Mr_Mabram 15.01.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Temperatury za oknem znowu pomału zaczynają spadać. Wszedłem wczoraj na strych,żeby zobaczyć jak ma sie mój wymiennik i znowu był oblodzony. Presostat który miałem kupiony PS500 nie sprawdził się, w ogóle nie zadziałał, bo jego próg zadziałania jest za wysoki. Odesłałem i zamieniłem na PS200 - ten startuje znacznie niżej i jak tylko zamontowałem to skręcony na min. ju zaskoczył. Mam nadzieję że w końcu będzie mi się teraz wszystko ładnie samo rozmrażać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadzior 15.01.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) To tamtego odpuszcze bo kiepsko to jakoś widzę na 100 % jechać non stop ... A co powiesz o tych wentylatorach ? http://allegro.pl/pakiet-wentylator-ebmpapst-24v-41w-dc6224-20szt-i5672947743.html Niby mają przy 100 Pa jakieś 250-300 m3/h więc można i zasterować żeby pracował nie na max obrotach,... Czy jest ktoś z małopolski kto zbudował własny reku ? najlepiej okolice krakowa Nie ma to jak jechać pomacać i zobaczyć na własne oczęta A może zaadaptować ten wentylator http://allegro.pl/wentylator-ebm-3300-obr-min-z-grzalka-230v-1000w-i5922871580.html tak by nagrzewnicę połączyć z presostatem tak by przy spadku ciśnienia włączała się nagrzewnica ? Edytowane 15 Stycznia 2016 przez Tadzior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 15.01.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Temperatury za oknem znowu pomału zaczynają spadać. Wszedłem wczoraj na strych,żeby zobaczyć jak ma sie mój wymiennik i znowu był oblodzony. Presostat który miałem kupiony PS500 nie sprawdził się, w ogóle nie zadziałał, bo jego próg zadziałania jest za wysoki. Odesłałem i zamieniłem na PS200 - ten startuje znacznie niżej i jak tylko zamontowałem to skręcony na min. ju zaskoczył. Mam nadzieję że w końcu będzie mi się teraz wszystko ładnie samo rozmrażać . Przecież ten ps 200 startuje tylko o 10pa wcześniej to tyle co nic a podlaczyles minus w komorę wyrzutni pomiędzy wymiennik a wentylator wywiewny.Moj startuje dopiero przy ok 50pa przy 180m3h przy nie oblodzonym wymienniku chyba ze twój wymiennik ma bardzo małe opory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 16.01.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Przecież ten ps 200 startuje tylko o 10pa wcześniej to tyle co nic a podlaczyles minus w komorę wyrzutni pomiędzy wymiennik a wentylator wywiewny.Moj startuje dopiero przy ok 50pa przy 180m3h przy nie oblodzonym wymienniku chyba ze twój wymiennik ma bardzo małe opory Podłączyłem. Minus między wymiennik a wentylator a dodatni na rurze z drugiej strony przed filtrem i wymiennikiem więc powinien zadziałać a tu coś tak słabo jednak. Skręciłem na min czyli 20 Pa a i tak czasem nie chce jakby wystartować. Poczekam na większe oblodzenie może i zobaczę co sie wydarzy. Mój wymiennik to GS35/450. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 16.01.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Miałem ustawione na 30Pa, wymiennik był juz oblodzony, presostat się załączył i nie chciał sie rozłączyć o czym wspominał kolega "romano78". Rozłączył się przy 100Pa jak przekręciłem gałkę. Czy to znaczy że muszę go teraz trzymać na 100Pa bo inaczej sie nie wyłączy ponownie? Czy taka wartość nie spowoduje całkowitego oblodzenia wymiennika? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 16.01.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 To tamtego odpuszcze bo kiepsko to jakoś widzę na 100 % jechać non stop ... A co powiesz o tych wentylatorach ? http://allegro.pl/pakiet-wentylator-ebmpapst-24v-41w-dc6224-20szt-i5672947743.html Niby mają przy 100 Pa jakieś 250-300 m3/h więc można i zasterować żeby pracował nie na max obrotach,... Czy jest ktoś z małopolski kto zbudował własny reku ? najlepiej okolice krakowa Nie ma to jak jechać pomacać i zobaczyć na własne oczęta A może zaadaptować ten wentylator http://allegro.pl/wentylator-ebm-3300-obr-min-z-grzalka-230v-1000w-i5922871580.html tak by nagrzewnicę połączyć z presostatem tak by przy spadku ciśnienia włączała się nagrzewnica ? Ja robiłem mój reku na tych 41 w za 10 zł i powiem tyle żejest OK za grosze:). System mam ustawiony na pobór prądu 20 W i daje mi to wydajność ok 100m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 16.01.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Panowie, chyle czoło przed wiedzą i umiejętnościami. łączę pytanie. Ile kosztuje tymi ręcami robiony reku kompletny z wentylami? Taki na chatę 130 m2 i 3 osoby. Jak mnie zaintrygujecie ceną to zacznę od postu nr 1 Wyrywkowo czytając, jestem pełen podziwu, a konstrukcje, czasem lepsze niż firmówki. Ekonomie rekuperacji mam rozpatrzoną. Firmówki raczej nie kupię, bo to utopia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 16.01.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Mój jest prosty jak budowa cepa ale za niecałe 700 zł nie można mieć cudów:). Za to inwestycja zwróci się w kilka sezonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 16.01.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Miałem ustawione na 30Pa, wymiennik był juz oblodzony, presostat się załączył i nie chciał sie rozłączyć o czym wspominał kolega "romano78". Rozłączył się przy 100Pa jak przekręciłem gałkę. Czy to znaczy że muszę go teraz trzymać na 100Pa bo inaczej sie nie wyłączy ponownie? Czy taka wartość nie spowoduje całkowitego oblodzenia wymiennika? Pozdrawiam Daj np.na 50pa jeśli po odlodzeniu nadal się nie zalaczy nawiew ustaw wyżej 60pa itd az do skutku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 16.01.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Ja robiłem mój reku na tych 41 w za 10 zł i powiem tyle żejest OK za grosze:). System mam ustawiony na pobór prądu 20 W i daje mi to wydajność ok 100m3/h. Dokladnie u mnie przy 180m3h pobierają 30w ja chyba wezmę jeszcze parę będę akurat przejedzal w pobliżu Tarczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 16.01.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Dokladnie u mnie przy 180m3h pobierają 30w ja chyba wezmę jeszcze parę będę akurat przejedzal w pobliżu Tarczyna He He ja też wziąłem sobie parę na zapas, bo w tej cenie nic lepszego nie dostanę a widzę,że powoli się kończą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 16.01.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Poogladalem sobie dzisiaj takiego kolosa za ok chyba 10tys sprawność przy -2 wyszła 87procent czyli tylko troszkę lepiej jak u mnie więc jeśli prawie 2mb wymiennika fi ok.30 całego z aluminium daje teraz 87sprawnosci to te 85procent U mnie na plastikowym wymienniku jest max.I niepotrzebnie tracilem czas szukając tych kilku procent brakujacej sprawnosci deklarowane przez producenta które moim zdaniem są celowo zawyżone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 16.01.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Wygląda na Bartosza, rzeczywiście nie zamarza bez grzałki i GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 17.01.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Miałem ustawione na 30Pa, wymiennik był juz oblodzony, presostat się załączył i nie chciał sie rozłączyć o czym wspominał kolega "romano78". Rozłączył się przy 100Pa jak przekręciłem gałkę. Czy to znaczy że muszę go teraz trzymać na 100Pa bo inaczej sie nie wyłączy ponownie? Czy taka wartość nie spowoduje całkowitego oblodzenia wymiennika Z elektroniki jestem slaby, ale moze np wstawic na wywiewie termostat, ktory ponizej np 1* przelaczy linie sygnalu obrotow 0-10v na jakby objazd ze wstawionym dodatkowo szeregowo potencjometrem lub rezystorem, ktory zredukuje obroty nawiewu...? Jesli bredze to sory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 17.01.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Z elektroniki jestem slaby, ale moze np wstawic na wywiewie termostat, ktory ponizej np 1* przelaczy linie sygnalu obrotow 0-10v na jakby objazd ze wstawionym dodatkowo szeregowo potencjometrem lub rezystorem, ktory zredukuje obroty nawiewu...? Jesli bredze to sory. Coś takiego to ja planowalem zrobić ale do zwiększania obrotów w lecie czy do przewietrzania w zimie w moim przypadku to będzie prościej ponieważ chce dołożyć jeszcze jeden włącznik taki pokojowy który po włączeniu załącza obieg bezposrednio z zasilacza a odłacza ten przez przetwornice ale jak to fizycznie wykonać to jeszcze nie wiem A odmazanie będę chciał wspomóc za pomocą przepustnicy która będzie przelaczac na czerpnie z klatki schodowej i będzie załączona przez presostat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 17.01.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Wygląda na Bartosza, rzeczywiście nie zamarza bez grzałki i GWC? Rzeczywiście uwierzyłeś ze prawa fizyki nie tyczą się Bartosza a niezamarźa bo system antyzamrozeniowy mu nie pozwala czyli otwiera się bypas i puszcza zimne powietrze z zewnątrz z ominięcie wymiennika po włożeniu termometru w anemostat nawiewny pokazało mi 7stopni przy -1na zewnarrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 18.01.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Rzeczywiście uwierzyłeś ze prawa fizyki nie tyczą się Bartosza a niezamarźa bo system antyzamrozeniowy mu nie pozwala czyli otwiera się bypas i puszcza zimne powietrze z zewnątrz z ominięcie wymiennika po włożeniu termometru w anemostat nawiewny pokazało mi 7stopni przy -1na zewnarrz No to szału nie ma. Nawet nie wiedziałem, że tam jest zrobiony taki patent. Myślałem, że te wymienniki mają taką dużą powierzchnię, że w jakiś cudowny sposób nie zamarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 18.01.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) A odmazanie będę chciał wspomóc za pomocą przepustnicy która będzie przelaczac na czerpnie z klatki schodowej i będzie załączona przez presostat . Mój znajomy tak ma. Mówił, że się strasznie szroni w miejscu mieszania strumieni. Naprawdę Bartosz robi taki system antyzamrożeniowy? Puszczanie całego strumienia wchodzącego na bypassie? Edytowane 18 Stycznia 2016 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2016 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Naprawdę Bartosz robi taki system antyzamrożeniowy? Puszczanie całego strumienia wchodzącego na bypassie? Z tego co pamiętam to centrale Jan Gaz też mają podobnie to rozwiązane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 18.01.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 No to szału nie ma. Nawet nie wiedziałem, że tam jest zrobiony taki patent. Myślałem, że te wymienniki mają taką dużą powierzchnię, że w jakiś cudowny sposób nie zamarzają. Nie wiem jak sterowany jest ten baypass ale dzisiaj np.obserwowałem sterownik co jakiś czas i nie trafiłem akurat aby był załączony i temperatura nawiewna cały dzień 19stopni tak więc nie jest tak źle a może to dlatego ze jest mała wilgotność w domu bo dom jeszcze nie zamieszkały i skropliny spływają na ciepłą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts