Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ostateczna rozgrywka: sciany silikatowe vs beton komorkowy

Recommended Posts

Już wykluczyłem inne rodzaje ścian, pozostaly te dwa, co byście polecili dla domku 160m2, parterowy z poddaszem użytkowym? Ziemia na której bedzie stał jest dosyć wilgotna i muszę wybrać materiał który ma najmniejszą nasiąkalność. Izolacja cieplna nie jest ważna bo będzie dodatkowa wartswa styropianu. Co jest tańsze SILKA czy BK o tej samej grubości?

Też miałem identyczny(130m2,24cm+ocieplenie) problem Silka/BK, najpierw byłem 100%zdecydowany na silkę, ale ostatecznie wybrałem BK i jeszcze po drodze walczyłem z problemem jaki BK, żeby optymalnie wybrać paramerty/cena.

Zrezygnowałem bo bałem się niewiadomego: tu i tam pisali że duża wilgotność we wnętrzu budynku, więc nie chciałem sprawdzać, a i statystycznie rzecz biorąc jakoś na forum mało osób budowało z silki, co też mi dało do myślenia.

lechu5

Przy wilgotnym podłożu materiał na ściany nie ma znaczenia. Ważna jest IZOLACJA.

Musisz bardzo starannie zrobić izolacje pionową ścian fundamentów, oraz izolacje poziomą pomiędzy fundamentem, a ścianami parteru. Będziesz musiał również wykonać opaskę drenażową. Dokładnie co i jak ci nie napiszę, bo ja mam dla odmiany ziemię b.suchą (piach), ale poczytałem sobie o budowaniu domów w wilgotnuym terenie (można nawet na podmokłym).

A wybór BK czy silka to już inna sprawa - tu nic nie pradzę, bo nie widze jakichś zdecydowanych przewag jednego z nich

Złe pytanie :smile:

Ja zdecydowałem się na ścianę potrójną z silikatów Jeśli bym kierował się niewolniczo ceną to są tańsze systemy..Kupować trzeba zimą ze względów na opusty i pilnować wykonawców którzy zepsuć mogą wszystko.Trzeba starannie układać dwuwarstwową izolację termiczną , kotwić ściany drutem ocynkowanym,

wentylować izolację termiczną,pamiętać o poziomych przeciw wilgociwowych itd.Wg mnie pomimo tego co napisałem to znakomite rozwiązanie techniczne

Gdy brałem silikaty pod uwagę to budowlaniec mi odradzał twierdząc, że są bardzo duże trudności w tynkowaniu (tynkiem tradycyjnym) tynk nie chce się trzymać a nawet jak się uda otynkować to po kilku latach będą kłopoty. Nie wiem ile w tym prawdy może ktoś ma doświadczenia w tym zaktesie. Ze swoich obserwacji mogę potwierdzić bo często widziałem ściany z silikatów z tynkiem w opłakanym stanie. Bardzo często również spotyka się nie tynkowane sciany z silikatów być może z tego powodu.

Pozdrawiam

Widze w tym wade fachowcow od tynkowania a nie wade silikatow.

Ale fachowcy ci maja wady genetyczne, chyba ze nauczyli sie pracy na zachodzie.

Tym kazdy tynk sie trzyma wszystkiego i (o zgrozo) rowny jest

On 2003-03-04 09:53, MariuszP wrote:

Jasiu: czy "grubość_przegrody_w_metrach" go szerokość bloczka?

Jak najbardziej.

Tylko nie wiem, czy Twoja "wydjaność" na m3 obliczona jest ze spoiną i czy uwzględnia straty wynikłe z cięcia bloczków. Nie jest tego dużo, ale piszę o tym, żeby ktoś się nie czepiał :smile:

Czyli z 1m3 bloczków 24x24x59 powinno wyjść

1/0.24 = 4,16(6) m2 muru (+spoina -ubytki)

Tak samo z 1 m3 styropianu wychodzi 10 m2 ocieplenia o grubości 10cm i 8,33 m2 ocieplenia o grubości 12cm i 6,66 m2 ocieplenia grubości 15cm :smile: