Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Leśna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 5 months później...
Własnie moj mąz oznajmił, że bekers, ktorego jestem fanką (po czytaniu forum) słabo kryje po 2 krotnym pomalowaniu, więc wychodzi, ze jest to droga farba. Nie mamy porownania z inną. Może ktoś z was wypowie się, jaka farba o jakosci bekersa lepiej kryje? po prostu yslę, ze moze istnieje droższa farba, ale wydajniejsza, a tym samym tansza od bekersa.[/i]

Wybrałam Tikurille. Na sufitach specjalna sufitowa, biała, idealnie matowa. Wzięłam produkowaną w Finlandii- nie w Polsce.

Na ścianach na bazie Optivy 5 - lateksowo akrylowa. Też wychodzi matowa - tak jak chciałam. Ma świetną fakturkę. Mnie się podoba.

Wybrałam Tikurille. Na sufitach specjalna sufitowa, biała, idealnie matowa. Wzięłam produkowaną w Finlandii- nie w Polsce.

Na ścianach na bazie Optivy 5 - lateksowo akrylowa. Też wychodzi matowa - tak jak chciałam. Ma świetną fakturkę. Mnie się podoba.

A zmywa się dobrze? mam w tej chwili w mieszkaniu ściany pomalowane lateksową Tikurillą i jestem bardzo zadowolona - zmywa się świetnie, bez porównania do zwykłych "zmywalnych" farb, po zmywaniu których zostają świetne plamy...

Własnie moj mąz oznajmił, że bekers, ktorego jestem fanką (po czytaniu forum) słabo kryje po 2 krotnym pomalowaniu, więc wychodzi, ze jest to droga farba. Nie mamy porownania z inną. Może ktoś z was wypowie się, jaka farba o jakosci bekersa lepiej kryje? po prostu yslę, ze moze istnieje droższa farba, ale wydajniejsza, a tym samym tansza od bekersa.[/i]

a ja polecam farbę PARA - bardzo ładna biel i na ścianach możesz ślady nawet butami robić, a po przetarciu szmatką nie ma śladu. My mamy własnie taką farbę :D

a fakturka to nie zalezy od rodzaju wałka, dlugosci włosa itp.? :wink:

• 3 months później...

Ja mam wszedzie Tikurille i jestem bardzo zadowolona.

Polecil mi ja znajomy , zawdowo malujacy od wielu lat , maniak farb i szczególant.

Ale mocno podkreslal ze nie Optiva - bo ta jest produkowana w Debicy .

Tylko wylacznie Tikurilla Interior.

Produkcji fińskiej.

I do tego chyba jedna z nielicznych farb mocno matowych a w pelni zmywalna.

Sprawdzalam juz wielokrotnie.

Wedlug tego znajomego Interior to farba zupelnie porownywalna z Benjaminem i Para a jednak tansza

Ja kupiłam optive ,bo kolezanka bardzo chwaliła. Ma intensywne kolory na scianach ,dwójkę małych dzieci i co chwilę szoruje te ściany. Zmywa sie wszystko a kolor zostaje. U mnie w domu parkieciarz pobrudził ścianę klejem do parkeitu. Po kilku dniach zmyłam to wodą a farba nienaruszona.

Ktoś zachlapał ścianę kawą, szmatka z wodą i nie ma sladu.

Polecil mi ja znajomy , zawdowo malujacy od wielu lat , maniak farb i szczególant.

Produkcji fińskiej.

Wedlug tego znajomego Interior to farba zupelnie porownywalna z Benjaminem i Para a jednak tansza

Malowałaś na biało samą bazą czy kolorem z mieszalnika?

Produkcji fińskiej.

Malowałaś na biało samą bazą czy kolorem z mieszalnika?

Ja kupiłam na próbę samą bazę,ale moim zdaniem ona nie nadaje sie do malowania sama. Nie kryje tak dobrze i jakoś dziwnie wygląda. Nie ma ładnego koloru.

ja mam białą z kabe akrylatex- swietnie kryje, bardzo ładnie się zmywa. Ani zimna, ani ciepła. Swieża biel.

Mam też tikkurile białą bazę - harmony - biała lekko ciepła, ale nie budyniowa-robi delikatnie świetlista powłokę- też fajny efekt.

Zaryzykuję jednak stwierdzeniem, ze biała kabe nieco łatwiej się zmywa niż biała tikku, choć obydwie są super

ja mam białą z kabe akrylatex- swietnie kryje, bardzo ładnie się zmywa. Ani zimna, ani ciepła. Swieża biel.

Mam też tikkurile białą bazę - harmony - biała lekko ciepła, ale nie budyniowa-robi delikatnie świetlista powłokę- też fajny efekt.

Zaryzykuję jednak stwierdzeniem, ze biała kabe nieco łatwiej się zmywa niż biała tikku, choć obydwie są super

A która tańsza? Ja też mam w mieszkaniu jasną tikkurilę optivę - jestem z niej bardzo zadowolona.

• 1 month później...

Witam!!

czytając zauwazyłem że lateksowa farba kojarzy się z guma na scianie. nic z tych rzeczy. "lateksowa" to pojęcie marketingowe dla farb "zmywalnych", nie ma tam ani grama lateksu. jest tam zmodyfikowana zywica która pozwala na przemywanie sciany.

ja maluje sufity pure whotem z tikkurili, spradziło mi się i polecam ją swoim klientom, wszyscy są zadowolenie.

Pozdrawiam!

J