kkdarch 23.01.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Czyli taki układ jest najkorzystniejszy [ATTACH=CONFIG]236470[/ATTACH] Też mam ten układ i jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 27.01.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Może ktoś mi podać temperatury na wymienniku typu adam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.01.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 pytanie do kolegów którzy mają te ładne sterowniki - macie podaną temperaturę jaka WYLATUJE z rekuperatora do wyrzutni? albo ktoś jest w stanie podać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 28.01.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 no u mnie jak spojrzysz, tam gdzie GWC jest opisane, to czujnik na wylocie z wymiennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.01.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 czyli wylatuje ci 9*, dzięki bardzo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 28.01.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
generalx 21.02.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Witam po raz pierwszy w tym temacie. Wiem że to jak odgrzewanie starych kotletów ale spróbuję wsadzić kij w mrowisko. Udało mi się w końcu przebić z największą uwagą przez cały temat i mam jeden wniosek co do wentylatorów: wszyscy jednoznacznie orzekli że zasadniczo jedyny słuszny wybór to wentylatory typu EC (właściwie to BLDC) firmy EBM. Nad firmą nie dyskutuję bo sam niejednokrotnie wolałem przepłacić za coś co prezentuje sobą jakotaką jakość, natomiast chciałbym podyskutować o alternatywie w postaci wentylatorów AC. I już uzasadniam(oprócz tego że życie "spacyfikowało" mnie finansowo i jestem zmuszony samemu zbudować sobie reku): Jestem elektronikiem i konstruuje różne dziwne i niebezpieczne urządzenia. Z mojego punktu widzenia zarówno silniki BLDC jak i AC(mówię o synchronicznych) są tak samo "bezszczotkowe"- a więc o niskich oporach własnych pracy. Zakładając że dobiorę identyczny wentylator AC z ofert EBM jak wskazane EC, który jakby nie patrzeć średnio wychodzi o połowę taniej i zrobię sobie do niego sterowanie na tyrystorach, poganianych jakimś tam mikroprocesorem, to nie widzę powodu żeby silnik typu EC był bardziej energooszczędny względem silnika AC w wentylatorze. I tutaj otwiera się właśnie pole do dyskusji, czy są jakieś jeszcze inne przeciwskazania o których mi nie wiadomo, przed zastosowaniem wentylatora AC w centrali rekuperatora(chociaż wydaje mi się że widziałem jakiegoś DOSPELA który miał opcję : wentylatory AC albo EC)? Przy okazji jakby ktoś był zainteresowany to przymierzam się do zrobienia własnego sterownika do całego rekuperatora sterowanego aplikacją z kompa po ethernecie (po sieci bo żona mówi że buduję tylko brzydkie rzeczy, żeby jej znowu jakaś elektronika na kablach ze ściany nie zwisała),no i właśnie mógłbym w ten sterownik odrazu wbudować sterowanie wentylatorami AC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 21.02.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 nie ma.. to raczej kwestia łatwości sterowania różnymi sterownikami.. czy będą mniej czy więćej prądu brały nie wiem.. ja mam zasilane z 230V ale sterowane PWMem z PLC i oczywiście z kompa przez http://www.. też konstruuję dziwne rzeczy ale triaków po prostu nie lubię.. moin skromnym zdaniem powinieneś zwrócić uwagę na kwestię sterowania na najniższym biegu bo to najczęściej używany bieg i triakami może być ciężko zejśc tak nisko .. nie piszesz jaką masz kubaturę bo może opłacać się np. lunę kupić i lekko przystosować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
generalx 23.02.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Kubatura to prawie 600m3 więc luna trochę mała. Myślałem o triakach żeby uniknąć budowania typowego falownika. Mam piec Kostrzewy pellets 100 i dałbym sobie coś obciąć(no może tylko paznokcie) że tam wentylator chodzi na triakach, bo jest tam stałe N. Na niskich obrotach przy rozpalaniu działa jakośtam więc chciałem iść tym tropem, chociaż rzeczywiście może nie mieć w tym stanie momentu obrotowego, bo Kostrzewa wymieniała określone wentylatory ze względu na problemy z pracą na niskich obrotach. A jakiegoś konkretnego PLC używasz? Bo jak tak sobie coraz dłużej o tym myślę to ciśnienie ze mnie schodzi, i odechciewa mi się robić kolejnego "rozpoznania bojem"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK.ZEGAREK 24.02.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Witam, jestem nowy i przymierzam się do tematu. Możesz podać z czego masz tą obudowę , jaki wymiennik [cena] , i te wentylatory-jaka cena i gdzie kupiłeś ?sterownik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.02.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 ja kupiłem wymiennik klingenburga 400mm, o ile pamiętam ma 350m3/h - około 900zł.. wentylatory ebm 22cm - 1100 zł, obudowa (styrodur 24cm z dwóch stron fabrycznie laminowany) pocięta w hurtowni płyt na wymiar -300 zł..poklejone klejem w piance, i i jakieś "szpeje" typu uszczelki, śrubki itp. łącznie powiedzmy 2500zł.. w moim dzienniku masz trochę zdjęć i opisane sterowanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 24.02.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Artur. Klingenburga kupowałeś bezpośrednio w fabryce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.02.2014 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 tak, w świdnicy chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 25.02.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 (edytowane) Tylko nie przesadzać z doborem (wydatkiem/wielkością) wymiennika i wentyli. Klingenburg miał (ma) do ściągnięcia program do doboru. EDIT: Ja (i wielu z forum) mam komplet na GS35/450, on może być niepotrzebnie przyduży... A ta obudowa u Artura to raczej z płyty 24mm (ja będę robił z płyt XPS 10cm, + ew. okładzina z blachy oc. i rama z kątowników alu). Edytowane 25 Lutego 2014 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 25.02.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Tylko nie przesadzać z doborem (wydatkiem/wielkością) wymiennika i wentyli. Klingenburg miał (ma) do ściągnięcia program do doboru. EDIT: Ja (i wielu z forum) mam komplet na GS35/450, on może być niepotrzebnie przyduży... I ja dodam swoje trzy grosze. Kubaturę mam około 500m3, klingenburg z zakupu grupowego jak wyżej, też stwierdzam, że jest ciut za duży. Zauważyłem, że sprawność jego jest dobra dopiero w okolicach 30-40% mocy wentylatorów, na mniejszych obrotach sprawność spada. A w zimie lepiej było by wentylować delikatnie, żeby jak najmniej ciepełka z domu się pozbywać. Latem inna sprawa, wtedy wentylacja hula, szczególnie w nocy aby chłodu nawiać (wtedy jednak wymiennik nie bierze w tym udziału) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK.ZEGAREK 25.02.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 DZIĘKI ZA ODPOWIEDZ, TA CENA WENTYLATORÓW MNIE TROCHĘ PRZERAŻA , JAKA JEST MOC TYCH WENT ? ŻE WARTO TYLE WYDAĆ ? POMIJAJĄC STEROWANIE. MYŚLAŁEM O WENTYLATORACH KANAŁOWYCH N.P. http://allegro.pl/wentylator-kanalowy-tt-125t-vents-najtaniej-i3949461361.html WYMIENNIK ZAOFEROWALI MI ZA 150 EU NETTO -GS 30/500 JAK WEJŚĆ W TEN TWÓJ DZIENNIK, JAKAŚ STRONA ? ja kupiłem wymiennik klingenburga 400mm, o ile pamiętam ma 350m3/h - około 900zł.. wentylatory ebm 22cm - 1100 zł, obudowa (styrodur 24cm z dwóch stron fabrycznie laminowany) pocięta w hurtowni płyt na wymiar -300 zł..poklejone klejem w piance, i i jakieś "szpeje" typu uszczelki, śrubki itp. łącznie powiedzmy 2500zł.. w moim dzienniku masz trochę zdjęć i opisane sterowanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 25.02.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 MAREK, wyłącz CAPSLOCK, pisz normalnie a nie krzycz tutaj. Linka dla dziennika Artura masz pod jego wpisem, wszystko o co pytasz jest w tym wątku. A jak ci się nie chce, to może idź do sklepu: pytaj, zamawiaj i płać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.02.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 kolega własnie kupił reku - 7500 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 25.02.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Tylko nie przesadzać z doborem (wydatkiem/wielkością) wymiennika i wentyli. Klingenburg miał (ma) do ściągnięcia program do doboru. EDIT: Ja (i wielu z forum) mam komplet na GS35/450, on może być niepotrzebnie przyduży... A ta obudowa u Artura to raczej z płyty 24mm (ja będę robił z płyt XPS 10cm, + ew. okładzina z blachy oc. i rama z kątowników alu). To mi go sprzedaj, właśnie tego potrzebuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sław 25.02.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Witajcie czy ktoś ma jakiś dostęp do wentyli - potrzebowałbym r3g 220 pisałem pw do pioosa ale nie odpowiada może jest ktoś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts