Mr_Mabram 14.01.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 No ja Ci zazdroszcze tych 22 stopni lecacych z domu ! Nie wiem jak to robisz. Mi sie wydaje, ze naprawde cos jest nie tak z pomiarami temp w tym sterowniku.Musze w koncu przysiasc i sprawdzic. Ja mam reku na nieogrzewanym ocieplonych strychu. Troche rur tez tam idzie ale z welna min 10 cm. I do reku wlatuje mi maks 18 st. Fantom Ja też moge pozazdrościć tych 22st U mnie było wywiewane 18 - 19 pod sufitem. W całym domu podłogówka i faktycznie taka temperatura była podawana bo sprawdziłem innym termometrem. Nawiew u mnie był max 17st. Co uważam i tak za niezły wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 14.01.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 te 22 było wczoraj, jak w domu miałem po paleniu kominkiem 25 i pracy na max obrotach, dzisiaj w domu 23-24 i już spadło do 20 (45% obrotów). Na wylocie jest teraz 17-18 (zmienia się), czyli wg tego sprawność wymiennika jest 85-90%. Temperatury tez mnie zastanawiają, w wolnej chwili pójdę pomierzyć miernikiem z sonda. Też zauważyłem że na max obrotach lepsza sprawność można uzyskać a im powietrza mniej przepychamy tym bardziej spada. Przypomnij mi Kulca ty też masz Klingenburga GS 35/450? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 14.01.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Też zauważyłem że na max obrotach lepsza sprawność można uzyskać a im powietrza mniej przepychamy tym bardziej spada. Przypomnij mi Kulca ty też masz Klingenburga GS 35/450? Dokładnie, wygląda że lepszy by był mniejszy. Zamierzam kupić anemometr (narazie nie mam kasy), wtedy pomierzę dokładnie wydatki powietrza na poszczególnych prędkościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 14.01.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Nie ma na co narzekać nawet jeśli wymiennik ciut za duży, oby wszystko działało przez długie lata i żeby tylko sucho w kanałach było Anemometr fajna rzecz też myślałem już kiedyś ale jakoś się nie dało jeszcze. Chciałem pomierzyć wydatki powietrza workiem foliowym o znanej pojemności ale to by nie było pewnie zbyt miarodajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 14.01.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Wasze wymienniki są na 600 m3 spokojnie. Czyli przewymiarowanie nie za wiele daje a wręcz odwrotnie. Wentylatory są ok, moim zdaniem, mogą pracować na 20-30 procent. Analizowałem inne wentyle i te mniejsze mniej prądu nie wezmą a pracują na 2x wyższych obrotach.Gratuluje sprawności bo i tak na wysokim poziomie. Jak byś miał gwc byłoby extra. Ja czekam na wymiennik GS30/350 i zbieram elementy do obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.01.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 20-30% podanego napiecia czy obrotow maksymalnych ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 14.01.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Wasze wymienniki są na 600 m3 spokojnie. Czyli przewymiarowanie nie za wiele daje a wręcz odwrotnie. Wentylatory są ok, moim zdaniem, mogą pracować na 20-30 procent. Analizowałem inne wentyle i te mniejsze mniej prądu nie wezmą a pracują na 2x wyższych obrotach. Gratuluje sprawności bo i tak na wysokim poziomie. Jak byś miał gwc byłoby extra. Ja czekam na wymiennik GS30/350 i zbieram elementy do obudowy. Dziekujemy za gratulacje Nad GWC też myślę poważnie, jeszcze mam szanse przeryć się przez strop w łazience u góry która jest jeszcze nie skończona. Może w tym roku dam rade i na przyszłą zimę wypróbuję już na całego Pozdrawiam P.S. Podajcie mi proszę jak ta sprawność wyliczyć dokładnie, bo coś mi nie wychodzi chyba. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez Mr_Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 14.01.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) W chwili obecnej wymiennik tak wygląda (oblodzenie): http://files.tinypic.pl/i/00234/82d858dksjzo.jpg zastanawia mnie procedura defrostu w sterowniku alresa, mam presostat, podłączony do wejścia 5, ustawione jako presostat, gdy styki zostaną zwarte silniki przechodzą na 1 bieg, a powinien wyłączyć nawiewowy, a wywiewowy dać na maxa, sprawdźcie u siebie proszę jak to działa sam rekuperator tak wyszedł, skrzynkę robiłem pod sam wymiennik, upchałem jakoś te wentyle wewnątrz. Niezaizolowanie przewodów utrzymuje temperaturę w moim pomieszczeniu na poziomie 13-14 stopni: http://files.tinypic.pl/i/00234/8091irazgnb8.jpg tak mam zaizolowaną rurę wywiewu z salonu, 15cm wełny: http://files.tinypic.pl/i/00234/y4wybdo660ep.jpg tu idą rury nawiewowe do pokoi, jeszcze zostanie to zabudowane od frontu płytami i wsadzona wełna: http://files.tinypic.pl/i/00234/ezmz83wge90v.jpg a tu to srebrne to wentilam 50mm, który jest za słabą izolacją na nieogrzewane poddasze (wykrapiała mi się woda), dla porównania po lewej 10cm wełny, a po prawej obłożone 15cm wełny: http://files.tinypic.pl/i/00234/ppyxpo91f1i9.jpg i odczyt w tej chwili, praca na 45% od kilku godzin: http://pics.tinypic.pl/i/00234/9wt13w1iv6zc.jpg 20-30% podanego napiecia czy obrotow maksymalnych ? Fantom napięcia podawanego w moim przypadku, co nie jest adekwatne do wydatku Podajcie mi proszę jak ta sprawność wyliczyć dokładnie, bo coś mi nie wychodzi chyba. ja liczę wg tego wzoru: http://www.siwicki.pl/spr1.jpg Edytowane 14 Stycznia 2013 przez kulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 14.01.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Fajny pokoik zrobiłeś dla swojego dziecka Dzięki za wzór sprawność wychodzi podobna jak u ciebie. Nie mam szansy sprawdzić dokładnie teraz ale z tego co zapamiętałem jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 15.01.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Wasze wymienniki są na 600 m3 spokojnie. Czyli przewymiarowanie nie za wiele daje a wręcz odwrotnie. Wentylatory są ok, moim zdaniem, mogą pracować na 20-30 procent. Analizowałem inne wentyle i te mniejsze mniej prądu nie wezmą a pracują na 2x wyższych obrotach. Gratuluje sprawności bo i tak na wysokim poziomie. Jak byś miał gwc byłoby extra. Ja czekam na wymiennik GS30/350 i zbieram elementy do obudowy. Co za problem zakleić 1/4 wymiennika i sprawdzić jaka będzie wydajność .Jakiś czas temu zasłoniłem część wymiennika i jeśli dobrze pamiętam wynik był trochę gorszy ale to było dawno.Według mnie też coś nie tak pokazuje sterownik z tymi temperaturami.Chyba kupie DS18 20 i zamienię ale najpierw sprawdzę te czujniki w wodzie lodowej ile się rozjeżdżają.Na przykład czujnik w czerpni czasem pokazuje dużo wyższą temperaturę niż jest w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 15.01.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Sprawdziłem wczoraj takim multimetrem z dołączaną sondą do pomiaru temperatury, mniej więcej się pokrywały temperatury z czujników sterownika. Wywiewy mierzone na anemostatach też takie jak na wymienniku, jedynie na nawiewach spadek na przesyle mam rzędu 2-3 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.01.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 No bo wlasnei ja mam od razu obok czujek Alresa swoje DS18b20. I mam zupelnie inne wartosci. Musze sie temu przygladanc. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.01.