kkdarch 11.12.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 ja przy 5cm dobrej wełny klimafixa specjalnego do ocieplania rur, mam ten sam problem, woda zbiera się niemiłosiernie, dodatkowo sama skrzynka na poddaszu mimo że zrobiona z płyty warstwowej 40mm to wykrapla tyle wody, że ta wylewa się wszelkimi najmniejszymi nieszczelnościami (woda wykrapia się i od strony wlotu i od wylotu, pod wylotem mam odpływ) , musiałem wymiennik odłączyć od instalacji, i teraz będę go przenosił na dół do ciepłego pomieszczenia gospodarczego. Najlepiej od razu umieścić centralę pod sufitem w cieplejszym pomieszczeniu i jest spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 11.12.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Najlepiej od razu umieścić centralę pod sufitem w cieplejszym pomieszczeniu i jest spokój.[ATTACH=CONFIG]153853[/ATTACH] ano to i mnie czeka, rada dla wszystkich, wymiennik koniecznie w ogrzewanym (ciepłym) pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.12.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 długość przewodu sterownik - panel niby 10m alres w instrukcji podaje, zapytam go czy 15 m będzie jeszcze OK Wiadomo coś ? I jaka wyszła cena kóncowa ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 11.12.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Wiadomo coś ? I jaka wyszła cena kóncowa ? Fantom Producent pisał że testował 30m i działało, ale dla pewności daje 10m. Sądzę że jak masz dobry kabel to będzie śmigać. Cena na PM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KC57 12.12.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Producent pisał że testował 30m i działało, ale dla pewności daje 10m. Sądzę że jak masz dobry kabel to będzie śmigać. Cena na PM Czy temat zakupu sterownika już zamknięty? Wpadłem na ten wątek po dłuższej nieobecności , a właśnie myślę o sterowaniu mojego układu WM ,który póki co działa w "manualu". Nawiasem mówiąc spisuje się bardzo dobrze.Jeżeli jest jeszcze możliwość dopisania do grupy to bardzo proszę , a jeżeli już nie to może założymy następną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 12.12.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) tak jak pisałem, do piątku czekam na wpłate, prosze osoby które się zadeklarowały o pamiętanie o tym terminie. Na dzisiaj pieniądze otrzymałem od: - kawiarz- reku- diabelski- Mr_Mabram- brachol- GL35- agraf- szczukot Kolego KC57, mam odłożonych 9 sztuk, jesli ktoś by się wycofał to wtedy sterownik mógłbys nabyć na już, zaczekamy do piątku i zobaczymy jak się sprawa rozwinie Edytowane 12 Grudnia 2012 przez kulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej 76 12.12.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Witam Ooo widzę że ktoś jeszcze myśli o termoanemometrze! Prowadziłeś już jakieś prace czy próby? Ja chcę zbudować dwa termoanemometry aby równoważyć nawiew z wywiewem bez względu na załącznaie GWC i bypassu które mam u siebie oraz zatykanie filtrów. Rozważałem już kilka opcji. Jest kłopot z dostaniem b. cienkiego drutu platynowego bo pierwotnie myślałem żeby przeciągnąć taki przez przekrój kanału i klasyczny układ. Znalazłem też fajną AN Lineara z rozwiązaniem z małą żarówką ze stłuczonym kloszem. Ciekawe czy wolfram sprawdził by się na dłuższą metę. Oglądałem też przepływomierze samochodowe. Tyle że ich czujniki malutkie i ciekawe jak miejsce zamocowania w przekroju kanału wpływał by na odczyty. Napisz do czego doszedłeś w tej kwestii, bardzo mnie to interesuje. Pozdrawiam! Ja zrobiłem to na mostku, w układzie stało temperaturowym jako czujnik zastosowałem termistor i w testach pokojowych wyszło dobrze, dodatkowo czujnik temperatury powietrza DS18B21. W układzie temperatura termistora utrzymuje się na poziomie 70C. Piszecie o rurach twardych, podajcie coś więcej bo mi tylko do głowy te kanalizacyjne przychodzą. Jak się domyślam mogę kilka rur zawinąć w jedno ocieplenie. Tylko żeby nie razem wyloty i nawiewy bo mi reku wyjdzie i znów się skropli jak się domyślam. Gdzie tanio dostane wełnę i jaką proponujecie. Bo jak mam to owijać po 40cm to wychodzą jakieś spore ilości. jeszcze jedna sprawa jak mi te rury zamokły to już ich nie mogę użyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 13.12.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Aktualizacja wpłat: edit: - kawiarz- reku- diabelski- Mr_Mabram- brachol- GL35- agraf- szczukot Edytowane 14 Grudnia 2012 przez kulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 14.12.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 No to chyba już mamy komplet więc do dzieła "Kulca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 14.12.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 No to chyba już mamy komplet więc do dzieła "Kulca" Zamówienie złożone, chciałbym Wam to wysłać jak tylko dojdzie, abyście na Święta mięli zabawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kain 17.12.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Witam, tak sobie rury położyłem, miałem to zawinąć jak widać poniżej ...... .......ale wiem już ze to nic nie da skoro przy 0 na dworzu już powódź. (jeszcze nie wiem jak to zrobić). Ale to już chyba tylko do kosza. Kolego, bardzo dokładnie obejżyj wewnętrzną powierzchnię zastosowanych rur. Prawdopodobnie jest ona delikatnie dziurkowana. Powietrze wywiewane stygnie i zaczna się wykraplanie wilgoci, która przez te dziurki wnika w wełnę pogarszając jej izolacyjność. Proces przyspiesza lawinowo. Proponuję wymienić wszystko na np. stalowe ocynkowane + klimafix. Oczywiście używamy kształtek z uszczelkami, wykonujemy spadki i zasyfonowane odwodnienia. Musi być dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kain 17.12.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Można ściemniacz led dc 0-12v zastosować do tych wentyli? Jeśli myślisz o wentylatorach EC to odradzam takie oszczędności. Za wentylatory zapłacisz ~2000PLN, a zniszczysz je ściemniaczem za 50 zeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 17.12.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 ... wykonujemy spadki i zasyfonowane odwodnienia. Musi być dobrze! Jak zrobic sasyfonowanie przewodu wentylacyjnego, tudzież odpływ skroplin? Masz jakieś fotki z realizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kain 17.12.2012 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Zastępujemy kawałek przewodu trójnikiem. Bocznik trójnika skierowany w dół zamykamy szczelnym deklem, w deklu otwór w otworze rurka, dalej syfon i do kanalizacji lub na dwór.Łatwo to zrobić z dekla stalowego, który po przewierceniu trzeba wyoblić (można to zrobić poprzez przeciąganie śrubą). Do wyoblenia można przylutować wykielichowaną rurkę miedzianą (z miedzi miekkiej). Wygląda i działa doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 18.12.2012 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) A taki syfon na wywiewowych rurkach?Musze niestety przerobić skrzynkę reku, czy można ją zrobić tak, aby z niej zamiast jednego kroćca fi200 wychodziło 3 xfi100 i 1xfi120? akurat tyle wywiewowych i nawiewowych anemostatów z obliczeń mi wychodzi. Do tej pory miałem redukcje na przewodach fi200>2xfi150, później te fi150>3xfi100, ale izolowanie tych rozdzielaczy to masakra.Cos takiego:http://pics.tinypic.pl/i/00221/6jupfo73lqvi.jpg Reku będzie na poddaszu nieużytkowym, zrobię mu takie małe pomieszczenie wyizolowane wełną (takie żebym mógł w nim się poruszać), myślałem zrobić je nad pomieszczeniem gospodarczym, w suficie kratka 60x60cm aby ciepło z dołu leciało do niego, a czy jakbym wyrzutnię w nim wypuścił, i pózniej w ścianie wylot to wywiewane powietrze nie ogrzewało by mi tego pomieszczenia? Edytowane 18 Grudnia 2012 przez kulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 18.12.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 A taki syfon na wywiewowych rurkach? Musze niestety przerobić skrzynkę reku, czy można ją zrobić tak, aby z niej zamiast jednego kroćca fi200 wychodziło 3 xfi100 i 1xfi120? akurat tyle wywiewowych i nawiewowych anemostatów z obliczeń mi wychodzi. Do tej pory miałem redukcje na przewodach fi200>2xfi150, później te fi150>3xfi100, ale izolowanie tych rozdzielaczy to masakra. Cos takiego: http://pics.tinypic.pl/i/00221/6jupfo73lqvi.jpg Reku będzie na poddaszu nieużytkowym, zrobię mu takie małe pomieszczenie wyizolowane wełną (takie żebym mógł w nim się poruszać), myślałem zrobić je nad pomieszczeniem gospodarczym, w suficie kratka 60x60cm aby ciepło z dołu leciało do niego, a czy jakbym wyrzutnię w nim wypuścił, i pózniej w ścianie wylot to wywiewane powietrze nie ogrzewało by mi tego pomieszczenia? To chyba nie wiesz ile wilgoci wylatuje z domu(pranie ,gotowanie ,kąpiele ,toalety:yes:).Bardzo ładnie widać jak jest mróz i żona akurat rozwiesiła pranie w suszarni ,dymi się jak z komina z wyrzutni(oczywiście para wodna) i zapachy. Lepiej dobrze zaizoluj i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 18.12.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) czerpnie z wyrzutnią pomyliłeś na rysunku.wrrrrrróć, to ja pomyliłem.... Edytowane 18 Grudnia 2012 przez herakles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.12.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Szkoda, że w sterowniku Alresa takich "wejść 5" nie ma więcej Bo ja u siebie z chęcią bym wykorzystał zarówno tryb 3,4 jak i 6. Teraz zrobię jakąś łatę. Tryb 6 jest mi potrzebny, więc tryb 4 obsłużę z centralki alarmowej - po prostu odłączę zasilanie rekuperatora. Trybu 3 już nie będę miał jak zrobić - a kabelek koło reku z czujki wisi Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 18.12.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Szkoda, że w sterowniku Alresa takich "wejść 5" nie ma więcej Bo ja u siebie z chęcią bym wykorzystał zarówno tryb 3,4 jak i 6. Teraz zrobię jakąś łatę. Tryb 6 jest mi potrzebny, więc tryb 4 obsłużę z centralki alarmowej - po prostu odłączę zasilanie rekuperatora. Trybu 3 już nie będę miał jak zrobić - a kabelek koło reku z czujki wisi Fantom heh, tez o to pisałem do alresa, odpisał że wiązało by się to z większą PCB, obudową a co za tym idzie wyższe koszta. Ja myślę wsadzić w szereg jakieś przekaźniki z parami NO NC, normalnie przepływ na przewód żółty idzie ze sterownika, ale gdy coś się będzie chciało jak np tryb 3 to podajesz na zółty 10V z przewodu czerwonego silnika wyciągowego, a drugi przekaźnik rozłącza przewód żółty silnika nawiewowego, robiąc stop i masz tryb 3 ps. mam już sterowniki, dzisiaj wieczorem jak będę w hipolu to je wyślę do Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.12.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Ale ja musze miec tryb 6 Troche nie czaje jak chcesz zpolaczyc tryb 3 i 4 przekaznikami. Co ustawisz w menu ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts