stam222 13.03.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 A możesz zmniejszyć przepływ powietrza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 13.03.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Sprobuje ale nie wiem czy to cos da bo aktualnie jadę prawie na min dla mojego wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hiarras 14.03.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 romano78, opisywał podobne problemy. Teraz nie pamiętam dokładnie gdzie to opisywał, ale rozwiązaniem było niesymetryczny przepływ powietrza. Związane to było z bilansem i szczelnością domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 14.03.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 romano78, opisywał podobne problemy. Teraz nie pamiętam dokładnie gdzie to opisywał, ale rozwiązaniem było niesymetryczny przepływ powietrza. Związane to było z bilansem i szczelnością domu. Prawde mówiąc to sam nie pamiętam gdzie i czy wogóle o tym pisałem ale obecnie to stwierdzam że nie zrównoważone wydatki powietrza nie maja az takiego wielkiego znaczenia jesli chodzi o sprawnośc chyba że jest to spora różnica i puszczanie powietrza na różne sposoby w układzie Tichalmana itp.nic nie dały u mnie bo nie to było problemem , problemem sa skropliny, przy tym wymienniku recair 160 sa wąskie kanaliki i jak sie zapchają to sprawnośc spada do ok 85procent gdy nie ma skroplin to dochodzi nawet do 96procent prawie jak w kalkulatorze na recair.pl z tym że te dane które tam podali sa do momentu gdy nie ma jeszcze skroplin,tak mi to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hiarras 14.03.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Masz rację, to nie Ty. Śledzę kilka miejsc, więc mi się pomieszało.Poniżej link do tego o czym wspominałem: http://www.domowyprototyp.pl/bilans-instalacji-nawiewwywiew/ Zresztą kolega tu zagląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 14.03.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 odnosnie halasu to ja sprobowalbym wlozyc kawalek gabki albo welny mineralnej w kanal na sztorc i zobaczyc co dalo. jak pomoze zrobic prosty tlumik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graje 15.03.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Witam. hiarras :tak, to u mnie był problem ze sprawnością, przy niezrównoważonych przepływach. po wyregulowaniu jest znacznie lepiej. gambit565:takie tłumiki są do kupienia. Są właśnie tak zbudowane. wewnętrzna rura ma szereg otworów. następnie otulina z wełny mineralnej i zewnętrzne poszycie (pełna blacha). odcinki sa tak dobrane, że wstawiasz je na wymianę z metrową spiro. PozdrawiamGrzegorzM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 15.03.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Witam. gambit565: takie tłumiki są do kupienia. Są właśnie tak zbudowane. wewnętrzna rura ma szereg otworów. następnie otulina z wełny mineralnej i zewnętrzne poszycie (pełna blacha). odcinki sa tak dobrane, że wstawiasz je na wymianę z metrową spiro. Pozdrawiam GrzegorzM. jasne, tylko wkladajac gabke/ welne od razu i za darmo mozesz oszacowac jakiego mozna spodziewac sie efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graje 16.03.2016 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 jasne, tylko wkladajac gabke/ welne od razu i za darmo mozesz oszacowac jakiego mozna spodziewac sie efektu Do testów jak najbardziej gąbkę. Z wełną bym nie ryzykował, bo jak puścisz powietrze przez taki kanał, to pociągnie całą masę opiłków szklanych. Można coś takiego zrobić, gdy masz jeszcze dom w fazie budowy i jesteś na etapie stanu "surowego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 16.03.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Do testów jak najbardziej gąbkę. Z wełną bym nie ryzykował, bo jak puścisz powietrze przez taki kanał, to pociągnie całą masę opiłków szklanych. Można coś takiego zrobić, gdy masz jeszcze dom w fazie budowy i jesteś na etapie stanu "surowego". Ja mam u siebie gąbke 1 cm na długości ok o,5m przy czerpni rura fi 200mm chodziło mi o to aby nie było słychac wentylatora który jest zaraz przy czerpni prawie nic nie słychac na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 19.03.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 (edytowane) Sprawdziłem dzisiaj czerpnie i wyrzutnie ale kratki czyste. Wymieniałem je kiedyś na większe oczka bo tamte drobne zasyfiły sie po pary miesiącach. Dziś mnie tknęło i zrobiłem obudowę do wentyli ze styroduru, w parę godzin poskładałem i podłączyłem wszystko ze sobą. Hałasu przy 50% mocy brak i to mnie cieszy. Przy 100% jest lekko słyszalny w rurach ale nie dokuczliwy jak w przypadku turbin w puszkach" Przełożyłem podłączenia czerpnia - wyrzutnia na dół, a nawiew - wywiew do góry. Spiąłem wszystko, podłączyłem i jakie moje zdziwienie!!!! Różnica pomiędzy wywiewem a powietrzem nawiewanym 1st!!!! Stwierdzam że w moim wymienniku ma znaczenie gdzie co podłączę, bo nie widzę innego wytłumaczenia. Czyżby wymiennik stawiał inny opór przepływu "z górki i pod górkę" ????? Poniżej kilka fotek maszynerii i by-passu. By-pass działa bardzo dobrze - skrzyneczka umieszczona przed wymiennikiem , wentylatory za wymiennikiem i powietrze dodatkowo zasysa przepustnice w by-passie. Pozostaje okręcić wszystkie rury i zabrać się za skończenie GGWC na lato. Edytowane 19 Marca 2016 przez Mr_Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 26.03.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Witajcie ponownie. Przymierzam się teraz do dokończenie mojego GGWC które zacząłem już długi czas temu. Z racji że dedykowane nagrzewnice-chłodnice są dosyć drogie to pomyślałem o zrobieniu innego wymiennika "w rurze". Zostały mi te 2szt. przejściówki fi 350/200 z których wymontowałem wentylatory i pomyślałem żeby zrobić z nich wymiennik rurowy i w nim zwijana spirala (pex, miedz) kilka razy, tak żeby wypełnić tą powierzchnie rury fi 350. Można by jakieś blaszki z aluminium porobić żeby była skuteczniejsza wymiana. Czy zrobił ktoś juz coś podobnego i czy ma to prawo jakoś w miarę skutecznie działać? "romano78" czy ty przypadkiem nie masz takiej konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 26.03.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Ca. tutajhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?57886-Rekuperator-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&p=7056421&viewfull=1#post7056421 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 27.03.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 (edytowane) Ca. tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57886-Rekuperator-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&p=7056421&viewfull=1#post7056421 Wielkie dzięki "romano78" pisał o tym parę postów przed moimi widać coś ominąłem po drodze Zrobie raczej tez wężownicę ale moja będzie większa i myślę podwójna, tak żeby w środku więcej wypełnić tą rurę i powietrze miało możliwość obiegać całą wężownicę. Edytowane 27 Marca 2016 przez Mr_Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 29.03.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Wielkie dzięki "romano78" pisał o tym parę postów przed moimi widać coś ominąłem po drodze Zrobie raczej tez wężownicę ale moja będzie większa i myślę podwójna, tak żeby w środku więcej wypełnić tą rurę i powietrze miało możliwość obiegać całą wężownicę. U mnie te 50mb to nawet za dużo myślę że nawet 25 by starczyło ale niestety nie doczekalem się na mrozy i nie porobilem dokładniejszych testów tyle że u mnie zasilanie wezownicy jest 20 do 30stopni a nie ok.10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 29.03.2016 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 U mnie te 50mb to nawet za dużo myślę że nawet 25 by starczyło ale niestety nie doczekalem się na mrozy i nie porobilem dokładniejszych testów tyle że u mnie zasilanie wezownicy jest 20 do 30stopni a nie ok.10 No tak ty masz dość wysoka temperaturę na zasilaniu, z gruntu nie ma szans żeby taką osiągnąć. Mimo wszystko spróbuje chyba zrobić coś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrekK 15.04.2016 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Cześć, mam pytanie czy aktualnie tworzy sie jakaś zorganizowana akcja odnośnie zakupu wentylatorów EBMa i Wymiennika ze Swidnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 15.04.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Wymiennik możesz sam zamówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonD 18.04.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Koledzy bądźcie tak dobrzy i podrzućcie namiar do teko sprzedawcy inlet rinów z allegro (potrzebuję do R1G225 AF11-52). Gdyby ktoś podzielił się doświadczeniami z tymi wentylkami to też by było miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 18.04.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Ja kupiłem od sprzedawcy który wystawiał wentylatory na allegro. Musisz na priva odezwać się do sprzedawcy i zapytać. Wyszło mi chyba jakoś 15 zł za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts