Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRAKÓW projektant, architekt, dekorator wnętrz - polecenia, zdjęcia z realizacji

basieczka

Recommended Posts

Drogo nie zawsze znaczy dobrze. A co do tych obliczen to co za problem przyjsc z luksometrem, nawet zepsutym. Nikt mu atestu sprawdzal nie bedzie, a koszt urzadzenia to 200 zlotych, przypuszczam ze zwroci sie z nawiazka po jednej wizycie. A jak fajnie brzmi "jako jedni z pierwszych w Polsce zaczelismy wykonywac pelne badania luksometryczne w celu zoptymalizowania komfortu... bla, bla, bla...". A jeszcze gdyby na koniec inwestor dostal jakis madrze brzmiacy wydruk z badania to bylby dumny i szczesliwy ze znakomicie wydanego tysiaca zlotych. 8)

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

masz racje pozeracz, tez jestem za tym 8) pytanie tylko jak to zaprojektowac , zeby bylo dokladnie tak jak pozniej luksometr pokaze ?? :D

Z pewnoscia jest to mozliwe :D

Klient nasz pan od jutra do oferty projektu wnetrz w celu poprawienia jakosci uslugi jako pierwszy w Polsce dorzucam projekt technologii obrobki drewna dla mebli i obliczenia rezystancji sieci w korytarzu. Na nic sie to chyba nie przyda, ale bedzie znacznie powazniej wygladalo.

odniosnie umowy to proponuej abys miala :

1. dokladnie wpisane co chcesz aby architekt Ci zaprojektowal czyli np.

Pełen układ funkcjonalny mieszkania uwzględniający ustwenie ścian, sufitów podwieszanych i oświetlenia we wszystkich pomieszczeniach. Czyli jesli ktos ma Ci uwzglednic w projekcie oswietlenie to MUSISZ przed zamknieciem projektu wiedziec jakie KONKRETNIE bedzie to oswietlenie, jaka bedzie mialo moc, czy ilosc punktow jaka Ci architekt proponuje w pokoju nie jest za duza albo za mala.

2. Dokumentację projektową dla wykonawców (instalacja elektryczna, wod-kan itp) w formie rysunków technicznych, widoków i przekrojów.

CZYLI musisz miec dokladne rysunki techniczne jak ma isc instalacja elektryczna, nie pokazywanie palcem na budowie elektrykowi, tylko DOKLADNY rysunek - m.in po to aby podczas montowania swiatla, szaf etc nie przewiercic kabli. To samo WOD KAN - przed zrobieniem instalacji WOD KAN MUSISZ WIEDZIEC jakie konkretne modele urzadzec korzystajacych z tej isntalacji bedziesz miala i jakie dokladnie np szafki w kuchni. Zeby pozniej przy montazu szafek nie okazalo sie ze trzeba przesuwac wod kan bo odplyw w zlewie jest np bardziej z prawej albo zasilanie zmywarki jest za wysoko etc.

3.Dokładne projekty aranżacji pomieszczeń (prezyzyjne rozrysowanie układu płytek, gresów, parkietów, itp.) I tutaj dokladnie MUSISZ miec to rozrysowane, tzn jak fliziarz dostanie rzut plytek to nie powinien miec pytan. Aby tak bylo rozrysowywujac architekt musi juz miec konkretny model plytek - np wybierzesz sobie plytki bardziej wypukle niz plaskie i wtedy ich dociecia beda brzydkie mimo ze wymiary w rozrysie sie beda zgadzac. Plytki musza byc komptatybilne z sucha zabudowa, tzn zeby od razu bylo wiadomo jak plytki sie lacza w rogach, z ktorego punktu zaczac ukladac plytki, jak bedzie osadzone lustro etc

4.Dokładny dobór kolorystyki we wnętrzu - powinnas przy projekcie wykonawczym miec KONKRETNY numer koloru farby jaki ma byc polozony w danym miejscu i rodzaj tej farby.

5. inwentaryzajca budynku - architekt powinien ci dokladnie pomierzyc wnetrza.

6. wizualizacje do projektu wstępne - zapisz sobie ile takich wizualizacji masz miec tzn ze np po kazdej zmianie projektu dostaniesz nowe wizualizacje zeby architekt nie mowil ze to duzo roboty i przeciez jak Pani sobie wyobrazi ze to jest pomaranczowe to wystarczy.

7.meble - ustal w umowie czy architek projektuje Ci meble i dokladnie ktore, mebele do kuchni, stol, szafke etc.

8.wyjazdy do punktow sprzedaży i wybór wszelich materiałów wykończeniowych

zapisz sobie ile takich wyjazdow bedzie i czy np wolisz aby Ci przedstawili droga mailowa (zdjecie oraz cena) po 3 propozycje umywalek, zlewow, baterii kuchennej i umywalkowej, plytek etc spelaniajacych twoje zalozenia. niektorym architektom latwiej jest ten punkt sobie zaliczyc bo pojada do 2-3 sklepow z Toba, a Ty np nie masz na to czasu wiec lepiej Ci zeby architekt wyslal Ci mailem propozycje a Ty w wolnej chwili sobie podjedziesz do sklepu i ogladniesz.

9.dobór mebli gotowych i innego wyposażenia - dokladnie wpisz jakie meble maja ci dobrac i jak to ma sie odbyc; znow np napisz ze maja Ci przeslac mailem 3-4 propozycje stolow spelniajacych Twoje wymagania, np 5 modeli krzesel, 3 modele grzejnikow, gniazdek etc. Zanim zaczniesz robic elketryke MUSISZ miec wybrane modele gniazdek bo nie wszystkie tak samo sie zestawia, niektore musza miec puszki bardziej oddalone od siebie.

Tyle z grubsza i na pewno NIE MIEJ OBAW ze piszesz zbyt szczegolowa umowe, to zabezpiecza obie strony przed niedomowieniami i problemami np w rozliczeniu. Wpisz tez dokladnie kiedy placisz pieniadze

Projekt wykonwczy powinien wystarczyc ekipie do zrobienia calego remontu bez niedomowien i zadawania pytan

A.

Pozwolę sobie dorzucić kilka spostrzeżen odnośnie tej ciekawej wymiany zdań. Dla ułatwienia odniosę się do niej w punktach odpowiadających propozycjom Amcieka

1. W zasadzie zgoda, oprócz kwestii doboru mocy oświetlenia (ilości luxów) Przy wnętrzach mieszkalnych nie stosuje się tego typu opracowań, a jeśli już to załatwia się to b e z p ł a t n i e w salonach oświetleniowych. Nie ma to jednak sensu zważywszy na formę takiego opracowania ( kto widział - ten wie). W przypadku kwestii doboru opraw oświetleniowych sprawa jest o tyle problematyczna, że zwykle są one na końcu listy wydatków elementów wyposażenia i często po prostu klienta nie stac już wtedy na takie oprawy jakie zaproponował projektant. Ja stosuję inną metodę. W momencie faktycznego zakupu opraw jadę po prostu z klientem do sklepu i na miejscu dokonuję wyboru, biorąc pod uwagę założenia projektu i stan portfela klienta.

2. Co do elektryki - to chyba nieporozumienie. Nie spotkałem projektanta wnętrz, który w cenie projektu robiłby również projekty branżowe (no chyba, że o ich cenę wzrośnie cena projektu) Zwykle są to tylko wskazania (precyzyjne) co do rozmieszczenia punktów pod poszczególne oprawy, gniazdek, wyłączników (i ich wzajemnych powiązań - który wyłącznik "obsługuje" daną grupę opraw). Co do wod. kan. to nie bardzo wiem o co chodzi. Projektant projektujący meble kuchenne, "rozstawia" przyłącza tak aby nie kolidowały z meblami i to tyle w temacie.

3. W zasadzie ( o ile zrozumiałem intencje) - pełna zgoda.

4. J.w.

5. o b o w i ą z k o w o

6. W zasadzie tak ale to jest kwestia indywidualnych uzgodnień.

7. Jeśli obejmuje to zakres projektu...

8.To raczej jest norma jednak odgórne ustalanie i zapisywanie w umowie ile tych wyjazdów ma być, moim zdaniem - nie ma sensu. Zwykle życie to weryfikuje.

9. Sztuka dla sztuki. Po to się określa założenia projektu i oczekiwania klienta żeby odpowiednio je spełnić. Przeliczanie tego na 4,5,6 propozycji jest po prostu bez sensu. A zapisywanie tego w umowie jest bez sensu podwójnie. Rodzaj gniazdek? Puszki? Zupełna pomyłka. Można oczywiście dobierać gniazdka do projektu ale raczej od strony wizualnej. Technologia ich montażu to nie jest problem projektanta.

Tyle z grubsza i na pewno NIE MIEJ OBAW ze piszesz zbyt szczegolowa umowe, to zabezpiecza obie strony przed niedomowieniami i problemami np w rozliczeniu. Wpisz tez dokladnie kiedy placisz pieniadze .

Niedomówienia są oczywiście pewną niedogodnością jednak zbyt szczegółowa umowa może być nią również. Przykład. Zapisujemy w umowie 4 wyjazdy do sklepu, a płytki wybieramy juz przy pierwszym... To później jeździmy tam po co? Aaa no tak - bo klient ma to w umowie zapisane.

Projekt wykonwczy powinien wystarczyc ekipie do zrobienia calego remontu bez niedomowien i zadawania pytan .

Cóż. Pracuję w tym zawodzie 11 lat i nie przypominam sobie takiej ekipy. A robię dość dokładne opracowania. Powiem więcej. Strzeż nas Panie przed ekipami, które nie zadają pytań ! Zwykle wychodzą z tego same problemy.

Ogólna uwaga. JEśli klient nie ma zaufania do projektanta - odradzam podpisywanie JAKICHKOLWIEK umów. Zadna, najbardziej nawet szczegółowa, nie uchroni go przed niedoświadczonym, złym lub cwanym projektantem.

Aha. I to juz tak na koniec. Ja nie podpisałbym takiej umowy, jaką proponujesz, w życiu! Ale to może jakieś zwichnięcie zawodowe...

Pzdr.

Sprawdziłam z listy Amciek:

Piotr Machelski- ciekawe projekty, sympatyczna rozmowa, wykazał duże zainteresowanie (jak na pierwsze spotkanie) naszym projektem.

JMS- studio, również bardzo pozytywne wrazenie.

Pozostawiliśmy projekt do wyceny, jesli Machelski będzie dużo droższy od JMS pewnie na nich sie zdecydujemy. Szkoda tylko, że nikt ze znajomych osobiście ich nie przetestował... :roll: Jestem pełna obaw co do współpracy.

Spotkałam się również z Kingą Śliwa, a właściwie z jej mężem, bo ona była zajęta i niestety tutaj się rozczarowałam.

Tak, że Amciek mamy bardzo podobne odczucia, niestety są to tylko nasze pierwsze wrażenie, nie poparte konkretną współpraca, dlatego mogą być mylne. A Tobie kto w końcu projektował mieszkanie?

U nas sprawa nie jest jeszcze zamknięta więc czekam na propozycje sprawdzonych architektów.

Pozdrawiam,

Anet

Gość Amciek

anet1

wyslalem ci na prv info z ktorego arch korzystalem i jakie uwagi do niego mialem.

mysle ze oba odczucia mamy podobne, jeszcze jedna rzecz - zarowno Piotr Machelski jaki i JPJ poprosilem o kontakt do kogos komu projektowali mieszkanie zebym mogl porozmawiac oraz o to zeby mi pokazali jakis projekt w toku - JPJ zabrali mnie na Kazimierz do jednego mieszkania a Piotr M dal telefon do jednego ze swoich klientow. Nie mam juz go ale popros ich o to samo, powinni Ci bez problemu dac namiary i pokazac jakies mieszkanie w trakcie remontu - to tez cenna informacja szczegolnie jesli chcesz aby zajeli sie nadzorem.

Teraz troche zaluje ze z nich nie skorzystalem tylko z firmy ktora Ci opisalem na prv.

a odniosnie umowy to ostatnio opowiedzialem casus "logicznej umowy" vs "umowa szczegolowa" w moim dzialem prawnym i prawnicy pokiwali z politowaniem glowa a ich komentarzy nie przytocze. Tak na marginesie jak bedziesz miala umowe to mi podeslij, zerkne i moze pomoge wypracowac kompromis bo negocjuje umowy z zasady bedace umowami o dzielo w ilosci dosc duzej i na dziela o wartosciach przekraczajacych 1 mln pln.

a

• 3 weeks później...

Dzień dobry:

Na początku chcę się przedstawić. Nazywam się Rafał Ziembiński i jestem wspólwłaściecielem pracowni Kucharska Ziembinski INT DESIGNERS. Pracuję w zawodzie architekta wnętrz od 1990 roku, jestem absolwentem ASP w Krakowie Wydz. Architektury Wnętrz. w stopniu doktora.

Chciałem się ustosunkować do żenujących w swej treści postów niejakiego AMĆKA, gdyż jestem tym osobiście zainteresowany aby tego typu treści nie miały miejsca na publicznym forum.

- Wydaje mi się, że podawanie do publicznej wiadomości nazw firm, nazwisk ich właścicieli oraz cen za projekt w poszczególnych pracowniach jest nie na miejscu i świadczy o niskim poziomie autora postu. A na dokładkę autor pozwala sobie na osobiste i subiektywne wypowiedzi na temat charakterystyki osób, które zresztą w większości są mi znane i na pewno nie byłyby zachwycone treściami postów Pana AMĆKA. Od takich informacji są prywatne rozmowy lub maile.

-Pan AMCIEK faktycznie nie ma zielonego pojęcia o tym o czym pisze, gdyż kontakt z architektami wnętrz miał po raz pierwszy w trakcie projektowania mieszaknia, o którym pisze. Tak przynajmniej wspomniał w trakcie rozmowy w naszej pracowni. Z czystym sumieniem mogę o tym napisać gdyż zlecił nam projekt tego mieszkania i był bardzo zadowolony ze współpracy, w trakcie której okazało się że o wielu rzeczach miał bardzo nikłe pojęcie. Także nikłe pojęcie miał na temat tego jak ma wyglądać jego przyszłe mieszkanie. Wiedział, że chce pomarańczową lodówkę, brązowe i niebieski płytki w łazience, natomiast co do całej reszty nie miał sprecyzowanej wizji. Klarowała się ona dopiero w trakcie pracy. Dlatego nie mogę zrozumieć skąd nagle pojawiła się tak szeroka wiedza u Pana AMĆKA? Czyżby był świetnym aktorem, albo też (co bardziej prawdopodobne) pisze po prostu bzdury. Skłaniałbym się raczej ku tej drugiej opcji.

Mógłbym tu wyliczać dalej ale wydaje się to stratą mojego czasu, gdyż szanowny Pan AMCIEK i tak tego nie zrozumie, tak jak nie rozumie prostego faktu, że projektowanie jest sztuką i nigdy nie da się wszystkiego narysować i opisać tak jak sobie to wyobraża. Sztuką opartą na intuicji projektantów, zaufaniu inwestora oraz na zdrowym kontakcie.

Sądzę po postach Pana AMĆKA nie sądzę aby był dobrym nośnikiem informacji w tej częśći forum. Jego wiedza jest bowiem tak szeroka i niezgłębiona, że powinien być moderatorem na forum wiedzy wszelakiej.

PS. Szanowny Panie Maćku Migda - może lepszy z Pana handlowiec niż projektant.

Rafał Ziembiński

Gość Amciek

Drogi Rafale,

Pomijajac epitety i bzdury pod moim adresem z Twojego postu wyslane na otwarte forum, wynikajace z kompletnej Twojej nieznajomosci mojej osoby i moich doswiadczen, odniose sie tylko do najwiekszego klamstwa jakie napisales:

NIE JESTEM ZADOWOLONYM KLIENTEM TWOJEJ PRACOWNI

Ty wiesz dlaczego, a innym moge wytlumaczyc na prv

a.

lNie będę się zniżał do polemiki z Tobą na publicznym forum.

Nie musisz być zadowolonym klientem naszej pracowni, ale zdania na

Twój temat nie zmienię z powodów wymienionych powyżej.

Żegnam

PS. sam zacząłeś ten wątek i daruj sobie dalsze wypowiedzi przez wzgląd na innych użytkowników.

na tym zakończę.

Drogi Rafale (...)

NIE JESTEM ZADOWOLONYM KLIENTEM TWOJEJ PRACOWNI

Bezkompromisowo...Ale swój wcześniejszy post (ten z cenami), pewnie "na wszelki wypadek", dzisiaj zmieniłeś... Rozsądnie. Bardzo rozsądnie...

daruj sobie dalsze wypowiedzi przez wzgląd na innych użytkowników

Czemu nie? To w sumie ciekawe, co powiedzą klienci, kiedy juz wychodzą z Twojego (mojego, naszego) biura z projektem w ręku... Kiedy już im nie jesteśmy potrzebni...

• 6 years później...

Witam,

mam pytanie czy ktoś ma może jakiegoś dobrego i taniego :) projektanta domów na terenie Krakowa. Mam wybrany projekt i potrzebuję adaptacji.

Bo mówią mi niektórzy o 10 000zł !!! co dla nas jest abstrakcją. Mamy wybrany projekt i nie wiemy czy kupić czy może zrobi to nam architekt w cenie troszke wyższej ale z adaptacją czyli naszymi zmianami oraz wrysowaniem na mapkę.

Dzięki

Edytowane przez kam-art

• 2 years później...
jeśli szukacie taniego i profesjonalnego projektanta mieszkań czy biur to ta firma SPAMER będzie idealna nie dość , że nie policzy wam dużo za projekt to jeszcze wykona go na prawde bardzo profesjonalnie !! na dodatek bardzo miło obchodzą się ze swoimi klientami , nie dzielą na kategorię biedni czy bogaci na prawdę godna polecenia i nie jest to spam tylko chce wam pomóc;) Edytowane przez Elfir
reklama

• 2 weeks później...
  • 8 months później...

Ja ostatnio szukałam architekta, który zaprojektuje mi kawalerkę i się trochę naszukałam. Widziałam w KRK sporo świetnych projektów wnętrz domów, a z małym mieszkaniem już ciężko. Nie wiem czy to, dlatego że nie ma dużego pola do popisu czy taki mały projekt się nie opłaca? Albo może ja mam za duże oczekiwania. ;)

Nutka81 Najlepiej będzie jak najpierw zadzwonisz i się umówisz na spotkanie. Wtedy można na spokojnie dogadać się co do Twoich oczekiwań, bo to od nich będą zależały koszty takiego projektu i wykonania.

• 2 years później...