Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobra. Nie chcesz sprzedać, trudno.

Choć napisz grzeniu, ile Cię kosztował.

Hej :) Mi on akurat pasuje, mam niestandardowe zamiary (m.in. wietrzenie letnie przez GGWC). Kupowaliśmy go grupą forumową, sporą ilość łącznie, wówczas z hurtowym rabatem płaciliśmy chyba coś koło 1400 zł za tego potwora.

teraz lepiej ? panie grzeniu ? tak mi się napisało,

a i nie krzyczę tylko pytam,,i chyba po to jest forum, jak bym miał wolne 20tyś to bym tu nie zaglądał,,

MAREK, wyłącz CAPSLOCK, pisz normalnie a nie krzycz tutaj. Linka dla dziennika Artura masz pod jego wpisem, wszystko o co pytasz jest w tym wątku. A jak ci się nie chce, to może idź do sklepu: pytaj, zamawiaj i płać!
Edytowane przez MAREK.ZEGAREK

Czyli półtora albo trochę więcej zabulę:sick:.

Rilax, nie jest powiedziane, @Artur kupił normalnej wielkości KlinikęBurga i zabulił mniej (możesz go zapytać na priva u kogo zamawiał). No chyba że rzeczywiście potrzebujesz taki spory wymiennik, ale ceny się zmieniają (postęp/konkurencja/inflacja), pytaj u źródła i donoś na Forumie :)

jak ci sie nie spieszy to poszukaj na allegro w używanych (ja kupiłem z demontażu) jedną sztukę o średnicy 19cm DC za 85 złotych.. sprzedalem koledze, w pełni sprawny.. za tyle samo kupiłem też dwa mniejsze (wszystko ebmy)..

wymiennik kupiłem w klingenburgu za około 150euro netto (nie pamiętam dokładnie ale coś koło tego)..

edit: te używane wentylatory kupiłem u tego użytkownika:

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=9887483

to taki duży skład recyklingowy pod kielcami.. rozbierają rzeczy co mają do utylizacji i to co działa sprzedają na allegro.. to co mają wystawione to sprawne bo testują przed wystawieniem.. wentylatory które mam od nich działały jak nówki a 85zł to żadne pieniądze.. żałuje tylko że jak na nich trafiłem to już miałem te nowe..

Edytowane przez _artur_

ja miałem wczoraj ofertę gs30/500 150 eu/netto

Rilax, nie jest powiedziane, @Artur kupił normalnej wielkości KlinikęBurga i zabulił mniej (możesz go zapytać na priva u kogo zamawiał). No chyba że rzeczywiście potrzebujesz taki spory wymiennik, ale ceny się zmieniają (postęp/konkurencja/inflacja), pytaj u źródła i donoś na Forumie :)

Witam

Z racji mojego małego mieszkanka (niecałe 40m2, 100m3), które nie posiada otwieranych okien (posiada okna łukowe, których na chwilę obecną nie opłaca mi się wymieniać) i chciałbym mieć po prostu lepszy klimat w domu, jestem zmuszony do wykonania wentylacji mechanicznej, a z racji cen małych rekuperatorów z wyższej półki (z energooszczędnymi wentylatorami), zacząłem się zastanawiać dlaczego nie można zrobić sobie samemu rekuperatora. Tak trafiłem na ten temat i ostatnio udało mi się go pobieżnie przeczytać. Zacząłem przeglądać aukcje w poszukiwaniu wentylatorów EBM PAPST i udało mi się zakupić takie oto wiatraczki EBM PAPST R1G133-AA17-02 133MM 24V nowe w mocno okazyjnej cenie. Pozostaje mi zakupić odpowiedni wymiennik i zwracam tu się z prośbą do Was ponieważ program klingenburga nie chce współpracować z moim sprzętem. W mieszkaniu będą mieszkały 2 osoby (docelowo 3-4), ale chciałbym mieć większy zapas, który mógłbym wykorzystać do wentylacji mojego warsztatu (osobny nawiew i wywiew) jak również przewietrzania podczas jakiś "imprez". Myślę że przepływ powietrza 60-200m3/h. Jaki wymiennik proponujecie?

Ps. nie szykują się w najbliższym czasie jakieś zamówienia wymienników i wentylatorów, bo potrzebowałbym jeszcze ringii?

Jak myślicie jakie sterowanie będzie lepsze do tych wiatraczków PWM czy standardowe wbudowane w wentylator 1-10V? Jak będzie wyglądała sprawa zużycia energii? Nie chodzi mi o dokładne wartości, bo pewnie nikt tego nie wie, ale które rozwiązanie powinno być bardziej energooszczędne, lub które będzie bardziej oszczędzało wiatraki.

Tak apropo to wymiennik już zamówiony GS 25/30

Jak myślicie jakie sterowanie będzie lepsze do tych wiatraczków PWM czy standardowe wbudowane w wentylator 1-10V? Jak będzie wyglądała sprawa zużycia energii? Nie chodzi mi o dokładne wartości, bo pewnie nikt tego nie wie, ale które rozwiązanie powinno być bardziej energooszczędne, lub które będzie bardziej oszczędzało wiatraki.

Niezależnie, co podasz (PWM czy napięcie) silnik i tak jest sterowany napięciem. Na wejściu jest prosty układ całkujący (uśredniający) RC, który zmienia wypełnienie PWM na odpowiadające mu napięcie stałe, tj. PWM 0% - 0 V, PWM 100% - 10 V (przy założeniu, ze napięcie PWM to 10 V), PWM 50% - 5 V, itd. Napięcie stałe (przy sterowaniu napięciowym) przechodzi przez ten układ bez zmian, co najwyżej ograniczy prędkość zmiany, jeśli odbywała by się skokowo.

Tak więc, w tym miejscu nie znajdziesz żadnych oszczędności... Szukaj dalej :)

BTW. Wczoraj dostałem sterownik z Alresa. Fajny prezent na weekend :)

Z racji wolnego czasu(choroba i przymusowe leżenie w łóżku), próbowałem w szczegółach rozpoznać realną możliwość zastąpienia wentylatorów EC tańszymi wentylatorami AC tego samego producenta bez utraty jego zalet. Wniosek: przyznaję się do porażki tej koncepcji. Jeżeli przyjąć pracę wentylatorów na poziomie 40-100% mocy to jest to realne zrobić to w miarę prosto i tanio- czyli tyrystory i prosty mikroprocesor z programem napisanym " na kolanie". Niestety przy próbie uzyskania mocy na poziomie 20% przy sterowaniu tyrystorami jest zbyt duża niestabilność biegu silnika i utrata momentu obrotowego. Dla takich stanów jako przejściowe pewnie byłoby to tolerowalne, ale że w zasadzie pewnie przez 95% czasu instalacja pracuje w takich warunkach, to wentylator byłby zbyt czuły na zmianę oporów instalacji(np zapychanie się filtrów) i np użytkownik musiałby codziennie dokonywać jakiejś tam korekty nastaw wentylatora. Gdyby się upierać przy tej koncepcji to jakimś rozwiązaniem byłoby zastosowanie dwóch małych wentylatorów- jeden pracowałby na mocy 50% i większej- i dałoby się nim regulować, natomiast drugi byłby załączany w celu uzyskiwania pełnego przepływu-np do przewietrzania domu, ALE: pewnie kosztowałoby to tyle samo co wentylator EC to raz, a dwa: pewnie więcej jest negatywnych efektów dwóch wentylatorów pracujących równolegle niż mi się mogłoby przyśnić.

Oczywiście idealnym rozwiązaniem byłoby zrobienie falownika(niejako uzyskalibyśmy silnik EC), ale dla większości z nas jest to nie do zrobienia w warunkach domowych, a nakład pracy przy jego zaprojektowaniu dla jednej czy kliku sztuk po prostu mija się z celem. Tak więc dokonuję tutaj aktu skruchy, odszczekuję to co wcześniej napisałem, pozostaje nam tylko kupować te wentylatory EC i narzekać CZEMU TAK DROGO?!?!

Oczywiście idealnym rozwiązaniem byłoby zrobienie falownika(niejako uzyskalibyśmy silnik EC), ale dla większości z nas jest to nie do zrobienia w warunkach domowych, a nakład pracy przy jego zaprojektowaniu dla jednej czy kliku sztuk po prostu mija się z celem. Tak więc dokonuję tutaj aktu skruchy, odszczekuję to co wcześniej napisałem, pozostaje nam tylko kupować te wentylatory EC i narzekać CZEMU TAK DROGO?!?!

Podzielam Twoja opinie. Proba wysterowania AC ponizej 40% nie daje stabilnego zachowania wentyla. Pozostaje wziasc jak najmniejsze wentyle EC :p

Jesli by kupic model taki na 300m3 i mozliwie uproscic instalacje to i 400 pewnie wydoli :)

Ktos moze podac konkretny model EBMa taki na 250-300 m3?