie/kupnie wymiennika jest czas.

Ja sam mialem w planach wlasna konstrukcje (gotowy projekt, material to PP), ale zwyczajnie nie mam na to czasu wiec chyba jendak wydam 3x tyle kasy i kupie Klingonburgera. Moze nie bedzie tak wydajny i tak tani, jak dedykowana samorobka, ale bedzie bez nakladow czasowych.

Ja tak samo jestem chętny na wentyle ale muszę określic jakie mają być. U mnie kubatura to 700m3, wydajność planuję na 600m3/h. Będę miał GWC rurowy złożony z 2 nitek 160mm równoległych. Opór przepływu z obliczeń wychodził około 60Pa przy 400m3/h.

GWC zakopuję za kilka tyg w ziemi a rekuperator planuję robić latem razem z poddaszem. Co do wymiennika to jeszcze nie wiem czy robiony własnoręcznie czy tak jak koledzy wspólnie zakupiony hurtem w grupie.

Czy ktoś jest chętny do zorganizowania się w grupę do zakupu?

Wspomniany wymiennik GS 45/350 ma dla wydajności 500m3/h opory 110Pa i sprawność 82%. Dla 600m3/h takie same parametry ma dla szerokości 400mm czyli musi być już GS 45/400. Większych rozmiarów wymienników nie chcę bo są już praktycznie wymiennikami krzyżowymi co widać w katalogu.

Dla 300m3/h GS 45/400 ma straty tylko 40Pa i sprawność 85%, a dla 200m3/h straty 20Pa i sprawność teoretyczną 87%

witam, ja już kupiłem wentylatory EBM (kolega z forum mi załatwił po ... poniżej 150 Euro) - z nowym wirnikiem 220, dlatego też nie jestem już zainteresowany zakupem i tworzeniem grupy- przepraszam

Mam już płyty na obudowę centrali !!! :yes::yes::yes:

Kupiłem w Chorzowie, w Paneltechu. Jak już wcześniej pisałem, produkują tam takie płyty do budowy różnych hal. Ponieważ te płyty są ogromne, to odrzuty z nich mają po kilka m2. Jak je sobie oglądałem, to wyszło, że większość ma ok. 3 mb - w sam raz na jedną centralę (mnie wyszło z obliczeń 1 x 2,8 m).

Płyty mają o kilku do kilkudziesięciu centymetrów grubości i wypełnienie do wyboru: PUR, styropian (własnej produkcji) i wełna. Ja wybrałem płytę 40 mm z wypełnieniem PUR, blacha 0,5 mm cynkowana, malowana. Niestety, nie mieli akurat odrzutów płyt obustronnie gładkich. Wziąłem więc z jednej strony gładką (do środka centrali) a z drugiej "falistą" - "fale" mają ok 5 cm szerokości i ok. 2 mm wysokości, czyli praktycznie w niczym to nie przeszkadza. A nawet myślę, że dzięki temu płyta będzie sztywniejsza. Szerokość płyty to 113 cm, ale ze względu na pióro i wpust do łączenia z innymi płytami, użyteczna szerokość to ok. 105 cm.

Na koniec najważniejsze - cena :D Myślałem, że będzie trochę taniej, ale i tak chyba nie jest źle - 60 zł/m2 brutto za płytę na gotowo, pomalowaną o bardzo dobrej izolacyjności. Adam_mk mówił, że materiały na płytę "hand-made" z gołych blach ocynkowanych i styropianu 20 mm wychodzą ok. 40 zł/m2 brutto a trzeba się przy tym trochę narobić.

Na miejscu można zamówić też kątowniki zewnętrzne i wewnętrzne, ceowniki, itp. na każdą grubość płyt, ale nie pytałem się, po ile, bo będę sobie radził inaczej.

W chali produkcyjnej dostałem swój kącik, gdzie mogłem sobie płytę wymierzyć i podocinać na gotowo (trzeba mieć własną kątówkę i przedłużacz), tak, ze na koniec wszystko powrzucałem do bagażnika.

Już bym się chętnie wziął do roboty nad skrzynką, ale niestety, priorytety mi nie pozwalają :bash: Muszę najpierw skończyć ocieplanie poddasza, bo zima nadciąga... :)

Z innej beczki:

Do "rkowal79"

...Kanały od reku; (wszystko na rurach zwijanych alu własnoręcznie ocieplone) kawałek rury fi 200 dosłownie 1mb, potem rozdziela trójnikiem na fi 160....

