grzeniu666 15.10.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 @Lisciok, okapy mają zdaje się wylot fi150. Rura fi75 to jednak kilkakrotnie mniejsza średnica. Czy okap to "przemęczy"? Sam mam wątpliwości czy (u mnie) redukcja 150>100 zda egzamin (kombinuję podobnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 15.10.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Myślę, że jak by było odwrotnie z fi150 na fi75 to byłby problem, ale tak to raczej nie będzie (okap bez silnika, sam filtr). Ktoś wie, czy są takie trójniki z przepustnicą fi 75?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 15.10.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 A, OK, źle Cię zrozumiałem. Nie spotkałem się z takimi trójnikami/przepustnicami. Sądzę że prędzej znajdziesz redukcje z fi100, i do tego już na luzie trójnik/przepustnicę fi 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 19.10.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 A, OK, źle Cię zrozumiałem. Nie spotkałem się z takimi trójnikami/przepustnicami. Sądzę że prędzej znajdziesz redukcje z fi100, i do tego już na luzie trójnik/przepustnicę fi 100. OK.... dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 21.12.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 A po co? W tym okapie to zła dziura? Za kwadratowa? Adam M. Przepraszam, że odgrzebuję tak stary post, ale chyba nadal aktualny. Przypomnę, że dotyczyło to dodatkowego kanału wywiewnego w kuchni przy rekuperatorze podłączonym do okapu. Mam podobną sytuację - w kuchni dałem 3 kanały wywiewne i na początku chciałem podłączyć 2 z nich do okapu, a jeden po drugiej stronie kuchni jako anemostat. Ale biorąc pod uwagę to co napisał TB o minimalizacji ilości anemostatów wywiewnych i powyższe stwierdzenie Adama pomyślałem, żeby wszystkie podpiąć do okapu. Co o tym sądzicie ? Jedyny minus, który przychodzi mi do głowy, to być może fakt, że okap jest przynajmniej z metr niżej od sufitu i nie będzie dobrze spełniał funkcji anemostatu wywiewnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagzer 28.12.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Witam, czy jest ktoś kto użytkuje sam pochłaniacz lub okap bezpośrednio wpięty do wywiewu w kuchni, jak taki układ się sprawuję, jak z zanieczyszczeniami. Proszę o wypowiedź osób które już dłuższa chwilę mają takie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boonk 01.01.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Przeczytaj wcześniejsze posty 10 stron o tym tu koledzy piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 02.01.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 no i gdzie ten okap podłączyć, 1. podłączyć do wm? 2. osobnym kanałem na zewnątrz? 3. a może pochłaniacz? 4. albo lepiej nie dawać nic i po dylemacie? pogłówkujcie jakie ma właściwości tłuszcz, potem jak działa filtr przeciwtłuszczowy, wnioski nasuną się same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagzer 02.01.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Przeczytaj wcześniejsze posty 10 stron o tym tu koledzy piszą. to co zostało napisane 10 stron wcześniej przeczytałem, pytanie jednak skierowane jest do osób, które użytkują okap/pochłaniacz z WM już dłuższy czas, aby wypowiedziały się jak to ma się w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 02.01.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Proszę praktyków o opinię, na temat rozwiązania, które opiszę poniżej. Otóż zdecydowałem się jednak podłączyć okap z płyty indukcyjnej do rekuperatora. Wcześniej tego nie planowałem i wentylacja z rekuperatorem 400m3 oparta była na 2 puszkach rozdzielczych i wyglądała tak (w kuchni otwartej na salon są 3 kanały wywiewne): Znalazłem jednak bardzo fajne rozwiązanie na stronie http://www.pro-vent.pl/wspolpraca-centrali-wentylacyjnej-z-okapem,0.html. Generalnie chodzi o to, że połączam okap do jednego kanału, dodatkowo obok w kuchni robię anemostat wywiewny na 2 kanały, z okapu wyrzucam wiatrak lub dobieram okap o wydajności do 400 m3 i włączając okap daję sygnał rekuperatorowi do przewietrzania oraz odcinam wywiewy z reszty domu zaworem odcinającym, żeby cała moc wywiewu poszła na kuchnię. Przeróbka wiąże się z dodaniem dodatkowej puszki rozdzielczej, siłownika i zaworu odcinającego. Wydaje mi się, że nie ma sensnu komplikować sprawy presostatem. Może też lepiej byłoby dać 2 kanały do okapu zamiast jednego ? Kanały są PEFLEX75/63. Schemat wygląda tak: Włączenie na schemacie dałem w cudzysłowie, bo jak okap będzie bez wiatraka, to będzie ono polegało tylko na daniu sygnału na rekuperator i zawór odcinający. Co o tym sądzicie - wydaje mi się, że to ma prawo zadziałać ? Edytowane 2 Stycznia 2015 przez mandelbrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagzer 02.01.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 no i gdzie ten okap podłączyć, 1. podłączyć do wm? 2. osobnym kanałem na zewnątrz? 3. a może pochłaniacz? 4. albo lepiej nie dawać nic i po dylemacie? pogłówkujcie jakie ma właściwości tłuszcz, potem jak działa filtr przeciwtłuszczowy, wnioski nasuną się same Kangaxx może ty użytkujesz któreś z proponowanych przez Ciebie rozwiązań?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.01.2015 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ja się na wentylacja nie znam, ale będę kombinować tak. Okap z wentylatorem i czujnikiem temperatury, a na innych kanałach wywiewnych zamontuje zawory zwrotne. Jak będzie gotowanie sterownik zwiększy obroty rekuperatora, jak wydajność okapu okaże się większą od reku, to zawory zwrotne zabezpieczą przed cofką. Są tanie i nie wyglądają by stawiały nadmierne opory. Po drodze do centrali dodatkowy filtr na tłuste niespodzianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.01.2015 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Co o tym sądzicie - wydaje mi się, że to ma prawo zadziałać ? Ale nie za długo. Zaszlichci kanały. Poza tym zakłóci wentylację. Podczas gotowania, powietrze ogrzane przez reku, będzie cieplejsze niż to w pokojach, więc pójdzie pod sufitem do kuchni i łazienek, a my w chłodnym i zepsutym na dole. Także lepiej niech nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.01.2015 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Ja się na wentylacja nie znam, Pompa ciepła chłodzi i może ogrzewać, mogę sobie wyobrazić wentylację konwekcyjną ( zwaną grawitacyjną) w okresie grzewczym, ale gdy chłodzi? Jak można zajmować się pompami ciepła w oderwaniu od wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 03.01.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Świat nie zawsze jest uporządkowany i rozwija się dzięki tym co się wyłamują ze schematów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 03.01.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Znalazłem jednak bardzo fajne rozwiązanie na stronie http://www.pro-vent.pl/wspolpraca-centrali-wentylacyjnej-z-okapem,0.html. Generalnie chodzi o to, że połączam okap do jednego kanału, dodatkowo obok w kuchni robię anemostat wywiewny na 2 kanały, z okapu wyrzucam wiatrak lub dobieram okap o wydajności do 400 m3 i włączając okap daję sygnał rekuperatorowi do przewietrzania oraz odcinam wywiewy z reszty domu zaworem odcinającym, żeby cała moc wywiewu poszła na kuchnię. Przeróbka wiąże się z dodaniem dodatkowej puszki rozdzielczej, siłownika i zaworu odcinającego. Wydaje mi się, że nie ma sensnu komplikować sprawy presostatem. Może też lepiej byłoby dać 2 kanały do okapu zamiast jednego ? Kanały są PEFLEX75/63. Schemat wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]296735[/ATTACH] Włączenie na schemacie dałem w cudzysłowie, bo jak okap będzie bez wiatraka, to będzie ono polegało tylko na daniu sygnału na rekuperator i zawór odcinający. Co o tym sądzicie - wydaje mi się, że to ma prawo zadziałać ? ja bym zrobił nieco inaczej. Dałbym przepustnicę jako trójnik w sposób dzięki któremu okap nie działa razem z wentylacją wywiewną w kuchni. Wtedy wentylację kuchni mamy na jednej skrzynce razem z innymi. W sumie po co ma mi wyciągać z okapu skoro nie gotuje. Poza tym schemat jaki przedstawiłeś zakłada że okap dzieli się wyciągiem z anemostatem wywiewnym w kuchni a ja chcę np żeby działał tylko okap a po wyłączeniu będę robił przewiew na całym systemie. Jakoś bardziej to do mnie przemawia. No chyba że można tak to wyregulować żeby okap używał 70%wyciągu a anemostat kuchennym max 30% przy całym wyciągu skierowanym na kuchnię. Ale to dodatkowa skrzynka rozdzielcza. nie za bardzo rozumiem to lub dobieram okap o wydajności do 400 m3 i włączając okap daję sygnał rekuperatorowi do przewietrzania oraz odcinam wywiewy wtedy nie wyciągasz silnika z okapu tylko wyłącza się wywiew w reku ? na jakiej zasadzie będzie to działać ? okap będzie tłoczył powietrze od dupy strony do reku ? Edytowane 3 Stycznia 2015 przez MatixL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 03.01.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedzi. ja bym zrobił nieco inaczej. Dałbym przepustnicę jako trójnik w sposób dzięki któremu okap nie działa razem z wentylacją wywiewną w kuchni. Wtedy wentylację kuchni mamy na jednej skrzynce razem z innymi. W sumie po co ma mi wyciągać z okapu skoro nie gotuje. A dlaczego okap ma nie działać razem z wentylacją wywiewną w kuchni - przecież to nie przeszkadza w niczym, a anemostat wyłapie to co ucieknie okapowi. A jak nie będzie gotowania, to okap będzie pełnił funkcję drugiego wywiewu w kuchni. Pozatym, jak już pisałem wcześniej mam 3 kanały w kuchni, więc dając 2 do okapu, a jeden do anemostatu obok rozdzielę sobie moc, tak jak pisałeś. nie za bardzo rozumiem to wtedy nie wyciągasz silnika z okapu tylko wyłącza się wywiew w reku ? na jakiej zasadzie będzie to działać ? okap będzie tłoczył powietrze od dupy strony do reku ? Dobrze rozumiesz - pomyślałem, że nie wyrzucę silnika z okapu, tylko dobiorę o mocy trochę mniejszej niż reku i będzie pchał powietrze do reku. Ale rzeczywiście to chyba nienajlepszy pomysł - lepiej chyba wyrzucić wiatrak i polegać tylko na wywiewie rekuperatora. Ale nie za długo. Zaszlichci kanały. Zabrudzenie kanałów biorę na klatę i zaryzykuję - wszyscy o tym piszą, ale nikt nie widział. Jedyne zdjęcie zabrudzonego kanału z okapu jakie udało mi się znaleźć to takie (podobno 5 lat użytkowania): http://images29.fotosik.pl/155/273f6b7b2c1eb637.jpg Chyba dobrze to wygląda. Pozatym nie wydaje mi się, że drobinka tłuszczu przeleci z patelni przez filtr siatkowy, 5m rury fi 66, puszkę rozdzielczą, z 3m rury fi 160, filtr przy rekuperatorze, by złośliwie mi się osadzić na wymienniku Poza tym zakłóci wentylację. Podczas gotowania, powietrze ogrzane przez reku, będzie cieplejsze niż to w pokojach, więc pójdzie pod sufitem do kuchni i łazienek, a my w chłodnym i zepsutym na dole. Także lepiej niech nie działa. Masz rację, ale przez godzinę gotowania, chyba się nie podusimy, ani też nie zepsujemy aż tak powietrza. Powiedz mi raczej, czy sam schemat instalacji jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 03.01.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Nie jestem ekspertem w dziedzinie wentylacji, osobiscie nie podłaczylem okapu pod reku bo tak mi odradzano, okap ma swoj kanal wywiewny w dachu z dwoma zaworami zwrotnymi, przy okapie i przed komonkiem wentyl na dachu,biorac pod uwage ile razy jest uzywany okap nie zal mi tego powietrza, nie jest to w koncu jadlodajnia w osrodku wczasowym, Ale jak jyz chcesz podlaczyc to zwroc uwage by do zaworow, silownikow i innych tego typu elementow mechanicznych miec dostep by je kiedys wymienic, jak to w zyciu pewne jest ze sie kiedys popsuja, pytanie tylko kiedy, wez to pod uwage by nie niszczyc z czasem zabudowy z nidy czy jakiejs innej,moze sie uda to zamontowac w jakiejs szafce, ewentualnie pomyslec nad jakas kratka rewizyjna z dostepem do tego. Moze sie kiedys przydac, oby nie ale warto o tym pomyslec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 05.01.2015 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Ja z kolei mam takie zdanie że lepiej podłączyć okap do reku (wentylator z okapu wyrzucić). Można dać większy kanał ssący i przy gotowaniu podkręcać wentylatory na wyższe obroty. Rekuperację przecież robi się dla odzysku ciepła, więc szkoda je wyrzucać nawet w małej ilości skoro można tego nie robić. Nawet jeśli okap jest poniżej sufitu to powietrze w pomieszczeniach przecież cały czas się porusza, więc nie ma się co stresować że to ciepłe i zużyte zostanie nam pod sufitem Na tą chwilę takie rozwiązanie biorę pod uwagę u siebie. Zastanawiałem się też nad zastosowaniem okapu jako pochłaniacz i wyrzucaniem przefiltrowanego powietrza w pobliżu anemostatu wyciągowego, ale wtedy dobrze by było załączać wentylator w okapie przy każdym gotowaniu (nawet małym) aby nie puszczać tłuszczu w układ - co w praktyce nie zawsze się zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 06.01.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Tylko szkoda z okapu wyspowego za dwa tysie wymontowywac bebechy. Trzeba znaleźć ladny i tani model wtedy kieszen tak nie zaboli. Tyle ze w naszym przypadku okapu wyspowego ceny tych lepszych zaczynaja sie od 1,5k wiec w porownaniu ze strata ciepla nawet za 150zl rocznie jakos to mozna przezyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts