rumpelek 23.09.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Witam, czytam i czytam i pojąć nie mogę... trudno się czyta ten wątek od początku... spędziłem już dwa wieczory i nie dałem rady... dyskusje są czasami jałowe na kilka stron, a czasami są konkrety, które łatwo pominąć w tym gąszczu... Sam stanąłem przed sytuacją w której muszę zamontować REKU, ale nie chciałbym po pierwsze przepłacać, a po drugie kupić badziewia, które jak się potem okaże będę przerabiał... zatem myślałem od początku by zrobić coś samemu aż wpadłem na taką oto stronę - to nie reklama - http://barbor.biz/shop/produkt/19/69/Wymienniki/Wymiennik_Krzyzowy_w_obudowie/Wymiennik_Krzyzowy_Aluminiowy/blacha_stalowa_z_powloka_OCYNKOWANA/350x350x305/Wymiennik_krzyzowy_w_obudowie_350x350x305.html co sądzicie o czymś takim... wystarczy dołożyć EBM PAPST i będzie działać ? będzie... pytanie jak dobrze ?! jednak chyba nie ma automatycznego baypasu - a na tym by mi zależało, bo chciałbym mieć automat... mam dodatkowo wkopane węże do GGWC... trzeba je podłączyć i będzie jak sądze bez zamarzania ? może jest ktoś z okolic Bydgoszczy z kim mógłbym się spotkać i porozmawiać żeby nabyć wiedzy w tym zakresie... ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 23.09.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Krzyżowy ma słabą sprawność, obudowa blacha więc tylko do ciepłych pomieszczeń może być montowana. Bypass można zrobić na rurach doprowadzających, to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumpelek 23.09.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 to ja już totalnie skołowany jestem... jaki wymiennik jest najlepszy ? i gdzie można takowy nabyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazic 23.09.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) to ja już totalnie skołowany jestem... jaki wymiennik jest najlepszy ? i gdzie można takowy nabyć ? lepszą sprawność mają wymienniki krzyżowo-przeciwprądowe. a nabyć można np. u Klingenburga - to producent, na konkretny wymiennik czeka się około 30 dni - oni robią każdorazowo pod zamówienie. Ale do tej obudowy takiego nie włożysz - mają trochę inny kształt - coś jak "diament" Edytowane 23 Września 2013 przez bazic literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumpelek 23.09.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 czyli obudowę samemu ? z czego robicie ? styropian XPS ? 3cm czy OSB ocieplane ? ps. ile taki wymiennik kosztuje w tej firmie ? kubatura to 300m3 do tego jak rozumiem sterownik + wentylatory EBM-PAPST i mam reku z górnej półki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazic 23.09.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 czyli obudowę samemu ? z czego robicie ? styropian XPS ? 3cm czy OSB ocieplane ? ps. ile taki wymiennik kosztuje w tej firmie ? kubatura to 300m3 do tego jak rozumiem sterownik + wentylatory EBM-PAPST i mam reku z górnej półki ? Oni wyceniają wymienniki na podstawie zapytań. musisz wejśc do nich na strone- tam jest taki folder z wymiarami, przepływami max oraz sprawnościami - tam sobie wybierzesz co Cię interesuje zresztą - co mi tam - podam tego linka: http://www.klingenburg.pl/pdf/PWT_K01P.pdf Interesują Cie wymienniki z samego końca - seria GS. Jak wybierzesz pierwszy parametr (35,45 itd...) to dalej musisz sobie wymyślić drugi czyli szerokość a oni Ci wyprodukują to co chcesz. Skok szerokości jest chyba spokojnie co 10mm ja na kubaturę ok500m3 wybrałem taki, który gwarantuje przepływ na poziomie 300m3/h - czyli jedna niepełna wymiana w ciągu godziny - model GS-35-220 ale mogłem pokusić się np. o GS-45-250 - byłyby mniejsze opory przepływu za swój dałem ok.900zł Co do obudowy to już słyszałem różne koncepcje - XPS - jest ciekawy ale ja trochę się boję osadzania właśnie wentylatorów na nim - trzeba by było na 100% jakąś blachę wziąć w tym miejscu - oprócz tego jakas rama tak czy siak by się przydała. Za to już jest ocieplenie/izolacja z głowy Ktoś mi podpowiadał MDF - ale mimo, że mam ten materiał "na stanie" w chwili obecnej - to jakoś mi on nie przypadł do gustu - trzeba by go było czymś impregnować (folia w płynie?) Na początku zakładałem blachę ocynkowaną i ramę stalową - z kątowników. Kątowniki już nawet kupiłem, po ok.12zł/2m - więc to dość tanio. Pytałem o blachę ocynkowaną 0.8mm i jej cena to ok. 88zł za arkusz 2500x1250mm - więc to też nie jest jakoś drogo. Plusem tego jest łatwość mocowania przyłączy do flexa (np. lutowanie, które będzie szczelne) Nie wiem czy to najlepszy materiał - no i trzeba go będzie dodatkowo izolować (zresztą podobnie jak przydałoby się MDF) Jak dotąd nie wybrałem nic w 100% choć mam kątowniki a czas już nagli... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 23.09.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Polecam z tego co moja skrzynka, we wcześniejszych postach dokładnie opisywałem, płyta warstwowa z pianą PUR w środku, taka co hale się z niej robi. Firma Paneltech z Chorzowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.09.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Klingenburg ma chyba na stronie programik (do ściągnięcia) do obliczeń wymienników. Ja swoją skrzynkę będę robił z XPS, grubego (~10cm, bo będzie chyba na podd.nieuż.) z zewnątrz przyklejona blacha 0,5 a całość w ramie z profili alu (pewnie coś koło 30x30x3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumpelek 23.09.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 a jak z uszczelnieniem tego wymiennika ? wklejacie o jakoś na stałe ? czy jak ? no i jak filtry ? przepraszam, ale poległem na około 90 stronie potem przeszperałem chyba od 150 do 160... i dałem sobie spokój za duuuużo czytania żeby natrafić na konkretne instrukcje chyba że podpowecie na której stronie tego tematu mogę znaleźć konkrety dotyczące budowy samemu takiej obudowy... montowaniu wymiennika itd. ps. dlaczego dajesz blachę ? przecież XPS jest baaardzo twardy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumpelek 23.09.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Ps. tak po analizie i ochłonięciu zastanawiam się, że skoro mam (wkopane rury) GGWC to wymiennik przeciwprądowy i tak niewiele na tym skorzysta (jak dobrze wyczytałem) i że GGWC stosuje się głównie właśnie w przypadku wymiennika krzyżowego... tyle skumałem po przeczytaniu 90 stron tego tematu i wielu innych ps. możecie podać przykładowe ceny waszych wymienników z klingenburg'a ? chodzi mi o wielkość w m3/h i rząd wielkości cenowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.09.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) a jak z uszczelnieniem tego wymiennika ? wklejacie o jakoś na stałe ? czy jak ? no i jak filtry ? przepraszam, ale poległem na około 90 stronie potem przeszperałem chyba od 150 do 160... i dałem sobie spokój za duuuużo czytania żeby natrafić na konkretne instrukcje chyba że podpowecie na której stronie tego tematu mogę znaleźć konkrety dotyczące budowy samemu takiej obudowy... montowaniu wymiennika itd. ps. dlaczego dajesz blachę ? przecież XPS jest baaardzo twardy U mnie wymiennik ma być wyjmowalny, uszczelnienie do konstrukcji jakoś ja uszczelkach (takich typowych). Filtry na siatce (były/są w wątku fotki). Mój wymiennik GS 35/450 kosztował jakoś 1400 zł (ale kupowane w grupie tubylców, cena była bardziej "hutrowa", z rabatem), przewidziany na wymiany z przedziału ca. 200-600 m3/h (piszę z pamięci). XPS pancerny nie jest (szczególnie na udrzenia czymś ostrym), blachy daję aby np. lepiej spinały go profile ramy (tak na wyczucie, drzwiczki na zawiasach powinny się jakoś solidnie trzymać). Edytowane 23 Września 2013 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumpelek 24.09.2013 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 gdybyś zapodał stronę z opisem wykonu obudowy byłbym wdzięczny trudno szukać w tym gąszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.09.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 @rumpelek, spróbuj tak:https://www.google.pl/search?hl=pl&q=site:forum.muratordom.pl+%22Rekuperator%22+%22tymi+r%C4%99cami%22+%22robiony%22+obudowa&bav=on.2,or.r_qf.&biw=1024&bih=675&dpr=1&bvm=pv.xjs.s.en_US.RJfod4swqLE.O&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=Oz9BUpakJ8mD4gSfqIHgCg(podobnie wyszukuj treści, to lepsze chyba niż szukaczka FM). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumpelek 24.09.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 coś nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.09.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 wrzuć do Gugle lub Gugle Images zapytanie:site:forum.muratordom.pl "Rekuperator" "tymi ręcami" "robiony" obudowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 03.10.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 gdybyś zapodał stronę z opisem wykonu obudowy byłbym wdzięczny trudno szukać w tym gąszczu Zobacz jak ja to zrobiłem na PCV/XPS/PCV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 14.10.2013 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Tak patrząc po obrazkach forumowiczów, tacka ociekowa nie jest potrzebna do rekuperatora ok. 500m3/h ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 14.10.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 14.10.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 No ale na obrazkach go nie widzę u nikogo: http://tnij.org/obudowy_reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 14.10.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Ja mam zlutowany z blachy miedzianej a syfon zrobiony z PCV. Zrobie fotkę to dzisiaj wrzucę. Czysta fizyka mówi że być musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts