Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

przeczytałem do 180 któreś strony po czym zrobiłem reku.

ale właśnie dziś go wyłączyłem pomóżcie !!!!

sam reku może i działa nie najgorzej, wentyle 220 w osobnych skrzynkach też ok. ale.

W przewodach na poddaszu nie ocieplonym, mam mnóstwo wody. Jak próbowałem go podnieść to aż chlupie, z 1 rury fi 200 wylałem dziś pół wiadra wody.

przewody ocieplone rega 100 i 200.

Woda wykrapla się nie od początku pomieszczenia tylko po jakiś ~15m przewodu od tego miejsca jest coraz cięższy.

co z tym zrobić?? Może jest jakieś inne forum o tym problemie??

ps. pierwszy wentyl mam od strony czerpni przed reku . Drugi od strony wywiewu przed reku. (ale to chyba nie problem skroplin tak mi pasowało).

Witajcie,

sam reku może i działa nie najgorzej, wentyle 220 w osobnych skrzynkach też ok. ale.

W przewodach na poddaszu nie ocieplonym, mam mnóstwo wody. Jak próbowałem go podnieść to aż chlupie, z 1 rury fi 200 wylałem dziś pół wiadra wody.

Woda wykrapla się nie od początku pomieszczenia tylko po jakiś ~15m przewodu od tego miejsca jest coraz cięższy.

ps. pierwszy wentyl mam od strony czerpni przed reku . Drugi od strony wywiewu przed reku. (ale to chyba nie problem skroplin tak mi pasowało).

po prostu masz za słabo ocieplone rury. to nie ma być 5 - 10 cm wełny, tylko znacznie więcej. ja na nieocieplonym stropie mam 40 cm welny nad przewodami wentylacyjnymi i jest ok.

Witajcie,

ja przy 5cm dobrej wełny klimafixa specjalnego do ocieplania rur, mam ten sam problem, woda zbiera się niemiłosiernie, dodatkowo sama skrzynka na poddaszu mimo że zrobiona z płyty warstwowej 40mm to wykrapla tyle wody, że ta wylewa się wszelkimi najmniejszymi nieszczelnościami (woda wykrapia się i od strony wlotu i od wylotu, pod wylotem mam odpływ) , musiałem wymiennik odłączyć od instalacji, i teraz będę go przenosił na dół do ciepłego pomieszczenia gospodarczego.

po prostu masz za słabo ocieplone rury. to nie ma być 5 - 10 cm wełny, tylko znacznie więcej. ja na nieocieplonym stropie mam 40 cm welny nad przewodami wentylacyjnymi i jest ok.

możesz wrzucić fotki jak to masz zrobione?

Edytowane przez kulca

W tym miejscu napisze jeszcze taką uwagę co do wentylacji: w moim przypadku rozprowadzenie mam na nieużytkowym, nieogrzewanym poddaszu, z racji kosztów i łatwizny stosowałem termoflexy, takie z perforowaną wewnętrzną ścianką. Okazało się to niewypałem, wełna na wywiewach wszędzie jest mokra (wydaje mi się, że wilgoć wyciągana z domu plus słaba izolacja termoflxa z co za tym idzie skraplanie się na jego powierzchni wody dało ten efekt). Obecnie wymieniam całość na sztywne rury, plus na to wełna rockwoola klimafix i isovera ventilam 50mm grubości. Mam już tak zrobiony kilkumetrowy odcinek i powiem że różnica pomiędzy flexami jest obłędna. Po prostu wyrzucone pieniądze. Przestrzegam jak ktoś rozprowadza wentylację po nieogrzewanych pomieszczeniach, nie korzystajcie z termoflexu, jego śladowe ilości wełny nie zapewnią dobrej termoizolacji.

Witam

Obawiam się że właśnie i mnie to spotkało, kolego kulca jakie przewody zastosowałeś podaj jakiś kontakt.

Z góry dziękuje.

ja przy 5cm dobrej wełny klimafixa specjalnego do ocieplania rur, mam ten sam problem, woda zbiera się niemiłosiernie, dodatkowo sama skrzynka na poddaszu mimo że zrobiona z płyty warstwowej 40mm to wykrapla tyle wody, że ta wylewa się wszelkimi najmniejszymi nieszczelnościami (woda wykrapia się i od strony wlotu i od wylotu, pod wylotem mam odpływ) , musiałem wymiennik odłączyć od instalacji, i teraz będę go przenosił na dół do ciepłego pomieszczenia gospodarczego.

możesz wrzucić fotki jak to masz zrobione?

zdjęć w trakcie realizacji nie robiłem. strop mam drewniany, na nim układałem rury do wentylacji. pomiędzy nie luźno układana wełna - najtańsza marketowa. na to jeszcze 3 warstwy po 15 cm = 45 cm. łączna grubość ocieplenia stropu 60 cm.

zdjęć w trakcie realizacji nie robiłem. strop mam drewniany, na nim układałem rury do wentylacji. pomiędzy nie luźno układana wełna - najtańsza marketowa. na to jeszcze 3 warstwy po 15 cm = 45 cm. łączna grubość ocieplenia stropu 60 cm.

czyli rury pomiędzy legary, w wolne miejsca wełna, i na górę ta warstwa 45cm?

Witam

Obawiam się że właśnie i mnie to spotkało, kolego kulca jakie przewody zastosowałeś podaj jakiś kontakt.

Z góry dziękuje.

ja teraz chcę to jeszcze dobrze obłożyć 10cm wełny, zobaczymy czy coś pomorze (w sumie 15cm wełny na rurach, plus folia strech)

ja teraz chcę to jeszcze dobrze obłożyć 10cm wełny, zobaczymy czy coś pomorze (w sumie 15cm wełny na rurach, plus folia strech)

dokładnie tak.

jak masz za słabo ocieplone rury, to po prostu wykrapla się w nich reszta wilgoci nieodebrana przez reku. a jak widać mogą to być znaczne ilości.

na ociepleniu nie oszczędzaj. wełna jest teraz tania. im więcej dasz - tym lepszy efekt.

książkowo, to aby spokojnie spać powinieneś mieć na ociepleniu tych rur współczynnik oporu cieplnego na poziomie ścian zewnętrznych

Według mnie jak masz 45 cm wełny na nad rurami to marne szanse żeby wykraplanie zachodziło w rurach. Jeżeli rury leżą pomiędzy legarami zaraz nad sufitem kg mają ciepło od pomieszczeń. Według mnie skrapla się w reku który stoi na belkach, ewentualnie w rurach przy reku które mają cieńszą izolację. Rury wchodzą w dół między belki więc mają spadek i spływa.

Mam podobną konstrukcję stropu i właśnie myślę jak to zrobić. Będą leżały prawie na płytach gk nad nimi 15- 20 cm włókien celulozowych. Reku w garażu podwieszone do sufitu - nie zajmuje miejsca.

Nawal wełny na reku i rury wychodzące z reku ale nie ściskaj jej za mocno streczem na rurach bo zmniejszają się jej właściwości izolacyjne. Trzeba sprawdzić czy nie jest mokra ta wełna już nawinięta (jakieś przecieki) bo też marna izolacja. Wełna zachowuje swoje parametry jak jest luźna i sucha. Najlepiej przenieść reku i przebić się rurami od razu między belki nie wychodząc nad nie.

Edytowane przez pietras83

Witam,

tak sobie rury położyłem, miałem to zawinąć jak widać poniżej

IMAG0415.jpg

ale wiem już ze to nic nie da skoro przy 0 na dworzu już powódź. (jeszcze nie wiem jak to zrobić). Ale to już chyba tylko do kosza.

tu wentyl 220 w obudowie

IMAG0418.jpg

oraz reku miał być obudowany jak wentyl ale nie wyszło jeszcze choć na niego nie narzekam (kiedyś go obuduje).

IMAG0417.jpgIMAG0419.jpg

rury mam poprowadzone dookoła domu na poddaszu fi 100 koło reku choinka (nieocieplona kolejny błąd) za choinką fi 200 do reku.

fi 100 dlatego bo chce zrobić regulacje przepływu w każdym kanale co już prawie działa na zasadzie anometru termicznego.

Może lepiej jednak 2x fi200 dookoła + trójniki i od nich do i z pomieszczeń?

mam taki rozkład pomieszczeń, poddasze nie używane.

dom - rekuperacja.jpg

Dzięki za namiar na płytę warstwową akurat w trójmieście będę miał blisko.

Witam

...bo chce zrobić regulacje przepływu w każdym kanale co już prawie działa na zasadzie anometru termicznego...

Ooo widzę że ktoś jeszcze myśli o termoanemometrze! Prowadziłeś już jakieś prace czy próby? Ja chcę zbudować dwa termoanemometry aby równoważyć nawiew z wywiewem bez względu na załącznaie GWC i bypassu które mam u siebie oraz zatykanie filtrów.

Rozważałem już kilka opcji. Jest kłopot z dostaniem b. cienkiego drutu platynowego bo pierwotnie myślałem żeby przeciągnąć taki przez przekrój kanału i klasyczny układ. Znalazłem też fajną AN Lineara z rozwiązaniem z małą żarówką ze stłuczonym kloszem. Ciekawe czy wolfram sprawdził by się na dłuższą metę. Oglądałem też przepływomierze samochodowe. Tyle że ich czujniki malutkie i ciekawe jak miejsce zamocowania w przekroju kanału wpływał by na odczyty. Napisz do czego doszedłeś w tej kwestii, bardzo mnie to interesuje. Pozdrawiam!

oraz reku miał być obudowany jak wentyl ale nie wyszło jeszcze choć na niego nie narzekam (kiedyś go obuduje).

[ATTACH=CONFIG]153793[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]153794[/ATTACH]

możesz zrobić zdjęcia wnętrza skrzynki, szczególnie krawędzie jak je pouszczelniałeś?

Edytowane przez kulca