Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

właśnie że rurki są! widać nawet jedną w prawym rogu wymiennika, te blaszki to są radiatory czterech rurek, zaglądałem nawet przed chwilą do mojego boscha i od góry pięknie widać te użebrowane rureczki, a dodatkowo przyklejone po obwodzie zwiększają jeszcze wydajność. Edytowane przez diabelski

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

He,he... chyba zioleks,

zioleks pisał kilka postów wcześniej że reflektuje na R3G190, tylko cenę chciałby znać.

Cena K3G190 to ok.150euro netto, więc R3G będą stały podobnie.

Zioleks, moim zdaniem lepsze są K3G bo nie trzeba się bawić w nich z inlet ringami. Przykręcasz i gotowe.

A parametry mają takie same.

Edytowane przez diabelski

zakup wyłącznie na firmę, nie sprzedają detalicznie. Poniżej korespondencja:

Dnia 7 stycznia 2013 9:48 Piotr Śniatowski napisał(a):

Witam,

Tak mamy dostępne wersje „K” w średnicy 190 mm z magazynu w Warszawie. Karta katalogowa w ząłączniku a ceną poniżej.

K3G 190 RG 23-07 – 138,90 euro netto ( 249 szt w Warszawie)

K3G 190 RC 05-03 – 150,10 euro netto ( brak w Warszawie)

Z poważaniem, /Best regards,

Piotr Śniatowski

Sales Engineer

Druga korespondecja, wycena była w formie tabeli i dziwnie się tu wkleiła, ale widać:

Dnia 7 stycznia 2013 8:58 Piotr Śniatowski napisał(a):

Witam,

W nawiązaniu do poniższego zapytania, przesyłam poniżej ofertę na interesujący Pana model wentylatora. W przypadku jakichkolwiek pytań proszę o kontakt.

Poz.

TYP:

CENA EURO/szt

( netto)

UWAGI:

1

K3G 220 RC 05-03

218,00

Brak na magazynie w Warszawie

W przypadku braku towaru na magazynie w Warszawie i zamówieniu mniejszym niż 10 szt doliczona zostanie opłata producenta 36 euro.

1) Płatność: Cena stała, na bazie EXW Warszawa, podana w EUR. Zapłata nastąpi w EUR lub PLN wg

obowiązującego kursu średniego NBP w dniu wystawienia faktury sprzedaży/ faktury proforma.

2) Termin płatności: Przedpłata lub 100% pobranie

3) Termin realizacji: Termin realizacji ewentualnego zamówienia wynosi 14 dni

( stan na dzień 07-01-2013)

W szczególnym przypadku termin realizacji może ulec zmianie.

4) Ważność oferty: 31-03-2013r.

5) Sposób wysyłki: Własny odbiorcy z magazynu w Warszawie, lub wysyłka na koszt odbiorcy wskazanym przez niego

spedytorem

Zamówienia przyjmowany są tylko od podmiotów gospodarczych. Nie przyjmujemy zamówień od osób fizycznych.

Z poważaniem, /Best regards,

Piotr Śniatowski

Sales Engineer

A gwarancja jest realizowana przez podmiot kupujący, wystawiana jest jedna gwarancja na wszystkie. W razie awarii któregoś, działa już w tej sprawie ten jeden kupujący.

Edytowane przez diabelski

Znalazłem przyczynę hałasu: inlety mają wchodzić w wirnik prawie do momentu obcierania, tzn. dajemy do styku i cofamy jakieś 2mm (miałem je zamontowane na miękkiej przegrodzie i mogłem zbliżać i oddalać), gdy nie wchodziły odpowiednio głęboko to wydobywał się lekki gwizd powietrza. Jednak mimo braku gwizdu przy prędkościach powyżej 50% w nawiewach było słychać pracę wirnika, taki dość mocny szum. Przeprosiłem się z moją starą skrzynką by Adam_mk, zamontowałem do niej wentyle, i teraz jest cisza. Na maksymalnej mocy w nawiewach słychać tylko lekko szum powietrza, przy 50% jest całkowita cisza. Skrzynka jest podłączona za pomocą elastycznych aluflexów, tych z drucikiem jako wzmocnieniem. Podejrzewam, że większa komora silników mogła by wyciszyć całą konstrukcję, jednak mając już gotowe elementy zostaję przy swojej konstrukcji i rozwiązaniu.

