RadMac 03.02.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Witam wszystkich serdecznie. To jet mój pierwszy post, aczkolwiek forum czytam od bardzo dawna i dzięki niemu udało mi się zbudować dom bez większych niespodzianek. Mam pytanie dotyczące temperatur na rekuperatorze. Aktualnie mam: czerpnia: 6,2*C, wyrzutnia 15,0*C, wywiew 21,9*C i nawiew 20,7*C. Zastanawia mnie wyrzut i nawiew. Niska sprawność tłumaczyłaby wysoką temp na wyrzutni, ale kłóci się to z wysoką temp. nawiewu. Pomiar przed wentylatorami więc pomijam wpływ od ich nagrzewania. Mój reku to własny pomysł na wymienniku klingerburg GS-K 25/255, wentylatory ebm 6248/19 TDP, obudowa xps 5cm. A jaka sprawność Ci wychodzi? Bo ja naliczyłem 92% to źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedet 03.02.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Po skręceniu wywiewu mam: czerpnia: 6,5, wyrzutnia:13,1 wywiew: 22,0, nawiew: 19,4, więc sprawność już nie jest tak wysoka. Sterowanie płynne na potencjometrach 10k działa dobrze. Mam jeszcze pytanie po części związane z rekuperacją, tzn na ggwc mam stabilne 3.0-3.2*C niezależnie od warunków i czasu pracy. Trochę mało chyba? Ggwc to ok 120m rurki pe25 zakopanej na niewiadomej głębokości (miało być ponad metr a ile jest nie wiem), mieszanina wody z glikolem napędzana pompą 25-40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 04.02.2018 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 WitamPlanuję zrobić rekuperator na 50m2 i 2 osoby.Chciałem kupić wymiennik Klingerburga, dostałem program GS.Sprawdzałem różne wersje i nie wiem czy ma znaczenie wybór np.GS18 albo GS25 o zbliżonych parametrach:Przyjąłem Qmax 200m3 Qmin 40m3.*********************************************************Gs25/140 200/40sprawność;78,0%/85,9%spadek ciśnienia;178-219/19-23Pa*********************************************************Gs18/210 200/40sprawność;77,5%/85,4%spadek ciśnienia;162-199Pa/17-21Pa*********************************************************Różnice widoczne w programie są bardzo małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 06.02.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Dostałem wycenę na wymiennik Klingenburga. GS 25/350 za 139 € netto. Tylko ten odbiór osobisty. Trochę daleko mam. Możesz zamówić kuriera. Nadawca klingenburg, odbiorca Ty. Jak tak robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 07.02.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Możesz zamówić kuriera. Nadawca klingenburg, odbiorca Ty. Jak tak robiłem. Ja też. Tylko popełniłem błąd wybierając DPD za pierwszym razem. Kurier totalna olewka nie odebrał, a było zlecane z 5 razy. Potem wziąłem gejsów (GEIS), bez problemu, na dodatek gejsy przyjeżdżają z własnym listem przewozowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 14.02.2018 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Już jakiś czas temu miałem podac ten kalkulator ale mi wypadło.W sumie bardzo prosty w obsłudze a można się wielu ciekawych informacji dowiedzieć.Ustawiamy tylko temperaturę na zew. i wew, strumień powietrza i wielkość wymiennika.Pod spodem od razu mamy dane w zależności od modelu. Należy tam kliknąć na detale/szczegóły i otworzy się mnóstwo informacji.Wymienniki recair są stosowane w Tesslach i pewnie w jakiś innych też.http://www.recair.nl/pl/recuperator_models.phpPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 15.02.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Nie rozumiem dlaczego wszyscy robią bypass.Przecież w lato jeżeli w domu jest np. +20st.C a na dworze +30st.C to rekuperator chyba będzie schładzał zewnętrzne powietrze wchodzące do domu.Jedynie trzeba dodać drugą tackę ociekową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2018 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Nie rozumiem dlaczego wszyscy robią bypass. Przecież w lato jeżeli w domu jest np. +20st.C a na dworze +30st.C to rekuperator chyba będzie schładzał zewnętrzne powietrze wchodzące do domu. Jedynie trzeba dodać drugą tackę ociekową. Przy normalnym układzie obejście nie jest do niczego potrzebne... ( Tak samo jak dodatkowa taca ociekowa...) By pass jest potrzebny jeżeli bawisz się w GWC lub tym podobne rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 15.02.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Nie mam GWC, ale mam klimę i jeżeli ciepłe wilgotne powietrze wejdzie do wymiennika z dworu i się schłodzi to chyba może się wykraplać woda na tej drugiej części wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 15.02.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Przy normalnym układzie obejście nie jest do niczego potrzebne... ( Tak samo jak dodatkowa taca ociekowa...) By pass jest potrzebny jeżeli bawisz się w GWC lub tym podobne rozwiązanie... A może obejście nie potrzebne jak na dworze +30 bo faktycznie powietrze nawiewane się schładza. Ale w nocy w lecie jak na dworze chłodniejsze to By pass by się przydał bo do domu by wpadało powietrze o temp jak na dworze bez docieplania od wywiewanego i przez to dom by się troszkę schłodził nocą. Tak mi chodzi po głowie by pass z automatyczną klapą sterowane termometrem pow nawiewanego ( tylko na lato) - by pass załączony tylko w nocy. Takie to moje przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.02.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Przecież w lato jeżeli w domu jest np. +20st.C a na dworze +30st.C to rekuperator chyba będzie schładzał zewnętrzne powietrze wchodzące do domu. Zależy od domu i jego mieszkańców. Mogą być duże zyski bytowe i słoneczne i wewnątrz jest cieplej, niż na zewnątrz. Wtedy bypass ma sens. Ale jak ktoś pomyślał o tym i zabezpieczył dom przed przegrzewaniem, to faktycznie nie ma sensu (czyli nie ma sensu gdy wewnątrz nie jest cieplej, niż na zewnątrz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idepozapalki 15.02.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 lopiolaBaypassu używa się też przy odszranianiu w zimie wymiennika (jedna z metod). Jak dla mnie to lepiej go mieć niż nie mieć. Możesz też na przykład wpuścić sobie trochę wilgotnego powietrza z dworu jeżeli za bardzo przeszuszysz dom. Jak coś przypalisz w kuchni to też szybko przewietrzysz zamiast czekać aż wszystko przejdzie przez wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 GWC to jest beee i do doopy bo nic nie daje ale otwarte obejście wymiennika wentylacji mechanicznej bez wymiennika gruntowego to już jest bardzo spoko bo można sobie chałupę ochłodzić... Panowie...Czym ochłodzić...???? A o tym szybkim wietrzeniem za pomocą obejścia czy dodatkowej wilgoci to już nawet szkoda się wypowiadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 15.02.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ja na razie teoretycznie bo reku w planach.Założenia lato 1.w dzień +30 na dworze, w domu +24.Zasysane powietrze przez wymiennik:- czy zasysane powietrze +30C schłodzi się? - według mnie tak.2. w nocy +18 na dworze, w domu +24Zasysane powietrze przez by pass z ominięciem wymmiennika:- czy zasysane powietrze o temperaturze +18 wychłodzi troszkę dom? - według mnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ja na razie teoretycznie bo reku w planach. Założenia lato 1.w dzień +30 na dworze, w domu +24. Zasysane powietrze przez wymiennik: - czy zasysane powietrze +30C schłodzi się? - według mnie tak. 2. w nocy +18 na dworze, w domu +24 Zasysane powietrze przez by pass z ominięciem wymmiennika: - czy zasysane powietrze o temperaturze +18 wychłodzi troszkę dom? - według mnie tak. To policz jeszcze strumień energii jaki przemieszcza wentylacja uwzględniając że temperatury nie są stałe a nawet nie zmieniają się skokowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 15.02.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 To policz jeszcze strumień energii jaki przemieszcza wentylacja uwzględniając że temperatury nie są stałe a nawet nie zmieniają się skokowo... Prawdę nie wiem o czym piszesz ( nie umiem tego policzyć) - może wytłumacz mi to jak krowie na rowie, bo teraz to już nie rozumiem po co w topowych reku by pass ( czy tylko do odmrażania ?) czy w innym celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Prawdę nie wiem o czym piszesz ( nie umiem tego policzyć) - może wytłumacz mi to jak krowie na rowie, bo teraz to już nie rozumiem po co w topowych reku by pass ( czy tylko do odmrażania ?) czy w innym celu? Marketing czyni cuda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 15.02.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 O tym chłodzeniu w lecie to pisze na podstawie gdyż w lecie jak gorąco a wieczorem na dworze chłodniej to otwierałem okno, na parapet wentylator na 3 bieg i chłodny nawiew do pokoju. Po 30 minutach czuć było wyraźniej chłód w pokoju i adekwatnie myślałem, że przy reku z by passem będzie podobnie ale widzę że się mylę czy jak ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 O tym chłodzeniu w lecie to pisze na podstawie gdyż w lecie jak gorąco a wieczorem na dworze chłodniej to otwierałem okno, na parapet wentylator na 3 bieg i chłodny nawiew do pokoju. Po 30 minutach czuć było wyraźniej chłód w pokoju i adekwatnie myślałem, że przy reku z by passem będzie podobnie ale widzę że się mylę czy jak ?. A wydajność wentylacji to pewnie kilka tysięcy m3/h aby to tak samo działało... Policz sobie teraz przekroje kanałów i moc wentylatorów aby to skutecznie w ciągu kilku nocnych godzin obniżyło temperaturę w budynku... GWC dmuchający powietrzem o temperaturze 17* i wydajności 500m3/h może co najwyżej spowolnić wzrost temperatury w całym domu pomimo że działa 24h/ doba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.02.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Możesz też na przykład wpuścić sobie trochę wilgotnego powietrza z dworu jeżeli za bardzo przeszuszysz dom. A skąd weźmiesz to wilgotne powietrze? Jak właśnie stąd się bierze przesuszenie w mrozy, że masz na zewnątrz powietrze o bardzo małej wilgotności bezwzględnej i nawet jak ma 80% względnej to po ogrzaniu do temperatury pokojowej ma znikomą wilgotność względną. Metoda na zmniejszenie przesuszenia powietrza, to zmniejszenie wydajności wentylacji. A przy wymienniku z odzyskiem wilgoci tym bardziej bypass nie pomoże - tu ewidentnie zaszkodzi. Jak coś przypalisz w kuchni to też szybko przewietrzysz zamiast czekać aż wszystko przejdzie przez wymiennik. To wywiew omija wymiennik? Myślałem, że to nawiew idzie bezpośrednio z czerpni. No i co to za różnica, czy przez bypass, czy przez wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts