szczukot 28.11.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 A gdzie masz reku i rury ? na jakims nieogrzewanym strychu itp ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 28.11.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 U mnie na wymienniku jest różnica zwykle1 do 1,5 stopnia ale właśnie na kanałach na strychu tracę ze dwa stopnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 29.11.2016 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Tak. Kanały mam na nieogrzewanym strychu. Czyli nie ma szans na "więcej". W sumie mi to nie przeszkadza, te 2 stopnie to w moim przypadku 8zł MC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagii 14.12.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Czy ktoś z Was by się pisał na zakup hurtowy wentylatorów lub ma dojście do "lepszych" cen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko_l 22.12.2016 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Witam. Mam takie trochę lamerskie pytanie do użytkujących rekuperatory. Czy różnice temperatur wyciąg-wyrzutnia oraz nawiew-czerpnia są u was na podobnym poziomie? Wydaje mi się, że powinny być zbliżone dla zrównoważonych przepływów. Tyle tylko, że to przy założeniu jednakowego ciepła właściwego powietrza we wszystkich punktach pomiarowych a tam są różne wilgotności. No i dochodzi jeszcze kondensacja w wymienniku która pewnie też trochę miesza. Podsumowując, czy można próbować równoważyć strumienie na podstawie temperatur? I dlaczego nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.12.2016 02:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Można ale sens w tym mały.Barometr jest tu lepszym wskaźnikiem.Stawiasz na stole i załączasz wentylację.Jak nie drgnie - jest dobrze.Jak opadnie - masz za duży wywiew.Jak wzrośnie - masz za duży nawiew.Zmieniasz biegi - widzisz czy system pracuje liniowo.Proste. Zwykle jest dobrze, bo dom watą kryty jest dziurawy "z urodzenia".Bieda-domek i tyle... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 23.12.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Odnośnie zrównoważenia ciśnień nawiew-wywiew.Chciałem w moim rekuperatorze DIY wykonać jakieś przyzwoite sterowanie (obecnie steruje gałką potencjometr stereo). Adam pisze aby postawić barometr i patrzeć czy zmienia się ciśnienie na poszczególnych biegach. Jaką zmianę można uznać za dopuszczalną? Zastanawiam się czy rozdzielczość zwykłego barometru jest wystarczająca, czy do wysterowania nie użyć jakiegoś przetwornika różnicy ciśnień (niestety ich ceny są okrutnie drogie)Wiem, że pojawiły się rekuperatory, które zrównoważają ciśnienie. Może lepiej wykorzystać czuły presostat, który poinformuje że dopuszczalna różnica ciśnień została przekroczona i należy zwolnić lub przyspieszyć któryś z wentylatorów?Znalazłem presostaty typu: https://www.klimatyzacja.pl/wentylacja/alfaco-beck-presostaty-roznicowe-w-niskiej-cenie Jednak nadal nie wiem czy zakres działania jest odpowiedni (najbardziej czuły ma zakres 20 do 200Pa), wydaje mi się zbyt duży, powinno być coś od 0 do 20 Pa, przecież test szczelności domu robi się przy 50 Pa a wtedy ucieczka powietrza dla dość szczelnego domu wynosi w okolicach 1 kubatury domu na godzinę.50 Pa to 0,5hPa - praktycznie nie mierzalne dla zwykłych barometrów.Czy może lepiej mierzyć różnicę ciśnień nie w samym rekuperatorze tylko w jakimś reprezentatywnym pomieszczeniu względem ciśnienia zewnętrznego. Co z podmuchami wiatru, które mogą powodować duże skoki ciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.12.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Ja probowalem takim presostatem od 20pa rownowazyc ale nic z tego zadnej reakcji nawet robiłem test z folią w oknie i rzeczywiscie to działa ale musi być być bezwietrznie w tym roku dołożyłem jeszcze filtr f7 na nawiewie i rownowazylem w ten sposób ze pozakrecalem wszystkie anemostaty zostawiając po jednym na nawiewie i wywiewie i mierzylem anemometrem przecież to nie apteka najważniejsze aby wywiew nie był mocniejszy od nawiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 23.12.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Wg mnie odwrotnie. Lepiej żeby było lekkie podciśnienie niż wykraplanie i zamarzanie w nieszczelnosciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.12.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Wg mnie odwrotnie. Lepiej żeby było lekkie podciśnienie niż wykraplanie i zamarzanie w nieszczelnosciach. Ja tam jednak wolę aby całe powietrze przechodzilo przez filtr g7 zwłaszcza w zimie gdy sąsiedzi kopca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.12.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.12.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Czy wentylator na czerpni i wyrzutni to dobre rozwiązanie? Daleko od pokojów, wiec nie słychać, ale czy są jakieś przeciwwskazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 26.12.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 Nie ma żadnych przeciwwskazań u mnie tam właśnie są umieszczone wentyle za 8zl szt które najcichsze nie są ale w pokojach nic nie słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 03.01.2017 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam Szanowne Grono, zacząłem interesować się wentylacją mechaniczną nawiewno-wywiewną i chciałem zbudować własnoręcznie centralę / rekuperator. Zaczynam szacować koszty inwestycji i przeglądać dostępne podzespoły. Czy Waszym zdaniem opłaca się inwestować w nowe (rok produkcji 2012), nieużywane ale bez gwarancji wentylatory EC firmy EBM papst za 400 zł/sztuka? Wg danych katalogowych wydajność wentylatora przy spiętrzeniu 400 Pa wynosi około 490 m3/h, maksymalna moc 119 W. Wydaje mi się, że nominalne parametry nawet nieco przewyższają wymagane zapotrzebowanie na świeże powietrze (dom z użytkowym poddaszem, 2 łazienki, toaleta, kuchnia, 2 osoby dorosłe - w planach dzieci, kubatury nie liczyłem, ale liczba wymian powinna zostać spełniona), ale zawsze można zmniejszyć prędkość obrotową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel.P 04.01.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Witam Szanowne Grono, zacząłem interesować się wentylacją mechaniczną nawiewno-wywiewną i chciałem zbudować własnoręcznie centralę / rekuperator. Zaczynam szacować koszty inwestycji i przeglądać dostępne podzespoły. Czy Waszym zdaniem opłaca się inwestować w nowe (rok produkcji 2012), nieużywane ale bez gwarancji wentylatory EC firmy EBM papst za 400 zł/sztuka? Wg danych katalogowych wydajność wentylatora przy spiętrzeniu 400 Pa wynosi około 490 m3/h, maksymalna moc 119 W. Wydaje mi się, że nominalne parametry nawet nieco przewyższają wymagane zapotrzebowanie na świeże powietrze (dom z użytkowym poddaszem, 2 łazienki, toaleta, kuchnia, 2 osoby dorosłe - w planach dzieci, kubatury nie liczyłem, ale liczba wymian powinna zostać spełniona), ale zawsze można zmniejszyć prędkość obrotową. Mój znajomy ma rekuperator na wentylatorach papsta ( jakieś 190-tki ) i działają bez zarzutu od ponad 7 lat. Chyba rozważamy tę samą ofertę z pewnego portalu ogłoszeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 05.01.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Chyba rozważamy tę samą ofertę z pewnego portalu ogłoszeń Widzę, że nie tylko ja jestem zainteresowany tym ogłoszeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.01.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Nie ma żadnych przeciwwskazań u mnie tam właśnie są umieszczone wentyle za 8zl szt które najcichsze nie są ale w pokojach nic nie słychać No to sobie przestawiłem w sylwestra wentyl z ciepłej strony wyciągu na stronę wyrzutni. Dzisiaj chuj go strzelił. Dzięki za radę. Widzę, że nie tylko ja jestem zainteresowany tym ogłoszeniem. Co to za wentyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 05.01.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Co to za wentyle? http://www.tme.eu/pl/Document/e3af304afb155fcf40435c4485013c1c/K3G190-RG19-01-EN-DTE.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.01.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 http://www.tme.eu/pl/Document/e3af304afb155fcf40435c4485013c1c/K3G190-RG19-01-EN-DTE.pdf Prawie identyczny mi właśnie padł. Gdzie to dają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 05.01.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Na OLX, chciałem kupić 2 sztuki (400 PLN za sztukę), ale się jeszcze waham, więc jak ktoś coś ... to się nie obrażę. Myślicie że opłaca się za taką kasę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts