Kuba Hirsch 23.05.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Jakiej masy (klej, cement itp.) użyć do obsadzenia dużego i ciężkiego parapetu wewnętrznego zrobionego z konglomeratu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 23.05.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Pianką poliuretanową tylko taką o małej "rozprężalności". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.05.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 zpozycjonowac na podkladkach - kliny, kawalki plyty GK itp - pozniej uniesc lekko i wypelnic piana montazowa (poliuretanowa) jesli parapet jet kamienny nawet nie trzeba klinowac czy zpierac - piana nie podniesie w innym wypadku deska na parapet zakinowana o nadproze i tak niech bedzie przez 24 godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 23.05.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Kamienne parapety lepiej mocować na specjalnej zaprawie (co i do jakiego kamienia wybrać mogą polecić spece z zakładów kamieniarskich). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 23.05.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Witam, Kamienne parapety mocuje się na normalnej zaprawie cementowej.W przypadku delikatnego marmuru (takiego co się w rękach rozpada - sš takie!) lepiej wczeniej wyrównać zaprawš cementowš i użyć kleju elastycznego do płytek - ale to tylko w takim wypadku ma sens. Nie mocuj parapetu na żadne kliny i pianki bo jak póniej kto na to stanie np. żeby powiesić zasłony to strzeli! Mam na cement parapety aglomarmurowe w całym domu i odkšd pamiętam to w rodzinnych mieszkaniach i domach w ten sposób mocowało się kamienne parapety (lastryko, marmur, konglomerat). Można oczywicie użyć zaprawy wyrównujšcej albo kleju do płytek - tylko po co przepłacać? Na cement też montowałem dużš i ze sporymi wycięciami (2m) płytę marmurowš do kominka - niestety podczas wišzania cementu pojawiła sięw jednym miejscu rysa (dało się zaszpachlować) - teraz zrobiłbym to na klej elastyczny do płytek. Na piankę to można montować parapety z tworzywa albo drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 23.05.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 pianka niskorozprężna trzyma jedna uwaga - koniecznie zaprzeć i zaklinowac parapet by się nie podniósł - u mnie troszke go wybrzuszyło od nadmiaru pianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 23.05.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Też mam ten problem, z tym, że u mnie szczelina między parapetem a ścianą podokokienną wynosi ok. 1 cm i na dokładkę tynkarze przymocowali narożnik tynkarski (tynki gipsowe) tak, ze nie ma możliwosci wstrzyknięcia pianki bez uniesienia parapetu.Chyba pozostaje podmurować zaprawą i przykleić parapet na klej do marmuru.Zastanawia mnie jak zrobić, by nie pozostawić szczeliny między dolną krawędzią ramiaka okna (okna drewniane) a parapetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 24.05.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Też nie wiem co mam zrobić z parapetami , parapety kamienne , tylko że szczelina między oknem a otworem okiennym ma około 1 cm. ściana otynkowana , otwór okienny obrobiony z 4-rech stron kąkownikami , i nie zabardzo wiem jak zamocować parapet , czy trzeba go wsuwać pod okno , czy też może tylko swoją tylną cześcią przylegać do ramy okiennej , a na styku uszczelnione powiedzmy silikonem ? bo nie uśmiecha mi się kucie 25 cm ściany z ceramiki i to na całej jej grubości po to żeby wsunąć parapet pod okno...może coś poradzicie co i jak z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.05.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Nie mocuj parapetu na żadne kliny i pianki bo jak pó�niej kto� na to stanie np. żeby powiesić zasłony to strzeli! Na piankę to można montować parapety z tworzywa albo drewna. coz....polemizowac nie bede Jakos nie strzelily od dzisiecioleci tak mocowane prapety zarowno a konglomeratu, aglomarmuru, drewna, PVC czy kamienia naturalnego nawet stajac na nich by zasony powiesic Powiem wiecej montujac na pianke dodatkowo ocieplasz najslabszy punkt wneki okiennej - to taka informacja dla tych co o kazde 10 setnych we wspolczynniku k walcza ;)a tu wartosci sa znaczne A poza tym hmmm.... co ma peknac to i tak peknie - prawo Murphiego zawsze zywe i prawdziwe Co do usadowienia parapetu wewnetrznego - powinien byc pod oknem - ale jesli okno jest w trakcie montazu odpowiednio podparte klinami i podparcie nie budzi zastrzezen nie bylbym az takim radykalem i dopuscilbym montaz do czola okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 24.05.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Nie mocuj parapetu na żadne kliny i pianki bo jak pó�niej kto� na to stanie np. żeby powiesić zasłony to strzeli! Na piankę to można montować parapety z tworzywa albo drewna. coz....polemizowac nie bede Jakos nie strzelily od dzisiecioleci tak mocowane prapety zarowno a konglomeratu, aglomarmuru, drewna, PVC czy kamienia naturalnego nawet stajac na nich by zasony powiesic Co do usadowienia parapetu wewnetrznego - powinien byc pod oknem - ale jesli okno jest w trakcie montazu odpowiednio podparte klinami i podparcie nie budzi zastrzezen nie bylbym az takim radykalem i dopuscilbym montaz do czola okna to mnie uspokoiłeś.....okno było podparte i zaklinowane , więc skoro można do czoła ramy okiennej to super , bo obejdzie się bez kucia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Hirsch 24.05.2006 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Zaraz, ale jakto "do czoła" ? Pod oknem umieszcza się listwę, w którą wsuwa się parapet. Tak, czy nie? Natomiast miejsce, na którym spoczywa parapet podkleja się zaprawą cementową a sam parapet, jeśli wystaje poza ścianę (a tak jest w większości przypadków) podpiera od spodu kołkami? Tak - czy nie? Nie mocuj parapetu na żadne kliny i pianki bo jak pó�niej kto� na to stanie np. żeby powiesić zasłony to strzeli! Na piankę to można montować parapety z tworzywa albo drewna. coz....polemizowac nie bede Jakos nie strzelily od dzisiecioleci tak mocowane prapety zarowno a konglomeratu, aglomarmuru, drewna, PVC czy kamienia naturalnego nawet stajac na nich by zasony powiesic Powiem wiecej montujac na pianke dodatkowo ocieplasz najslabszy punkt wneki okiennej - to taka informacja dla tych co o kazde 10 setnych we wspolczynniku k walcza ;)a tu wartosci sa znaczne A poza tym hmmm.... co ma peknac to i tak peknie - prawo Murphiego zawsze zywe i prawdziwe Co do usadowienia parapetu wewnetrznego - powinien byc pod oknem - ale jesli okno jest w trakcie montazu odpowiednio podparte klinami i podparcie nie budzi zastrzezen nie bylbym az takim radykalem i dopuscilbym montaz do czola okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.05.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Kuba - tak to do czola ze nie zawsze okno wyposazone jest w listwe podparapetowa, nie zawsze klientowi podoba sie az tyle oscieznicy widocznej na styku z parapetem itd.Mozna tak montowac parapety z tym tylko ze jak wspomnialem okno MUSI byc dobrze (w inny sposob) podparteI nie wiem o jakich kolkach tutaj wspominasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 14.08.2021 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Powiem wiecej montujac na pianke dodatkowo ocieplasz najslabszy punkt wneki okiennej - to taka informacja dla tych co o kazde 10 setnych we wspolczynniku k walcza ;)a tu wartosci sa znaczne A poza tym hmmm.... co ma peknac to i tak peknie - prawo Murphiego zawsze zywe i prawdziwe Tak właśnie planuję montować aglomarmur - na piankę i bez wcinania się w boczne ścianki. Rozumiem, że parapet trzeba zaklinować czymś do górnej części otworu okiennego. Czyli technologia byłaby taka: psikamy piankę, dociskamy parapet i od razu klinujemy. Tak? A co z dylatacjami od bocznych ścianek? Dajcie jakiś luz kilka mm między parapet a ściankę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts