Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Leśna

Recommended Posts

Bondex - malarz nie mógł się nachwalić ( pierwsze malowanie ) a i po roku użytkowania i wypadku z mikrofalówką w kuchni, zmywanie ścian ( lekko wilgotne, bez szorowania ! ) przyniosło b. dobre rezultaty.

A i kolorki są ok.

pozdro

J

..co do testów konsumenckich istotnie był "1"

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 year później...

Ja jako bazę/podkład kupiłem białą Jedynkę.

Malarze pomalowali i nie mogli się nadziwić że tak biało, łatwo i przyjemnie.

Obejrzałem dokładnie opakowanie.

Producent: Tikkurila

Cena 10l ok 30 pln.

Obecnie wszystkie sufity (bez łazienek i kuchni) robię tą farbą.

Wg mnie warto kupić i sprawdzić jak się sprawdza.

A jak słabo to będzie idealny podkład :-)

Pozdrawiam

U mnie ponad 90% ścian jest pomalowane na biało. Miałem je malowac tikkurilą. Kupiłem jednak na podkład duluxa robionego ponoć dla castoramy - fresh white bodajże. Super farba :o Chyba z 300l nabyłem, ściany bardzo jasne, farba wydajna, świetnie kryjąca.

Trochę za duzo wymagasz :p Najwiecej ludzi lubi barwe farby dekoral, ona az sie niebieskawa wydaje. To ze farba jest lateksowa nie oznacza tego ze ma powloke gumowej rekawiczki, to farba akrylowa jak inne. Ja polecam (zwlaszcza przy dzieciach alergikach) farbę beckers nordic white. Tikkurila tez dobra ale pure white. A jak chcesz cos tanszego to proponuje sniezka - dobra za rozsadna cene

A czy na dość świeże ściany można malować farba lateksową? Chodzi o to, by dać szansę tynkowi gipsowemu oddać resztki wody, które w sobie jeszcze ma, choć na zewnątrz wydaje sie być suchy...

Czy jedynka lub śnieżka się nadają? A ta aquatex? Zmywalna jest? Dużo droższa od jedynki? I jeszcze jedno. Którą farbę można polecić amatorom? Będziemy sami malowali i to będzie nasz pierwszy raz :oops:

• 2 weeks później...

Pod wpływem tego wątku zdecydowałam się wczoraj na zakup białej farby Kabe (wybrałam aqutex) do pomalowania sufitów w domu. Do tej pory ślubny był wierny tikurili, ale namówiłam go do zdrady:-)

Pomalowałam pierwszy raz sufit w salonie i jestem w szoku - niesamowicie kryje! Dziś będę malować drugi i mam nadzieję, że na tym koniec, że trzeci raz nie będzie potrzebny.

Niestety, w 'moim' składzie budowlanym mają tylko białe Kabe, mieszalnik kolorów jest Tikurili. W pokojach dzieci ma być kolor i tak się zastanawiam, czy Kabe można samodzielnie zabarwić pigmentem a jesli tak, to jakim - czy są pigmenty tej samej firmy czy mogą być jakieś inne?

pozdrawiam

Basia

Ja tez kupiłam kabe, po Świętach ruszamy z malowaniem! A co do koloru, to najlepiej zadzwonić do przedstawiciela (na pewno w Warszawie). Adres jest na stronie kabe. Oni powinni podać adresy swoich odbiorców handlowych. Ja tak właśnie kupiłam farbę tuż koło mojej budowy i nie musiałam jechać na Rzeczną w W-wie.

• 2 weeks później...
Chcialbym kupic biala farbe, ale w jakims "zlamanym" odcieniu. Niestety wszedzie widac tylko snieznobiale. Czy jakis producent ma cos takiego w swojej ofercie?

albo albo farby z mieszalnika albo gotowe

Tikurilla ma gotowe odcienie bieli - około 16

popytaj w hurtowniach

• 1 month później...
Witaj, ostatnio kupiłem farbę Snieżka ze względu oczywiście na koszta i byłem wielce niezadowolony, dobrze że tylko jedno wiaderko. Za radą mojej ekipy, która twierdzi, że nie ma lepszej białej niż Nobiles Super Akryl dokupiłem właśnie kilka wiaderek tego Nobilesa i stwierdzam, że jest duża różnica. Jeśli można powiedzieć, że coś jest bardziej białe to napewno ten Nobiles i jakoś tak lepiej kryje :wink: .

Witaj, ostatnio kupiłem farbę Snieżka ze względu oczywiście na koszta i byłem wielce niezadowolony, dobrze że tylko jedno wiaderko. Za radą mojej ekipy, która twierdzi, że nie ma lepszej białej niż Nobiles Super Akryl dokupiłem właśnie kilka wiaderek tego Nobilesa i stwierdzam, że jest duża różnica. Jeśli można powiedzieć, że coś jest bardziej białe to napewno ten Nobiles i jakoś tak lepiej kryje :wink: .

Śnieżka ma chyba z 5 rodzajow bialej farby. Jesli kupiles np. super biel to sie nie dziw ze kicha. Podobnie mozna by powiedziec ze nobiles jest do bani kupujac "pokoj extra"

Ja z bialych farb polecam śnieżkę max, tikkurilę pure white a najbardziej to Beckers Nordic White. Najdrozsza ale zdecydowanie najlepsza.