grzeniu666 13.04.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 jak już tak chcesz w poziomie ten wymiennik to nachyl go trochę w kierunku tej tacki co by samo ściekało a nie czekało aż "wiatr" porwie .. Problem w tym, że na drugiem "kierunku" też chyba będę miał tacke (potencjalne skropliny, jakby kto pytał to ta moja recyrkulacja i chłodzenie latem), więc jak jedną pochylę, to druga będzie mieć "pod górkę" Nosz kuchnia, alternetywnie jednak wymiannik w pionie (tylko czy nie wiem czy pomieszczę ), jeden kierunek by spływał grawitacyjnie+wiatrem, drugi tylko grawitacyjnie (pod wiatr). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.04.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Problem w tym, że na drugiem "kierunku" też chyba będę miał tacke (potencjalne skropliny, jakby kto pytał to ta moja recyrkulacja i chłodzenie latem), więc jak jedną pochylę, to druga będzie mieć "pod górkę" Nosz kuchnia, alternetywnie jednak wymiannik w pionie (tylko czy nie wiem czy pomieszczę ), jeden kierunek by spływał grawitacyjnie+wiatrem, drugi tylko grawitacyjnie (pod wiatr). a z jakiej paki skropliny na nawiewie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 13.04.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) a z jakiej paki skropliny na nawiewie...? Ogólnie zamysł jest tak, że "mocnym latem" kiedy chcę schładzać GGWCem i tak wymiennik jest bypassowany (kierunek nawiewu). Więc myślę aby upał z pola najpierw poszedł przez ten wymiennik, i po tym już w temperaturze (prawie) pokojowej (z drugiego kierunku w wymienniku) przeszedł przez nagrzewnicę/chłodnicę. (BTW, wcześniej planowałem trochę inaczej, tj. aby to krążyło powietrze wewnętrzne). Więc jak z pola mam upał (powiedzmy 30* i wilgotność nawet 70%, chyba możliwe no nie?) i w wymienniku mija się z wewnętrznym (powiedzmy 25*) to skropliny mogą być jak sądzę? EDIT: no dobra, teraz (załączam) buda ma 110x80cm. Przepływy tam będą poprawne (w tych komorach i tak się chyba strumień wystarczająco rozpręży)? Taki wymiar by mi względnie pasował. Czy miejsca w których umieszczę napędy w tym całym łańcuszku ma jakieś znaczenie dla wydajności? Chyba nie bo liczy się suma oporów poszczególnych elementów, a ta będzie stała? Chcę je dać przy króćcach nawiewu i wywiewu (ten drugi z filtrem, w tym pierwszym bez bo i tak dam kasetę z filtrem przed nagrzewnicą przy kratce czerpni). Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.04.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Ogólnie zamysł jest tak, że "mocnym latem" kiedy chcę schładzać GGWCem i tak wymiennik jest bypassowany (kierunek nawiewu). Więc myślę aby upał z pola najpierw poszedł przez ten wymiennik, i po tym już w temperaturze (prawie) pokojowej (z drugiego kierunku w wymienniku) przeszedł przez nagrzewnicę/chłodnicę. (BTW, wcześniej planowałem trochę inaczej, tj. aby to krążyło powietrze wewnętrzne). Więc jak z pola mam upał (powiedzmy 30* i wilgotność nawet 70%, chyba możliwe no nie?) i w wymienniku mija się z wewnętrznym (powiedzmy 25*) to skropliny mogą być jak sądzę? wymiękam... jak z GGWC masz w środku lata +18* na otwartym obejściu niezależnie co dzieje się na zewnątrz to co ty jeszcze chcesz schładzać tym dodatkowym wymiennikiem...? możesz sobie założyć jeszcze ze trzy po drodze a te +18* zbijesz o co najwyżej 1*... nie kombinuj i zrób standardowo z chłodnicą na czerpni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 13.04.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) wymiękam... jak z GGWC masz w środku lata +18* na otwartym obejściu niezależnie co dzieje się na zewnątrz to co ty jeszcze chcesz schładzać tym dodatkowym wymiennikiem...? możesz sobie założyć jeszcze ze trzy po drodze a te +18* zbijesz o co najwyżej 1*... nie kombinuj i zrób standardowo z chłodnicą na czerpni... "Nie kombinuj" - heh i kto to mówi! Dlaczego nie? Taki tuning przy 5* różnicy na wejściu (np. 30*vs 25*) spodziewam się (na podstawie czytanek tabel Promontu dla CWK) może dać nawet do 2* różnicy na wyjściu. Jak żadnym dodatkowym kosztem (no dobra, pewnie ze 30zł + dodatkowa tacka) to waj not. Każdy ma jakiegoś bzika Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.04.