Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 340
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pralnię w trakcie budowy - tzn. w piwnicy. Pomieszczenie ma 15 mkw.Akurat takie wyszło.Może ciut za duże, ale planujemy tam wsadzić mały brodzik (głęboki) - z myślą o kąpaniu psa.
mam pytanie do wszystkich, ktorzy juz uzytkuja swoja pralnie

- jakie powinny byc jej minimalne wymiary, zakladajac, ze ma w niej zmiescic sie pralka, suszarka bebnowa, ze dwie suszarki stojace, deska do prasowania, kosz na brudna bielizne i sama nie wiem co jeszcze ...

chodzi mi o to, ze chcialabym aby moja pralnia byla funkcjonalna i nie okazala sie jakas mala klitka w ktorej tylko pralka sie zmiesci a rozkladajac suszarke nie bede mogla dojsc np do okna ....

szafa

jeszcze powinna tam być

żeby było gdzie odwieszać

Ja mam pralnię dużą, ponad 30 m2, w wysokiej piwnicy, z oknem i dodatkowym anwiewen, gdyz jest tam takze piec gazowy. Pralnie jest jednocześnie suszarnią i prasowalnią. Jest tez szafa, do ktorej od razu odkładamy posciel i reczniki. Ubrania niestety musimy nosić do odpowiednich garderób :wink: :D :D . Jest bardzo funkcjonalnie.
  • 1 month później...
Gdzie macie pralnię? Wyobrażam sobie, że najwygodniejsze miejsce jest przy sypialniach i garderobach czyli na piętrze/poddaszu... czy takie rozwiązanie sie sprawdza? Co z hałasem pracującej pralki?

Ja pralnię i suszalnię będę miała w piwnicach :D Myślę że dobrze to wymyśleliśmy :p

.........................................

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74557

w nowym domu pralnia jest między naszą sypialnią a łazienką, na piętrze, mam dosyć biegania z brudnymi ciuchami na dół, a potem biegania z powrotem z suchym, czasem suszę pranie na górze, bardzo brakuje mi pralni właśnie na górze

My mamy pralnie zlokalizowaną w łazience. Jest to wydzielone miejsce z odrębną wentylacją i ogrzewaniem podłogowym. Mieści się na piętrze przy sypialniach i 2 balkonach.

Wątek był już poruszany...

Pozdrawiam

Art

Mam pralnię w piwnicy - duże pomieszczenie ok 30 m2, tam jest też brodzik, umywalka i kibelek, ma być sauna kieeeedyś :roll: Obok - w kotłowni - suszę pranie. Ale przydałby się szyb, którego nie mam, bo moje dziecko młodsze ciągle coś brudzi i muszę biegać po schodach. Dużym plusem pralni w piwnicy jest to, że w części mieszkalnej nie słychać pralki. (Prasuję niestety w jadalni, bo muszę mieć małego na oku.)
Ja mam taką przypadłość, że NIENAWIDZĘ prasowania. W moim obecnym mieszkaniu prasuję dla siebie dopiero przed włożeniem ciucha, np. rano przed pracą. Dlatego też wizja pralni i prasowalni w pobliżu sypialni mnie kusi. Są jakieś minusy takiego rozwiąznia?
  • 7 months później...
ja na te potrzeby zaadaptowałem poddasze garażu (strych). Zamiast dachu wielospadowego zrobiłem dwu spadowy i okno w szczycie. Wejście mieści się na poziomie spocznika schodów na poddasze (z dwoma schodkami w górę). Z kanalizacja i wodociągiem nie było problemów bo przez ścianę graniczy łazienka na poddaszu.

Ja zaplanowałam pralnię przy łazience dzieci (z nich jest najwięcej prania) z wejściem właśnie z łazienki...

Obecnie mam pralnię na innej kondygnacji niż łazienka..bieganie najpierw z brudnymi rzeczami na dół, a potem z wypranymi na górę jest co najmniej niewygodne...

zgadzam sie w zupełnosci!

jesli pralnia to tylko koło sypialni bo tam mamy brudne ciuchy! nie wyobrazam sobie zeby biegac z praniem z dołu na górel albo z gory na dol.

my sypialnie bedziemy mieli na gorze i tam tez pralnie. dodatkowo jeden balkonik zeby mozna bylo suszyc pranie na powietrzu i zeby nie trzeba bylo biegac z nim na dol!