Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W markecie budowlanym, albo sklepie ogrodniczym.

Ktoś wie jaką kupić szczelną i tanią przepustnicę elektryczną. Widziałem po około 200 zł na allegro, ale nie wiem co to warte. Chcę to wpiąć w odnogę trojnika na czerpni i omijać GWC w zależności od temperatury.

Mialem tak zrobione. Odpuscilem. Gwc na ON i cały rok targam przez niego. To jęczenie przepustnicy przy przestawianiu(belimo) itd

Zima i tak tylko gwc, a latem to tylko wieczorne wietrzenie okienno-dachowe.

Ktoś wie jaką kupić szczelną i tanią przepustnicę elektryczną. Widziałem po około 200 zł na allegro, ale nie wiem co to warte. Chcę to wpiąć w odnogę trojnika na czerpni i omijać GWC w zależności od temperatury.

A co ma dać omijanie GWC...?

Bez sensu...

Tak samo jak kaseta letnia czy omijanie wymiennika w centrali wentylacyjnej w środku lata przy braku wymiennika gruntowego...

Mamy Lato dom nagrzany .na zewnatrz 30stopni w dzien w srodku 25 chcemy troche schodzic wieczorem i wnocy bo na zewnatrz jest20 i ty piszesz że kaseta letnia nie ma żadnego sensu.?

Oczywiście jeśli nie ma żadnego gwc.

Edytowane przez romano78

Mamy Lato dom nagrzany .na zewnatrz 30stopni w dzien w srodku 25 chcemy troche schodzic wieczorem i wnocy bo na zewnatrz jest20 i ty piszesz że kaseta letnia nie ma żadnego sensu.?

Chyba tym bardziej jak jest GWC, bez bypassu schłodzone przez GWC powietrze z zew. "wymieni się" temp. z wylotowym z domu (tak sobie gdybam)?

A czy ja komuś bronię montować...?

Zrób tak jak opisujesz a potem pochwal się obserwacjami...

Najlepiej jeszcze to dokładnie opomiaruj ...:yes:

Ty wiesz chociaż o jakich strumieniach energii piszesz...?

Może. to jeśli jestem w błędzie to możesz mnie uświadomić

Jest coś takiego jak rekuperator...

Jest coś takiego jak średnia dobowa...

I jest jeszcze coś takiego jak bezwładność...

Jest jeszcze parę innych rzeczy takich jak strumień powietrza, straty/ zyski na kanałach itd ...

Jak ktoś chce z tym walczyć to proszę bardzo ...:yes:

Jesli juz chcesz omijac, to ta przepustnica powinna byc nieszczelna, aby zachowac minimalny chociaz ruch powietrza. Przynajmniej nic ci sie nie zatęchnie. Mam tak zrobione u siebie z nitka idaca przez RSS.

Kupowalem tutaj:

http://www.insbud.org/PL/product-1367786010254423040/IB-F160---Przepustnica-powietrzna-z-silownikiem-elektrycznym,-elektroprzepustnica,-przepustnica-elektryczna,-okragla,-jednoplaszczyznowa,-DN160.html

Jesli juz chcesz omijac, to ta przepustnica powinna byc nieszczelna, aby zachowac minimalny chociaz ruch powietrza. Przynajmniej nic ci sie nie zatęchnie. Mam tak zrobione u siebie z nitka idaca przez RSS.

Kupowalem tutaj:

http://www.insbud.org/PL/product-1367786010254423040/IB-F160---Przepustnica-powietrzna-z-silownikiem-elektrycznym,-elektroprzepustnica,-przepustnica-elektryczna,-okragla,-jednoplaszczyznowa,-DN160.html

Wlasnie z tego wzgledu ja chce zrobic takie gwc ktore nie daje zadnych oporow i nie ma ryzyka ze sie coś w nim zagniezdzi.

Jest jeszcze coś takiego jak opór na kilunastometrowym gwc jaki jest sens puszczać powietrze przez gwc powyzej8stopni prad masz za darmo?

A robiłeś pomiary tego wzrostu energii...???

A te 8* to w jakich warunkach ...?

Ja przez ładnych paru lat obserwacji jakoś nie zauważyłem że w warunkach kiedy potrzebujemy ogrzewania temperatura na zewnątrz jest wyraźnie wyższa niż ta z wymiennika gruntowego...

Co to ma do rzeczy? Ja napisalem aby nie uzywac szczelnej przepustnicy, aby nie wylaczyc zupelnie GWC.

Poza tym nie istniej GWC bez oporow, zawsze jakies sa.

Może źle się wyraziłem chodzi o to ze nie będzie potrzebna przepustnica do przełączania na czerpnie ścienna wystarczy tylko termostat do włączania pompki.

20170223_132537.jpg