Ja planuję nie dawać tego "dosłownie 1 m" na wylocie, tylko zrobić tak, jak potrzebuję, czyli otwory w centrali dla czerpni i wyrzutni po 200 mm a wloty i wyloty z pomieszczeń piętra i parteru po 2 x 150 mm. Dzięki temu będę mógł prowadzić rury z centrali od razu tam, gdzie potrzebuję, bez odcinak wspólnego. Dodatkowo, odpadają 2 trójniki i kłopoty związane z ocieplaniem ich (też planuję użyć rury spiro własnoręcznie ocieplane)

• 2 weeks później...

GWC żwirowy + rekuperator dla domu jednorodzinnego 500m3

Przepis na GWC żwirowy + rekuperator (wszystko robione domowym sposobem). Informacje zawarte w tym poście zdobyłem czytając forum na poniższe tematy:

Temat: Fotki GWC, solar, reku

Temat: Rekuperator "tymi ręcami" robiony

Temat: gwc rurowy czy żwirowy

Inspiracji zaczerpnąłem od pana adam_mk NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!

Co próbuje osiągnąć ?

Chcę dalej rozwijać temat. Myśle że jak zebrane informacje będą w jednym miejscu to wszystkim to na dobre wyjdzie. W poniższym przepisie zostawiłem wolne miejsca, a żeby osoba kompetentna podzieliła się wiedzą ( ja nie jastem pewny niektorych informacji ). Jeżeli czegoś brakuje, coś trzeba dodać, rozwinąć jakieś zagadnienie, zrobić obliczenia, czegoś jest za wiele, coś jest źle, proszę o poprawkę ( oczywiście osobę znającej się na rzeczy ). Może ktoś ma jakieś zdjęcia, prosze wstawić w odpowiednie miejsce, a żeby wszystkim było łatwiej.

Dlaczego wybrałem budynek o kubaturze wnętrza 500m3

Dlatego, że 500 to dobry przykład, można łatwo sobie obliczyć co potrzeba na budynek np: 420 czy 1000 m3. ( Ja sam mam 427m3 )

ŻWIROWY GRUNTOWY WYMIENNIK CIEPŁA- ( KUBATURA 12m3 samo złoże)

-głebokość 2m z czego 1.30 gruntu, 10cm styropianu, 60cm żwiru ( głębokość w zależności od wód gruntowych. Jeżeli woda jest na głębokości 0.5m to trzeba szukać innych roziwiązać np: gwc rurowy ) lokalizacja? gdzie tylko mamy miejsce.

-szerokość 2m

-długość 10m

-20m2

-geowłóknina na spód po bokach i od góry ( rodzaj w zależności od gruntu "Geowłuknina ma za zadanie niedopuszczenie do zamulenia przestrzeni pomiędzy ziarnami żwiru. Dla piasku - każda, od najtańszej. Dla iłów - gęściejsza, niestety, droższa." )

-rura pcv 250 fi z otworami 2 fi wiercone z czterech stron co 10cm po długości ( kładzione po długości wymiennika )

-żwir gruby +/-.....mm 2 kubiki na bezpośrednie przykrycie rur

-żwir drobny 30-60mm 10 kubików na wypelnienie calości ( otoczaki )

-układ zraszania bezpośrednio nad żwirem ( częstotliwość zraszania -opcjonalnie "Termometr wewnętrzny, zewnętrzny na kablu i wilgotnościomierz." To do układu zraszaniab jak sucho to odkręcamy wode na 1 minutę) trzy rurki z nawierconymi otworkami 1 - 1.5mm ułożone po długości

-folia ( nad geowłókniną i nad styripianem )

-styropian grubość 10cm wykładany 0.5 - 1.0m poza obrys złoża ( między foliami )

- czerpnia na wysokości ok 1.60m + filtr czerpni .........jaki?........... + daszek

-1.20m zasypane ziemią. ( można sadzić drzewka płytko zakorzenione )

REKUPERATOR PŁYTOWY ( MOSIĘŻNY) POWIERZCHNIA REKU.......m2

-blacha mosiężna 0.1-0.2mm grubość, 30cm szerokość, 1.20m długość ( im dłuższa tym lepsza ale bez przesady ) w zależności od dostępu blachy.

Można wykożystać inną blachę ...............................................

-Ilość blach.........................

-przekładki 3-4mm przerwa między blachami ( całść lutujemy )

- 2 wentylatory (wlotowy = wlotowy) o wydajności ...........m3/h jeden

-odprowadzenie skroplin zasyfonowaną rurką ...................w którym miejscu?................

-pręty 25szt (długość w zależności od grubości rekuperatora ) i ograniczniki 3-4mm ( to montujemy po całej powierzchni blachy równomiernie z przekładkami ) to dla wzmocnienia i stabilności. Oraz zapobiega wpadania w rezonans blachy.

-obudowa blaszana ociplona wełną

-"Kanały wywiewne ( wyrzutnia ) muszą być otulone grubą warstwą termoizolacji. Optymalnie 5cm. wełny szczelnie owiniętej"

-tłumik akustyczny

ROZPROWADZENIE PO POMIESZCZENIACH

-przewody (rury) ................jakie?.................... o łącznym przekroju nie mniejczym niż rura wychodząca z rekuperatora

-Puszka Rozprężna przy wylotach

-anemostaty ( wlotowe = wylotowe )

-"Dodatkowo - kilka lutni z "brudnych" pomieszczeń (kuchnia, łazienka, WC)

Wyrzutnia na końcu lutni (koniecznie dobrze ocieplonych)."

ELEKTRYKA / ELEKTRONIKA

-czasowy włącznik / wyłącznik.

POZWOLENIA/PLANY ITP.

-.....................

Edytowane przez orsak

Witam,

przeczytałem cały wątek, i zdecydowałem, że sam w miarę możliwości zrobię reku. Jednak mam zamiar wykonać również GWC. I nie wiem czy dobrze rozumuję, bypass montujemy na rurze od czerpni i w razie zmian temperatury przełącza się go i wtedy powietrze z GWC idzie przez reku ogrzewając wymiennik tak? Czy w zupełności omijamy całe reku?

Pozdrawiam

Witam, czy ktos moze polecic jakies wentyle DC do reku do 200 m3/h ?? Jak ktos ma namiary na jakies komercyjne wymienniki to tez poprosze.

Pozdrawiam

Dlaczego DC, poczytaj o silnikach EC EBM-a, są bardzij energooszczędne od DC i lepiej się regulują. 200m3/h to ma byc max (warunki letnie i reku na bypassie) czy praca ciągła (ważna cisza)? Wentylatory które TU zrobiły największa "karierę" R3G220 AD11-02 do 2000 1/min są ciche, ale jak w lecie trzeba dmuchnąc (zwłaszcza jak ma się GWC) w lecie to też daja radę.

Z powodu braku czasu na budowę rekuperatora sprzedam wymiennik i komplet wentylatorów. Całość zakupiona kiedyś w ramach grupowego zamówienia.

Posiadam dwa komplety:

- wymiennik: GS45/450

- wentylatory + ringi: R3G 220 AD 11-02

Jeśli ktoś zainteresowany, to zapraszam na priv.

Edytowane przez mrq

JA mam taki wbudowany w reku. Ale jedyne co potrafi to trzy skoki predkosci. A cchialbym dodoac do tego jakies czasowe wylaczenia, czy mozliwsoc regulacji temperatur na bypasa.

A po ile sa takie gotowce uniwersane jak ten MSR-12 ?

Fantom

ps. Mysle, czy nie zrobic tego na 1 wire i jakims routerku na open-wrt.

Witam,

Widzę że pomysł sterowania reku nie tyko za pomocą potencjometru został poruszony.

powiedzcie co planujecie wykonać troszkę precyzyjniej.

Mi do tej pory udało się wykonać pomiar prędkości w kanale i sterowanie przepustnicą żeby utrzymać stały przepływ.

Chce zamontować to w każdym kanale wlotowym i wylotowym, Dodatkowo regulacja PWM wentylatorem EBM.

Pomiar temperatury na ds18b21 i wilgotności na SHT71.

Szukam presostatu z wyjściem (analog ,cyfra) z możliwością odczytania ciśnienia (głównie do pomiaru filtra).

Jak zorganizowaliście sterowanie przepustnicą na bypas , mi wychodzi że najprościej dać 2x zwykłą przepustnicę i raz 1 a raz 2 zamykać. I w związku z tym pytanie czy wiecie gdzie kupić łącznik kanałowy z zaworem zwrotnym fi200(plastikowy). Takie zawory na fi100 sprawdziły się do sterowania przepływem(Castorama nie ma fi200).