pietras83 24.01.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Morgal W twoim przypadku średnica fi 150 spokojnie wystarczy, potem redukuj do 100. Co do wymiennika to proponuje GS25/300 będziesz miał jeszcze zapas. Wentylatory 133 wystarczą ale przy 80m3/h i stratach 200pa, wtedy zmieścisz się w 15w ale nie dasz rady tymi wentylami dmuchać 250 m3/h bo straty na instalacji nie mogły by przekroczyć 77pa. Jest to nie możliwe gdyż same filtry dadzą opór po około 30pa. Musisz liczyć min. 200pa przy czystych filtrach i wziąć jeszcze zapas dla wentyli. A więc w twoim przypadku K3G190RC0503 muszą być. Będziesz miał spory zapas, a latem możesz dać spokojnie 2 wymiany. Pozdrawiam Edytowane 24 Stycznia 2013 przez pietras83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 24.01.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Mam pytanie do właścicieli sterownikaCzy ma on możliwość ustawień czasowych tzn np. włącz/wyłącz o 15 lub zwiększ moc o 3 rano i inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.01.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Mam pytanie do właścicieli sterownika Czy ma on możliwość ustawień czasowych tzn np. włącz/wyłącz o 15 lub zwiększ moc o 3 rano i inne? Tak, jest harmonogram, 7 dni w tygodniu, podzielony na godziny, gdzie możesz dla każdej godziny każdego dnia tygodnia zdefiniować moc od 0-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 24.01.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Morgal W twoim przypadku średnica fi 150 spokojnie wystarczy, potem redukuj do 100. Co do wymiennika to proponuje GS25/300 będziesz miał jeszcze zapas. Wentylatory 133 wystarczą ale przy 80m3/h i stratach 200pa, wtedy zmieścisz się w 15w ale nie dasz rady tymi wentylami dmuchać 250 m3/h bo straty na instalacji nie mogły by przekroczyć 77pa. Jest to nie możliwe gdyż same filtry dadzą opór po około 30pa. Musisz liczyć min. 200pa przy czystych filtrach i wziąć jeszcze zapas dla wentyli. Może 175 - wcześniej takie bywały teraz ? A więc w twoim przypadku K3G190RC0503 muszą być. Będziesz miał spory zapas, a latem możesz dać spokojnie 2 wymiany. Pozdrawiam Dziękuję za odp. wiem ze trochę na skróty idę prosząc o gotowe rozwiązanie.Po woli czytam strona po stronie w wolnej chwili a tu widzę grupa wiatrakowa sie organizuje wiec che sie przyłączyć. Zakładam przy kubaturze 250m3 wymiane 25-30 % czyli 62-83 m3 na h, więcej pracować nie będzie, mogę otrzymać cenę do 133 i do 190. zastanawia mnie jak oszczędność przy zakupie i przy poborach prądu dla tych 80m3/h. dla obydwu wiatraków uzyskam. Odczytuje wykresy wymienników i ni w ząb ich nie rozumiem - trza linijkę przykładać czy co? czy przy grupowym zamówieniu na wymienniki będzie jakiś rabat? bywało tak w przeszłości? Edytowane 24 Stycznia 2013 przez morgal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 24.01.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Dziękuję za odp. wiem ze trochę na skróty idę prosząc o gotowe rozwiązanie.Po woli czytam strona po stronie w wolnej chwili a tu widzę grupa wiatrakowa sie organizuje wiec che sie przyłączyć. Zakładam przy kubaturze 250m3 wymiane 25-30 % czyli 62-83 m3 na h, więcej pracować nie będzie, mogę otrzymać cenę do 133 i do 190. zastanawia mnie jak oszczędność przy zakupie i przy poborach prądu dla tych 80m3/h. dla obydwu wiatraków uzyskam. Odczytuje wykresy wymienników i ni w ząb ich nie rozumiem - trza linijkę przykładać czy co? czy przy grupowym zamówieniu na wymienniki będzie jakiś rabat? bywało tak w przeszłości? Nie ma sensu robić wentylację i nie mieć możliwości przewietrzenia pomieszczeń. (szkoda kasy). Powinieneś tak dobrać elementy inst. żeby te min.250m3/h mieć i basta. Wyobraź sobię że przyjdą goście10 osób + twoja rodzina i nawet nie będziesz miał się czym pochwalić bo wentylacja będzie kulała. Oszczędności z tytułu zakupu wentyli nie znam, ale jest też bez sensu dowiadywać się ponieważ te 130 są dla ciebie za małe - no chyba że nie będziesz miał filtrów, anemostatów, kolanek, no i wymiennika np. Oszczędnościach w pracy pisałem wcześniej to 4wh przy 80m3/h i przy teoretycznych oporach 200pa. Możesz ewentualnie 175tki- będą na styk. Dostałem jednak informacje że 175tki są wycofywane z produkcji (nie wiem dlaczego). Czytaj jak najwięcej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.01.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 pietras83, masz u siebie wentylacje mechaniczna ? A jak tak to o jakiej wydajosci przy jakiej kubaturze i ile razy wlaczyles ja na 100 % ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 24.01.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Nie ma sensu robić wentylację i nie mieć możliwości przewietrzenia pomieszczeń. (szkoda kasy). Powinieneś tak dobrać elementy inst. żeby te min.250m3/h mieć i basta. Wyobraź sobię że przyjdą goście10 osób + twoja rodzina i nawet nie będziesz miał się czym pochwalić bo wentylacja będzie kulała. Oszczędności z tytułu zakupu wentyli nie znam, ale jest też bez sensu dowiadywać się ponieważ te 130 są dla ciebie za małe - no chyba że nie będziesz miał filtrów, anemostatów, kolanek, no i wymiennika np. Oszczędnościach w pracy pisałem wcześniej to 4wh przy 80m3/h i przy teoretycznych oporach 200pa. Możesz ewentualnie 175tki- będą na styk. Dostałem jednak informacje że 175tki są wycofywane z produkcji (nie wiem dlaczego). Czytaj jak najwięcej Pozdrawiam Moze jednak 175 jeszcze dałoby sie załatwić? http://www.ebmpapst.com.au/media/content/publications_downloads/product_catalogues/centrifugal/RadiCal_Centrifugal-fans_04-2011_EN.pdf na stronie 13 - przy oporach 200 - wymiana ok 120 m3h dobrze odczytuje wykres? przy mojej planowanej wymianie 80 m3h to- uzyskam ciśnienie 100, i tyle wystarczy przy normalnej ciągłej pracy? Nie będzie problemu ze stanie przy tak niskich obrotach? obawiam sie ze na minimum obrotów może być za duza wymiana a zimą pustynia. Otrzymałem wycenę na wymiennik gs 25/30 -141euro netto i gs 25/35 153 euro netto Rożnica 40 zl warto większy? zwiększy się powierzchnia wymiany ,ale aby zachować sprawność musi byc tez większy przepływ? większy dla tego samego powietrza stawi mniejszy opór a jak ze sprawnością? czyli tak będą wiatraki - jak zasilanie do tego skonstruować - zamierzam najprostszą wersje - czyli potencjometry do sterowania ale jak to zasilić itd? może sa gotowce na alledrogo? Jestem muzykiem z wykształcenie i tak trudniej mi zrozumienie tego przychodzi. dziękuję za wyrozumiałość Edytowane 24 Stycznia 2013 przez morgal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 24.01.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) pietras83, masz u siebie wentylacje mechaniczna ? A jak tak to o jakiej wydajosci przy jakiej kubaturze i ile razy wlaczyles ja na 100 % ? Fantom Wentylacja będzie za 2 miesiące- nie widzę związku z moją odpowiedzią. Zanim ją zacznę robić na pewno przemyślę wszystko kilka razy. Aby nie popełniać błędów już popełnionych przez innych analizuję i pytam o porady użytkowników, jednocześnie dzielę się zdobytą tu i gdzie indziej wiedzą z innymi. Chyba nikt a już na pewno nie założyciel wątku nie poleciłby nikomu robić wentylacji i obliczać ją na 1/4 wymiany. Skoro nigdy nie uruchamiamy wentylacji na 100% to zrobić lepiej na 25% prawda? Nie wiem co rozumiesz pisząc 100%? Tzn. 1 wymiana/h, czy 100% mocy wentylatorów - bo to spora różnica. Jeżeli nigdy nie używałeś swojej wentylacji na 1 wymianę/h a to właśnie polecałem koledze to tylko pogratulować że nie było takiej potrzeby. Masz większe doświadczenie niż ja na pewno ale prosiłbym o sprecyzowanie z którą częścią mojej wypowiedzi się nie zgadzasz. Większość tych którzy już robili reku "tymi ręcami" korzystając z tego forum planowała wentylację na min.1 wymianę a byli i tacy co i na 2 wymiany/h. Edytowane 24 Stycznia 2013 przez pietras83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.01.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 ja mam wentyle R3G220 więc ich wydajność bez obciżenia na max. jest około 1000m3/h. I powiem Wam że jak są imprezy rodzinne, albo gorące lato to wentylacja pracuje na max (w lecie nocą), wtedy na pewno mam 2 wymiany (kubatura wentylowana okolo 450m3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 24.01.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Moze jednak 175 jeszcze dałoby sie załatwić? http://www.ebmpapst.com.au/media/content/publications_downloads/product_catalogues/centrifugal/RadiCal_Centrifugal-fans_04-2011_EN.pdf na stronie 13 - przy oporach 200 - wymiana ok 120 m3h dobrze odczytuje wykres? przy mojej planowanej wymianie 80 m3h to- uzyskam ciśnienie 100, i tyle wystarczy przy normalnej ciągłej pracy? Nie będzie problemu ze stanie przy tak niskich obrotach? obawiam sie ze na minimum obrotów może być za duza wymiana a zimą pustynia. Otrzymałem wycenę na wymiennik gs 25/30 -141euro netto i gs 25/35 153 euro netto Rożnica 40 zl warto większy? zwiększy się powierzchnia wymiany ,ale aby zachować sprawność musi byc tez większy przepływ? większy dla tego samego powietrza stawi mniejszy opór a jak ze sprawnością? czyli tak będą wiatraki - jak zasilanie do tego skonstruować - zamierzam najprostszą wersje - czyli potencjometry do sterowania ale jak to zasilić itd? może sa gotowce na alledrogo? Jestem muzykiem z wykształcenie i tak trudniej mi zrozumienie tego przychodzi. dziękuję za wyrozumiałość Napisz na priv swojego maila to podeślę ci kalkulator do wymienników będziesz mógł sam porównać sprawności. Jeżeli za radą szczukota nie będziesz używał wentylacji na 100% to bierz jak najmniejszy. i przekroje rur też mniejsze wtedy bo po co wywalać kasę na 80m3/h to ci fi100 bez problemu wystarczy. Ja bym tak nie robił Zresztą, sam sobie policzysz i podejmiesz decyzję czy robić wentylację na 80m3h czy na 250(kubatura). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 24.01.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 ja mam wentyle R3G220 więc ich wydajność bez obciżenia na max. jest około 1000m3/h. I powiem Wam że jak są imprezy rodzinne, albo gorące lato to wentylacja pracuje na max (w lecie nocą), wtedy na pewno mam 2 wymiany (kubatura wentylowana okolo 450m3) Dlatego też waham się co do wentyli. Tak się zastanawiam czy będziemy potrzebować tych 2 wymian bo jeśli tak to muszę zmienić na 220tki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioleks 24.01.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 No nie tak do końca z tymi wentlami... Lista chętnych i modele: pietras83-K3G190RC05-03 wecken-K3G190RC05-03 diabelski-K3G190RC05-03 morgal-???????????-proszę podać jaki model zioleks-??????????? -proszę potwierdzić zakup Potwierdzam zakup! Model jak w wiadomości na priv. Zresztą takie same jak kolegów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 24.01.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Zasmucę wycofuje sie z zakupu wentyli. Pójdę drogą wentylatorów samochodowych, albo gotowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diabelski 25.01.2013 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Aktualizacja grupy wentylatorowej Lista chętnych i modele: pietras83-K3G190RC05-03diabelski-K3G190RC05-03zioleks-K3G190RC05-03 czekamy na jeszcze dwie osoby i działamy Edytowane 28 Stycznia 2013 przez diabelski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oriong 25.01.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Mój patent na obudowę hermetyczną do filtra A filtr to w kształcie prezerwatywy (uszyty z maty filtracyjnej) i naciągnięty na rurę - zasada działania jak w odkurzaczu. Pasuje mi dać nawiew w domu za szafą (jest dość miejsca). - zaraz za ścianą miałbym rekuperator. Nasuwa mi się pytanie czy wymiana powietrza będzie równie skuteczna? Ponieważ powietrze nawiewowe będzie za szafą od razu szło do góry, a czerpnię w domu planuję m.in. w łazience która jest po przekątnej (strumień powietrza będzie miał najdłuższą drogę do przebycia). Jeżeli powietrze nawiewowe będzie zimniejsze to i tak opadnie zaraz po ominięciu (górą) przeszkody którą jest szafa??? Jednak pomyliłem się przy wpisywaniu wzoru do mojego sterownika. Przy nieocieplonym reku pokazuje sprawność w okolicach 80%. Edytowane 25 Stycznia 2013 przez oriong Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy hajkowski 26.01.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 nadchodzi rewolucja w systemie wentylacji,w UK mamy juz wntylatory z odzyskiem ciepla dzialajace jak rekuperator obslugujace jedno pomieszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy hajkowski 26.01.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 prosze wejsc nz google i poszukac `heat recovery ventilation` Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diabelski 27.01.2013 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Pewnie te wszystkie nowości i tak bazują na wymienniku ciepła tak jak rekuperator. Więc w czym jest ta rewelacja?Jakby w każde pomieszczenie wstawić taki oddzielny wymiennik to suma poboru prądu przez wentylatory przewyższyłaby znacznie pobór prądu przez centralny reku. Myślę że ta oferta skierowana jest dla klientów którzy nie mają gdzie podziać centrali i którędy pociągnąć kanałów. Może jakiegoś linka? bo sama fraza bardzo często odsyła do rekuperatorów... O takie coś chodzi?http://www.stadiumbuildingproducts.com/ventilation/extractor-n-heat-recovery-fans-eclipse.html Edytowane 27 Stycznia 2013 przez diabelski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wecken 28.01.2013 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Witam Panowie muszę jednak podobnie jak kolega MORGAL wycofać się z zakupów. Udało mi się odkupić całą centrale prawie nową z wentylami i wymiennikiem. Także tylko muszę teraz sterowanie dorobić/dokupić i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 28.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Witampanowie jakich używacie sterowników do swoich reku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts