Martin 04.02.2002 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Czy ma ktoś z Was przydomową oczyszczalnię? Chciałbym poznać opinie użytkowników, czy warto było, jakie firmy, koszty założenia i użytkowania, czy są jakieś preferencyjne kredyty, czy istnieją jakieś problemy użytkowaniem, etc?Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locus_bw 04.02.2002 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Dołączam się do pytania, sam jestem w zasadzie zdecydowany - pojutrze gość robi mi odwierty by potwierdzić że warunki gruntowe mam ok.Bardzom ciekaw opinii użytkowników a sam moge napisać co mnie przekonuje.Nie ma tego nieszczęsnego szamba, które trzeba pompować, wołać ...nurków itp. Poza tym przekonują mnie wszelkie rozwiązania które minimalizują uzależnienia od jakiś czynników zewnętrznych o ile nie są porażająco drogie i jakoś się zwrócą.Ponoć teraz zmnienily się warunki prawne dla tego rodzaju inwestycji (nie potrzebne pozwolenie na budowę) ale wielu urzędników nie przestawiło się jeszcze i ciezko się z nimi rozmawia. Jak ktoś może wytłumaczyć obecny status prawny jasno i z podaniem przepisów to będę bardzo zobowiązany. Pozdrawiam BoG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 05.02.2002 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Sam też buduję się na terenie nieskanalizowanym, zdecydowałem się więc na oczyszczalnię ścieków. Procedura byla jednak dosyć skomplikowana, odwiert, opinia geologa, operat wodno-prawny, następnie wniosek do wydzialu środowiska, wizja na działce, a następnie dopiero pozwolenie. Niestety, nie jestem jeszcze posiadaczem oczyszczalni, więc trudno mi powiedzieć. Mam namiary w Krakowie na w miarę przyzwoitych (i chyba niedrogich) gości od operatu.Sam chciałbym poznać opinie użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2002 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Herne:Od stycznia zmieniły się przepisy odnośnie pozwoleń na oczyszczalnie. Nie jestem pewien na sto procent (czeka mnie to dopiero za 3 miesiące) ale wystarczy iść do urzędu gminy i napisać jakieś podanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 09.03.2002 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2002 Ja równiez jestem zainteresowany przydomową oczyszczalnią. Czy ktoś już to załatwiał po nowemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 11.03.2002 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2002 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 15.03.2002 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 SprawdziłemPo nowemu przy odprowadzeniu ścieków do 5m3/dobę do POŚ wystarczy zgłoszecnie w wydziale ochrony środowiska, do 2m3/d nie trzeba zgłaszać sanepidowi. Trzeba zachowac zasady zalecane przez producentów co do odległości i usytuowania. Przepis obowiązuje os 1 styczniaPozdrwaiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.03.2002 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2002 Ha ! Właściwie to prawda, ale jest jedno "ale". Jezeli gmina zamierza w najbliższych latach zrobic kanalizację nie wyda Wam zgody na POŚ. Nie napalajcie się póki nie macie na papierze, że pochwalaja pomysł. Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 16.03.2002 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2002 Czy to prawda że gmina może przymusić do podłaczenia się do kanalizacji jeżeli w okolicy wybuduje kolektor sciekowy a ja posiadam własną oczyszcalnie.Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 17.03.2002 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2002 Nowe przepisy o ochronie środowiska nie wymagają uzyskania pozwolenia na budowę przydomowej oczyszczalni, ale załatwiania jest tyle samo co przedtem - Jak dużo to zależy od miejscowych urędów.Co należy załatwić:1.Uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.2.Przy odprowadzemiu ścieków do cieku:a) zgoda właściciela (zarządcy)na wpuszczenie ściekówb) następnie wykonanie operatu wodno-prawnegoc) uzyskanie pozwolenia wodno-prawnego3.Opracowanie dokumentacji technicznej - odpowiednik projektu budowlanego.4. Przesłanie dokumentacji technicznej do Starostwa Powiatowego lub Urzędu Miasta, wraz ze zgłoszeniem zamiaru budowy oczyszczalni. Jeżeli Odpowiedź jest pozytywna, lub jest brak odpowiedzi w okrślonym terminie, można budować. Jeżeli w okolicy jest istniejąca, lub planowana kanalizacja sanitarna, nie wydaję się decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.Jeżeli projekt zagospodarowania terenu (w zakresie budowy domu) nie rozwiązuje odprowadzenia ścieków sanitarnych z posesji, nie wydaję się decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.S-O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 17.03.2002 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2002 Nie rozumiem problemu z koniecznoscia podłączenia sie do kanalizacji .Raczej należy to traktować jako błogosławieństwo po co robić sobie osadnik gnilny z własnej działki, tak jak w przypadku tzw. oczyszczalni beztlenowych.Prawdziwa oczyszczalnia taka z napowietrzaniem z której wypływa prawie czysta woda jest droga ,zurzywa prąd, czasami pompa czy kompresor się popsuje.Na dodatek trzeba coś zrobić z ową wodą.W mojej gminie zarzadano atestu na materiał który oczyszczalnia emituje do środowiska ,ciągłą kontrole parametrów wypływu.Sąsiedzi mają niszczelne szamba nikogo to nie obchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktok 24.05.2002 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2002 Już kilka razy rozsyłam wici.Króciutko scharakteryzuję:Oczyszczalnia Purflo z osadnikiem, złożem biol. i przepompownią (odprowadzenie do rzeczki).Posiadam wszelkie pozwolenia i atesty. Rezultat:1.gmina buduje kanalizację(do której się przyłączam - i nikt jakoś nie chce zapłacić odszkodowania za poniesione przez mnie koszty - 10tyś),2.z oczyszczalni uwalnia się przykry smrodek - w momencie włączania się pompyPo 6 miesiącach użytkowania czekam na tę kanalizację jak na zbawienie.Preparatów zużywa się wiecej niż twierdzą tzw. zalecenia (dostawcy sugerują - pewnie zbyt często Pan pierze, a może ktoś w domu jest chory i bierze antybiotyki, może używa Pan preparatów opartych na chlorze, itd. - nikt za ten smrodek nie czuje się odpowiedzialny.Wszystkim odradzam.Kiedy w końcu uruchomia kanalizację natychmiast sie do niuej podłączę (koszt udziału w budowie 2,5 zł) a zbiorniki zostaną w ziemi jako świadectwo lub odsprzedam za marne grosze - Może jesteś zainteresowany kupnem, he,he. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts