Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kod Da Vinci

rrmi

Recommended Posts

Luc Skywalker

Daj spokój szukasz wroga tam gdzie go nie ma. Nie na tym polega wiara aby być "wojującym" katolikiem :D i na siłę nawracać innych jak np. w średniowieczu. Wiesz głowa kościoła ma swoją odpowiedzialność i najmniejsza "owieczka" ma swoją odpowiedzialność. Rozumiem że jesteś ateistą czyli osobą zwalczajacą wiarę. Se bądź :wink: Ale zaraz aby od katolików wymagać przestrzegania nauki Chrystusa :o :o :o to już chyba mocne przeginanie pały, albo zwyczajne niezrozumienie "prawd wiary" jak to napisałeś. A jesli chodzi o to czy jesteś bliżej Boga czy nie to nie dokońca zalezy od Ciebie. Zależy to w dużej mierze od tego czy przestrzegasz nauki Chrystusa. Popatrz masz 10 przykazań wypełniasz 9 bo pierwsze łamiesz ale 9 zachowujesz. :wink: Nie musisz tego wcale robić świadomie a i tak sie to liczy :D Więc sam widzisz jesteś w 9/10 katolikiem mimo że myslisz że jesteś ateista. Kruca jak to człowiek sam siebie nie zna :D :D

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lewakk

Ciagle nie odpowiedziales w sprawie cytatu . Ze o egzorcyzmach nie wspomne . Tu masz pole do popisu . Mozesz wykazac sie umilowaniem swojego Boga , usilujac przekonac mnie , ze on jest . To chyba wyzwanie godne przykladnego katolika . Musisz pamietac jednak , ze wojujacy katolicyzm dal sie juz w przeszlosci we znaki i kojarzy sie z obluda . Moze teraz dla odmiany wyrwiesz sie z okowow szatana i jego aniolow i zaczniesz pisac z sensem , dobrocia , miloscia do blizniego . I takie tam . Chyba nie musze przypominac podstawowych nakazow twojej wiary .

I na koniec pytanie za extra bonus :

- w ktorym roku Ojciec Swiety sprzedal ostatni z okretow wojennych ?

oj LUC Ty tak całe życie w koło MAcieju??? :lol: :lol: :lol:

egzorcyzmy, inkwizycje, świątynie i tak na każdej stronie....

Luc przecież już Ci mówiłem tyle razy.., jak masz problemy z egzorcystami, to się do nich udaj, może Ci pomogą.....

"przykładny katolik".... wow :o :o :o , prosze podaj mi definicję, mi daleko, napisz też jak mam się wydostac z okowów szatana, nikt tak często na forum jak Ty nie używa słowa Bóg, musisz być bardzo blisko niego, wiesz jak byc prawdziwym katolikiem, znasz nakazy wiary, wiesz kiedy Ojciec Święty sprzedał ostatni okręt wojenny... podziwiam Cię, czytam Twoje słowa jak najlepsze kazanie....

Pomaga tez zamowienie mszy swietej . Trzeba jednak podejsc do tematu powaznie , bo jak ofiara bedzie zbyt mala , to intencja nie bedzie wysluchana przez Boga .

naprawdę??? Zazdroszczę Ci tej szczerości i otwartości, ja boję się zamawiać msze, czasami myślę że moje małe problemy są za błache dla Boga, a dwa może i ofiara za mała, Tobie łatwo obrosłeś w dobra to i bez straty dajesz na msze.....

często praktykujesz zamawianie mszy??? zawsze skutkuje???

Widzę, że nawet tutaj - na forum budowlanym mówi się o kodzie ....

To zadziwiające, że jeden film/książka wywołuje tyle dyskusji, jakby był czymś nadzwyczajnym! Ludzie ograniczeni umysłowo (tak chyba należy ich nazwać) jeżdżą tropem książki i doszukują się potwierdzeń "tez" stawianych przez Browna.

Ludzie - przecież wystarczy poczytać trochę historii. Brown nagiął rzeczywistość do granic absurdu - ale to robi co drugi pisarz political-fiction. Ale tutaj stosuje się stare przysłowie -

NIeważne jak się mówi. Ważne że się mówi.

Osobiście zajrzałem do kilku wydawnictw prostujących "teorie" a raczej "wymysły" Browna. Możecie to znaleźć w interku bez większego wysiłku. Więc po co dyskusje n/t . Zaraz niektórzy zaczną nas przekonywać że tak było w rzeczywistości.

NIe dajmy się zwariować. Osobie naprawdę wierzącej w Jezusa - nie zaszkodzi 100 tego typu książek i filmów. A każdy kto szuka taniej sensacji - znajdzie ją tam lub gdzie indziej.

Lewakk

Czyli kolejna sprawa w ktorej nie potrafisz zabrac glosu .

Luc gdzież bym śmiał przy Tobie zabierać głos, mówisz tak często o Bogu że ja niegodny jestem tak perorować w dyskusji o jakimś filmie jak Ty...,

jestem pod wrażeniem twych naukowych rad:

1. wyrzeczenie się Boga jako najlepszy sposób na obrośnięcie w dobra doczesne....

2. podkreślenie że pomaga msza św. szczególnie jak się nie żaluje na ofiarę (no ale skoro sie jest obrośnietym w dobra to co za problem poszaleć z ofiarą).....

myślę Luc że wielu tych rad posłucha, były też pytania niezwiązane z filmem coś o pępku Ewy, okrętach Papieża ale chyba słabo oglądałem film i nie zauważyłem tych scen..... 8)

myślę Luc że wielu tych rad posłucha, były też pytania niezwiązane z filmem coś o pępku Ewy, okrętach Papieża ale chyba słabo oglądałem film i nie zauważyłem tych scen..... 8)

Lewakk

Powtorze sie , ale ty naprawde nie wiesz nic o tematach poruszanych przeze mnie . Albo taki tajemniczy jestes i nie chcesz sie wypowiadac .

Tak czy siak , dyskusja z toba staje sie komiczna . Ciagle starasz sie smiechem wykpic od odpowiedzi . Masz do powiedzenia w poruszanych tematach tyle , co wikary na plebanii .

Odpowiedz na to : czy Bog mysli ? Jak sie tobie wydaje ? Bo skoro Bog wie wszystko ...

Lewakk

Powtorze sie , ale ty naprawde nie wiesz nic o tematach poruszanych przeze mnie . Albo taki tajemniczy jestes i nie chcesz sie wypowiadac .

Tak czy siak , dyskusja z toba staje sie komiczna . Ciagle starasz sie smiechem wykpic od odpowiedzi . Masz do powiedzenia w poruszanych tematach tyle , co wikary na plebanii .

Odpowiedz na to : czy Bog mysli ? Jak sie tobie wydaje ? Bo skoro Bog wie wszystko ...

Bingo zatopiony, tak jak pisałem wcześniej nie smiem przy Tobie mówić, a teraz odgadłeś dlaczego, nie mam takiej wiedzy o Bogu jak Ty, nie śmiem też tak jak Ty codziennie używac słowa "Bóg", jak TY, widac jakże mocno o nim myślisz, może to wynika z Twego obrośnięcia w dobra doczesne, może z wiary w skuteczność mszy św.... i tego mi brakuje do Ciebie, przy Tobie ja i wikary z mojej parafii to małe pionki... dziekuje za nauki o wierze.....

a o tym okręcie przegapiłem scene w filmie "Kod da Vinci"

Ateista to soba zwalczajšca wiarę??? A ja myœlałem, że po prostu niewierzšca...

No właśnie o to mi chodziło :)

O ile osoba wierząca (w cokolwiek) ma zazwyczaj wynikający z nakazów swojej religii moralny obowiązek szerzenia wiary, o tyle żadne reguły nie nakładają na ateistę obowiązku szerzenia ateizmu.

Rozumiem że jesteś ateistą czyli osobą zwalczajacą wiarę.

No to akurat nieprawda.

Zwalczajacy to może zbyt mocne okreslenie dla ateisty. Bardziej będzie pasowało, przeciwnik wiary, zaprzeczajacy wierze, przeciwstawiający sie wierze itd.. Ateista to określnie znacznie mocniejsze od niewierzącego.

Pozdrawiam

No właśnie o to mi chodziło :)

O ile osoba wierząca (w cokolwiek) ma zazwyczaj wynikający z nakazów swojej religii moralny obowiązek szerzenia wiary, o tyle żadne reguły nie nakładają na ateistę obowiązku szerzenia ateizmu.

Co to znaczy moralny obowiązek ??? Nie mozna tak rozumieć wiary bo każdy ma wolna wolę. Każdy w swoim sumieniu rozważa sytuacje jakie go spotykają w zyciu, mozliwości jakie sie przed nim otwierają itd. Nie wolno od nikogo wymagać, ani go oceniać, ani go rozliczać z jego wiary. Wiara to sprawy pomiędzy nim a Bogiem. Nie ma tu miejsca na ocene przez osoby trzecie. To np. tak jakbyś nagle zaczął myśleć że ślubu udziela ksiadz :) .

Pozdrawiam

Rozumiem że jesteś ateistą czyli osobą zwalczajacą wiarę.

No to akurat nieprawda.

Zwalczajacy to może zbyt mocne okreslenie dla ateisty. Bardziej będzie pasowało, przeciwnik wiary, zaprzeczajacy wierze, przeciwstawiający sie wierze itd.. Ateista to określnie znacznie mocniejsze od niewierzącego.

Pozdrawiam

A nie czasami taki który ma jakškolwiek wiarę w "głębokim poważaniu"?

ATEIZM [gr.], œwiatopoglšd negujšcy istnienie Boga (bogów), niewiara rel., indyferentyzm religijny (PWN)

Ateista to zwolennik ateizmu, czyli zaprzeczenia, odrzucenia itd. - czyli te sprawy już mu nie "wiszą " , opowiada się konkretnie i zaprzecza, neguje, przeciwstawia się. Gdyby miał w "głebokim poważaniu" to nie zaprzeczałby :wink: . A niewierzący tak jak napisałeś ma w "głębokim powazaniu"

Pozdrawiam

Ateista to zwolennik ateizmu, czyli zaprzeczenia, odrzucenia itd. - czyli te sprawy już mu nie "wiszą " , opowiada się konkretnie i zaprzecza, neguje, przeciwstawia się. Gdyby miał w "głebokim poważaniu" to nie zaprzeczałby :wink: . A niewierzący tak jak napisałeś ma w "głębokim powazaniu"

Pozdrawiam

A to dzięki za pełne wyjaœnienie...