Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt LUKRECJA GL304 pracownia ATRIUM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 236
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
czy wprowadzaliście jakieś zmiany w przedsionku?

Tak.

Likwidacji uległo (właśnie ulega...) okienko w pomieszczeniu gospodarczym. Dzięki temu ścianka oddzielająca przedsionek od pomieszczenia gospodarczego zostanie przesunięta o ok 22cm na korzyść przedsionka.

Powiększy się on na tyle że będziemy mogli tam umieścić pojemną szafkę na buty i konkretny wieszak. Poza tym będzie więcej wolnej przestrzeni.

Aha- drzwi będą się otwierały w odwrotną stronę :-)

Witam wszystkich budujących :D

Mam zamiar postawić Lukrecję poczynając od kwietnia.

Widzę że chba za na tym forum jest wiele cennych informacji na temat budowy tego domku.

Mam więc prośbę odnośnie rozpoczęcia tej budowy, czy lepiej wybrać bloczki do fundamentów czy też wylać fundamenty. Oczywiście ważnym czynnikiem jest koszt.

Można powiedzieć że koszty fundamentów wylewanych i murowanych z bloczków są do siebie zbliżone. Dużo zależy od wykonawcy.

Ja buduję systemem gospodarczym i postawiłem na prostotę wykonania. Bloczki wyszły drożej, ale robocizna dużo taniej niż pakowanie się w wylewanie ścian fundamentowych.

Przygotowuję się właśnie do wejścia dekarzy i do głowy przyszła mi myśl że uskok pomiędzy domem (właściwym) a garażem powinien być jednak ocieplony przed położeniem dachówki. Zniweluje to potencjalny mostek termiczny powstający na poziomie dachówki położonej na garażu a ścianą domu.

Jak u was rozwiązaliście ten problem? A może niepotrzebnie się napracowałem? Może dmucham na zimne...

Poniżej fotka z początkowego etapu docieplenia uskoku. Do zrobienia pozostaje jeszcze zakołkowanie styropianu, zaciągnięcie klejem ... i otynkowanie, tak aby później po dachówce nie skakać ;-)

http://marchab.republika.pl/images/uskok.jpg

U mnie dachówka już na dachu. Ściankę kolankową nad garażem mam dość dużo podniesioną :oops: i ten fragment ściany pozostał znacznie węższy niż u Ciebie. Ścianę mam 1W (solbet 42) - bez ocieplania, ale moi dekarze przed położeniem dachówki zabezpieczyli ten pas od razu blachą - taką jak na pasie podrynnowym - efek nezły - jak zrobię zdjęcia to wkleję (no chyba że chcesz się przejechać do Osielska i zobaczyć :D ).

Jakie planujecie ogrzewanie?

Zdjęcia jak najbardziej by się przydały.

Z pewnością przyczynią się do wzbogacenia naszego "Lukrecjowego wątku"!

Możemy się również spotkać w jakiś weekend, porozmawiać i pooglądać nasze chatki ;-)

Jeżeli chodzi o ogrzewanie to na chwilę obecną poważnie rozważam pompę ciepła. Podczas adaptacji wstępnie zdecydowaliśmy się na eko groszek ale coraz mniej mi się uśmiecha ciągłe uzupełnianie zasobnika... Na podjęcie ostatecznej decyzji mam jeszcze kilka ładnych miesięcy (jeszcze nie mam prądu i długo go mieć nie będę) ale tak jak powiedziałem skłaniam się ku rozwiązaniu bezobsługowemu.

Witam

Wlasnie dzisiaj podpisujemy umowe z architektem na adaptacje. Calos ma nas kosztowac jakies 6500 zl ! Mysle ze to dobra cena. W tym zakup projektu i cala papierologia (bez warunkow technicznych bo to mam) az do pozwolenia na budowe.

Zmiany jakie wstepnie wymyslelismy :

1) Podniesienie wysokości parteru (bez garażu) o jedna cegle (ok 24 cm) - moze jakos do 275 cm

2) Obniżyć garaż o jedna cegle - moze cos do 250 cm

3) Dodać drzwi wejściowe do garażu od tylu

4) Zwiekszyc okno szczytowe w pomieszczeniu nad garażem, a co za tym idzie usunąć dwa okna połaciowe od przodu (u nas od polnocy)

5) Na gorze od strony balkonu zrobić 'normalne' okna a nie zaokrąglone

6) poszerzyć szerokość domku o jedna cegle (okolo 40 cm) w miejscu dolnego pokoju

7) Zmniejszyć kąt dachu do 40 st (wymagania)

8) Likwidacja ściany nośnej na szerokości ok 1,0 m na wprost wejścia na schody (oraz zamkniecie istniejącego przejscia miedzy przedsionkiem a holem (może powstać tam ściana nośna

9) Likwidacja ściany działowej między przedsionkiem a pomieszczeniem gospodarczym - robimy duzy wiatrolap-przedpokoj

10) Stropy lane z betonu a nie z prefabrykatów

11) powiekszenie dolnej lazienki (kosztem tego nowego duzego wiatrolapu) aby wcisnac piecyk gazowy

12) chyab wcisniemy kominek w sciane (obok komina) i w pokoju bedzie "na scianie" a calal reszta zabudowana jakby w kuchni. Taniej, wiecej miejsca i "inaczej"

Co Wy na to ?

Wykusz z balkonem zostawiamy tylko z jednego powodu - wizualnie ladniej wyglada. Bo jak sie usunie to zupelna stodola zostanie.

Zastanawiamy sie jeszcze, czy po tych zmianach wysokosciowych, nie uda sie wcisnac okna na scianie szczytowej do pokoju i lazienki na gorze - liwkidujac przy okazji okine polaciowych. W gorszym przypadku moze garaz do przodu sie przesunie i wejdzie okno do pokoju tylko. A w najgorszym zostanie tak jak jest. Wszytsko sie okaze po wtepnych zmianach tych wysokosci czy jest szansa. Nie chce polaciowek !

Wykusz z balkonem zostawiamy tylko z jednego powodu - wizualnie ladniej wyglada. Bo jak sie usunie to zupelna stodola zostanie.

Zgadzam się

Zastanawiamy sie jeszcze, czy po tych zmianach wysokosciowych, nie uda sie wcisnac okna na scianie szczytowej do pokoju i lazienki na gorze - liwkidujac przy okazji okine polaciowych.

Jaka będzie zatem wysokość ściany kolankowej?

Nie chce polaciowek !

No to może lukarny? Ale wówczas taniej nie będzie.

1) Podniesienie wysokości parteru (bez garażu) o jedna cegle (ok 24 cm) - moze jakos do 275 cm

Dobry pomysł- będzie można dać grubszą izolację podłogi

W jakim celu? On naprawdę nie jest za wysoki... A poza tym po podniesieniu stropu nad domem i obniżeniu nad garażem powstanie "fajny" uskok między domem a pomieszczeniem nad garażem...

3) Dodać drzwi wejściowe do garażu od tylu

Bardzo dobry pomysł

4) Zwiekszyc okno szczytowe w pomieszczeniu nad garażem, a co za tym idzie usunąć dwa okna połaciowe od przodu (u nas od polnocy)

Racja!

5) Na gorze od strony balkonu zrobić 'normalne' okna a nie zaokrąglone

Też tak mam ;-)

6) poszerzyć szerokość domku o jedna cegle (okolo 40 cm) w miejscu dolnego pokoju

Tu uwaga- jeżeli adaptacja będzie wykonana na tym samym projekcie, to takie zabiegi prowadzą do niezłego zamieszania. Wykonawca ciągle będzie dzwonił i się dopytywał co i jak bo czegoś tam nie może odczytać/znaleźć...

8, 9 Dobry pomysł!

Zastanawiamy sie jeszcze, czy po tych zmianach wysokosciowych, nie uda sie wcisnac okna na scianie szczytowej do pokoju i lazienki na gorze - liwkidujac przy okazji okine polaciowych.

Jaka będzie zatem wysokość ściany kolankowej?

Bez zmian chyba. Czyli cos kolo 90 cm. Jestem troche za zwikszeniem jej (bo wieksze pokoje sie robia), ale to ma dwie wady : wieksza kubatura i polaciowki ktorym mozna tylko niebo ogladac a nie popatzryc na horyzont

Nie chce polaciowek !

No to może lukarny? Ale wówczas taniej nie będzie.

No wlasnie. I ldatego moze mi sie uda cos w sciane bocnza wstawic. Moze nawet jakies trojkaty - zawsze cos.

W jakim celu? On naprawdę nie jest za wysoki... A poza tym po podniesieniu stropu nad domem i obniżeniu nad garażem powstanie "fajny" uskok między domem a pomieszczeniem nad garażem...

No tu mam ogolnie kilka przemyslen :

- moze wejdzie mi to okno wtedy do pokoju na gorze

- nie wiem w sumie po co taka kubatura dl garazu (250 to i tak tyle co teraz mam w bloku)

- Moze bedzie cala bryla ladniej wygladala :)

Co do uskoku to mysle ze jakies 4 stopnie. Ale aktualnie i tak jest jeden, a zawsze jakies urozmaicenie :)

Fantom

1. U mnie jest podniesiona :p

2. Garażu nie obniżałem,sprawdź czy będzie dość miejsca pod sufitem na bramę segmentową.

3. U mnie już są drzwi "ogrodowe"

4. Okno powiększyłem do normalnych rozmiarów (otwór 150x150) - i mam zgryzotę czy likwidować 2 okna dachowe - garaż jest od północy i boję się że może być mało światła

5. Okna na górze są proste :p

6. Podejrzewam że to generuje koszt adaptacji - wymaga zmian od fundamentu poprzez strop i konstrukcję dachu

7. Na wymagania nic nie poradzisz :-?

8. Zlikwidowana, a ścianka między przedsionkiem a holem ( z łazienką) - już stoi

9. Dobry pomysł o ile nie potrzebujesz kotłowni (u mnie będzie ekogroszek)

10. Zrobiłem strop monolityczny

11. Ad 9

12. NIe mogę tego sobie wyobrazić.

Wykusz zlikwidowałem , mam stodołę z balkonem (bo pozostał), za to stodółce :lol: dorobiłem dwuspadowy daszek - zdjęcia wkleję w weekend.

Ściankę kolankową mam podniesioną o 1 bloczek (24cm), a nad garażem chyba o 3 (wieniec na ściance kolankowej jest równo z domem) majstry się rozpędzili - a jak wszedłem do pokoju nad garażem to kazałem pozostawić.

Wychodzę z założenia, że do wyglądania mają służyć oka szczytowe, a połaciówki doświetlają.

Zastanówcie się czy podobnej ceny jak adaptacja nie będzie miał projekt. indywidualny.

4. Okno powiększyłem do normalnych rozmiarów (otwór 150x150) - i mam zgryzotę czy likwidować 2 okna dachowe - garaż jest od północy i boję się że może być mało światła

10. Zrobiłem strop monolityczny

12. NIe mogę tego sobie wyobrazić.

Wychodzę z założenia, że do wyglądania mają służyć oka szczytowe, a połaciówki doświetlają.

Zastanówcie się czy podobnej ceny jak adaptacja nie będzie miał projekt. indywidualny.

ad 4 - ja garaz mam od zachodu. Z przodu polaciowki sa od polnocy (i te likwiduje) a od poludnia zostawiam.

ad 10 - co to za strop monolityczny ? Bo ja juz nie wiem co robic. Coraz weicej ludzi odradza mi lany z betonu i mowia zebym robil jakis ceramiczny z keramzytu, ewentualnie ten z porothermu.

ad 12 - wlasnei gdzies w tym watku jest link do kominkow. I widac, ze mozna fajnie kominek w scianie zrobic. Bylismy u znajomych co sie tweraz buduja i robia tak samo. Drzwiczki zlicowane sa ze sciana.

Dla mnie polaciowki maja duzo wad - czesto sa z nimi problemy, wchodzi sie w koszty, descz tarabani i spac nie mozna itd :)

Za calosc (z pozwoleniem na budowe) , lacznie z papierologia, geologiem, zakupem projektu gotowego, adaptacja itd place 6500 zl. No to chyba taniej sie juz nie da. Tylko jak chce miec betonowy strop to musze doplacici 700 zl za konstruktora.

stop betonowy - czyli inaczej monolityczny (monolit) - ja za projekt stropu zapłaciłem 500 (październik 2007)

A teraz lukrecja mlepków:

http://images23.fotosik.pl/167/d673dcb67425eab2.jpg' alt='d673dcb67425eab2.jpg'>

http://images32.fotosik.pl/162/1f618167dbbff403.jpg

http://images27.fotosik.pl/167/1a9f9204ec8e7c71.jpg

http://images34.fotosik.pl/162/e78bc8698f719706.jpg

i pokój u góry nad salonem

http://images26.fotosik.pl/168/5d6e6c7e05b7d4eb.jpg

Okna dachowe wstawimy po zamknięciu domu.