Przemek Kardyś 23.02.2017 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 W markecie budowlanym, albo sklepie ogrodniczym. Ktoś wie jaką kupić szczelną i tanią przepustnicę elektryczną. Widziałem po około 200 zł na allegro, ale nie wiem co to warte. Chcę to wpiąć w odnogę trojnika na czerpni i omijać GWC w zależności od temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 23.02.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 W markecie budowlanym, albo sklepie ogrodniczym. Ktoś wie jaką kupić szczelną i tanią przepustnicę elektryczną. Widziałem po około 200 zł na allegro, ale nie wiem co to warte. Chcę to wpiąć w odnogę trojnika na czerpni i omijać GWC w zależności od temperatury. Mialem tak zrobione. Odpuscilem. Gwc na ON i cały rok targam przez niego. To jęczenie przepustnicy przy przestawianiu(belimo) itd Zima i tak tylko gwc, a latem to tylko wieczorne wietrzenie okienno-dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2017 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 W markecie budowlanym, albo sklepie ogrodniczym. Ktoś wie jaką kupić szczelną i tanią przepustnicę elektryczną. Widziałem po około 200 zł na allegro, ale nie wiem co to warte. Chcę to wpiąć w odnogę trojnika na czerpni i omijać GWC w zależności od temperatury. A co ma dać omijanie GWC...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.02.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Ale wiosną GWC zimny. Nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2017 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Ale wiosną GWC zimny. Nie warto? Bez sensu... Tak samo jak kaseta letnia czy omijanie wymiennika w centrali wentylacyjnej w środku lata przy braku wymiennika gruntowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.02.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Widziałem kiedyś było tu promowane chyba przez Adama_mk otwieranie takiej przepustnicy przy pokojowych temperaturach na zewnątrz. To będzie taniej i łatwiej bez tej przepustnicy. Chyba GWC rozbuduję, bo mam na razie 25mb, a wychodzi czerpni na środku przyszłego garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.02.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 A co ma dać omijanie GWC...? To ja chyba czegoś nie rozumie jaki jest sens puszczać przez gwc gdy mamy na zewnątrz powyżej 8 stopni powiedzmy do 23stopni przecież takich dni w tym przedziale temperatur jest sporo w skali roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.02.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) Bez sensu... Tak samo jak kaseta letnia czy omijanie wymiennika w centrali wentylacyjnej w środku lata przy braku wymiennika gruntowego... Mamy Lato dom nagrzany .na zewnatrz 30stopni w dzien w srodku 25 chcemy troche schodzic wieczorem i wnocy bo na zewnatrz jest20 i ty piszesz że kaseta letnia nie ma żadnego sensu.? Oczywiście jeśli nie ma żadnego gwc. Edytowane 23 Lutego 2017 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.02.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Mamy Lato dom nagrzany .na zewnatrz 30stopni w dzien w srodku 25 chcemy troche schodzic wieczorem i wnocy bo na zewnatrz jest20 i ty piszesz że kaseta letnia nie ma żadnego sensu.? Chyba tym bardziej jak jest GWC, bez bypassu schłodzone przez GWC powietrze z zew. "wymieni się" temp. z wylotowym z domu (tak sobie gdybam)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Mamy Lato dom nagrzany .na zewnatrz 30stopni w dzien w srodku 25 chcemy troche schodzic wieczorem i wnocy bo na zewnatrz jest20 i ty piszesz że kaseta letnia nie ma żadnego sensu.? A czy ja komuś bronię montować...? Zrób tak jak opisujesz a potem pochwal się obserwacjami... Najlepiej jeszcze to dokładnie opomiaruj ... Ty wiesz chociaż o jakich strumieniach energii piszesz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Chyba tym bardziej jak jest GWC, bez bypassu schłodzone przez GWC powietrze z zew. "wymieni się" temp. z wylotowym z domu (tak sobie gdybam)? Nie mieszaj do tego obejścia rekuperatora i GWC w tandemie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 To ja chyba czegoś nie rozumie jaki jest sens puszczać przez gwc gdy mamy na zewnątrz powyżej 8 stopni powiedzmy do 23stopni przecież takich dni w tym przedziale temperatur jest sporo w skali roku? Ty naprawdę nie wiesz o czym piszesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.02.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Ty naprawdę nie wiesz o czym piszesz... Może. to jeśli jestem w błędzie to możesz mnie uświadomić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Może. to jeśli jestem w błędzie to możesz mnie uświadomić Jest coś takiego jak rekuperator... Jest coś takiego jak średnia dobowa... I jest jeszcze coś takiego jak bezwładność... Jest jeszcze parę innych rzeczy takich jak strumień powietrza, straty/ zyski na kanałach itd ... Jak ktoś chce z tym walczyć to proszę bardzo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.02.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Jest jeszcze coś takiego jak opór na kilunastometrowym gwc jaki jest sens puszczać powietrze przez gwc powyzej8stopni prad masz za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 23.02.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 W markecie budowlanym, albo sklepie ogrodniczym. Ktoś wie jaką kupić szczelną i tanią przepustnicę elektryczną. Widziałem po około 200 zł na allegro, ale nie wiem co to warte. Chcę to wpiąć w odnogę trojnika na czerpni i omijać GWC w zależności od temperatury. Jesli juz chcesz omijac, to ta przepustnica powinna byc nieszczelna, aby zachowac minimalny chociaz ruch powietrza. Przynajmniej nic ci sie nie zatęchnie. Mam tak zrobione u siebie z nitka idaca przez RSS. Kupowalem tutaj: http://www.insbud.org/PL/product-1367786010254423040/IB-F160---Przepustnica-powietrzna-z-silownikiem-elektrycznym,-elektroprzepustnica,-przepustnica-elektryczna,-okragla,-jednoplaszczyznowa,-DN160.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.02.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Jesli juz chcesz omijac, to ta przepustnica powinna byc nieszczelna, aby zachowac minimalny chociaz ruch powietrza. Przynajmniej nic ci sie nie zatęchnie. Mam tak zrobione u siebie z nitka idaca przez RSS. Kupowalem tutaj: http://www.insbud.org/PL/product-1367786010254423040/IB-F160---Przepustnica-powietrzna-z-silownikiem-elektrycznym,-elektroprzepustnica,-przepustnica-elektryczna,-okragla,-jednoplaszczyznowa,-DN160.html Wlasnie z tego wzgledu ja chce zrobic takie gwc ktore nie daje zadnych oporow i nie ma ryzyka ze sie coś w nim zagniezdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Jest jeszcze coś takiego jak opór na kilunastometrowym gwc jaki jest sens puszczać powietrze przez gwc powyzej8stopni prad masz za darmo? A robiłeś pomiary tego wzrostu energii...??? A te 8* to w jakich warunkach ...? Ja przez ładnych paru lat obserwacji jakoś nie zauważyłem że w warunkach kiedy potrzebujemy ogrzewania temperatura na zewnątrz jest wyraźnie wyższa niż ta z wymiennika gruntowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 23.02.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Wlasnie z tego wzgledu ja chce zrobic takie gwc ktore nie daje zadnych oporow i nie ma ryzyka ze sie coś w nim zagniezdzi. Co to ma do rzeczy? Ja napisalem aby nie uzywac szczelnej przepustnicy, aby nie wylaczyc zupelnie GWC. Poza tym nie istniej GWC bez oporow, zawsze jakies sa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.02.2017 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Co to ma do rzeczy? Ja napisalem aby nie uzywac szczelnej przepustnicy, aby nie wylaczyc zupelnie GWC. Poza tym nie istniej GWC bez oporow, zawsze jakies sa. Może źle się wyraziłem chodzi o to ze nie będzie potrzebna przepustnica do przełączania na czerpnie ścienna wystarczy tylko termostat do włączania pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts