Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt LUKRECJA GL304 pracownia ATRIUM

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 236
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam, że nie pisałem wcześniej.

koszt stanu zerowego całość z robocizną od wytyczenia budynku przez geodetę (po zasypaniu i zagęszczeniu piachu, rozłożeniu kanalizy i zalaniu chudziakiem) wyniósł 53tys PLN (jesień 2007r)

AQ teraz kilka fotek - stan na wczoraj :)

<a href=http://images33.fotosik.pl/349/7bbbbf582e48bdde.jpg' alt='7bbbbf582e48bdde.jpg'>

[/img]

http://images30.fotosik.pl/263/34c5ab50aa5c32d9.jpg

http://images25.fotosik.pl/262/0e88c8be5d5e105e.jpg

Witam

Czy mozecie mi powiedziec czy ponizsza oferta dla tego domku jest ok ? Stan surowy zamkniety (bez montazu okien i drzwi). Porotherm lub gazobeton. Strop typu terriva.

- Fundamenty 6 tys

- sciany parteru 10 tys

- strop 15 tys

- sciany poddasza 13 tys

- scianki dzialowe gora i dol 5 tys

- dach 23 tys

- taras, podjazdy itp 10 tys

Razem za takie cos okolo 80 tys zl.

Fantom

• 1 month później...

No i my tez ruszylismy w koncu !

Wczoraj pierwszy dzien robot : wyrownanie dzialeczki (3 h kopary), postawienie blaszaka i kibelka, zwiezienie pretow i desek, wyznaczenie budynku, podlaczenei pradu. Czyli sporo sie dzialo jak na pierwszy dzien. Dzisiaj juz kopia pod "fundamenty" i stawianie plotu tymczasowego. W nastepny czwartek mam miec fundamenty skonczone.

Fantom

ps. Robie te fundamenty bardzo nietypowe (na takich stopach,slupach betonowych) bez murowania bloczkami. Wkleje zdjecia na dniach.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Tak swoja droga na etapie budowy scianek zrobilem kolejna zmiane. NA dole z lazienki zrobilem osobna lazienke i WC. Udalo mi sie to uzyskac dzieki rozszerzeniu calego budynku w tym miejscu o 0,5m i zlikiwdowaniu kotlowni. Dzieki temu mam (bede mial) lazienke z piecykiem schowanym za kominem i dostepna tylko z pokoiku (po co z salonu dostep do lazienki ??) i WC dostepne z korytarzyka od strony salonu. Przy okazji z dolu puscilem tylko 4 kominy a nie 6 - dwa dojda pietro wyzej.

Fantom

ps. Ale mi sie podoba moj wykusz - wyciagniecie go te 0,5 m naprawde zrobilo WYKUSZ a nie jakis liliput bez sensu.

Ale mi sie podoba moj wykusz - wyciagniecie go te 0,5 m naprawde zrobilo WYKUSZ a nie jakis liliput bez sensu.

Budując drugi raz nie dał bym się przekonać i bym go całkowicie zlikwidował... Może jest on ciekawy i dodaje uroku domkowi, ale naprawdę dużo się przy nim (i przez niego) napracowałem. :roll:

• 2 weeks później...

Tak swoja droga jakie wysokosci zrobiliscie u siebie i jak sie prezentuja juz w praktyce ?

Ja mam

- garaz - 250 cm

- parter - 275 cm

- scianka kolankowa 100 cm (same cegly bez opaski i murlaty itp) - dopiero bedzie wiec jeszcze moge zmienic.

Fantom

ps. Zastanawailem sie czy nie ma jakos szans wcisniecia okien na scianie szczytowej miedzy domem a garazem ale za nic mi to sie nei miesci. Musialbym chyba zrobic duzo wieksza roznice poziomow (np garaz nizej, scianka kolankowa nad garazem nizsza niz w domu itp). Bo wg aktualnych zalozen dach domu bedzie tylko 0,5 m nad dachem garazu (0,25 roznica garaz/dom i 0,25 roznica wysokosci na parterze)

:o :o :o

Na schody nie ma wcale za dużo miejsca, moje - zabiegowe, mimo że są wysunięte na górze, ledwo się zmieściły :-? . Może dlatego że podniosłem strop..., ale Ty też podnosisz.

No lacznie mam wysokosc 275 + 25 (grubosc stropu). NA gorze zrobilem tez dziure wieksza aby wysunac z 2-3 schodki wiecej. ale patrze i mierze i chyba nie ma szans na zrobienie tego spocznika - musza byc zabiegowe. Najwyzej beda lagodniejsze nzi w projekcie ale i tak lipa :( Za ciasno tam jest. Dla pewnosci nie lalem betonowych tylko bede robil samo drewno - wieksze mozliwosci beda zawsze.

Fantom

Ja powolutku kończę murowanie ścian działowych na poddaszu.

Następną rzeczą będzie poprawianie ścian szczytowych po murarzach... Tak to jest jak się człowiek od razu na wszystkim nie zna...

Panowie "specjaliści" podmurowali mi ściany szczytowe aż po samo deskowanie. Nie będę więc w stanie zachować ciągłości izolacji dachu jeżeli nie zetnę tych szczytów tak, aby ułożyć nad nimi wełnę mineralną...

Eh fachowcy... fachowcy :-(

Czemu kladziecie welne miedzy krokwie ? Nurtuje mnei to juz od kilku miesiecy. Ja chyba poloze na stropie. Same zalety - zero wad (no chyba ze ich nie znam)

Fantom

Czemu kladziecie welne miedzy krokwie ? Nurtuje mnei to juz od kilku miesiecy. Ja chyba poloze na stropie. Same zalety - zero wad (no chyba ze ich nie znam)

Rozumiem że pytasz o kładzenie wełny między krokwiami ponad ścianami szczytowymi...

Robi się to aby ograniczyć mostek termiczny na połączeniu szczyt<->dach. Dlatego też musiałem pościnać zbyt wysoko wymurowane cegły (fatalna robota). Teraz nie powinienem mieć w tym miejscu problemów z wilgocią (przykład)

Moje szczyty ociepliłem troszkę ponad jętki. Stryszek pozostawiłem tak jak jest, a ocieplenie położę między jętkami i ok 5cm pod nimi.