_artur_ 01.08.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 możesz dać jakąś fotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diabelski 02.08.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Wentylatory które sprzedaje morgal na allegro mają wady, są powyszczerbiane lub mają powyłamywane łopatki i dlatego taka niska cena. Mogą przez to wprowadzać wibracje i dodatkowy hałas.Pytajcie o to w razie zakupu, bo on sam wam tego nie powie.Kontakt z nim bardzo słaby.Aczkolwiek ze strony elektrycznej są sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr itlo 08.08.2013 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Witam. Chcę wykonać rekuperator minimalna wymiana to 900m3/h. Przegryzam się przez wątek lecz ciężko znaleźć konkrety jak go wykonać czy można zdobyc jakiś gotowy projekt, jak i z czego wykonać taki rekuperator. Z góry dziękuję za pomoc. Gorące pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.08.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Zamierzasz wentylować halę fabryczną i chcesz to zrobić samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 08.08.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Witam. Chcę wykonać rekuperator minimalna wymiana to 900m3/h. Przegryzam się przez wątek lecz ciężko znaleźć konkrety jak go wykonać czy można zdobyc jakiś gotowy projekt, jak i z czego wykonać taki rekuperator. Z góry dziękuję za pomoc. Gorące pozdrowienia. Jak się już uczciwie przegryziesz to znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 08.08.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 900m3 hmm.. spory, to wyliczona wartość czy tak na oko? bo na oko tyle metrów to na jakieś 2 piętra plus piwnica i poddasze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 08.08.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 albo wielkie chałpisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr itlo 08.08.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Zamierzasz wentylować halę fabryczną i chcesz to zrobić samemu? Jest to jedno pomieszczenie 230mkw jest to konkretnie siłownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr itlo 08.08.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Naprawdę zależy mi na wykonaniu takiego rekuperatora, lecz przegryzienie się przez ten wątek ponad 200 stron przerasta moje możliwości czasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.08.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Naprawdę zależy mi na wykonaniu takiego rekuperatora, lecz przegryzienie się przez ten wątek ponad 200 stron przerasta moje możliwości czasowe. 230 m2 powierzchni obiektu tego typu to potrzeby wentylowania/grzania/chlodzenia moga byc 2-3 krotnie wieksze niz sama kubatura. Bez projektu wentylacji/chlodzenia/ogrzewania to bym nawet nie podchodzil, i tak tutaj wazniejsze moze byc efektywnie chlodzic przy duzej ilosci osob w srodku niz grzac/odzyskiwac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr itlo 08.08.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Jak się już uczciwie przegryziesz to znajdziesz. Naprawdę zależy mi na wykonaniu takiego rekuperatora, lecz przegryzienie się przez ten wątek ponad 200 stron przerasta moje możliwości czasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr itlo 09.08.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 230 m2 powierzchni obiektu tego typu to potrzeby wentylowania/grzania/chlodzenia moga byc 2-3 krotnie wieksze niz sama kubatura. Bez projektu wentylacji/chlodzenia/ogrzewania to bym nawet nie podchodzil, i tak tutaj wazniejsze moze byc efektywnie chlodzic przy duzej ilosci osob w srodku niz grzac/odzyskiwac. Pozdrawiam Sprawa wygląda tak siłownia działa od 2 lat o okresach zimowych przy dużej ilości osób 20-30 bywa że mamy problem z wilgocią, skrapla się na szybach nawet na posadzce. Otwieramy okna i wietrzymy i jakoś to jest. Więc grzejemy i wypuszczamy ciepło. Wymiana 2-3 krotna pewnie byłoby lepsze lecz oczywiście chodzi o koszty. Uznałem że przymierzę się do tematu metodą gospodarczą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 09.08.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Przeczytaj pierwsze parę stron tego wątku, potem go przejrzyj pod kątem obrazków. Nie musisz czytać całego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazic 09.08.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Panowie (Panie?) uchylcie rąbka tajemnicy po ile teraz realnie stoją (i ew. u kogo/gdzie) wentylatoryR3G-133-AE07-02albo R3G-175-AF19-10alboR3G225-RE07-03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr itlo 13.08.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Witam. Jest ktoś kto może doradzić . Poczytałem trochę wątek mam jakieś blade pojęcie. Mam ofertę od Klingenburg-a na wymiennik krzyzowy płytowy. Cena mnie satysfakcjonuje jest to model PWT 10/500/350-5,5 duży przepływ roboczy bo ok2000m3h. I teraz chodzi o dobór wentylatorów, nie zalezy mi specjalnie na ciszy czy oszczędności (oczywiście w miarę rozsądku). Zadam być może głupie pytanie jako laik oczywiście czy jest szansa że uciągnie mi to niedrogi wentylatory z dużą wydajnością np nascienny czy kanałowy typu: http://allegro.pl/show_item.php?item=3442530200. Ewentualnie na jakie parametry wentylatora zwrócić uwagę. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edek23 18.08.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Witam! Czy ktoś wie jak policzyć wymiennik ciepła krzyżowy w rekuperatorze? jaki jest algorytm liczenia, może ktoś ma jakiś stary projekt i mógłby tu podrzucić.Może ktoś się tym zawodowo zajmuje? pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.08.2013 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 "Zadam być może głupie pytanie " Pytanie nie jest głupie a odpowiedź na nie jest w tym wątku podana po wielokroć!NIE!NIE UCIĄGNIE!Tobie potrzebny promieniowy, cyklon - inaczej. Masz dwa wyjścia jak chcesz ten problem rozwiązać...ALBO poczytasz od początku do końca i jeszcze w kilku miejscach sieci...ALBO wezwij kogo, co ma tę wiedzę i niech Ci to po prostu zrobi! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.08.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 możesz dać jakąś fotkę? Fotki mojego systemu home made: zdjęcia z wkładem "letnim", wymiennikiem, oraz skrzynki z wentylatorami (EBM 220) http://images.tinypic.pl/i/00436/b5g6nl2ocpp0.jpg http://images.tinypic.pl/i/00436/56gw8otdriw1.jpg http://images.tinypic.pl/i/00436/roxln1mvv9sw.jpg a to mój bypass tymczasowy, docelowo chcę założyć na przedniej ścianie dwa kolana z przepustnicą sterowaną ALRESEM http://images.tinypic.pl/i/00436/8r0ht7dtbaib.jpg http://images.tinypic.pl/i/00436/46tbyr1b3vyg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.08.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 dzięki bardzo.. a jaki masz wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.08.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 dzięki bardzo.. a jaki masz wymiennik? GS35/450 Klingenburg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts