Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Być może już ktoś ten temat poruszał, ale jestem nowa na forum i starałam się znależć cos na ten temat poprzez "szukaj" - nieststy bezskutecznie.

Właśnie kupuję działkę, która ma front od zachodu.

Projekt, który mi się podoba ma okna z kuchni wychodzące na front działki, czyli zachód i drugie z boku wychodzące na południe.

Zastanawiam się czy to dobry pomysł lokalizować kuchnię od najbardziej nasłonecznionej strony?

Czy nie będzie w niej za gorąco?

Czy nie będę musiala mieć cały czas opuszczonych rolet, bo słońce od 12.00 godziny będzie mi zaglądać to z jednej to z drugiej strony? A mi nie będzie się chciało czegokolwiek gotować, bo będzie gorąco????

Czy ktoś mógłby mi doradzić, którą opcję wybrać:

1. kuchnia - od zachodu (czyli od frontu )

2. kuchnia od wschodu (czyli od ogrodu)?

Będę wdzięczna za wszystkie rady.

https://forum.murator.pl/topic/54378-kuchnia-od-po%C5%82udniowego-zachodu-czy-to-dobry-pomys%C5%82/

Kuchnia od wschodu ma same zalety:

+ od wschodu chlodniej

+rano sloneczko w kuchni mamy i jest takie rozbudzajace

+ranki zazwyczaj sa chlodne - wiec takie sloneczko milo rozgrzewa

Nie za bardzo podoba mi sie kuchnia od ogrodu ...ale jesli masz ruchliwa ulice, albo kuchnie tak troszke z boku od ogrodu to OK.

Mialem kiedys kuchnie od wschodu - super!!

Kuchnia od zachodu:

teraz mam kuchnie od poludniowego zachodu ...jeszcze nie mieszkam, dom nieocieplony (MAX).

Dom nieocieplony w lato powinien byc cieplejszy od ocieplonego, poniewaz sciany sie mocniej nagrzewaja i akumuluja cieplo lepiej niz te ocieplone.

Spostrzezenia:

- w tej mojej kuchni nigdy nie bylo za cieplo - w ubiegle lato panowal mily chlodek .... wprawdzie w kuchni mam okno tylko na zachodu i nie gotuje ..ale nie powinno to byc problemem.

Jakbys nie zrobila - bedzie dobrze ;-) musisz tylko odpowiedziec sobie, co jest dla Ciebie naprawde wazne ;-)

(Y)

ps: ale to slonko w kuchni rano - bezcenne ;-)

To zależy, czy gotujesz, pieczesz i takie tam. Mam teraz kuchnię od zachodu i choć jest tylko jedno okno, to latem makabra, tak jest goršco. W domu, który buduję kuchnia będzie od wschodu, właœnie na ogród. Tak sobie wykombinowałam, że naprzeciw okien kuchennych postawimy altankę i na grilla wszystkie sałatki, sztućce itp będš wędrować najkrótszš drogš - przez okno.

Witam

Też mam kuchnię w projekcie od zachodu. Teraz w bloku mam od wschodu i jakoś mnie sie to nie podoba. Latem nawet o 6 rano nie da się tam żyć. Mam zamiar wstawić przyciemniana szybę do okna od zachodu i mam nadzieję będzie OK. Aaa tylko, ze ja nie mam okna w kuchni od południa, okno jest od południa dopiero w jadalni.

Pozdrawiam

Maciej

Przez 30 lat miałam kuchnię od wschodu, od ogrodu. Jedyny minus to, że często jadaliśmy śniadania przy zasłoniętych oknach z uwagi na silnie operujace światło. Poza tym OK.

Moja mum ma kuchnię z pólnocnego-zachodu. Jest zadowolona, ale faktycznie jest tak, że gotuje w okolicach południa. Po południami, kiedy tam operuje słonko mama "walczy" w ogrodzie.

Tak, jak napisała ZofiaD zależy, czy "gotujesz, pieczesz i takie tam". Najlepiej dostosować do swoich przyzwyczajeń i rytmu dnia.

Być może już ktoś ten temat poruszał, ale jestem nowa na forum i starałam się znależć cos na ten temat poprzez "szukaj" - nieststy bezskutecznie.

Właśnie kupuję działkę, która ma front od zachodu.

Projekt, który mi się podoba ma okna z kuchni wychodzące na front działki, czyli zachód i drugie z boku wychodzące na południe.

Zastanawiam się czy to dobry pomysł lokalizować kuchnię od najbardziej nasłonecznionej strony?

Czy nie będzie w niej za gorąco?

Czy nie będę musiala mieć cały czas opuszczonych rolet, bo słońce od 12.00 godziny będzie mi zaglądać to z jednej to z drugiej strony? A mi nie będzie się chciało czegokolwiek gotować, bo będzie gorąco????

Czy ktoś mógłby mi doradzić, którą opcję wybrać:

1. kuchnia - od zachodu (czyli od frontu )

2. kuchnia od wschodu (czyli od ogrodu)?

Będę wdzięczna za wszystkie rady.

Trudno powiedzieć czy to dobrze czy nie. Powinno sie popatrzeć na całosc projektu. Moim zdaniem raczej jest to niedobre rozwiazanie. Strona Pd Pd-Zach i Zach są najlepsze na lokalizacje pokoji dziennych, dla dzieci itp. Jak zajmiesz kuchnia nalepsza strone to co będzie z pokojami wypadną od Północy czy jak ?. Pomieszczenia pomocnicze jak łazienki, pralnie, kuchnie, hole wejściow ,kotłownie lokalizuje się od strony Pn i W po to aby jak najwiecej najlepszych (najwidniejszych) miejsc zostało na salony i pokoje. Osobiście mam kuchnię od Pn i uwazam to za bardzo dobre rozwiązanie.

Pozdrawiam

Podobno usytuowanie kuchni od południowego zachodu łamie wszelkie zasady :wink: ale u nas po wielu przemyśleniach no i zmuszeni pewnymi uwarunkowaniami (wjazd od południa, wąska działka) postanowiliśmy że u nas nie będzie w zgodzie z regułami. Może na siłę dało by się coś pokombinować ale nie wyobrażam sobie salonu z oknami i wyjściem na ulicę zamiast na taras i ogród :)

Mam kuchnie polaczona z jadalnia. Kuchnia ma dwa duze okna od poludnia a jadalnia jedno okno od zachodu. Teraz zbliza sie czwarte lato mojego mieszkania w tym domu i gotowania w tej kuchni. W mojej kuchni nie jest koszmarnie goraca nawet jak gotuje (a gotuje czasem tak, ze mi miejsca na kuchence brakuje). Za to jest widno a to w kuchni lubie najbardziej.

Tylko, ze ja latem otwieram okna dopiero w nocy bo generalnie mam w mieszkaniu chlodniej niz na dworzu.

Przede wszystkim odrzuć wszelkie stereotypy - do niczego nie prowadzą utarte od lat schematy i w indywidualnych przypadkach doprawdy się nie sprawdzają. Proponuję zatem nie sugerować się, że jeśli komuś jest gorąco w kuchni bo ma okna od zachodu to tak będzie u Ciebie. Musisz sobie dokładnie obejrzeć jak słońce operuje na Twojej działce, jak wygląda otoczenie (drzewa, inne domy etc.), najlepiej obejrzyj domy w okolicy jak są oświetlone o jakiej porze dnia. Kolejna sprawa to zamocowanie okien - powiedzmy przy roletach integro są one na tyle cofnięte, że już sam glif tworzy dla nich cień. Poza tym wszystkim popatrz w projekcie na jaką odległość dach wystaje poza zewnętrzny obrys domu - to kolejny element dający zacienienie. Biorąc pod uwagę wszystkie te elementy może się okazać, że słońce przez okna od strony zachodniej wcale nie musi się wdzierać do pomieszczenia przez większość dnia. Nasz dom dla przykładu ma dwa okna kuchenne (południe i zachód) ale z uwagi na cofniętą część frontową będzie tam zacienienie, a boczne okno ma doświetlać właśnie zachodnim słońcem pomieszczenie. Podobnie rzecz ma się z innymi pomieszczeniami - nie sugeruj się np. powszechnie forsowanym umiejscowieniem salonu i tarasu od strony południowej czy zachodniej. Czy miałaś kiedys dom z tarasem od zachodu? Moi teściowie mają i gehenną jest przebywanie tam latem we wszystkich innych przypadkach poza opalaniem się, które de facto można uskuteczniać w każdym innym miejscu działki a nie koniecznie na tarasie. Można zatem rozważać inne położenie tarasu - nasz będzie zakręcał za narożnik domu dając możliwości wypoczynku od strony zachodniej i północnej (w myśl zasady dla każdego coś miłego). Gdy wracamy w upalny letni dzień do domu mamy raczej ochotę usiąść w zacienionym miejscu ze szklaneczką czegoś zimnego... a nie zalegać na nagrzanej tarasowej patelni. Trzeba zatem przemyśleć w jaki sposób będziemy korzystali z pomieszczeń czy też wypoczywali w naszym domu, aby optymalnie umiejscowić ich rozkład na projekcie. Oczywiście jak życie pokazuje wszystkiego nie da się przewidzieć, ale wiele rzeczy można sobie ułatwić na etapie projektowania.

H.

Też mamy wprojekcie kuchnię od płd-wschodu - tak wyszło. Z kuchni na wschód jest wyjście na zadaszony taras a od południa okno na ogród. Okno jest w podcieniu więc może nie będzie tak źle :wink: Nie jest to podręcznikowe usytuowanie kuchni ale co tam. W dni powszednie żona gotuje obiad ok. 16-17 więc słońce już nie grzeje. Od czego zresztą jest podcień a w przypadku jego braku żaluzja?
U mnie jest kuchnia od wschodu. Pamiętam do dziś gotowanie i jedzenie obiadu u moich rodziców - kuchnia od zachodu - piekielnie gorąco, człowiek siedzi nad talerzem w nagrzanej kuchni i pot spływa z czoła. Obrzydlistwo. Poza tym słoneczko z rana - podpisuję się obiema rękami.
Osobiście właśnie ze względu m.in. kuchni od wschodu i południa (2 ściany) i na jeden z istotniejszych kryteriów wyboru działki tj. orientacji względem stron świata nie pozostało nam nic innego jak projekt indywidualny. I mamy kuchnie od wschodu i południa. Salon od południa i zachodu (z zadaszonym tarasem) itd. Orientacja domu to w/g mnie b.wazna sprawa. Wystrczy popatrzeć na stare domu (ponad 100 letnie) i ich ustawienie. Mało (jezeli cokolwiek) jest tam przypadkowego.

Dzięki za wszystkie rady!

Dzięki Wam zrozumiałam, że nie ma co opierać się na powszechnie powtarzanych stereotypach.

Ja po prostu sama musze wiedzieć czy chcę przez okno kuchenne widzieć furtkę i oddalony o ok. 100 m las czy chcę widzieć ogród i dom sąsiada.

Zanim urzeczywistniliśmy marzenia o działce wyobrażałam sobie, że będę miała okno w kuchni wychodzące na ogród i bedę obserwować dzieci bawiące się w ogródku albo będę miała blisko do gości, którzy przyjdą na grila.

Dzieci jednak dorosną i bedą miały gdzieś mój ogródek. A goście codziennie nie będą przychodzić.

Gdy znalazłam działkę, ktorą kupujemy to wbrew moim wcześniejszym marzeniom pomyślałam sobie, że kuchnia bedzie od frontu - bedę miała widok na las i na furtkę - okolica jest na razie malo zaludniona - jak sie ktoś będzie podejrzany kręcił to go zauważę (ale durne myślenie, prawda?) a pokój dzienny będzie miał okna od wschodu i południa i taki sam taras.

A potem przeczytałam o tym jaki powinien być rozkład pomieszczeń i zaczęłam się zastanawiać czy w kuchni nie będzie za gorąco a w salonie za ciemno.

No zbiło mnie to z pantałyku.

Musze sobie jeszcze to wszystko przemyśleć.

Jeszcze raz dziękuję za rady no i będę wdzięczna za dlasze wypowiedzi.

Ps. Nie moge zobaczyc jak światło operuje na innych domach, bo ich jeszcze nie ma - dopiero wylano fundamenty pod dwa domy.

u mnie kuchnia będzie od północnego zachodu i jak na razie mi się to podoba

słoneczko ładnie tam operuje i jest jasno!!

pokoje od wschodu są ponure i smutne, mało widne

od wschodu zaplanowałam swoją sypialnię

poza tym z kuchni widzę, co się dzieje przed domem, widok jest na ulicę oddaloną o 15 m i las zaraz przy niej

u mnie kuchnia od wschodu nie zdałaby egzaminu bo późno wstaję :D

nie zdążyłabym skorzystać z uroków słoneczka

u moich rodziców jest własnie od wschodu i szczerze mówiąc nie lubię w niej przebywać, bo jest mało światła

Od kilku lat mam kuchnię od pd-zach i sporo gotuję. Owszem, latem jest ciepło, ale niewiele cieplej niż w reszcie mieszkania. Rano przed wyjściem opuszczam żaluzje, unikam pieczenia w dzień w piekarniku - robię to wieczorem, wtedy zamykam drzwi od kuchni i otwieram okno. Wolałabym kuchnię zacienioną, ale ta od zachodu też nie jest zła.

Znam ludzi, którzy nie kupili pięknego mieszkania, bo kuchnia była od zachodu i żałują - mieszkania szukają bezskutecznie do dziś (ale już po dużo wyższych cenach).

Życzę trafnych wyborów :D

Rodzice mają kuchnię od południowego zachodu. Latem od godziny 12 robi się koszmar (dwa okna). Goraco i duszno. Okien lepiej nie otwierać, bo zamiast chłodu wpada gorace powietrze. Ratunkiem są rolety, ale zaciemniona kuchnia to złe rozwiązanie.
popieram przedmówców - łamać stereotypy i dostosowywać do swoich potrzeb. Przy dzisiejszych ociepleniach itp nie jest to aż tak ważne. Ważniejsze wydaje mi się usytuowałnie na działce i całościowa koncepcja domu. U mnie kuchnia-pd i wsch (bo wjazd i rano słońce) a salon pn-wsch (bo widok i śniadania w słońcu, a obiady w cieniu).