Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Witam. Czytam ten wątek i czytam i myślę że zrobienie samemu reku to świetna opcja. Można dużo zaoszczędzić. Chciałbym budować reku 400m3/h. Jakie wentylatory w obecnej chwili polecacie? Gdzie je nabyć za sensowną cenę? Pozdrawiam forumowiczów.

Chcesz sam robić rekuperator czy centralę wentylacyjną...?

Zacznij może od wymiennika i obudowy...

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zależy jak to rozumieć :) chce mieć wentylatory, filtry oraz wymiennik w jednej obudowie. Całość wykonam ze styropianu xps gdyż myślę że to sensowne wyjście. Docelowo trzeba pomyśleć o 4 osobach. Instalacja poprowadzona. Kanały flex fi75. Wg projektu. Musze dobrać wentylatory oraz wielkość wymiennika.

reku projekt 1 forum.jpg

i po aktualizacji:

reku projekt 2 forum.jpg

To mój pierwszy projekt reku który chcę wykonać.

Czytam forum i myślę gdzie dać wentylatory, czy od strony czerpni by było ciszej ale pracowały w gorszych warunkach czy od strony domu aby miały cieplej i bardziej sucho. Jak polecacie?

reku projekt 2 forum.jpg

Edytowane przez hudy14777

Zależy jak to rozumieć :) chce mieć wentylatory, filtry oraz wymiennik w jednej obudowie. Całość wykonam ze styropianu xps gdyż myślę że to sensowne wyjście. Docelowo trzeba pomyśleć o 4 osobach. Instalacja poprowadzona. Kanały flex fi75. Wg projektu. Musze dobrać wentylatory oraz wielkość wymiennika.

Też kiedyś byłem na tym etapie i to spisałem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a&p=6732170&viewfull=1#post6732170

Ja właśnie złożyłem prośbę o wycenę GS 25/245. Tez u tego producenta co Ty. Ile zapłaciłeś za wymiennik?

Wg mnie za mały. te 245 zamieniłbym na 350-450.

Dziękuję za odpowiedź :) ja chcę tloczyć powietrze wentylatora mi ebm papst EC 119W.. modelu nie pamiętam. Można z nich uzyskać 400pa przy 300m3. Z drugiej zaś strony w zimie pewnie będę używał 80m/h gdyż gwc nie mam a sucho będzie jak pieprz mimo tego. Przy wymienniku 25/300 80m3/h to minimum. Poniżej prędkość powietrza w wymienniku spada poniżej progu 0.5m/s

Sterowanie mam potencjometrem z układu predkosci obrotowej a zasilanie zasilaczem 29v taki jak do laptopa .wrzuce fotki wieczorem .W przyszłym roku temat rozłanczania wentylatora nawiewnego mosze rozwiazac . Moze ktos jakis układ na 29v podsunie Edytowane przez kamihi

Presostat i czujnik temperatury zwykły na bimetalu w szeregu ustawiony na 2*C na nawiew. Przekaźnik czasowy niech wznawia prace wentylatora po 5 minutach. Jeśli wentylator wznowi prace a ciśnienie znów przekroczy próg to znowu załączy się presostat i da sygnal na przekaźnik czasowy na 5 minut. I tak aż do skutku. Proste. Edytowane przez hudy14777