Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt LUKRECJA GL304 pracownia ATRIUM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 236
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślimy o indywidualnym projekcie, który przypomina Lukrecję. Jeżeli chodzi o samą Lukrecję to widzimy

Minusy:

- Mały wiatrołap (lub niemal jego brak), dobrym pomysłem jest pomysł mlepka by dobudować niewielki ganek

- Ogromna kubatura spowodowana dużym kątem nachylenia dachu (45'). Należałoby się zastanowić nad zmniejszeniem kąta nachylenia do 35-40' i zwiększeniem ściany kolankowej do przynajmniej 110 cm

- Brak pomieszczenia gospodarczego. Wiem, że rolę tę może pełnić strych, ale nie będę tam za każdym razem wciągał kosiarki czy taczki. Rozwiązaniem tego jest wydłużenie garażu do przodu (do czoła części mieszkalnej) i wydzielenie z tyłu garażu dodatkowego pomieszczenia z wejściem od zewnątrz.

Plusy

- prosta, zwarta bryła - co to oznacza, nie trzeba tłumaczyć

- usytuowanie schodów poza salonem, łatwo taki dom podzielić w razie potrzeby na dwa osobne mieszkania

-duży strych (nad garażem dwustanowiskowym) - idealne na pokój rekreacyjny, gdy zimą nie można za wiele poszaleć na zewnątrz (bez problemu zmieści się tu stół do ping-ponga i bilard)

-kształt budynku i rozkład okien idealnie dopasowany do stron świata (garaż od północy chroni dom przed wiatrem, salon na południe) - odpowiednio wykończony może być pasywny

-duże, w ładnym kształcie pokoje na poddaszu.

Ile Was bedzie kosztowac robocizna za stan surowy otwarty?

Ja dostalem wycene robocizny od law fundamentowych do wiezby:

39210. W cene wliczono stan zero, mury, strop, kominy systemowe,

schody. Nie jestem pewien czy ta cena jest OK, drogo czy tanio.

Prosze powiedzcie co o tym myslicie. Jak ksztaltuja sie ceny

za stan surowy otwarty i/lub poszczegolne etapy pracy u waszych ekip budowlanych?

...Minusy:

- Brak pomieszczenia gospodarczego. Wiem, że rolę tę może pełnić strych, ale nie będę tam za każdym razem wciągał kosiarki czy taczki. Rozwiązaniem tego jest wydłużenie garażu do przodu (do czoła części mieszkalnej) i wydzielenie z tyłu garażu dodatkowego pomieszczenia z wejściem od zewnątrz...

Ja osobiście na takie rzeczy jak taczki czy kosiarkę planuję postawić mały budynek gospodarczy w głębi działki, coś na kształt altanki z magazynkiem. :)

Pytanie jaka to będzie robiła ekipa (firma czy też może kilku znajomych fachowców) i przez jak długi okres czasu... To też jest ważne...

Jeżeli to ma być robione systemem gospodarczym... to jak na mój gust jest to troszkę przydrogawo. Ja miałem wycenę na 25 tysiący PLN ("znajomi murarze") i sobie darowałem... ale teraz mam problem z ekipą- znaleźli bardziej zamożnego pracodawcę chyba :-(

A co do schodów- zastanów się czy faktycznie chcesz je mieć wylewane... Mnie przekonano do zmiany na gotowe drewniane- szybciej, taniej i ładniej :-)

• 2 weeks później...

Witam,

Ja równiez wybrałam gl 304 ze wzgladu na jej funkcjonalność. Ale oczywiście bez przeróbek się nie obejdzie. Zaczynając od frontu dostawiamy ganek, zmieniamy wejście na taras (gdzie będzie jeszcze nie wiemy - negocjacje trwają), z łazienki na pietrze robimy pralnie z suszarnią, a z pokoju na przeciwko łazienkę. No i kuchnię chcę troszkę zabudować, żeby nie była taka otwarta. A na końcu podnosimy na górze ścianę kolankową o 1 bloczek. Likwidujemy również balkon nad wykuszem, moim zdaniem jest niepotrzebny, tylko ciepło ucieka. Funkcjonalność jego żadna. Zastanawiamy się jeszcze nad podwyższeniem parteru, ale jeszcze zobaczymy.

Pozdrawiam

robimy trójkątny daszek oparty na drewnianych słupach, tzn. robi architekt w ramach adaptacji. Jak będę miał gotowy projekt to wkleję zdjęcie. wydłużenie daszku spowoduje obniżenie linii dachu. On i tak jest wydłużony o jakieś 2-3 dachówki w stosunku do reszty ,a jak popatrzysz na przekrój to widać że brzeg daszku pokrywa się z podestem przed drzwiami.

mlepek, chetnie bym obejrzal twój trójkątny daszek oparty na drewnianych słupach. Da sie cos zrobic w tej sprawie? Czy kolumny nie zasłonią okien do pomieszczenia gospodarczego i klatki schodowej?

Jezeli macie uwagi dot. projektu gl304 lub pomysly na daszek nad wejsciem/ganek to prosze podzielcie sie nimi na forum.

Co robicie ze schodami? Wylewane czy drewniane? Czy pod schodami da sie wygospodarowac cos w rodzaju małego schowka, spizarni itp?

My zdecydowaliśmy się na schody drewniane. Znajomy miał wylewane i niestety ich wykonanie pozostawiało wiele do życzenia. Fachowiec od schodów który miał je pokryć (taka ciekawa kombinacja drewna i ceramiki) zrobił wycenę tak ok 20% większą niż gdyby kolega zamówił u niego gotowe schody.

A tak abstrachując od tematu schodów... uważajcie na majstrów- w tym projekcie poziom zero jest liczony od górnej powierzchni posadzki (z płytkami/panelami)- podobno jest to rzadko spotykane rozwiązanie (???) i moja ekipa już na dzień dobry miała otwory okienne o kilka cm za nisko (a może to raczej nie wina projektu a ekipy? Tak czy inaczej trzeba uważać!).

Co jeszcze- przy adaptacji (w moim przypadku) projektant troszeczkę odchudził ławy. Pozwoliło to na zaoszczędzenie kilku PLN na stali i betonie (daliśmy 2 pręty górą, 3 dołem a nie tak jak było w projekcie- 4 górą i 4 dołem).

Witam,

Wracajac do zmian i ganku, my będziemy stawiać murowany ściągnięty z GL 267, a schody jak na razie będą murowane i wykończone drewnem. Nasz kolega ma tak zrobione i bardzo nam się podoba. A co do schowka pod schodami też nad tym myślałam. Tylko ja chcialam zrobić go w kuchni, bo tam jest ściana działowa i można ją usunąć (do połowy - tylko dół, żeby jak ktoś wchodzi to nie widział co się dzieje w kuchni), a pod schodami zrobić mini spiżarkę.

Pozdrawiam

A co do schowka pod schodami też nad tym myślałam. Tylko ja chcialam zrobić go w kuchni, bo tam jest ściana działowa i można ją usunąć (do połowy - tylko dół, żeby jak ktoś wchodzi to nie widział co się dzieje w kuchni), a pod schodami zrobić mini spiżarkę.

Pozdrawiam

Nie za bardzo rozumiem w jaki sposób chcesz usunąć ścianę w kuchni... Czy masz na myśli ten kawałek ściany biegnący od komina w stronę wykusza?

Jeżeli tak, to zauważ że jest to ściana nośna i opiera się an niej jedna z belek...

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

Witam,

Miałam przyjemność oglądać już wybudowaną lukrecję. Dom pierwsza klasa. Osoba, która już ma go postawionego zrobiła kilka fajnych przeróbek. Zlikwidowała kotłownię na rzecz większego przedsionka (nie robiła ganku), zmieniła kształt schodów robiąc pod nimi małą piwniczkę. Zmiana, którą również zrobię u siebie to odsłonięcie klatki schodowej. Powiększa się wąski przedpokój i optycznie pokój. Super sprawa. Bardzo mały wyszedł taras - był robiony zgodnie z projektem. 3 osoby + krzesła i robi się tłok.

Pozdrawiam

• 1 month później...