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 "Nie kombinuj" - heh i kto to mówi! Dlaczego nie? Taki tuning przy 5* różnicy na wejściu (np. 30*vs 25*) spodziewam się (na podstawie czytanek tabel Promontu dla CWK) może dać nawet do 2* różnicy na wyjściu. Jak żadnym dodatkowym kosztem (no dobra, pewnie ze 30zł + dodatkowa tacka) to waj not. Każdy ma jakiegoś bzika i dalej nie rozumiem ... jeden wymiennik od GGWC na wlocie do instalacji a drugi na wlocie do chałupy ale za reku...??? przecież temperatura nawiewu jest zależna od temp. glikolu a nie temp. powietrza wlatującego z zewnątrz... przy odpowiednim wymienniku będziesz miał praktycznie taka samą temp. nawiewu nie zależnie czy na zewnątrz 20 czy 35*... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 14.04.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) jeden wymiennik od GGWC na wlocie do instalacji a drugi na wlocie do chałupy ale za reku...??? przecież temperatura nawiewu jest zależna od temp. glikolu a nie temp. powietrza wlatującego z zewnątrz... przy odpowiednim wymienniku będziesz miał praktycznie taka samą temp. nawiewu nie zależnie czy na zewnątrz 20 czy 35*... Najpierw wymiennik p-p (ten sam który w sezonie grzewczym odzyskuję temp. jak w normalnych reku) schładza upał z czerpni powietrzem z wyciągów pomieszczeń, a po tym schłodzony upał przelatuje przez wymiennik p-w taki typowy do GGWC, no i dalej już wlata do wewnątrz. Pamiętam było tu gadane o tych temp. i ja nadal sądzę że temp. powietrza zaciąganego do wymiennika p-w (nagrzewnicy/chłodnicy) ma wpływ* na temp. wypuszczanego. Ty widzę zdania nie zmieniasz *) dla mnie jakieś 2* to jest "wpływ". (m.in. z danych z tej tabeli tak wnioskuję, tej trzeciej dolnej czyli 8-R) Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.04.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Ty widzę zdania nie zmieniasz obadało się parę układów... ten wymiennik od GGWC chcesz w centrali zainstalować ? jeżeli za centralą to nie widzę sensu tej tacy na wlocie do chałupy ... a co z zamarzaniem centrali ...? co do tej tabelki... tam masz określony przepływ cieczy a w twoim przypadku będzie znacznie większy co będzie miało znaczny wpływ na temp. za wymiennikiem... Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 14.04.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) obadało się parę układów... ten wymiennik od GGWC chcesz w centrali zainstalować ? jeżeli za centralą to nie widzę sensu tej tacy na wlocie do chałupy ... a co z zamarzaniem centrali ...? To może wygląda na trochę pokręcone ale w zimie z czerpni będzie szło najpierw przez wymiennik GGWC (anty-zamarzanie) i po tym przez wymiennik p-p (odzysk temp z wew.) czyli tacka jak w zwykłym reku na kierunku wyciąg-wyrzutnia. A latem pik guziczkiem i najpierw przez wymiennik p-p (odzysk domowej temp. z wewnątrz, i tu potrzebna tacka na kierunku z czerpni, bo na czerpni temp wyższa jak wewnątrz) i potem przez wymiennik GGWC i wio na lokal Mam rację (w kwestii skroplin przynajmniej)? co do tej tabelki... tam masz określony przepływ cieczy a w twoim przypadku będzie znacznie większy co będzie miało znaczny wpływ na temp. za wymiennikiem... No cośtam mam, nie lapę tego teoretycznie jakośbiegle, dlatego chciałbym empirycznie, rozumisz. No koszt znikomy kurka wodna, mnie to uspokoi EDIT: no nie, się nie zgodzę. Przecież chyba w typowym GGWC (na takich co je Piczman np. u Konrada zrobił) niezużytym, latem powiedzmy z ziemi wyjdzie te 12* (?). To przecież nie schłodzi powietrza do takiej temp., a będzie coś powiedzmy w połowie: dla upału 30* nawiewa 21*. I jak zamiast 30* do wymiennika GGWC wpada 26*, to (w połowie) w tym przypadku wyjdzie 19*. Myślę że to nie jest zbyt optymistyczny przykład, raczej przeciwnie. Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.04.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 To może wygląda na trochę pokręcone ale w zimie z czerpni będzie szło najpierw przez wymiennik GGWC (anty-zamarzanie) i po tym przez wymiennik p-p (odzysk temp z wew.) czyli tacka jak w zwykłym reku na kierunku wyciąg-wyrzutnia. A latem pik guziczkiem i najpierw przez wymiennik p-p (odzysk domowej temp. z wewnątrz, i tu potrzebna tacka na kierunku czerpnia nawiew bo na czerpni temp wyższa jak wewnątrz) i potem przez wymiennik GGWC i wio na lokal Mam rację (w kwestii skroplin przynajmniej)? może się powtarzam ale ... nie kombinuj, zrób wymiennik GGWC na czerpni i obejście w centrali na czas wysokich temp. zewnętrznych... jak sobie trochę poobserwujesz temperatury jakie tam latają to sam dojdziesz do wniosku że te kombinacje są bez sensu... tak swoją drogą jeszcze nie spotkałem się ze skroplinami na części wlotowej, i raczej nie uda się doprowadzić do takich warunków ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 14.04.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 no kombinowanie niestety się już dokonało Jak mi się okaże że prawie nic do tego nie muszę dokładać to sobie tę moją "głupią" opcję wykonam, wtedy będę mógł poobserwować temp. w różnych kombinacjach. PS. dodałem EDITa w poprzednim wpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.04.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 EDIT: no nie, się nie zgodzę. Przecież chyba w typowym GGWC (na takich co je Piczman np. u Konrada zrobił) niezużytym, latem powiedzmy z ziemi wyjdzie te 10* (?). To przecież nie schłodzi powietrza do takiej temp., a będzie coś powiedzmy w połowie: dla upału 30* nawiewa 20*. I jak zamiast 30* do wymiennika GGWC wpada 24*, to (w połowie) w tym przypadku wyjdzie 17*. to co z ziemi wyłazi to jest zależne od pory roku... w lecie to z ziemi masz 16* a z wymiennika 18* ( no jak dobrze przysmaży to 19*...) mój rurowiec w środku lata ma na wylocie ok. 16-17* nie zależnie czy na zewnątrz 20 czy 35*... teraz 8-9* czy na zewnątrz 0 czy +15* ... przy glikolowym jest podobnie... ( no chyba że chłodnica mała i przepływ cieczy ledwo ledwo ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 15.04.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 tak swoją drogą jeszcze nie spotkałem się ze skroplinami na części wlotowej, i raczej nie uda się doprowadzić do takich warunków ... Hmm, tak w zasadzie to sytuacja o której piszę (mijanie w wymienniku p-p powietrza z wewnątrz z tym z czerpni) ma miejsce w normalnym sklepowym reku bez bypassu chyba...? Fakt dwóch tacek na skropliny w nich nie ma raczej. Akurat tu możesz mieć rację Tak teoretycznie coś mi tu nie pasi: jakie skrajnie niekorzystne warunki możemy mieć upałem, tj. max. temp. zewn. i wilgotność względna, a przy tym minimalna temp wewnątrz przy chatce dobrze izolowanej i z okapami (czyli mocno osłoniętej przed słońcem)? Bo dla np. 30*/70% na zewn. i w środku 24*, to chyba mamy skropliny, pytanie czy takie warunki są możliwe? Bo jeśli nie to faktycznie ta druga tacja zbędna. to co z ziemi wyłazi to jest zależne od pory roku... w lecie to z ziemi masz 16* a z wymiennika 18* ( no jak dobrze przysmaży to 19*...) mój rurowiec w środku lata ma na wylocie ok. 16-17* nie zależnie czy na zewnątrz 20 czy 35*... teraz 8-9* czy na zewnątrz 0 czy +15* ... przy glikolowym jest podobnie... ( no chyba że chłodnica mała i przepływ cieczy ledwo ledwo ...) Spróbuję odnaleźć jakieś wpisy posiadaczy GGWC, ale mam przekonanie że jednak te temp latem nie będą tak wysokie. HALO PICZMAN jak tutaj zaglądasz napisz proszę jaką temp. latem z niezużytego GGWC na 2m w mokrej glince można dostać? (ok, zagaję jeszcze wewątku dedykowanym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.05.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Witam, czy ktos jes w stanie policzyc szacunkowo jaka sprawosc moze miec wymiennik z poliweglanu taki jednego z kolegow tutaj pokazanego? Zalozenia: wymiana na predkosci 200 m3/h. Niech bedzie z tego 4mm, o wymiarach 100cmx25cmx25cm. Jak z niego wyliczyc powierzchnie wymiany jesli plyty przekladamy np co 1 cm? Czy dobrze rozumiem, ze w 1 strone powietrze leci miedzy plytami a wdruga strone kanalikami? Czy kierunek tu jest obojetny, gdzie nawiew gdzie wywiew na przebiegac? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
detom 08.05.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) Witam Życie okazało się przewrotne i niestety nie będzie mi dane wybudowanie własnego domu ...po przygotowaniach do budowy zostało mi trochę gratów między innymi EBM R3G 220 AD 11-02 + inlet ring 2szt. zakupione pod koniec 2009 roku ( kupiłem je dzięki temu wątkowi zresztą ,na stronach 106-110 mniej-więcej zbierała sie grupa chętnych do zakupu). EBM-y nigdy nie były montowane i używane , jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt. pzdr Edytowane 8 Maja 2013 przez detom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 08.05.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Witam Życie okazało się przewrotne i niestety nie będzie mi dane wybudowanie własnego domu ... po przygotowaniach do budowy zostało mi trochę gratów między innymi EBM R3G 220 AD 11-02 + inlet ring 2szt. zakupione pod koniec 2009 roku ( kupiłem je dzięki temu wątkowi zresztą ,na stronach 106-110 mniej-więcej zbierała sie grupa chętnych do zakupu). EBM-y nigdy nie były montowane i używane , jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt. pzdr Nie poddawaj się, mnie też kłodę pod nogi wrzucono, ale się nie dałem i teraz jestem jeszcze bliżej niż wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
detom 08.05.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) Nie poddawałem sie przez blisko 3 lata , ale już jakiś czas temu pozbyłem sie złudzeń - nie mam najmniejszych szans Dodam zdjęcie moich EBM-ów http://pokazywarka.pl/acnnwo/ więcej zdjęć na maila. sprawa już nieaktualna, niech nowemu właścicielowi służą długo i bezawaryjnie pozdr Edytowane 14 Maja 2013 przez detom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 16.05.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) Nie poddawałem sie przez blisko 3 lata , ale już jakiś czas temu pozbyłem sie złudzeń - nie mam najmniejszych szans Dodam zdjęcie moich EBM-ów http://pokazywarka.pl/acnnwo/ więcej zdjęć na maila. sprawa już nieaktualna, niech nowemu właścicielowi służą długo i bezawaryjnie pozdr właśnie dotarły.. działają "na sucho" bez zarzutu, coś zacznę konstruować niebawem to się na forum pewnie pochwalę ale też najpierw pewnie będę pytać Edit: jaki wymiennik będzie lepszy - heatex krzyżowo-przeciwprądowy http://heatcross.eu/krzyzowoprzeciwpradowe.html czy klingenburg http://www.klingenburg.pl/pdf/GS.pdf ? kubatura domu około 300m3 a ewentualne poddasze (na razie nieużytkowe) jakieś 170... Edytowane 16 Maja 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 20.05.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Witam. Powracam do pomysłu zbudowania reku. Co myślicie o takim wiatraku. Na alledrogo od kilku tyg jest i cena spada. Może załatwić transformator na 48 V i powinno dać się podłączyć?http://allegro.pl/ebm-wentylator-profesionalny-1000m3-h-220mm-nowy-i3250077265.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.05.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) kwestia sterowania.. sam wentyl ok, tylko właśnie to napięcie niestandardowe.. ale owszem, pewnie się da..edit: zajrzałem do pdfa.. sterowanie standardowe - potencjometr 10k lub pwm.. transformatora nie trzeba tylko zasilacz bo to na prąd stały Edytowane 20 Maja 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts