diabelski 25.11.2012 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Nad górną łazienką mam wygospodarowany kącik na reku, jest to ciepła przestrzeń więc rury z czerpni są izolowane wełną 15cm aby ukiknąć skraplania podczas transportu zimnego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 25.11.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Ja mam na poddaszu ale całe jest ocieplone wełną. Testowałem chwile ale nie powinno być problemu. Wszystkie rury owinięte wełną 5cm i streczem. Z wymiennika lała się woda tylko po stronie wywiewu oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 30.11.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Sterownik wiekszością zdecydowaliśmy, że w miarę szybko będziemy załatwiać, chciałbym to zrobić do końca roku, czyli gdzieś w połowie grudnia. Tutaj jeszcze dostałem zdjęcie zestawu od producenta: A czy jak zamówimy go do końca grudnia to dostaniemy go przed końcem roku, czy nie ma szans? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 30.11.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 myślę że jest szansa, będę w poniedziałek już uderzał z konkretnym zamówieniem, dam Wam znać na maila na kiedy by trzeba organizować pieniążkiaktualizacja listy:- kulca- kawiarz- reku- diabelski- Mr_Mabram- brachol- Jedrych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 04.12.2012 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Zamontowałem sterownik Alres i wygląda na to że rozjeżdżają się trochę temperatury z rzeczywistymi.Poza tym działa świetnie.Poniżej jest zdjęcie temperatur jakie mam na centrali. Tu już się robi nowa obudowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 05.12.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 myślę że jest szansa, będę w poniedziałek już uderzał z konkretnym zamówieniem, dam Wam znać na maila na kiedy by trzeba organizować pieniążki aktualizacja listy: - kulca - kawiarz - reku - diabelski - Mr_Mabram - brachol - Jedrych Witam. Jeśli można, dopisuję się do listy. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 05.12.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) czyli po aktualizacji: - kulca- kawiarz- reku- diabelski- Mr_Mabram- brachol- Jedrych- GL35- agrafPanowie napisze do Was na PM odnośnie szczegółów, chciałbym do 16 grudnia zamknąć temat listy. Edytowane 5 Grudnia 2012 przez kulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.12.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 myślę że jest szansa, będę w poniedziałek już uderzał z konkretnym zamówieniem, dam Wam znać na maila na kiedy by trzeba organizować pieniążki aktualizacja listy: - kulca - kawiarz - reku - diabelski - Mr_Mabram - brachol - Jedrych A niech tam - tez dopisz mnie do listy. Pytanie : czy ten steronwik psuje do wszelkich wentylatorow czy trezba kupic rozne wersje (kiedys tak bylo chyba) ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 05.12.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) lista bieżąca: - kulca- kawiarz- reku- diabelski- Mr_Mabram- brachol- Jedrych- GL35- agraf- szczukotsterownik nie jest uniwersalny, zakup dotyczy sterownika w wersji C czyli do sterowania wentylatorami EC (0-10V), choć jak negocjowałem warunki była mowa o mniejszej ilości, więc może jak by ktoś chciał inną wersję to da radę, jak ktoś będzie zainteresowany to zapytam Edytowane 5 Grudnia 2012 przez kulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.12.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Kurcze. Nie wiem jakie mam wentyle w swoim reku Jutro rozkrecam i sprawdzam. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 06.12.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Kurcze. Nie wiem jakie mam wentyle w swoim reku Jutro rozkrecam i sprawdzam. Fantom a jak je teraz załączasz, mają biegi? Jaki masz reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.12.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Coś takiego : http://www.ned-air.pl/index.php/produkty/wentylacja-domowa/flexiline Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 06.12.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Coś takiego : http://www.ned-air.pl/index.php/produkty/wentylacja-domowa/flexiline Fantom "Centrale wentylacyjne FlexiLine 300, 400 to urządzenia o zaskakująco kompaktowej budowie. Ich standardowym elementem są wentylatory EC (komutowane elektronicznie),z pełną regulacją prędkości obrotowej." czyli wersja C równiez do Twojego reku ale dla pewności zajrzyj do środka i zobacz ile wyprowadzeń mają silniki a jak teraz sterujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.12.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 No wlasnie teraz mam ten oryginalny "sterownik" - czyli przelaczanie mechaniczne 3 pozycyjne Mozna bylo dokupic lepszy - ale i tak wg mnie cienki - za jakies 2 tys ! Musze jeszcze podpytac, czy mozna przedluzyc ten kabel powyzej 10m, i jak sie sprawdzi jak bedzie to zwykly kael telefoniczny/alarmowy 4-zylowy. Bo taki mam wlozony w sciane I stawiam, ze mam z 15m. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 06.12.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 długość przewodu sterownik - panel niby 10m alres w instrukcji podaje, zapytam go czy 15 m będzie jeszcze OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 06.12.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 No wlasnie teraz mam ten oryginalny "sterownik" - czyli przelaczanie mechaniczne 3 pozycyjne Mozna bylo dokupic lepszy - ale i tak wg mnie cienki - za jakies 2 tys ! Musze jeszcze podpytac, czy mozna przedluzyc ten kabel powyzej 10m, i jak sie sprawdzi jak bedzie to zwykly kael telefoniczny/alarmowy 4-zylowy. Bo taki mam wlozony w sciane I stawiam, ze mam z 15m. Fantom Według producenta sterownika max10m .Ja połączyłem istniejący kabel i wyszło mi 18m.Nawet działa:rolleyes:bez problemu.Oryginalny kabel jest wykonany ze skrętki komputerowej (4pary) i pary są poskręcane czyli wychodzą cztery kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 06.12.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 WitamWreszcie!! ostatnia strona. Dobrze że taka robota że można trochę poczytać. Ruszam z robieniem reku w styczniu tzn chciałbym ale jeszcze nic nie mam. W sumie mogę zacząć od sterownika już go widzę na ścianie przy kominku:)Na wiosnę wchodzi ekipa od gładzi i malowania więc musiałbym poprowadzić kabelki do sterownika tak jak pisał kulca skrętka 4 pary plus jeszcze jakieś zasilanie potrzebne będzie chyba. Najbardziej mnie martwi ta odległość bo do gwc glikolowego będzie około 15 m.Wymiennik raczej ten klingenburg, wentyle wiadomo 220, Nie chce się rozpisywać na razie i was zanudzać koncepcjami jakie pow. itd. będę opisywał podczas roboty.Potrzebne mi te wentyle ale nie pamiętam czy ktoś jeszcze szuka. Jak znajdę chwilę to popytam w Niemczech w firmach ciekawe jakie tu ceny. Mieszkam w Polsce ale na samej granicy, praca itd. Generalnie od samego początku obudowe chciałem zrobić z samego styroduru 3 cm ale ja mam koncepcję wzmocnienia go profilami UD 30mm ( w celu skręcenia ścianek oczywiście przez uszczelki. Do xps generalnie nie wszystko się klei ale wystarczy przetrzeć tarką taką do styr. i jest git, nawet blachę można w miejscu montażu EBMów. Ciąć trzeba na gorąco (lutownica) ewentualnie nożykiem ale wtedy powoli bo twarde dziadostwo -nożyk potrafi pęknąć i nierówno wychodzi czasami ( fot. pare postów wcześniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 06.12.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 WitamWreszcie!! ostatnia strona. Dobrze że taka robota że można trochę poczytać. Ruszam z robieniem reku w styczniu tzn chciałbym ale jeszcze nic nie mam. W sumie mogę zacząć od sterownika już go widzę na ścianie przy kominku:)Na wiosnę wchodzi ekipa od gładzi i malowania więc musiałbym poprowadzić kabelki do sterownika tak jak pisał kulca skrętka 4 pary plus jeszcze jakieś zasilanie potrzebne będzie chyba. Najbardziej mnie martwi ta odległość bo do gwc glikolowego będzie około 15 m.Wymiennik raczej ten klingenburg, wentyle wiadomo 220, Nie chce się rozpisywać na razie i was zanudzać koncepcjami jakie pow. itd. będę opisywał podczas roboty.Potrzebne mi te wentyle ale nie pamiętam czy ktoś jeszcze szuka. Jak znajdę chwilę to popytam w Niemczech w firmach ciekawe jakie tu ceny. Mieszkam w Polsce ale na samej granicy, praca itd. Generalnie od samego początku obudowe chciałem zrobić z samego styroduru 3 cm ale ja mam koncepcję wzmocnienia go profilami UD 30mm ( w celu skręcenia ścianek oczywiście przez uszczelki. Do xps generalnie nie wszystko się klei ale wystarczy przetrzeć tarką taką do styr. i jest git, nawet blachę można w miejscu montażu EBMów. Ciąć trzeba na gorąco (lutownica) ewentualnie nożykiem ale wtedy powoli bo twarde dziadostwo -nożyk potrafi pęknąć i nierówno wychodzi czasami ( fot. pare postów wcześniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 06.12.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 obciążalność styków to 3A, producent pisze że przy GWC glikolowym można pompę zamiast przepustnicy podłączyć, że ta jest wtedy zbędna kulca jesteś pewien że jest to 3A a nie 0,3A gdzie to na stronie jest bo coś nie mogę znaleźć. Producent napisał to w mailu do ciebie? To tak bardziej profilaktycznie pytam bo pompka obiegowa musiała by i tak na 3 biegu latać żeby brać te 0,3A ale może dzieciak przełączy czy coś przez pomyłkę.. Myślicie że moduł wykonawczy będzie można gdzieś przy reku na nieogrzewanym strychu pospinać? Puszka hermetyczna będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 06.12.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 kulca jesteś pewien że jest to 3A a nie 0,3A gdzie to na stronie jest bo coś nie mogę znaleźć. Producent napisał to w mailu do ciebie? To tak bardziej profilaktycznie pytam bo pompka obiegowa musiała by i tak na 3 biegu latać żeby brać te 0,3A ale może dzieciak przełączy czy coś przez pomyłkę.. Myślicie że moduł wykonawczy będzie można gdzieś przy reku na nieogrzewanym strychu pospinać? Puszka hermetyczna będzie? W załączniku wycinek z instrukcji, na końcu dane techniczne. Puszka jest hermetyczna, ma dławiki do przeprowadzania przewodów więc na strychu spokojnie może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts