kulca 18.12.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) To 6 cięzko. Do trybu 3: te przekaźniki jako dodatkowy osprzęt, niezależny od pracy sterownika. Bierzesz np przekaźnik na 12v, taki z dwoma parami styków zwierno rozwiernych. Dodatkowe źródło napięcia 12v łączysz poprzez Twój wyłącznik z cewką. I teraz poprzez styki normalnie zwarte puszczasz sygnał z alresa do silnika. w momencie gdy podasz napięcie na cewkę, styki normalnie zwarte się rozewrą, i jak odpowiednio połączysz sekcję wyciągu to na wspólny podajesz 10V z czerwonego przewodu silnika wyciagowego. Druga para styków rozłączyła sterowanie silnikiem nawiewowym. Efekt jak tryb 3 niezależnie od sterownika.Trybu 4 w ten sposób nie zrobisz, bo tam sterownik zmniejsza obroty do minimum, chyba że znowu te 10V poprzez rezystor lub potencjometr, na oba silniki, wtedy uzyskujesz minimalne obroty ustawione wartością oporu. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez kulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.12.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Zrobię u siebie tryb 6 i dodatkowo sterowanie centralka alarmowa - wyłączenie reku. Myślę, ze w czasie nieobecności to nawet lepsze niż wolne obroty.A pożarówkę już sobie daruję. Fantom Edytowane 19 Grudnia 2012 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 19.12.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Ostateczny projekt skrzynki: http://files.tinypic.pl/i/00222/e7pp6x2helyc.jpg Założyłem sterownik, narazie bez wymiennika i z moimi przemoczonymi termofleksami (zerowa izolacja). Stary "sterownik" na potencjometrze z diodami sygnalizującymi pracę była taki: http://pics.tinypic.pl/i/00222/2b744wvs6z7u.jpg tu jego praca, biała dioda nawiew, niebieska wywiew, środkowa czerwona zamrożenie wymiennika (sterowana sygnałem z presostatu), diody w realu migają równomiernie, aparat tego nie wychwycił jak zrobić by był film w oknie forum? a teraz wypas: http://pics.tinypic.pl/i/00222/at368hecjgy0.jpg Edytowane 20 Grudnia 2012 przez kulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diabelski 20.12.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 He,he... fajnie zapierdziela ten corso we śnie, na żarcie chyba nie wyrabiasz... A teraz na ścianie to rembrandt, zamiast bohomazu. Oby działał tak jak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.12.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Cwaniaczek. Sam już założył a my czekamy Fantom ps. Cofam - też mi właśnie przyszła paczka. Ale chyba będę instalował dopiero za jakieś dwa tygodnie Edytowane 20 Grudnia 2012 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 20.12.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 He,he... fajnie zapierdziela ten corso we śnie, na żarcie chyba nie wyrabiasz... A teraz na ścianie to rembrandt, zamiast bohomazu. Oby działał tak jak wygląda. narazie jeszcze szczeniak, więc nie jest źle sterowniczek super, nie żałuję zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diabelski 20.12.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Do mnie też właśnie dotarł prezent pod choinkę jutro go pooglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 20.12.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 u mnie już jest wygląda całkiem całkiem dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 20.12.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Do mnie również dzisiaj dotarł. Solidnie zapakowany.Dziękuję, polecam i pozdrawiam.Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.12.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) No dobra panowie. Potrzebuję pomocy. Rozebrałem swoje reku aby zobaczyć jak się dobrać tym sterownikiem. Mam wentylatory EBM R3G190-AB07-08. Domyślam się, że te ostatnie cyferki już niewiele znaczą. No i wychodzi mi do tego 3+4 kable ! Czyli to jest chyba cos takiego :http://www.ebmpapst.us/allpdfs/R3G190.PDF a tu widze różne kombinacje podłączeń : http://www.ebmpapst.com.au/media/content/publications_downloads/this_fan/ThisFan11.pdf który ja mam typ i jak to podłączyć ?? Bo zaczynam się bać, że nie dam rady podłączyć tego Alresa do moich wentyli EDIT : Znalazłem jeszcze coś takiego : http://www.bartosz-market.pl/sites/default/files/wentylator%20R3G190%20vena%203%20EC.pdf Czy to jest ok ? Mogę podłączać wg tego opisu kolorów kabli ? Fantom Edytowane 21 Grudnia 2012 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 21.12.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Nie umiem znaleźć schematu elektrycznego do nich, a jakie kable (kolory) wychodzą z silników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.12.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) 3 z nich to widac zasilanie4 to czerowny, zolty, niebieski i bialy. Czerwony mialem nie uzywany z tego co widze. Wiec zakladajac, ze to ten osotani schemat co wrzucilem, to moze sie zgadzac? Uzywam zoltego i niebieskiego i juz ? Wtedy ten bialy rozumiem : kontrola czy sie kreci i jak szybko (nie uzywamy).Ale po co ten czerowny ? +10V ? Do czego to sie uzywa ? I jeszcze jedno : widze, ze Alres nie przewiduje podpinania uziemienia. Ale chyba do wiatrakow lepiej podpiac ? Fantom Edytowane 21 Grudnia 2012 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 21.12.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 więc tak, masz dokładnie taką samą elektronikę jak w moim R3G220: czerwony to +10V, niebieski masa, zółty PWM, i biały z impulsatora. Podłączasz do alresa tylko niebieskie wspólnie do masy (GND), a zółte odpowiednio wyciąg i nawiew. Czerwony +10V jest potrzebny gdy sterownik nie ma własnego źródła zasilania, tak jak potencjometry. Ochronny od silników jak najbardziej trzeba podłączyć. Sterownik nie ma metalowej obudowy stąd nie jest konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.12.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Aha. Czyli wszystko tak jak myslalem.Co do uziemienia, mialem na mysli schematy Alresa - silniki sa bez uziemienia. Ale oczywiscie podlacze. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 21.12.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Czy ktos moglby mi podeslac aktualny program doboru wymiennikow Klingenburga?Niestety stara wersja (zeszly rok) zaczala mi sie wieszac :/ Pisalem do p. Piotra Sztejnberga, ale nie odpowiada... Prosze o kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.12.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Miałem montować za jakiś czas, ale też sterownik zrobiłem dzisiaj Wprawdzie jeszcze bypass nie podłączony i kilka drobiazgów do zrobienia (np przykręcenie do ściany), ale działa. No najbardziej mi brakuje większej ilości "wejść 5". Ale poza tym to ma na 110 % wszystko co potrzeba. Fantom ps. Wiecie może jak się dokładnie nazywają te złączki zielone co jest w sterowniku użyta (jakieś TBW chyba) ? i zupełnie przy okazji jak się nazywają takie złączki co są 4 pinowe (w kwadracie) na płytach komputerowych np do dodatkowego zasilania procesora (MLX ?). Edytowane 21 Grudnia 2012 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reku 22.12.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Kulca, Dzieki wielkie za grupowe zamowienie i zorganizowanie dostawy sterownika.Moj dzisiaj dotarl. Zdrowych wesolych Swiat dla wszystkich odwiedzajacych ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 22.12.2012 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Cieszę się że jesteście zadowoleni, ja również nie żałuję zakupu. Dzięki za udział w zakupie grupowym.Wesołych Świąt !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 25.12.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Witam wszystkich ,jestem tu pierwszy raz. .Życzę wszystkim zdrowych i pogodnych Świąt i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Ja zostałem zmuszony do budowy nowego małego domu ,mój stary/ niedawno kupiony/ wymagał kapitalnego remontu i po skalkulowaniu kosztów wyszło ,że trzeba budować nowy.Od 5 miesięcy czekam na warunki zabudowy.Ten czas wykorzystuje na naukę.Niestety nie zawsze mam dostęp do internetu ,a materiału do przeczytania bardzo dużo. Teraz doszedłem do wentylacji.Po przestudiowaniu materiału na ten temat, doszedłem do wniosku ,chcesz mieć dobrą ,zrób sam.Będę potrzebował blachy i wentylatorów do budowy rekuperatorów.Jak czytałem to forum ,już kilkakrotnie uczestnicy zbierali się by kupić taniej różne elementy.Ja byłbym chętny na kupno 2 szt wentylatorów EBM R3G 190 lub 220 + trochę blachy Al 0.2-0,3.Może uda się zebrać następną grupę chętnych do zakupu zbiorowego .Mi się mocno nie spieszy ,a każda złotówka się liczy.Rekuperatory te proste urządzenia, te gotowe mają ceny z kosmosu do tego te sprawności z wymiennika wielkości pudełka od butów. Zrobienie ich to w oparciu o wskazówki z tego forum nie jest trudne.Czekam na chętnych. Miłego dnia jerzyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 26.12.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Witam ja również jestem chętny na zakup wentylatorów, wymiennika klingenburga oraz sterownika. Może ktoś jeszcze będzie się nudził w długie zimowe wieczory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts