Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

A niby czemu? Dokładnie to jest g3g 140-aw-13 i sa wyciagniete z rekuperatora.

Mam jeszcze filtry G4 400x180x48 w plastikowej ramce za grosze. Jak nikt niebedzie chcial to pójdą w kosz.[ATTACH=CONFIG]404761[/ATTACH]

Może źle się wyraziłem, nie tyle, że się nie nadają co są bardziej kłopotliwe. Potrzeba redukcji itd.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może źle się wyraziłem, nie tyle, że się nie nadają co są bardziej kłopotliwe. Potrzeba redukcji itd.
o jakiej redukcji mówisz? Przyłączeniowej jakiejś? Bo sterowanie potencjometrem za 2zl. Dla siebie również bede reku z nich budował ewentualnie z plastiku ale symbolu teraz niepamietam. Bo wg mnie niema sensu innych niz ec

A nie myślałeś aby wentylator przestawić przed wymiennikiem na wyciągu? W takiej konfiguracji jak teraz adam.mk pisał, że może dojść do implozji.

Na stronie recair.com znajdź sobie wymiennik np. RS 160 i w dokumentach do pobrania są różne ustawienia wymiennika że względu na wydajność.

Szkoda, że nikt nie ma czasu napisać jak działają dzisiaj ich rekuperatory, co by zmienili, co zrobili inaczej. Między innymi Romano78, grzeniu666, maciejzi, Barth3z (kolejność przypadkowa), konstrukcje różne, ciekawe jak się sprawują bo trochę czasu minęło.

Mój działa dobrze, choć nadal ze sterowaniem ręcznym (docelowo automat na sterowniku PLC bazujący na odczytach temperatur). Co bym zmienił jakbym robił ponownie? Niewiele. Zwróciłbym uwagę przy zakupie XPS aby płyty były proste (moje łódkowały, upierdliwe to było), przegrody wewnętrzne zrobił z XPS np. 5cm (a nie podszlifowanej 10-tki, jak ścianki zewnętrzne), no i najważniejsze - zrobiłbym go chyba istotnie szybciej :) może bym nawet zszedł poniżej 100rh... :D

Edytowane przez grzeniu666

Myślę jaki układ zbudować, prosty jak Twój grzeniu666 czy Tichelmana jak u Barth3z. Ten Tichelman trochę bardziej skomplikowany jest ale jak wydajność lepsza to może warto by się pomęczyć. No właśnie pytanie czy warto?

Ja nie doradzę w tej sprawie, bo nie pamiętam szczegółów u Barth3za. Ale on chyba robił skrzynkę (z wymiennikiem?) bez możliwości otwierania, czegoś takiego u siebie bym nie robił na pewno. Ja bym starał się raczej upraszczać, bo i tak z różnymi drobnymi problemami trzeba walczyć, ale to ja, poza tym nie wiem ile z tego Tichelmana się dodatkowo uzyska.

PS. Jakiej wielkości ta Twoja skrzynka?

Mnie też bardzo brakuje starych wyjadaczy, którzy swoje reku już pouruchamiali i zapomnieli o tym temacie a szkoda bo ich rady, pomysły, zdjęcia i doświadczenia byłyby nieocenione. Wasze rady byłyby bardzo pomocne bo czytając temat nie wszystko jest się w stanie zapamiętać i teraz już drugi raz czytam całe 300 stron bo nie robiłem wcześniej notatek i teraz żałuję.

Planuje zrobić prosty rekuperator ponieważ wiem co potrafię a czego nie. I tak strona montażowa czyli skrzynia, wycinanie,wklejanie itp. itd. to żaden problem ale już sterowanie, elektryka i automatyka to dla mnie czarna magia.

Mocie: tak to wyglądało u mnie (wybaczcie nieład w warsztacie):

https://drive.google.com/drive/folders/0By7oxu71awcfckNNUEhUMWx2Ylk

R3G220, Kling. 35/450 albo odwrotnie (45/350), króćce 250, skrzynka reku max z płyty XPS, na napędy trochę krótsze (włazem strychowym przeszło "na żyletki" :) )

PS. Jakiej wielkości ta Twoja skrzynka?

Ten prototyp ma wymiary: wys. 83, szer. 74, głęb. 100. W centymetrach. Wymiennik GS 30/500.

Mocie: tak to wyglądało u mnie...

Fajna robota. Ty masz sterownik Wago? Docelowo będziesz sterował 0-10V? Jak realizujesz odczyt temperatur?

Ja mam te wiatraki 6224 i będę je kręcił przez zwykłe cyfrowe wyjście, przez PWM. Trochę są za wolne ( 1kHz) ale wentylki płynnie dadzą sie sterować. I tak pewnie będzie się używało wolnych obrotów i jakiś stop na odmrożenie czy max na przewietrzanie.

Teraz kombinuje tego Tichelmana jeszcze. Próbuje obudowę skompresować jak sie da oczywiście z zachowaniem odpowiednich przelotów dla powietrza. Chcę wcisnąć wiatraki i filtry w jednej skrzyni. Wymiennik GS25/350.

Edytowane przez RadMac

Ty masz sterownik Wago?

Docelowo będziesz sterował 0-10V?

Jak realizujesz odczyt temperatur?

Tak (nawet dwa :) ).

Tak.

Jeszcze nie mam pewności (chodzi o stabilność i koszt, muszę sprawdzić), najchętniej DS18B20 gdzie opcje to np:

https://www.esera.de/produkte/1-wire-smart-home/1-wire-buskoppler-1-wire-schnittstellen/

https://www.esera.de/shop/1-wire-smart-home/1-wire-buskoppler-1-wire-schnittstellen/45/1-wire-buskoppler-galvanisch-isoliert?c=265

http://cel-mar.pl/1-wire_rs485_modbus_m401wp.htm

a może zbierane i serwowane z jakiegoś RPi.

Ewentualnie (chyba najpewniejsze, ale i najdroższe) PT100/1000 i karty wprost do Wago PLC.

Ja kiedyś kupiłem konwerter 1W MP00202. Mam go podpiętego do Rpi3. Tylko ja sterowanie robię na IPSYMCON (na Raspberry), na nim odczyt temperatur a z Wago komunikacja po Modbusie.

Też mam ten konwerter :) , tymczasem podpinam go do lapka, ale dobrze wiedzieć że można go z RPi użyć (w necie pewnie znajdę co i jak)...