Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KANADYJKA-BUDOWAĆ CZY NIE?

Recommended Posts

Proszę o radę w sprawie kanadyjek. Myślę poważnie o postawieniu takiego domu ale wiecie jak to jest- i chciałabym i się boję :roll:

Może ktoś jest posiadaczem takiego domu ?Czekam na opinie a może

zdjęcia,może znacie jakąś fajną firmę,która takie domki stawia?Czym najlepiej ogrzewać taki dom?itp :D

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wydaje mi się , że warto choć wbrew pozorom nie jest to wcale łatwiejsze i tańsze od typowej murowanej technologii.

Ogrzewanie jakie wybierzesz bedzie zależeeć przede wszystkim od wielkości domu. Niektóre da sie ogrzać z kominka ale przy wiekszych powierzchniach to może nie wystarczyć.

W necie jest bardzo dużo informacji i opinii , w tym także zdjęć o kanadyjczykach ( domy budowane w technologii szkieletowej) , najlepiej tam szukaj...

:-?

menago3

Proszę o radę w sprawie kanadyjek. Myślę poważnie o postawieniu takiego domu ale wiecie jak to jest- i chciałabym i się boję :roll:

Może ktoś jest posiadaczem takiego domu ?Czekam na opinie a może

zdjęcia,może znacie jakąś fajną firmę,która takie domki stawia?Czym najlepiej ogrzewać taki dom?itp :D

Możesz też zapoznać się ze prowadzonym przeze mnie serwisem Budownictwo Drewniane - http://www.szkielet.com.pl Tam też zapraszam na Forum.

Miałem przez wiele lat szkieletowca drewnianego. Rozwaliłem i postawiłem prawdziwy dom. Jakosc drewna była bardzo dobra. Kantówki z rozbiórki były znacznie lepsze od nowego drewna na wieźbę. Kiedyś sie wachałem czy rozbudowywać czy rozwalać . Teraz nie zastanawiałbym się ani skundy rozwaliłbym tekturowca bez mrugnięcia okiem. Amerykanie niech sobie buduja tandetę. Oni ciagle sie przeprowadaja jak cyganie i im wisi czy mieszkają w domu czy w szkieletowcu, czy w przyczepie campingowej czy w podrasowanej szopie. W polsce nie musimy naśladowac cyganów ani amerykanów możemy praktycznie w tej samej cenie wybudować prawdziwy dom a nie tekturowca. Owszem będzie to trwało dłużej ale czym jest rok w porównaniu do nieporównywalnej jakości i dziesiecioleci uzytkowania. Jeśli komuś sie spieszy, nie buduje domu docelowego tylko na przeczekanie, ma nadmiar kasy i zadowoli sie byle czym ale nie koniecznie tańszym to własnie dla niego jest budownictwo tekturowe czyli szkielet drewniany. Kochani to ostatnie chwile kiedy w tej samej cenie mozna miec prawdziwy dom i tekturową szopkę za praktycznie te same pieniadze taka okazja niedługo sie skończy. Juz teraz toważystwa ubezpieczeniowe nie daja się zbałamucić propagandzie Prezesa Nitki i jego reklamowym organiacjom i wiedza że za byle g....no szkieletowe które może spleśnieć, spalić się, rozmoknąć na deszczu :wink: trzeba brać 3 razy wyższe składki za ubezpieczenie podstawowe tzw. od zdarzeń losowych czyli pożar, wichura itp. cos chyba w tym jest czyż nie 8)

Pozdrawiam

Wszystko jest pojęciem względnym. Dla jednych nie warto dla innych warto. Ta technologia ma plusy i minusy jak każda, a jest przeznaczona dla tych co widzš w niej same plusy. Mówienie, że coœ się spali czy zamoknie to czysta demagogia! Oczywiœcie na tym Forum powinny być uwagi krytyczne i przestrogi przed rzekomo łatwym i prostym budowaniem. Pozdrawiam.

Wszystko jest pojęciem względnym. Dla jednych nie warto dla innych warto. Ta technologia ma plusy i minusy jak każda, a jest przeznaczona dla tych co widzš w niej same plusy. Mówienie, że coœ się spali czy zamoknie to czysta demagogia! Oczywiœcie na tym Forum powinny być uwagi krytyczne i przestrogi przed rzekomo łatwym i prostym budowaniem. Pozdrawiam.

Pewnie jakby Trabanta produkowali teraz to też bym go wybrał zamiast VW :wink: mniej wiecej jest taka różnica - na murowany dom nie stać bardzo ale to bardzo wielu amerykanów w9ięc budują sobie te budki nie z wyboru tylko z przymusu. Naprawdę nie widzę żadnych racjonalnych przesłanek za szkieletowcami - chyba,że ktoś koniecznie musi mieć dom w 2 miesiące ale to raczej sporadyczne przypadki. Gdyby chociaz cena była o 40% np. niższa....