KC57 27.12.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Ponieważ nie zdążyłem załapać się na zakup sterownika z grupą kol. KULCA proponuje założyć następną grupę zakupową. Warunki zakupu grupowego podane mi przez producenta są takie:- minimum 6 osób- jeden rodzaj sterownika- rozliczenie na podstawie faktury VAT z jedną osobą tzn. firma/działalność gospodarcza ...itp- wysyłka kompletu sterowników w jedno miejscePonieważ ja nie prowadzę działalności nie nadaję się na osobę "przewodniczącą" grupie. Sterownik jaki jest najodpowiedniejszy do naszych konstrukcji to MSR 14 C.Póki co proszę o wpisywanie się chętnych na taki zakup. czasu realizacji na razie nie określam , ale ciśnienia nie ma.Sądząc z postu na tą chwilę jest dwóch chętnych:ja i kol. pietras83Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.12.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 ALRES :Mogę tylko dodać, że aktualnie między sterownikiem a kontrolerem mam około 15m zwykłego kabla 4 żyłowego i chodzi bez problemu.Taki miałem w ścianie. FantomPS. Brakuje mi takiego zwykłego czasowego ręcznego sterowania typu +/- obroty. Coś na kształt sterowania CO - że mogę sobie wybrać inną pracę obowiązującą do najbliższej zmiany harmonogramu . Tu mogę dać tylko min/max i muszę to potem ręcznie wyłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 27.12.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Ja mam problem pomóżcie . Sterownik otrzymałem, przed Świętami za co dziekuje koledze "Kulca" i dziś sie wziąłem za podłączenie. Wszystko podłączyłem według schematu, wentylki chodzą, zmioeniają obroty itd.., podłączyłem czujniki temperatury i nie pokazuje mi nic na wyświetlaczu od czujnika powietrza wywiewanego:(. Nie wiem co jest nie tak, próbowałem zamienić przewody, podłączyłem działający czujnik w to miejsce i wciąż nic nie widzi. W sterowniku sa jakies ustawienia chyba - chodzi o by-pass i niby jest wyłączony i dalej nie pokazuje tem. Może wiecie co jest grane??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.12.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Normalnie pokazuje chyba tylka jedna temp Tz. Musisz wlaczyc w ustawieniach bypass aby pokazywal Tw. W instrukcji jest o tym.Dla pewnosci wez jeszcze identycznie podlacz kolory od czujek. Jak to jest 1 wire to ma znaczenie (nie wiem jakie tam sa czujki). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 27.12.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Normalnie pokazuje chyba tylka jedna temp Tz. Musisz wlaczyc w ustawieniach bypass aby pokazywal Tw. W instrukcji jest o tym. Dla pewnosci wez jeszcze identycznie podlacz kolory od czujek. Jak to jest 1 wire to ma znaczenie (nie wiem jakie tam sa czujki). Fantom A dzieki wielkie, zaraz sprawdzę, identycznie mam podłączone kolorami te inne czujki wiec jest ok, tylko z ta jest problem że nie widzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 27.12.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Zapraszamy chętnych do zakupu grupowego o dopisywanie się, mile widziana działalność gospodarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabek129 27.12.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Ja bym pisal sie na dwie sztuki R3G 220 w dobrej cenie ktos pisal wczesniej ze gdzes w radomiu sa?mam pytanie dotyczace rowniez sterownika Alres, jaka jest jego cena? mozna na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oriong 27.12.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Mój wafel z poliwęglanu komorowego 150cmx25x23 Jeszcze obudowa do zrobienia i sterownik również do zrobienia:) A ile zabawy w klejenie tego było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 28.12.2012 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Mój wafel z poliwęglanu komorowego 150cmx25x23 Jeszcze obudowa do zrobienia i sterownik również do zrobienia:) A ile zabawy w klejenie tego było... [ATTACH=CONFIG]156747[/ATTACH] wygląda ciekawie, zobaczymy jaką sprawność uda Ci się uzyskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabek129 28.12.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 a jaka grubość poliwęglanu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oriong 28.12.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Grubość to 4mm.Właśnie lepię sterownik - Atmega8 Ten wymiennik ma obsługiwać pomieszczenia o łącznej powierzchni około 55m2 Edytowane 28 Grudnia 2012 przez oriong Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabek129 28.12.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 4mm poliweglan bedzie dobrze sobie radzil z wymiana ja mam blache aluminiowa juz pocieta 0,7mm i zastanawiam sie czy nie jest za gruba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.12.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Właśnie lepię sterownik - Atmega8 Hie hie hie!!! Jeden z peszych sterowników ever!!! ALE znasz rashberry pi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oriong 28.12.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Hie hie hie!!! Jeden z peszych sterowników ever!!! ALE znasz rashberry pi? Myślałem o r.pi, ale mam zapasy atmegi. Na dzisiaj tyle zabawy w lutowanie. Jeszcze skrobnąć jakiś program - ale to już jutro jak czas pozwoli. Edytowane 28 Grudnia 2012 przez oriong Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.12.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Tak swoją drogą jakby ktoś sobie robił mini-sterownik to może kupic coś w tym stylu :http://www.mediart.e-informator.pl/glowna.php?strona=3&id=7&kat=31&towar=623Cena z 10-20 zł normalnie i podstawowe działanie można zrealizować z ładnym efektem wizualnym nawet jak za tą cenę. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 29.12.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Mam pytanie do tych którzy uruchomili sterownik.Ja wygląda opcja prostego wyłączenia obu wentylatorów? Czy trzeba głębiej szukać w ustawieniach czy jest to w miare czytelne ( opcja on/of)Chodzi mi o wyłączanie całości na chwilę. Moc z jaką chodzą wentylatory jest w procentach? czy da się ustawić każdy wentyl osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.12.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Moc ustawia sie porcentowo, ale mozna zadac roznice miedzy nawiewe/wywiewem.Mozna 'szbko' ustawic obroty minimalne (czyli np zero).Niermozna zmieniac biegu skokowo w locie (tylko min lub max) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 29.12.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 O.k to trochę mi rozjaśniło sprawę.Proszę o ocene takiego zestawu:Nagrzewnica Prom...32x27,7cm pow. wymiany 17 m2, 4 rzędowawentyle k3g 220 EBMRekuperator na bazie klingenburga gs35Powierzchnia wentylowana 450m3praca ciągła na 150m3Czyli reku dobrane nie na 1 wymianę a na max około 350m3.Kalulator klingenburga nie pozwala na dobranie reku na 450m3 i przepływ 150m3 (zbyt laminarny). Jeszcze te wentyle czy potrzebne aż tak mocne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełKarpl 29.12.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Nagrzewnica do GWC nie za mała ? Mi Promont dobrał 55,00x27,50 6R dla przepływu 150m3/h a wymiennik mam dobrany na wymianę 1/h 350m3/h GS25/350 wtedy zmieścisz się z wymaganymi przepływami - w styczniu będę odpalał reku więc zobaczymy jak się to będzie sprawować. Jeszcze taka ogólna informacja dla kupujących wymiennik w Klingenburgu że nie ma problemu z zakupami detalicznymi trzeba tylko kuriera zamówić żeby odebrał przesyłkę. PS: a wentylatory mam 175ki z zakupów zeszło rocznych na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 30.12.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Też mi się wydawało za małe to okno. To niby wyliczenia promontu dla wydatku 400m3/h i temp. -20* ale wyślę im jeszcze raz prośbę o weryfikację.PawełKarpl czy masz nagrzewnicę w obudowie, z tacką ociekową czy gołą?Kalkulator klingenburga dla gs25 i szerokości pakietu 350 i 350m3 podaje że strata ciśnienia jest zbyt duża 112 i 121pa a prędkość około 2m/s czyli do przyjęcia. Czy można ten komunikat zignorować czy powinno się wziąć większy reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts