tomek1950 27.03.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 ale literacko się zrobiło we wewątku fajnie Suuuuper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 28.03.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Kuleczka - ten moj to tez Szymborska przepraszam, ze nie napisalam. Tez ja bardzo lubie - i nie przeszkadza mi w ogole, to co niektorzy jej zarzucaja- czyli ten okres kiedy popelnila troche poezji "zaangazowanej". Fajne sa tez jej rymowanki - moskaliki , limeryki i "lepieje" dopisywane do knajpianych menu : lepsza w domu swiekra z zezem niz tu jajko z majonezem albo lepszy kuzyn w wodoglowiem niz tu mozdzek, ze tak powiem. Ale wtopa Zupełnie go nie kojarzę Zresztą bogata jest twórczość Szymborskiej, tak się tłumaczę trochę Co do socjalistycznej przeszłości, to wydaje mi się, że przeważyło szalę to, że nie mogła wydać swojego pierwszego tomiku, za chyba elementy antysocjalistyczne, czy jakoś tak, już nie pomnę....... Zresztą ja nie lubię osądzać ludzi, którym przyszło żyć w tamtych czasach, szczególnie artystów, których przymusowo przerabiano wówczas na własną modłę i wykorzstywano miast transparentów. Mało kto ze starszych twórców oparł się systemowi, chyba główie ci, którzy pouciekali, albo zaprzestali działalności artystycznej na okres wielu lat. Bdw, Lubię Osiecką, za bezpretensjonalność, prostotę, ascetyzm. Jej wiersze, teksty, zupełnie pozbawione są namaszczenia i bogaojczyźnianej nuty. Ktoś umarł Ktoś umarł, niechętnie jak wszyscy, popić, popalić by wolał, wieczór z bliskimi siąść do miski, człowieka do kołyski uczynić, ot, tak, pożyć... A tu - żar, czeluść, gwałt jak we wojnę, na nic doktory, chory już nie jest chory, na nic mu nie ochota, skończona umierania żmudna robota. Nad nim łaska, spóźniona jak łaski wszystkie, za nim wdowy, osły jego i konie, tarcza i kosa, i brudne chustki do nosa. I szepcą nad nim pacierze: \\"Wieczne odpoczywanie...\\" ... Jakże to tak, Panie? Kto odpoczynku pragnie? - Nie ptak, co ledwie drzemie w chmurach, nie niedźwiedź, co i w barłogu czuwa, a już najpewniej nie on, ten, co dopiero umarł. Dla niego robota wszelka, powszednia krzątanina, ta by nagrodą była. Do radła, do sierpa był zdolny, do siana i zbierania, kochania... muzykowania... do trwania w wielkim zamęcie... Dajże mu, Panie, nie - wieczne odpoczywanie, lecz dobrze płatne zajęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 28.03.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Wiesz Kuleczko, ten wiersz, a właściwie jego zakończenie, odebrałem bardzo osobiście. Czuję się jak umarły. Niedługo rok bezrobocia. "Dajże mi, Panie,nie -wieczne odpoczywanie,lecz dobrze płane zajęcie". Mam nadzieję, że pani Wisława wybaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 28.03.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Wybaczy, wybaczy (tylko nie Wisława, ale Agnieszka, już wytłuściłam powyżej, żeby nie było niedomówień ) Tomku, przecież Ty w komturii masz roboty co niemiara W kazdym bądź razie bezczynnie nie siedzisz Jeszcze Ci więcej trzeba na barki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 28.03.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 No tak, techniczny jestem i obie poetki pomyliłem. Czasami czytam, czasami słucham, a czasami mylę albo zapominam co, kto, kiedy... Pewnie to przez tego Niemca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 29.03.2007 02:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Tomku, to co teraz robisz na tych Mazurach ukochanych?? może wkleisz nam jakieś fotki swojego dzieła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.03.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Andrzej, witaj w klubie Ja już w tym klubie trochę buszuję ale jest mi niezmiernie miło, że mnie w końcu zauważyłaś . No to aby do rana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 30.03.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Ooooo... Klub już otwarty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.03.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 No cheba trza budzi te nocne marki aby opuściły swe zakamarki . I dalej na Forum harcować . No to aby do rana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 30.03.2007 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Andrzej, witaj w klubie Ja już w tym klubie trochę buszuję ale jest mi niezmiernie miło, że mnie w końcu zauważyłaś . No to aby do rana . przepraszam nie zauważyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 30.03.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Tomku, to co teraz robisz na tych Mazurach ukochanych?? może wkleisz nam jakieś fotki swojego dzieła? W chwili obecnej jestem w Warszawie. Jadę jutro rano i będę do " poniedziałku. Postaram się coś pstryknąc i zamiescić na forum. Bez gwarancji. Będę "dopieszczal" strop w kuchni. To pierwsze pomieszczenie które ma być gotowe. Taki jest rozkaz, a ja odpowiadam jak prawdziwy żołnierz: Jawohl my general. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.03.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Tak piękna istota o tak niesamowitych oczach nie ma za co przepraszać . To ja się czuję zaszczycony , że zostałem zauważony . No to aby do rana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.03.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Będę "dopieszczal" strop w kuchni. To pierwsze pomieszczenie które ma być gotowe. No to zdradź nam jak w tej kuchni (s)pędzisz? No to aby do rana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 30.03.2007 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Drewniany strop mający około 100 lat "przepędzony" został paierem ściernym. Rano jadę z pistoletem do piaskowania i ... 100 kg piasku Nie wiem, czy to zadziała, ale fajnie by było gdyby udało się wydobyć fakturę świerkowych desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 30.03.2007 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Tak piękna istota o tak niesamowitych oczach nie ma za co przepraszać . To ja się czuję zaszczycony , że zostałem zauważony . No to aby do rana . przesadziłeś z tymi komplementami .... Tomku, czekamy na fotki bo tak mało ich masz w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 30.03.2007 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 gdzie się dziewczyny zapodziały?? hop hop śpicie już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.03.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Tak piękna istota o tak niesamowitych oczach nie ma za co przepraszać . To ja się czuję zaszczycony , że zostałem zauważony . No to aby do rana . przesadziłeś z tymi komplementami .... Skromność była zawsze domeną pięknych kobiet No to aby do rana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 30.03.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Tomku, czekamy na fotki bo tak mało ich masz w dzienniku To może wpadniesz do "komturii" by zobaczyć na własne oczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 30.03.2007 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 dziękuję za zaproszenie trochę daleko mi do Ciebie ale będę pamiętać o Tobie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.03.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 W związku z ustaniem nocnej aktywności życzę Nocnym Markom markowych snów . No to aby do rana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts