MariuszP 03.03.2003 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Już wykluczyłem inne rodzaje ścian, pozostaly te dwa, co byście polecili dla domku 160m2, parterowy z poddaszem użytkowym? Ziemia na której bedzie stał jest dosyć wilgotna i muszę wybrać materiał który ma najmniejszą nasiąkalność. Izolacja cieplna nie jest ważna bo będzie dodatkowa wartswa styropianu. Co jest tańsze SILKA czy BK o tej samej grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2003 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 BK od lokalnego producenta jest tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2003 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 P.S. A co ma wilgotna ziemia wspólnego z materiałem na ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 03.03.2003 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Też miałem identyczny(130m2,24cm+ocieplenie) problem Silka/BK, najpierw byłem 100%zdecydowany na silkę, ale ostatecznie wybrałem BK i jeszcze po drodze walczyłem z problemem jaki BK, żeby optymalnie wybrać paramerty/cena. Zrezygnowałem bo bałem się niewiadomego: tu i tam pisali że duża wilgotność we wnętrzu budynku, więc nie chciałem sprawdzać, a i statystycznie rzecz biorąc jakoś na forum mało osób budowało z silki, co też mi dało do myślenia. lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej 03.03.2003 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Zdecydowanie silkat. Buduję pod Gdynią a silikat zciągałem z Ostrołęki. Bloczki z dostawą na dom 140 + garaż 36m kosztował 7 tyś. O innych zaletach jakie posiada silikat nie wspominając. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 03.03.2003 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Przy wilgotnym podłożu materiał na ściany nie ma znaczenia. Ważna jest IZOLACJA. Musisz bardzo starannie zrobić izolacje pionową ścian fundamentów, oraz izolacje poziomą pomiędzy fundamentem, a ścianami parteru. Będziesz musiał również wykonać opaskę drenażową. Dokładnie co i jak ci nie napiszę, bo ja mam dla odmiany ziemię b.suchą (piach), ale poczytałem sobie o budowaniu domów w wilgotnuym terenie (można nawet na podmokłym). A wybór BK czy silka to już inna sprawa - tu nic nie pradzę, bo nie widze jakichś zdecydowanych przewag jednego z nich Złe pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszP 03.03.2003 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 OK, bede pamietal, zeby sprawe izolacji zrobic dobrze, takze zrobie drenaż wokół domku, bo obecny jest stary. Czy są jakies rodzaje silikatow, czy silikato to silikat ? Mariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszP 03.03.2003 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Dużo ciekawostek o silikatach znalazłem na stronie: http://www.silikaty.com.pl. Zaczynam się przekonywać do tej technologii coraz bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rychu 03.03.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Ja zdecydowałem się na ścianę potrójną z silikatów Jeśli bym kierował się niewolniczo ceną to są tańsze systemy..Kupować trzeba zimą ze względów na opusty i pilnować wykonawców którzy zepsuć mogą wszystko.Trzeba starannie układać dwuwarstwową izolację termiczną , kotwić ściany drutem ocynkowanym,wentylować izolację termiczną,pamiętać o poziomych przeciw wilgociwowych itd.Wg mnie pomimo tego co napisałem to znakomite rozwiązanie techniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 03.03.2003 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 A ja za BK na cały dom 130m2 ściany zewn.(24/500) + wszystkie ściany wewn.(24/600) i działowe zapłaciłem 8000 zł (w tym tona kleju). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 03.03.2003 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 PepeMożesz zdradzić kiedy i jaki kupwałeś BK, chciałbym porównać ceny, bo ja podobnie 130m2+ scianki 24cm kl.500 ciągłem Solbet pod czeską granicę i wyszło ciut ponad 10 tys. ale bez kleju. lechu 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 03.03.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 PepeMożesz zdradzić kiedy i jaki kupwałeś BK, chciałbym porównać ceny, bo ja podobnie 130m2+ scianki 24cm kl.500 ciągłem Solbet pod czeską granicę i wyszło ciut ponad 10 tys. ale bez kleju. lechu 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 03.03.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Pomyslcie tez o robociznie z BK budujesz sciane jednowarstwowa bez docieplania Silka ktos wspomnial o 3 lu 2 warstwowej + ocieplenie chodzi mi o czas + pieniadz za murowanie Jest latwiej i krocej to tez wezmy pod uwage.Pozdrawiam Ryszardj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszP 03.03.2003 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Ryszardj: u mnie w projekcie silka jest 2 warstwowa: bloczek + 15cm styropianu. Jeszcze jedno pytanie: jak obliczyc przyblizony koszt scian zewnetrznych? W kosztorysie wskaznikowym projektu podano mi ilosc m3 bloczkow na sciany, a na stronie producenta bloczkow podana jest wycena sciany za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 04.03.2003 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 O ile pamietam to 1m3 = 0.60m2 czyli 100m3 Bedzie okolo 60m2??? Niech mnie ktos poprawi jak jest inaczej Pozdrawiam Ryszardj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.03.2003 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Eeeee... Żeby 1m3=0.6m2 toby ściana musiała miec ponad metr grubości Teoretycznie 1m3=1/m2 Od tego należy odjąć straty (cięcie) i dodać spoiny. Chyba, że czegoś nie skubnąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszP 04.03.2003 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Jasiu: czy "grubość_przegrody_w_metrach" go szerokość bloczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.03.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Gdy brałem silikaty pod uwagę to budowlaniec mi odradzał twierdząc, że są bardzo duże trudności w tynkowaniu (tynkiem tradycyjnym) tynk nie chce się trzymać a nawet jak się uda otynkować to po kilku latach będą kłopoty. Nie wiem ile w tym prawdy może ktoś ma doświadczenia w tym zaktesie. Ze swoich obserwacji mogę potwierdzić bo często widziałem ściany z silikatów z tynkiem w opłakanym stanie. Bardzo często również spotyka się nie tynkowane sciany z silikatów być może z tego powodu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Widze w tym wade fachowcow od tynkowania a nie wade silikatow.Ale fachowcy ci maja wady genetyczne, chyba ze nauczyli sie pracy na zachodzie.Tym kazdy tynk sie trzyma wszystkiego i (o zgrozo) rowny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.03.2003 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 On 2003-03-04 09:53, MariuszP wrote: Jasiu: czy "grubość_przegrody_w_metrach" go szerokość bloczka? Jak najbardziej. Tylko nie wiem, czy Twoja "wydjaność" na m3 obliczona jest ze spoiną i czy uwzględnia straty wynikłe z cięcia bloczków. Nie jest tego dużo, ale piszę o tym, żeby ktoś się nie czepiał Czyli z 1m3 bloczków 24x24x59 powinno wyjść 1/0.24 = 4,16(6) m2 muru (+spoina -ubytki) Tak samo z 1 m3 styropianu wychodzi 10 m2 ocieplenia o grubości 10cm i 8,33 m2 ocieplenia o grubości 12cm i 6,66 m2 ocieplenia grubości 15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts