Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Czołem brygada

Tak szukałem w sieci po grafice i na portalu dotyczącym uprawy konopi indyjskich podpatrzyłem filtry kieszeniowe.

Tak się napatrzyłem i chyba będę robił skrzynkę tak wymiarów wejścia 40 cm na 40 cm, tam filtr wstępny ramkowy, dalej druga komora, w niej mufki np 10 cm i na nie naciągnięte filtry kondoniki (obszyte na maszynie) i ściągnięte opaskami. Końcówki można podpiąć do sufitu jakąś linką i złapać żabką do firan, żeby pięknie stały poziomo a nie smętnie zwisały na podłogę.

Tak myślę, jeszcze lepsze wyjścia prostokątne wąskie od góry do dołu tak 5 cm i wysokość 35 cm - zyskujemy powierzchnię filtracyjną. Nasadzić zszyty filtr i zaciągnąć trytką.

Powierzchnia duża i wymiana szybka i łatwa. Co o tym sądzicie?

Dolne zdjęcie to to podpatrzone na innym portalu.

[ATTACH=CONFIG]408185[/ATTACH]

A może coś takiego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?344373-Jaka-skrzynka-filtracyjna-fi200-pomocy&p=7609923#post7609923

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O to ja szukam w necie a pod nosem juz zrobione :). Opisz lub zrób zdjęcia mocowania skarpet do ramki. Bo może będzie lepiej niż ja wymyśliłem.

Ja kupiłem gotowe "kalesony" F7 za 30 zł/szt.

Filtr kieszeniowy.jpg

na allegro.

Wymiary 287x287x600mm za tą kasę nie opłaca się robić samemu.

Edytowane przez Stermaj

Poczytałem troszkę i budowę samego reku i instalacji chyba ogarnę.

Pozostaje sterowanie. Pewnie ktoś robił to na Arduino czy Raspberry ? W tym temacie jestem noga.

Chciałbym aby sterowanie pozwalało na ustawianie parametrów reku równoważyło przepływy w wyniku powoli zapychających się filtrów itp idt.

Zana się ktoś? podpowie ktoś? lub wykona ?

Możesz spróbować zapytać kogoś tutaj o gotowca:

http://www.domowyprototyp.pl

ma też zdaje się profil tutaj na forum - Graje. Tylko nie wiem czy się skontaktujesz przez to forum.

Na Arduino ktoś tu robił jakiś prosty sterownik (bez wodotrysków tylko obsługa wiatraków przez PWM) ale nie bardzo da się skontaktować. Na Raspberry Pi w naszej części interneta gotowców nie widziałem.

Był tutaj też wątek o tym " sterowanie np reku za pomoca mikrokontrolera", była kupa chciejstw i pobożnych życzeń - ale na tym się to zakończyło. 3 strony pisaniny.

Mam jakiś wsad do prostego sterowania PWM przez Arduino - wydłubany z githuba.

Najprawdopodobniej zrobię własny, ale to jak już będzie gotowa instalacja. Kończę właśnie czytać ten wątek.

Jak macie rozwiązane mocowania, przejścia czujników temperatury? Myślę żeby zastosować gilzy metalowe i w nie wpuścić DS'y.

Gilzę daj z lekki spadem do końcówki. Do środka wsadź ds"a i zalej olejem (będzie dobrze przewodzić ciepło. Wtedy ds nie musi wchodzić w gilzę na wcisk. Poza tym jak dasz gilze to jak ds padnie to wymiana trywialna bez rozbebeszenia reku.

Edytowane przez kudlaty69

A co panowie myślą o wykorzystaniu takich blach "amelinowych" do budowy wymiennika niewielkim kosztem i nakładem prac..?

http://allegro.pl/blacha-trapezowa-aluminiowa-trapez-aluminium-mat-i4946550239.html

Pomiędzy nimi można by dać arkusze płaskich żeby jakoś porozdzielać to powietrze

Ja jestem za wymiennikiem przeciwprądowym (a tak na prawdę jest to krzyżowo - przeciwprądowy) i myślę, że przy tych otworach spadek powietrza nie powinien być odczuwalny tylko pytanie jak ze sprawnością wtedy..?

Edytowane przez przemek_a1

A co panowie myślą o wykorzystaniu takich blach "amelinowych" do budowy wymiennika niewielkim kosztem i nakładem prac..?

http://allegro.pl/blacha-trapezowa-aluminiowa-trapez-aluminium-mat-i4946550239.html

Pomiędzy nimi można by dać arkusze płaskich żeby jakoś porozdzielać to powietrze

Ja jestem za wymiennikiem przeciwprądowym (a tak na prawdę jest to krzyżowo - przeciwprądowy) i myślę, że przy tych otworach spadek powietrza nie powinien być odczuwalny tylko pytanie jak ze sprawnością wtedy..?

Szczerze - jak lubię kombinować i budować rożne rzeczy a z tą blacha na wymiennik to żeś troszkę chyba przegiął. :no::lol2::rolleyes:

Tak przy okazji to trafiłem na fają stronę o reku i sterowaniu http://centrale-rekuperacyjne.pl/

Całkiem przypadkowo tak się składa, że mam doświadczenie ze szczelnym łączeniem elementów z aluminium.

Warunki przemysłowe, wykorzystywane do tego lasery spawające, pompy próżniowe do testów itp.

Bardzo problematyczne jest osiągnięcie szczelności połączeń na poziomie 10-7 Pa (10 do minus 7).

Sam proces technologiczny jest kłopotliwy i wymaga bardzo specjalistycznego sprzętu. Przy kiepskich staraniach nie osiąga się pełnej szczelności połączeń które później uzupełniane są specjalistycznym uszczelniaczem i ponownie testowane.

Nie widzę wykonania szczelnego (a taki powinien być) wymiennika z aluminium w warunkach domowych, a mam wiedzę i praktykę z o wiele bardziej wymagającymi elementami.

Gilzę daj z lekki spadem do końcówki. Do środka wsadź ds"a i zalej olejem (będzie dobrze przewodzić ciepło. Wtedy ds nie musi wchodzić w gilzę na wcisk. Poza tym jak dasz gilze to jak ds padnie to wymiana trywialna bez rozbebeszenia reku.

Olej odpada bo pozycja czujników jest różna.

TichelVer3.jpg

Nie mogę znaleźć gilzy takiej długiej z 10 cm w rozsądnej cenie. Te sześcio centymetrowe są za krótkie.

Jak przy takich niskich temperaturach sprawują się wasze systemy rozmrażania wymiennika? Już niewiele mi zostało do końca budowy skrzynki i już myślę jak rozwiązać ten "defrost". Który to wentylek ma się zatrzymywać?

Edytowane przez RadMac

Tak siedzę i myślę o wymienniku - na allegro jest do kupienia recair 160/400 krzyżowy za 480 zł z przesypką. Wy programu przy przepływie 120m3/h parametry krzyżowego i przeciwprądowego są podobne. Przy większych przepływach się dopiero rozjeżdżają. Przy przepływie 120m3/h na sprawność około 94%.

Czy trzeba chcieć coś więcej? Czy są jakieś przeciwwskazania?

Olej odpada bo pozycja czujników jest różna.

[ATTACH=CONFIG]408516[/ATTACH]

Nie mogę znaleźć gilzy takiej długiej z 10 cm w rozsądnej cenie. Te sześcio centymetrowe są za krótkie.

Jak przy takich niskich temperaturach sprawują się wasze systemy rozmrażania wymiennika? Już niewiele mi zostało do końca budowy skrzynki i już myślę jak rozwiązać ten "defrost". Który to wentylek ma się zatrzymywać?

Te lizy wystarczą ze wystają w środku reku - nie muszą iść przez cała obudowę.

Te defrostu zatrzymuje się nawiewny,

Tak siedzę i myślę o wymienniku - na allegro jest do kupienia recair 160/400 krzyżowy za 480 zł z przesypką. Wy programu przy przepływie 120m3/h parametry krzyżowego i przeciwprądowego są podobne. Przy większych przepływach się dopiero rozjeżdżają. Przy przepływie 120m3/h na sprawność około 94%.

Czy trzeba chcieć coś więcej? Czy są jakieś przeciwwskazania?

Osobiście nie widzę przeciwwskazań a nawet zachęcam. Nie ma co się zabijać za 5% odzysku niewiadomo jakim nakładem finansowym.

Tak siedzę i myślę o wymienniku - na allegro jest do kupienia recair 160/400 krzyżowy za 480 zł z przesypką.

RS160 jest przeciwprądowy. 94% to RS160-400 nie wyciąga nigdy - czwarta strona broszury

Wiele porządnych reku jest na tym wymienniku i jest dobry. Tylko ta aukcja mi wygląda ryzykownie.

RS160 jest przeciwprądowy. 94% to RS160-400 nie wyciąga nigdy - czwarta strona broszury

Wiele porządnych reku jest na tym wymienniku i jest dobry. Tylko ta aukcja mi wygląda ryzykownie.

Dzięki za info.

Chyba kulibob od niego kupował - zapuściłem info na priva.

Po sieci inwigilacji sieci wynika że sprzedający to dzinks0 z naszego forum info potwierdzone- kupuję ten wymiennik.

Ja mam ten wymiennik i sprawność ma dobrą ale jest jedno ale dopóki nie pojawią się skropliny ponieważ ma on ok 40m2 i trzeba było to gdzieś zmieścić dlatego są tam bardzo małe przestrzenie które przytyka woda a w niskich temperaturach szybko zamarza chyba ze ktoś ma gwc to problem nie wystąpi .

Ma ktoś może wymiennik klingenburga podłączony w pionie z wyrzutnia o góry gdzie skropliny spływają na ciepla stronę podobno tak podłączony wymiennik .Siwickiego nie zamarza ale kosztem troszkę gorszej sprawności gdyby klingenburg tak podłączony nie zamarzal to bym się nawet nie zastanawiał i olal bym walke o lepsza sprawnosc

Tylko nie wiem na ile te informacje są wiarygodne o tym niezamarzaniu

Edytowane przez romano78

kupuję ten wymiennik.

A ja czytając ostatnio sporo o problemach z wodą zalegającą czy zamarzającą na wymiennikach (często recair RS160, bo są dosyć popularne) coraz cieplej myślę o ERV366. Czy te wymienniki są zamienne? Aeris ma w ofercie reku na obydwu - tylko pytanie, czy można sobie ot tak wymienić?