Jeszcze taka jedna ciekawostka z pracy systemu, po temperaturach na sterowniku zauważyłem że sprawność spadła do 70%, trochę mnie to zmartwiło, przyczyną okazało się zalodowacenie wymiennika prawie w 70%, jakoś ten presostat nie działa mi jak należy (działa przy obrotach powyżej 50%, gdy silniki pracują na mniejszych to nawet przy deltaP 30Pa nie załącza się), na jakie wartości różnicy ciśnienia przed i za wymiennikiem macie ustawione presostaty?

Kulca,

Zrób w auto co 3-4 godzinu na 2 min wyłączanie wyciagowego jeśli temp jest ponizej -3, jeśli alresem Ci sie nie uda to włącz w szereg najprostszą czasówkę + termostat + przekaźnik odwracający te dwa sygnały zwierające na rozwarty. Ty tego nie odczujesz, a problemu zamarzania nie będzie.

Sterownik ma możliwość ustawienia automatycznego odmrażania, coś jak Kawiarz pisze, ustawia się temp. poniżej której teoretycznie może dojść do zamarznięcia, i później definiuje czas pracy normalnej i czas odmrażania (nawiew off, wywiew max), presostat daje to, że nie działą wtedy czasy ustawione tylko działania presostatu.

Idą mrozy więc będę miał pole do doświadczeń.

proszę mi doradzić jakie są odczucia jak się nawiewa do domu powietrze o tem powiedzmy 25 stopni, czy odczuwa się komfort? często na forum piszecie ze temperatury nawiewu są na poziomie np 18 stopni - odczuwa się chłodek? zmierzam do tego ze jeśli odczucia powietrza sa pozytywne przy nawiewie powiedzmy 25 stopni - może dałoby sie zrezygnować z innych źródeł ogrzewania domu ( podłogówka itd ). Problemem może być tylko zamarzający wymiennik. może sposób podany kilka postów wyżej. Edytowane przez morgal

Nawiew na poziomie 18st, nie daje zbytniego dyskomfortu (nie siedzę bezpośrednio pod nawiewem :)). Jak przyłożysz rękę do tej temp to i tak stwierdzisz że powietrze dość ciepłe jest. Jak jest przy 25st nawiewanych to niestety nie wiem jeszcze :)

Nie sądzę żeby można było zrezygnować z innych źródeł ogrzewania - wentylacja nie po to została stworzona, ja bym powiedział że ona może tylko wspomagać.

Wentylacja ma za małą wydajność żeby można ją było tylko traktować jako jedyne źródło ogrzewania.

Może myślisz o ogrzewaniu nadmuchowym? (większe przekroje rur i podmuch powietrza również).

Pozdrawiam

"firmowe" rekuperatory ktorych wnetrze widzialem na zdjeciach i majace klingerburga maja i tak i tak,

Kiedys czytalem dyskusje dwoch panow na temat skraplania sie i zamarzania wody w wymienniku i o ile dobrze pamietam to wyniknelo z niej ze lepiej jest jak wymiennik jest ustawiony poziomo ale z pewnym przechylem w strone wyciagu z domu.Byla to dyskusja teoretyczna wiec szukam zdania

doswiadzenia praktykow.

Mogę liczyć na pomoc w obliczeniach - dobraniu wymiennika i wenyli?

kubatura 250m3, zakładam wymianę 80m3/h. dwie nitki po 12m - nawiew ( całkowicie 4 wywiewy ) średnica rury ? 150 ?175? 200?pierwszy wywiew 8 metrów od reku a następny 12 - na następne 4 metry mniejsza średnica rury domyślam się. powrót jedna nitka - dwie czerpnie sufitowe, w planach gwc wodny z nagrzewnicą. myślałem o r3g 133 - ae 07-02 i wymiennik gs 25/350. może ktoś rzucić okiem?

Panowie ,pytanie techniczne.Obudowa pod wymiennik klingerburga gotowa ,wentyle będą w środku.Planuje jeden z wylotów dać nie w osi wentylatora wlot-wylot lecz obok.Średnica fi250.Nie jestem pewien tylko czy nie będzie to miało wpływu na sprawność wentylatora .Co o tym sądzicie ?A ha,wentyle oczywiście R3G-220