darzmur 21.10.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Witam, Miałam przyjemność oglądać już wybudowaną lukrecję. Dom pierwsza klasa. Osoba, która już ma go postawionego zrobiła kilka fajnych przeróbek. Zlikwidowała kotłownię na rzecz większego przedsionka (nie robiła ganku), zmieniła kształt schodów robiąc pod nimi małą piwniczkę. Zmiana, którą również zrobię u siebie to odsłonięcie klatki schodowej. Powiększa się wąski przedpokój i optycznie pokój. Super sprawa. Bardzo mały wyszedł taras - był robiony zgodnie z projektem. 3 osoby + krzesła i robi się tłok. Pozdrawiam Małgośka, czy mogłabys napisac cos więcej o ksztalcie tych schodow np. z ktorej strony wejscie w stosunku do tego co jest w projekcie? Jak chcesz odsłonic klatke schodowa? Czy masz na mysli zlikwidowanie/zmiane scianki miedzy salonem a klatka schodowa, czy miedzy wiatrolapem a klatka schodowa? Ja niestety nie mogę zlikwidowac kotłowni na rzecz przedsinka ale wciaz zastanawiam sie co zrobic z wiatrolapem - czy go zlikwidowac? Mógłbym zrobic odbicie lustrzane schodow lub schody w ksztalcie litery L i wogole zrezygnowac ze scianki oddzielajacej wiatrolap od klatki schodowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darzmur 21.10.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Marchab, dzieki za zdjecie. Prosimy o wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 22.10.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Jak przeskoczę kolejny etap- dachówka, to na pewno coś wrzucę Darzmur- czy Ty aby nie budujesz się w murowańcu? Często tamtędy przejeżdżam, ale żadnego domku przypominającego Lukrecję nie zauważyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darzmur 22.10.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Jak przeskoczę kolejny etap- dachówka, to na pewno coś wrzucę Darzmur- czy Ty aby nie budujesz się w murowańcu? Często tamtędy przejeżdżam, ale żadnego domku przypominającego Lukrecję nie zauważyłem... Bo jeszcze go nie widać Jestem na etapie stawiania scianek fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 23.10.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 To wiele tłumaczy Życzę powodzenia w budowie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka Ł. 26.10.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 darzmur zapraszam Cię do dyskusji na http://www.studio-atrium.pl/Forum,2945.html Ja oglądałam lukrecję sooundyego. Pytałeś jak chcę powiększyć klatkę schodową. Będzie to częściowa likwidacja ściany nośnej pomiędzy klatką schodową a salonem. Na ten pomysł wpadł i wykonał w swojej lukrecji sooundy. Ja tylko go podkradnę. A co do Twojego pomysłu likwidacji ściany między wiatrołapem a schodami - to jest ściana nośna. Więc jest możliwość jej likwidacji? Ja na pewno zmienię kształt schodów. Będę je robić w innym układzie - Schody dwubiegowe zwykłe. (Nie umiem wklejać zdjęć więc zamieszczam link do strony http://budujemydom.pl/abc/337_rodzaje_schodow). W projekcie są schody wachlarzowe, które są mało bezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka Ł. 01.12.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 No i stało się - projekt mamy już w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 05.12.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 No i stało się - projekt mamy już w domu Gratulacje!!! Miłego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlepek 13.12.2007 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Witam Was!!Bardzo dawno nie zaglądałem na forum muratora - budowa, praca... sami wiecie. Jesteśmy na etapie ścian poddasza, pogoda na razie pozwala budować. Co do zmian które wprowadziliśmy to najpoważniejszą jest rezygnacja z wykusza, pozostawiliśmy tylko balkon, a zamiast niego daliśmy okno 150x150 równo z oknami pokoju nad salonem. Otworzyliśmy klatkę schodową na salon (tak jak pisał Sooundy) powiększyliśmy taras, większe będzie okno w pokoju nad garażem, zastanawiamy się nad zmianą ścianek działowych w obrębie holu - wiatrołapu, a konkretnie myślimy czy nie zlikwidować drzwi na wprost (do kompleksu pokój-łazienka) - postawić tam ściankę. Wejście byłoby poprzez otwarcie salonu na klatkę schodową - dwa kroki więcej. Ale jest to temat otwarty. Jak będe miał chwilę czasu to wkleję zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 13.12.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Co do zmian które wprowadziliśmy to najpoważniejszą jest rezygnacja z wykusza, pozostawiliśmy tylko balkon, a zamiast niego daliśmy okno 150x150 równo z oknami pokoju nad salonem... Bardzo dobra decyzja! Z takim wykuszem tylko same problemy... Jak by decyzja zależała tylko ode mnie to bym też zrezygnował z tego mikro balkoniku... ale cóż... mam "nadzór budowlany" nad sobą Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlepek 13.12.2007 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Marchab czy mógłbyś zaprezentować więcej zdjęć domku? A konkretnie Daszku nad wejściem? Myślimy o podobnym, planowaliśmy zrobić go opartego na słupkach, ale po zobaczeniu Twojego rozterka zakradła się w nasze myśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlepek 13.12.2007 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 darzmur zapraszam Cię do dyskusji na http://www.studio-atrium.pl/Forum,2945.html J Ja na pewno zmienię kształt schodów. Będę je robić w innym układzie - Schody dwubiegowe zwykłe. W projekcie są schody wachlarzowe, które są mało bezpieczne. Możesz powiedzieć coś więcej o tych schodach? Dwubiegowe potrzebują więcej miejsca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlepek 13.12.2007 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 strona "ogrodowa" z zarysem obecnego tarasu http://images33.fotosik.pl/78/21265668c435cc43.jpg' alt='21265668c435cc43.jpg'> A to front... http://images33.fotosik.pl/78/a17d88d1207d8615.jpgszkielet przyszłego balkonu...który pozostał ale powiększony do prostokątuhttp://images27.fotosik.pl/125/4ebcae9a2b53e871.jpgi sosnowy lasek w saloniehttp://images32.fotosik.pl/78/cfa1256d59ac21ef.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka Ł. 16.12.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Witam wszystkich, Projekt już jest u architekta i są nanoszone zmiany. Rzeczywiście schody dwubiegowe potrzebują trochę więcej miejsca niż schody, które są w projekcie. Po rozmowie z architektem i wypisaniu sobie za i przeciw - zdecydowaliśmy się na schody dwubiegowe. + schodów dwubiegowych: - są bezpieczniejsze- można na spoczniku postawić drabinę i dostać się do okna w dachu- pod schodami można zrobić szafę- bardziej ustawna staje się kuchnia - schodów: - nie będzie wejścia do kuchni z klatki schodowej (stąd pomysł na szafę)- wejście do kuchni przez salon. Głównym + jest bezpieczeństwo. Wiemy jakie są dzieci, a zabawa na schodach jest najfajniejsza. Poniżej zmiany jakie będziemy robić i ceny jakie bierze architekt za zmiany: - kształt wykuszu i zmiana okna na drzwi balkonowe (robimy wyjście ogród z wykuszu) - 500 PLN - doprojektowanie ganku (taki jak z GL 267) - 550 PLN - w salonie zmiana drzwi balkonowych na okno 150x150 - 100 PLN - otworzenie klatki schodowej i zrobienie podciągu - 110 PLN - zmiana schodów na dwubiegowe - 400 PLN - przesunięcie okien w kotłowni i na klatce schodowej (na rzecz ganku) 50 PLN za okno - podniesienie góry o o 1 pustak - 200 PLN - zrobienie wentylacji w pokoju nr 3 na górze (tu robimy łazienkę, a z łazienki pralnie z suszarnią) - 100 PLN - doprojektowanie balkonu w pokoju nad garażem - 350 PLN - zmiana materiałów na YTONG 36,5 cm i powiększenie fundamentu - 500 PLN Do całości jeszcze 22% VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka Ł. 16.12.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 A tu kilka fantazyjnych kominków http://www.metacafe.com/watch/978535/excellent_fireplaces/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 16.12.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Witam wszystkich, Do całości jeszcze 22% VAT. Czyli w sumie ponad 5 kpln. Za 6 kpln zrobiliśmy projekt indywidualny - ze wszystkimi naszymi zachciankami. Wydaje mi się, że przy pewnej liczbie poprawek nie opłaca się modyfikować gotowca, tylko od podstaw stworzyć własny projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka Ł. 02.01.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Ja wolałam zrobić poprawki w projekcie gotowym. Już kilka takich domów stoi i można dzięki temu wyeliminować błędy. W projekcie indywidualnym już jest gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 04.01.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 My też budujemy 'lukrecję'. Walczymy od maja tego roku. Jak na razie jakieś efekty już widać http://www.zbocze.yoyo.pl/dom.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 06.01.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Śliczny domek Można prosić abyś podał model dachówki i okien? Właśnie rozpoczynamy "rekonesans", a coś w takim stylu by nam właśnie odpowiadało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 06.01.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Nie ma sprawy Dachówka rzymska cementowa firmy prodach, kolor stalowy; okna plastikowe na profilu veka, kolor złoty dąb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts