Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W końcu i Ja uruchomiłem rekuperator. Narazie bez sterowania, pyka sobie na najwolniejszych obrotach bo jeszcze nie mieszkam. Utrzymuje w domu temperaturę około 21 stopni. W reku czujniki Ds18b20. Jak widać wylot z domu to 16,9 stopnia. Czy u Was też taka różnica temperatury pomiędzy domem a reku?

73737493-4E85-41CB-AB13-2886284C9B50.jpg

W końcu i Ja uruchomiłem rekuperator. Narazie bez sterowania, pyka sobie na najwolniejszych obrotach bo jeszcze nie mieszkam. Utrzymuje w domu temperaturę około 21 stopni. W reku czujniki Ds18b20. Jak widać wylot z domu to 16,9 stopnia. Czy u Was też taka różnica temperatury pomiędzy domem a reku?

Pomiędzy czerpnią a wyrzutnią masz dużo większą różnicę temperatur, co sugeruje za duży wywiew względem nawiewu. Brakujące powietrze wpada bez ogrzania wszelkimi nieszczelnościami.

Pomiędzy czerpnią a wyrzutnią masz dużo większą różnicę temperatur, co sugeruje za duży wywiew względem nawiewu. Brakujące powietrze wpada bez ogrzania wszelkimi nieszczelnościami.

Czyli żeby zrównoważyć muszę zmniejszyć prędkość wentylatora wywiewu. Jak to przełoży się na sprawność? Co z tą 3 stopniową różnica temperatury wywiewu?

Rekuperator na nieizolowanym strychu, najdłuższy kanał wywiewny(fi 75) około 15 m. Kanały w stropie przykryte 20 cm wełny skalnej. Za duża prędkość powietrza?

Zamontowałem potencjometry na dwa wentylatory. Jak zwalniam prędkość wentylatora wywiewu spada temperatura na wyrzutni ale i na wywiewie też. Nie udało mi się zbliżyć temperatury wyrzutni do czerpni. W niedziele będzie trochę wolnego czasu wiec zacznę od wymiany filtrów a potem będę eksperymentował z prędkościami. Czy te temperatury muszą mieć niewielką różnicę? Czy po tych różnicach można stwierdzić, że instalacja jest zrównoważona?

Czy te temperatury muszą mieć niewielką różnicę? Czy po tych różnicach można stwierdzić, że instalacja jest zrównoważona?

Niestety, to nie takie proste i wymagałby danych o wilgotności i ilości kondensatu i skomplikowanych obliczeń.

Latem, jak różnice temperatur i wilgotności bezwzględnej są niewielkie i brak skraplania - to różnica czerpnia-wyrzutnia i nawiew-wywiew powinny być bardzo podobne. Zimą rozjeżdża się i to bardzo różnie, w zależności od warunków.

Więc zimą to traktowałbym tylko jako przesłankę do sprawdzenia innymi metodami (np. W którą stronę dmucha przez dziurkę od klucza czy inny otwór).