Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt LUKRECJA GL304 pracownia ATRIUM

Recommended Posts

My mamy otwartą klatkę schodową na salon. Fajnie to wygląda i schody można było przeprojektować.

Oglądałem zdjęcia i otwarcie klatki bardzo mi się spodobało ale schody zostają takie jak w projekcie. Zastanawiałem się nad gankiem ale po małych przemyśleniach zostajemy przy pierwotnej wersji , przedsionek też bez zmian. Im więcej zmian tym większe koszty!

• Odpowiedzi 236
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy otwartą klatkę schodową na salon. Fajnie to wygląda i schody można było przeprojektować.

Oglądałem zdjęcia i otwarcie klatki bardzo mi się spodobało ale schody zostają takie jak w projekcie. Zastanawiałem się nad gankiem ale po małych przemyśleniach zostajemy przy pierwotnej wersji , przedsionek też bez zmian. Im więcej zmian tym większe koszty!

U mnie pierwsza zmiana to właśnie było doprojektowanie ganku. Nie chciałam, żeby od razu zimne powietrze wpadało mi do domu.

Na otwarcie klatki schodowej zdecydowaliśmy się po oglądnięciu już wybudowanej lukrecji. Taką właśnie zmianę zrobił właściciel luśki, którą oglądaliśmy.

A schody poszły jako 2 do zmiany. Zabiegowe są strasznie niewygodne i nie można z nich umyć okna w dachu na klatce schodowej, ani go otworzyć.

Przepraszam za plagiat ale otwarcie klatki właśnie u was podpatrzyłem i od razu mi się to spodobało, o klatce też czytałem ale pierwotna wersja mi się bardziej podoba a z myciem i otwieraniem okna dachowego jakoś sobie poradzę .

Ja zainstalowalem wersje elektro - wiec otwierac bede zdlanie. W mysiu to nie pomoze :(

Z drugiej strony, jak zrobie ten rekuperator, to i tak chyba nigdy go nie bede otwierac :)

Fantom

Zastanawiam się też nad drzwiami na tyle garażu też koszt choć nie duży ale ułatwi noszenie drzewa do kominka i kotłowni z tyłu domu gdzie planuje postawić dość sporą drewutnie ( piec CO odgazowujący drzewo ).

No ja drzwi tez wstwilem. Caly ogrod mam z tylu wiec wyjscie na pewno sie przyda

Fantom

Jak cenowo wychodzi cała kompletna instalacja rekuperatora i na jakim etapie prac trzeba się nad nim zastanowić . Pytam bo wcześniej nad czymś takim się nie zastanawiałem . Poprosił bym o jakiś link do dobrej strony gdzie mógłbym na ten temat troszkę poczytać i zapoznać się z jakimiś schematami bo pewnie instalację też wcześniej trzeba będzie rozplanować .

Przepraszam za plagiat ale otwarcie klatki właśnie u was podpatrzyłem i od razu mi się to spodobało, o klatce też czytałem ale pierwotna wersja mi się bardziej podoba a z myciem i otwieraniem okna dachowego jakoś sobie poradzę .

Nie masz za co przepraszać :) . My też kilka pomysłów ukradliśmy (w tym otwarcie klatki schodowej).

Jak cenowo wychodzi cała kompletna instalacja rekuperatora i na jakim etapie prac trzeba się nad nim zastanowić . Pytam bo wcześniej nad czymś takim się nie zastanawiałem . Poprosił bym o jakiś link do dobrej strony gdzie mógłbym na ten temat troszkę poczytać i zapoznać się z jakimiś schematami bo pewnie instalację też wcześniej trzeba będzie rozplanować .

Mnie to bedzie kosztowalo z 17 tys :(

Ale wynika to z dwoch spraw :

1) biore dobry sprzet (ned-air)

2) decyzja zapadla za pozno i nie ma przygotowanej struktury/miejsca. Przez to musze klas rury cienkie (80 mm) i przez to drogie.

Nie wpsomne, ze kominy i tak mam wymurowane juz - kolejna strata kasy.

Fantom

No nie do konca. Musi byc komin do kominka i do pieca CO/wegiel itp. A to dwa rozne miejsca. do tego musi byc wentylacja garazu (niekoniecznie jak kratki porobisz) i do okapu w kuchni. No i jak maz piec gazowy to jeszcze wentylacja tam gdzie jest piec. Wiec duzo kominow nie odejdzie, ale zawsze.

Fantom

Jeżeli chodzi o rekuperację, to cała instalacja kosztowała mnie ok 12 tysięcy:

Rekuperator: 6 200,00
    Rury wentylacyjne + mat.instalacyjne: 4 420,00
    Ocieplenie wentylacji: 900,00
    Czerpnie/wyrzutnie/wentylacja szczytów: ok 200,00

Instalacja oparta o sztywne rury. Główne ciągi wentylacyjne 200mm, punkty nawiewu/wywiewu 160/125mm.

Całość działa bezszmerowo (duży przekrój przewodów).

Na forum jest kilka wątków o wentylacji. Np tutaj znajdziecie wiele wskazówek co do samej instalacji jak i informacje o własnoręcznym wykonaniu rekuperatora :-)

A tak wygląda rekuperator umieszczony w pomieszczeniu gospodarczym:

http://www.raczycki.pl/inne/reku.JPG

Szczukot jaką szerokość bramy garażowej zrobiłeś, wydaje się trochę wąska jak na wjazd na dwa auta nie będzie problemu z wjazdem? Ja zastanawiam się nad szerokością 5-5,5 m

Zrobilem 4 m.Jakby siw chcialy wciskac na raz dwa auta to moze byc problem (choc i tak sie zmieszcza). A wole meic tak i miejsca po boku : z jednej strony na polki a z drugiej bede mial "kotlownie" czyli zbiornik na CWU, odkurzacz itp.

Fantom

Pytanie do Małgorzaty czy oprócz studni głębinowej robicie też przyłącz wody z wodociągów, czy będzie tylko studnia głębinowa. Jak to będzie wyglądało ( hydrofor, pompa itp. )

My niestety mamy studnię, ponieważ nie mamy szansy na wodę z wodociągów, ani kanalizacje, ponieważ pomiędzy wsiami leci rurociąg przyjaźni z ropą i nie mają jak naszej wsi podłączyć pod media :cry:

Hydrofor będzie stał w kotłowni (tam gdzie jest wypuszczona niebieska rura), a pompa będzie zapuszczona w studni.

http://images48.fotosik.pl/189/d5790c496dd03547med.jpg