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Na przykład czujnik w czerpni czasem pokazuje dużo wyższą temperaturę niż jest w rzeczywistości. normalna rzecz ... koło domu robi się otoczka z cieplejszego powietrza którą zasysasz do centrali... czym zimniej na zewnątrz tym "przekłamanie" większe bo w powietrzu jest bardzo mało wilgoci i ogrzewa się byle czym ... czujniki są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.01.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Czy ktos moze juz przeliczal ile energii niesie powietrze strumieniem np. 300 m3/h ? Chcialbym znacz roznice w zapotrzebowaniu domu na energie, jesli mielibysmy do czynienia z WM bez reku, i chcielibysmy oszacowac ile warta jest roznica temp. nawiewanej. W przypadku np czerpni spod polaci dachu mozna mocno wplynac na temp. nawiewu, i ten wplyw mnie interesuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 16.01.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Cześć mam pytanie o GWC Na wiosnę będę robił instalację rekuperatora. Zamierzam samemu zrobić GWC i w związku z tym pytanie bo będę zakopywał przewód od wody do studni spustowej od PC przewód ten będzie szedł na gł. ok 1,5m. Z racji, że mam małą koparkę mogę wykopać max. 2m w głąb- czy mogę pod tym przewodem od wody dać rurę fi200 do reku? Czy powracająca chłodna woda będzie źle oddziaływać na tą rurę? Bo oprócz tych 2 rur chciałbym (na głębokości ok 1,2m) w tym wykopie dać rurę kanalizacyjną fi110 do odpływu wody z rynien do rowu melioracyjnego. Czy to będzie działać? Szkoda mi działki ryć ale jak trzeba będzie to trudno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.01.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Czy ktos moze juz przeliczal ile energii niesie powietrze strumieniem np. 300 m3/h ? 300m3 o 1K to ok.0,1kwh... tak średnio bo zależy od wilgotności ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 16.01.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 normalna rzecz ... koło domu robi się otoczka z cieplejszego powietrza którą zasysasz do centrali... czym zimniej na zewnątrz tym "przekłamanie" większe bo w powietrzu jest bardzo mało wilgoci i ogrzewa się byle czym ... czujniki są OK. Z czego ma być ta otoczka skoro czerpnię mam na ścianie nieogrzewanego garażu? Mi sprawność rekuperacji wychodzi 90,1 % przy 45% prędkości według dodatkowych termometrów .Według temperatur sterownika 87,5%. Generalnie mam dość sucho bo wewnątrz 20 parę % i jakoś nie zauważyłem wykraplania wody w centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.01.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 300m3 o 1K to ok.0,1kwh... tak średnio bo zależy od wilgotności ... Czyli jesli podniose o 1 stopien np z 13 do 14 na 10 godzin to w tym czasie zapewnilem dostarczenie ok 1 KWh, idac dalej tym skomplikowanym obliczeniem podnoszac o 5 stopni w 10 godzin mam zysk 5 KWh ? Tak srednio oczywiscie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Black_Gnome 16.01.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 sam rekuperator tak wyszedł, skrzynkę robiłem pod sam wymiennik, upchałem jakoś te wentyle wewnątrz. Niezaizolowanie przewodów utrzymuje temperaturę w moim pomieszczeniu na poziomie 13-14 stopni: http://files.tinypic.pl/i/00234/8091irazgnb8.jpg Reku bardzo fajny też koncze podobny. Zdjecie reku nie jest bardzo dokladne ale wydaje mi sie, że masz inlet ringi odwrotnie zamontowane. z tego co sie orientuje on powinien wchodzic tak pare minimetrów w wentyl. Tak jak na skrinie z dokumentacji EBM. Może ktoś wie dokładnie jak to ma być? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 16.01.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) qrde chyba masz rację, tak mam:http://files.tinypic.pl/i/00235/fryenqrgt69f.jpg http://files.tinypic.pl/i/00235/xp6gleylgo71.jpg oblukajcie Edytowane 16 Stycznia 2013 przez kulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts