Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt kostki brukowej i położenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Chciałem wszystkim uświadomić jedną bardzo ważną sprawę, za układanie kostki bardziej powinni się wziąć artyści niż budowlańcy, bo kostkę można ułożyć np.

tak:

http://photos02.allegro.pl/photos/oryginal/228/48/81/228488185_2

lub tak:

http://photos02.allegro.pl/photos/oryginal/228/73/26/228732673

To tylko dwa najprostsze przykłady, można by porównywać wiele.

Teraz powinniście już wiedzieć dlaczego są takie różnice w cenie i to od Was zależy czy chcecie mieć dobrze czy tanio.

W razie potrzeby mogę pomóc - [email protected]

A czy ktoś z Was kładł kostkę z firmy LIBET? Bardzo mi się podoba, tylko trochę droga. Dowiadywałam się w sklepie, który tym handluje i w zależności od ilości można dostać jakiś rabat od ceny katalogowej. Czy ktoś z Was negocjował rabaty na kostkę tej firmy?

Firmy brukarsie mają do 30% i teraz albo ida taniej z robota za m2 i dobiją Ci w materiale albo odrwotnie - tak czy inaczej swoje mają.

Indywidualnie to możesz najwięcej wyjąc z Libetu 15%

sebo8877

Koszt piasku na podsypkę+cementu ok.5zł/m2

Nigdy się tak nie stosuje. Prawidłowo wykonana podbudowa pod kostkę brukową powinna być z kamienia łamanego tzw.kliniec(na podjazd koło domu około 25-40cm) na zagęszczoną podbudowę daj się grys 2-8 i na to kostę a nie jakiś beton. Ludzie gdzie wy mieszkacie? U nas położenie przy takiej ilośći (300m2) kosztuje 15zl od m2 (kpl.wykonanie podbudowy,ułożenie obrzeży, ułożenie kostki, docinki, i sprzatanie. Takie 300m2 to jest około 2-5 dni roboty w zależności od ekipy. Piasków na podbudowę dawno się nie stosuje, cement to podbudowy to średni pomysł, każda kostka posiada róznice wyskości, kiedy ułożysz kostkę na podsypce cem-pias i nie zdążysz ubić jej przed np.opadami to już masz problem.... utworzy się beton i już nie wyrównasz poprzez zagęszczanie powierzchni maszyną z przystawką gumową. Zresztą nie rozumię całkowicie robienia betonu pod kostką, zupełna głupota. Fenome kostki polega na tym że każda pracuje z osoba, w czasie zimy, przejazdu auta ,tworząc powierzchnię nie pracującą i nie przepuszcząjącą wykonuje się powierzchnię "nie profesjonalnie".

pozdrawiam

dodi

Szacuneczek :)

Sebo8877

Witam!

Uważam, że ZDECYDOWANIE NAJLEPSZA JEST KOSTKA GRANITOWA!!!

Sama niedawno szukałam kostki granitowej w rozsądnej cenie. Okazało się, że najtaniej wychodzi kupić w Strzegomiu bo nawet po doliczeniu transportu wychodzi taniej niż gdzieś indziej. Płaciłam 250 zł za 1 tonę kostki 8/11 kolor szara. Sprzedawca załatwił mi nawet transport w rozsądnej cenie.

Ponieważ wiem jak trudno jest znaleźć sprzedawcę kostki granitowej, który nie zedrze z nas skóry, mogę podać namiary do osoby, od której ja kupowałam.

Moje gg: 9057982

• 5 weeks później...

Witam!

Sprawa jak zwykle na czasie czyli ile za położenie kostki brukowej w Poznaniu i okolicach aby nie dać nabić sie w butelkę.

Mam zamiar położyć trochę ponad 200 m2 starobruku w cenie 67 zł/m2 za samą kostkę. Potencjalny wykonawca (jedyny wolny jakiego znalazłem na chwilę obecną) zaśpiewał mi cenę 150zł z materiałem, czyli ułożenie +kostka + wybranie ziemi na jakieś 40 cm i utwardzenie jakimś tłuczniem+podsypka(chyba). Odnoszę jednak wrażenie (być może mylne), że to jednak zbyt wiele.

Ma ktoś z Was na to jakiś pogląd jeśli chodzi o Poznań?

Ja płaciłem tydzień temu 115 zł za m.kw. Układałem 115 metrów. W tym koszt kostki 55 zł za m.kw. To była kostka PALIO firmy Semmelrock, czyli drobna (jak granitowa) i wielokolorowa, czyli pracochłonna. W cenie wszystko- cement, piasek etc. Okolice W-wy. Bardzo dobry fachowiec. Jestem zadowolony. Tak więc cena 150 zł za metr wydaje się ceną zaporową extremalnie.

• 3 months później...

Jarash,

pisząc "starobruk" chodzi Ci o kostkę granitową??

Jeśli tak to cena 150 ze wszystkim jest dość przystępna.

Granit w Twoich okolicach (Poznań) myśle, że wyjdzie ponad 400 zł za tonę, czyli kostka 9/11 wyjdzie około 80 zł za 1m2.

Marmon,

Nie porównuj żadnej kostki betonowej do naturalnej granitowej pod względem trudności ułożenia, bo betonową każdy głupi ułoży, a granitową to i dobry specjalista może schrzanić.

W dodatku nakłady pracy granitu dobry brukarz z pomocnikiem układa około 10m2 dziennie, a betonowej można ułożyć kilkadziesiąt metrów.

Tomciooo,

"Starobruk", przynajmniej ten który miałem na myśli jest odrobinę lepszą kostką betonową choć na dobrą sprawę, zaraz się ktoś może oburzyć. W zasadzie są to prostokąty w kilku wariantach, lekko zaokrąglone narożniki w tym czoło (aby imitowało kocie łby ;-)) no i oczywiście w odpowiedniej palecie kolorów. Jak wspomniałem zresztą koszt jednego metra kwadratowego to było ok 67 zł.

Na dzień dzisiejszy nadal poszukuję wykonawcy. "Oferenta za 150zl/m2" sobie podarowałem. Jak wyliczyłem sobie zgrubnie to za robociznę związaną z samym kładzeniem liczył sobie ok 40zeta/m2. Za utwardzenie tłuczniem na 40cm+podsypka(nie gruzem i nie żwirem jak się to zdarza) chciał 40zł/m2 (robota+materiał). Ponieważ z okolic Szamotuł mogę mieć do układania kogoś za 20zl/m2 to przy 200m2 zaoszczędziłbym co najmniej 4000.

W ogólności widzę, że Poznań zaczął sobie już sowicie liczyć za wszelkie prace. Dla porównania moje ostatnie wydatki:

- malowanie: grunt+gładź gipsowa+szlifowanie+grunt2+malowanie płaciłem wykonawcy z Obornik 18zł/m2 a z Poznania liczą sobie 35zł/m2 i więcej

- rozbiórka dachu eternitowego z utylizacją: z Obornik 800zł/tona a w Poznaniu 1200zl/tone (ale musiałbym sam rozebrać, pokłaść na palety i zafoliować stretchem)

Koszmar....

• 1 year później...

Odnawiam wątek.

...

I czy może to być 60 kilo bez gumowej podkładki???

Zastanawiam się, czym grozi ubijanie kostki betonowej zagęszczarką bez tej gumowej podkładki?

Mam pożyczoną zagęszczarkę (około 80kg).

Czy mogę na kostkę położyć płytę OSB (250x120) i po niej jeżdzić zagęszczarką, a może ma ktoś na to inny, lepszy patent?

a może ktoś napisać jakie obecnie są ceny, bo dostałam ofertę 60 zł/m2 robocizny i nie wiem czy to ok?

Okolice W-wy, sprawdzona ekipa,, robocizna:

układanie kostki: 28 pln/m2

obrzeża: 6 pln/mb

palisady: 10 pln/mb

schody na tarasie: 28 pln/mb

Do tego trzeba dodać kostkę i materiały na podbudowę.

Tamtu