szczukot 24.09.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 szczukot Proszę bardzo DV 6224 Jaki dokładnie (więcej literek) ? Powyżej podawałeś inny model. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3410 24.09.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 (edytowane) Tego mojego 6324 nie ma na oficjalnej liście, ale budową, mocą i napięciem zasilania jest identyczny z 6314 Edytowane 24 Września 2017 przez pawel3410 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.09.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Tego mojego 6324 nie ma na oficjalnej liście, ale budową, mocą i napięciem zasilania jest identyczny z 6314 Różnice w cyferkach czynią cuda. Pytanie co znaczy 2HP a 19 HP na końcu ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3410 24.09.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Wedlug mnie:/2 wyjscie impulsowe obrotow/19 rodzaj wyjscia alarmH wysokie obrotyP sterowanie PWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty0714 27.09.2017 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Witam was mam pytanie : jaki rekuperator do domu o pow. ok 200 m2, mam wykonana instalacje rekuperacji i teraz tak zrobioną prowizorke na dwóch wentylatorach jeden wyciag i drugi nawiew. ale chce docelowo wstawic jakiś dobry rekuperator przymierzałem sie do Brink renovent 400 z by-passem. Czy to bedzie dobre rozwiazanie ? i czy moze ktoś z was ma na sprzedaz taki lub podobny rekuperator ? chętnie kupie wiadomosc na priw bądz me Edytowane 25 Stycznia 2018 przez qwerty0714 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreams come true 29.09.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Witam, na allegro pojawił się w przystępnej cenie wentylator EBM R2E220-RB06-01.Czy może on zastąpić polecanego tutaj model wentylatora ebm papst ec k3g190 rg19-01 ?? Chcę zbudować reku do domu 90m2. Wymiennik klingenburg gs-25/245. Jakby te wentylatory pasowały i można w nich sterować obrotami to myślę że reku by wyniosło do 1500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graje 30.09.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Witam, na allegro pojawił się w przystępnej cenie wentylator EBM R2E220-RB06-01. Czy może on zastąpić polecanego tutaj model wentylatora ebm papst ec k3g190 rg19-01 ?? Chcę zbudować reku do domu 90m2. Wymiennik klingenburg gs-25/245. Jakby te wentylatory pasowały i można w nich sterować obrotami to myślę że reku by wyniosło do 1500 zł Witam. Wentylator z allegro jest zwykłym wentylatorem jednofazowym. Aby zmieniać jego prędkość potrzebny jest falownik. Nie ma w nich układu do regulacji prędkości. k3g190 rg19-01 ma na sobie całą potrzebną elektronikę. (Softstart, sterowanie PWM itp.) dlatego jego cena i podobnych jest taka wysoka. Pozdrawiam GrzegorzM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreams come true 30.09.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Naprawdę wielkie dzieki za te informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreams come true 02.10.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 No to stanąłem w miejscu z budową rekuperatora. EBM z postu wyżej są cieżko dostępne a jak są to po 1200 zł.... To chyba trochę za dużo. Czy może ktoś polecić jakie silniki kupić do rekuperatora? Wiem że najlepiej na prąd stały(z elektroniką do sterowania), ale jak ktoś ma na prąd zmienny i jest zadowolony niech też podzieli się jaki model i zasilanie.Wymiennik jestem pewny że zakupię klingenburg gs-25/245. Obudowa z styroduru XPS jak kolega forumowiczh "chudyyyy". Sterowaniem zająłbym się na samym koncu narazie trzeba obliczyć czy się opłaca samemu budować ten rekuperator. Proszę o rady, dziękuję. Mój Dom ma 90m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idaredy2017 12.10.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Również planuję rekuperator własnej konstrukcji, mam już wymiennik.Chyba znalazłem wentylatory na allegro: http://allegro.pl/wentylator-dc-48v-95w-papst-r1g225-af11-52-i6997456879.htmlAle jak je zasilać ? Potrzebna jakaś przetwornica/zasilacz. Fajnie było by mieś jakieś solary z akumulatorem. Wtedy taki rekuperator DC pracowałby prawie za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 18.10.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Witam,chciałbym zainstalować taki termometr https://sklep.avt.pl/avt3085.html tylko mam pytanie jak długie można zrobić przewody (pomiędzy sondą a wyświetlaczem) u mnie byłoby to około 5m i czy to nie będzie zakłamywać wskazań.A może jakieś inne rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graje 18.10.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Witam, chciałbym zainstalować taki termometr https://sklep.avt.pl/avt3085.html tylko mam pytanie jak długie można zrobić przewody (pomiędzy sondą a wyświetlaczem) u mnie byłoby to około 5m i czy to nie będzie zakłamywać wskazań. A może jakieś inne rozwiązanie ? Witam. To są termometry cyfrowe. Długość przewodu nie ma znaczenia na prawidłowy odczyt temperatury. Ważne jest tylko aby komunikacja przechodziła bez większych błędów. Ja użyłem podobnych czujników, a przewód miedzy sterownikiem a czujnikami to blisko 20 metrów. Układ trochę inny bo jedna skrętka od sterownika do centrali. Dopiero tam rozdzielenie sieci na poszczególne czujniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 19.10.2017 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Witam. To są termometry cyfrowe. Długość przewodu nie ma znaczenia na prawidłowy odczyt temperatury. Ważne jest tylko aby komunikacja przechodziła bez większych błędów. Ja użyłem podobnych czujników, a przewód miedzy sterownikiem a czujnikami to blisko 20 metrów. Układ trochę inny bo jedna skrętka od sterownika do centrali. Dopiero tam rozdzielenie sieci na poszczególne czujniki. A kupowałeś jakiś gotowy zestaw ? Jeśli tak to poproszę namiary. Nie ukrywam że łatwiej by mi było puścić jeden przewód bo muszę przeciskać się przez komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graje 19.10.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 A kupowałeś jakiś gotowy zestaw ? Jeśli tak to poproszę namiary. Nie ukrywam że łatwiej by mi było puścić jeden przewód bo muszę przeciskać się przez komin. Robiłem sam. Co do tego układu, z zestawu, można go łatwo przerobić. Potrzebne będą 3 żyły (Gnd,+V, Dq dane), lub w okrojonej wersji 2 przewodowej, tylko GND i dane. Osobiście preferuję oddzielne zasilanie (wersja 3 przewodowa). Sieć ma topologie komórki nerwowej. Od sterownika jeden długi przewód, 3 żyłowy, a w samej centrali rozdzielenie sygnału danych i zasilania, na poszczególne czujniki. Przy podłączeniu czujników na wspólnej żyle danych, należy zmienić sposób odpytywania czujników. W tym zestawie pewnie nie sprawdzają numerów czujników, pomijają go, a jedynie wydają polecenie konwersji i odczytania danych. Identyfikacja jest na stałe przypisana do portu ATmegi. W wersji, wiele czujników na jednej żyle, należy sprawdzić adresy czujników podczas uruchomienia sterownika, a odpytywanie podzielić na kolejne czujniki. W sieciach 1Wire fajne jest to, że dołożenia czegoś jest mocno uproszczone. Wystarczy podłączyć nowy układ, który natychmiastowo pojawia się w sieci. Potem tylko zostaje wydawać odpowiednie polecenia do danego czujnika i czytać dane. https://ulubionykiosk.pl/pobierz/63399 strona 54. opis zestawu AVT3085 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 20.10.2017 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Robiłem sam. Co do tego układu, z zestawu, można go łatwo przerobić. Potrzebne będą 3 żyły (Gnd,+V, Dq dane), lub w okrojonej wersji 2 przewodowej, tylko GND i dane. Osobiście preferuję oddzielne zasilanie (wersja 3 przewodowa). Sieć ma topologie komórki nerwowej. Od sterownika jeden długi przewód, 3 żyłowy, a w samej centrali rozdzielenie sygnału danych i zasilania, na poszczególne czujniki. Przy podłączeniu czujników na wspólnej żyle danych, należy zmienić sposób odpytywania czujników. W tym zestawie pewnie nie sprawdzają numerów czujników, pomijają go, a jedynie wydają polecenie konwersji i odczytania danych. Identyfikacja jest na stałe przypisana do portu ATmegi. W wersji, wiele czujników na jednej żyle, należy sprawdzić adresy czujników podczas uruchomienia sterownika, a odpytywanie podzielić na kolejne czujniki. W sieciach 1Wire fajne jest to, że dołożenia czegoś jest mocno uproszczone. Wystarczy podłączyć nowy układ, który natychmiastowo pojawia się w sieci. Potem tylko zostaje wydawać odpowiednie polecenia do danego czujnika i czytać dane. https://ulubionykiosk.pl/pobierz/63399 strona 54. opis zestawu AVT3085 No i tego się obawiałem że sam to robiłeś Niestety chyba będę musiał pozostać przy gotowym zestawie bo to co napisałeś i opis AVT nic mi nie mówią, ale dzięki za pomoc. Chyba że jest może gdzieś jakiś tutorial krok po kroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andry 21.10.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Witam.Rozbierał już może ktoś wentylator EBM R3G220-AD11-02?Po 7 latach pracy jeden z wentyli zaczyna hałasować, wyczuwalny jest lekki luz na wirniku.Da się w nim wymienić łożysko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graje 22.10.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 No i tego się obawiałem że sam to robiłeś Niestety chyba będę musiał pozostać przy gotowym zestawie bo to co napisałeś i opis AVT nic mi nie mówią, ale dzięki za pomoc. Chyba że jest może gdzieś jakiś tutorial krok po kroku Jeżeli chcesz ograniczyć przewody do centrali, to możesz użyć jednej skrętki LAN. 4 żyły to sygnały z tych czujników, 2 żyły to zasilanie i wspólna masa, 2 żyły dla sygnałów wentylatorów. Tylko jeden przewód, a masz przesłane podstawowe sygnały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guzcowaty 29.10.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Witajcie. Pochwalę się swoją konstrukcją. Wentylatory EBM K3G RG190 w oddzielnych obudowach, wymiennik klingenburg, GWC rurowe 45 metrów, sterownik alres msr23. Bypass chwilowo bez siłownika. Koszt całej wentylacji około 9 tys.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.10.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 ładniusie moje to poklejone dziadostwo z potencjometrem i wystającą to tu to tam pianką ale działa. Może jutro wkleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz05 30.10.2017 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 No to stanąłem w miejscu z budową rekuperatora. EBM z postu wyżej są cieżko dostępne a jak są to po 1200 zł.... To chyba trochę za dużo. Czy może ktoś polecić jakie silniki kupić do rekuperatora? Wiem że najlepiej na prąd stały(z elektroniką do sterowania), ale jak ktoś ma na prąd zmienny i jest zadowolony niech też podzieli się jaki model i zasilanie. Wymiennik jestem pewny że zakupię klingenburg gs-25/245. Obudowa z styroduru XPS jak kolega forumowiczh "chudyyyy". Sterowaniem zająłbym się na samym koncu narazie trzeba obliczyć czy się opłaca samemu budować ten rekuperator. Proszę o rady, dziękuję. Mój Dom ma 90m2 Przy takiej powierzchni to praktycznie każdy rekuperator się nada np.gotowy VUT MINI Vents coś ok 2tyś do tego sterowanie obrotami na autotransformatorze do wentylatorów ARW i masz komplet a jak chcesz samemu to kupujesz wentylatory na 230V i do tego wspomniany autotransformator ARW za ok100-200zł i masz 5 poziomów regulacji obrotów (stosowany nawet w droższych rekuperatorach bez silników EC - elektroniczni komutowanych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts