owp 06.01.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Ale po co? Ja mam normalny pochłaniacz z filtrami, wylot powietrza jest w okolicach wyciągu WM i to się sprawdza. Jak już się mieszka, to człowiek się tak nie przejmuje tym wszystkim tak jak podczas budowy, może gra nie warta świeczki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 06.01.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 owp - długo użytkujesz ten system? jesteś zadowolony z takiego rozwiązania podłączenia okapu do reku?Bo jak dla mnie te dwie opcje podpięcia okapu do reku mają sens - pierwsza to okap jako pochłaniacz/filtr i nad nim wyciąg reku. Albo ta druga - okap bezpośrednio do ssania instalacji bez wentyla w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 06.01.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 drapek - okap nie jest podłączony, tylko wydmuchuje powietrze w stronę wywiewu WM. Czy jestem zadowolony? Wiesz, jak się już mieszka, to się tak nie przeżywa, w każdym razie nie zauważam jakiś niedogodności Jeśli włączę okap i nastawię reku na max na początku pieczenia/gotowania, to zapachy się nie rozchodzą, może troszkę. Jak mi się przypomni później, to już jest gorzej - wm sobie tak szybko nie poradzi. Nie wiem, czy wystarczy wyciąg z WM nad kuchenką, bo przecież okap jest 5-10 razy mocniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 22.01.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Myślę, że najlepsza opcja jest wyrzucić bebechy z okapu i podpiąć reku. Przy płycie indukcyjnej na pewno mało będzie się zatłuszczać kanał. Można dodatkowy filtr zamocować na przewodzie np.http://100sklepow.pl/storage/kominyok/productgallery/opt_13941998811465258904269577699.jpg dodatkowo flizelinę dorzucić. Wtedy jest komfort przy otwartej kuchni. Jak gotujemy to reku na 2-3 bieg i mamy cicho w domu można TV oglądać i rozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek9999 27.02.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Witam. Mam wielką prośbę do wszystkich tych, którzy od jakiegoś czasu używają reku z podłączonym do niego, w jakikolwiek sposób, okapem kuchennym. Bardzo proszę napiszcie w jakim stanie jest wasz reku a w szczególności wymiennik. Nie każe nikomu rozbierać urządzenia, ale przecież co miesiąc wymieniacie filtry i na pewno, w miarę możliwości, sprawdzacie jak sprzęt wygląda w środku. Jestem ciekaw czy wentylator a przede wszystkim wymiennik nie jest ulepiony. Temat takiego podłączenia był szeroko komentowany i ma równie dużo zwolenników jak i przeciwników, więc Wasze doświadczenia w tym zakresie są bezcenne. Proszę Was napiszcie obiektywnie jak jest. Te relacje będą miały kluczowe znaczenie dla wielu nowych instalacji. Każdy się uczy na własnych błędach, ale o wiele taniej jest uczyć się na błędach innych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.02.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Zwolennika nie spotkałem. Może dlatego, że tego się nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek9999 27.02.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Panie Tomaszu trochę ludzi zrobiło takie podłączenia i z całą pewnością również Pan z ciekawością przeczyta ich wrażenia. Naprawdę nikomu to nie zaszkodzi a być może trochę pomoże w podjęciu decyzji. Poczekajmy z komentarzami na odpowiedzi na moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.02.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Panie Tomaszu trochę ludzi zrobiło takie podłączenia i z całą pewnością również Pan z ciekawością przeczyta ich wrażenia. Naprawdę nikomu to nie zaszkodzi a być może trochę pomoże w podjęciu decyzji. Poczekajmy z komentarzami na odpowiedzi na moje pytanie. Niestety, to szkodzi! -Nie robi się tego, bo traci się wentylację. Powietrze nawiewane jest cieplejsze od tego w pokoju. Druga sprawa, to zaszlichcenie kanału. - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oil and Gas 27.02.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Witam. Mam wielką prośbę [...] Proszę Was napiszcie obiektywnie jak jest. Te relacje będą miały kluczowe znaczenie dla wielu nowych instalacji. Każdy się uczy na własnych błędach, ale o wiele taniej jest uczyć się na błędach innych. Pozdrawiam Te błędy już zostały popełnione wiele lat temu. Dlatego dzsiaj nikt nie łączy okapów z wentylacją. Nigdy i nigdzie. Oczywiście poza domkami gdzie każdy może robić co chce. Sensu takiego połączenia nia ma żadnego, ewentualne dodatkowe dogrzanie powietrza to są jakieś groszowe oszczędności w skali roku. Zauważ, że żadna firma na rynku nie oferuje żadnego rozwiązania do ewentualnego odzysku ciepła z takich domowych okapów. Ktoś tam gdzieś próbuje odzyskiwać z instalacji komercyjnych, gdzie ilości ciepłą idą w dziesiątki kW, ale to jest zupełnie inna bajka gdzie stosuje się jakieś "cudowne i opatentowane" separatory tłuszczy. Poza tym, okapem usuwa się dużo większe ilośći powietrza niż rekuperatorem, więc raz że jest problem z ilością powietrza a dwa z jego prędkością w kanałach i oporami przepływu. Nie ma dobrych filtrów przeciwtłuszczowych, one działają tylko do pewnego stopnia i nie wyłapują wszystkiego, i mówię tu o drogich profesjonalnych filtrach, a nie jakiś szmatkach co się sprzedaje w sklepie z AGD. Łączenie okapów z rekuperacją to jest totalnie chybiony pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.02.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Te błędy już zostały popełnione wiele lat temu. Dlatego dzsiaj nikt nie łączy okapów z wentylacją. Nigdy i nigdzie. Oczywiście poza domkami gdzie każdy może robić co chce. Sensu takiego połączenia nia ma żadnego, ewentualne dodatkowe dogrzanie powietrza to są jakieś groszowe oszczędności w skali roku. Zauważ, że żadna firma na rynku nie oferuje żadnego rozwiązania do ewentualnego odzysku ciepła z takich domowych okapów. Ktoś tam gdzieś próbuje odzyskiwać z instalacji komercyjnych, gdzie ilości ciepłą idą w dziesiątki kW, ale to jest zupełnie inna bajka gdzie stosuje się jakieś "cudowne i opatentowane" separatory tłuszczy. Poza tym, okapem usuwa się dużo większe ilośći powietrza niż rekuperatorem, więc raz że jest problem z ilością powietrza a dwa z jego prędkością w kanałach i oporami przepływu. Nie ma dobrych filtrów przeciwtłuszczowych, one działają tylko do pewnego stopnia i nie wyłapują wszystkiego, i mówię tu o drogich profesjonalnych filtrach, a nie jakiś szmatkach co się sprzedaje w sklepie z AGD. Łączenie okapów z rekuperacją to jest totalnie chybiony pomysł.Hm... A co dzieje się z parą z tłuszczem, która albo przedostała się przez "szmatkowy" filtr w okapie albo uleciała sobie bokiem? W domu z rekuperacją? Znika cudownym sposobem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oil and Gas 27.02.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Nie. Syfi ci kuchnie i przewód od okapu. Nie są to wiadra tłuszczu, ale przejedź sobie szmatką po meblach kuchennych po jakimś czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.02.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Nie. Syfi ci kuchnie i przewód od okapu. Nie są to wiadra tłuszczu, ale przejedź sobie szmatką po meblach kuchennych po jakimś czasie.Czyli osadza się gdzie popadnie. Na meblach też ale w kanałach wyciągowych i wentylatorach reku też. Widzisz jakąś różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oil and Gas 27.02.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Oczywiście, że widzę. Różnica jest ilości tłuszczów oraz w miejscach gdzie się on osadza. Przy sprawnie działającym okapie masz go na filtrze, oraz w dużo mniejszej ilośći na na meblach w okolicy kuchenki oraz w samym przewodzie od okapu. Jeśli nie masz wywiewu w kuchni przy samej kuchence tylko blisko wejścia to ilość syfu w kanałach rekuperacji jest żadna. Przy podłączeniu okapu do rekuperacji nie masz wystarczającego wydatku powietrza do "wyssania" tego co potrzeba znad kuchenki, bo tam potrzebujesz więcej powietrza a co za tym idzie, większy spręż na wentylatorze. Druga sprawa, to co uda ci się odciągnąć masz w kanale wywiewnym rekuperacji i na wymienniku w dużo większej ilośći niż normalnie. Tłuszczu nie usuniesz z kanałów w swoim domu, tym bardziej z wymiennika bez jakiś drastycznych metod. To na prawde jest prosta sprawa. Nie łączy się okapów z wentylacjią. Nikt tego nie robi nigdzie na Świecie. Dyskusje na temat tego dlaczego się tego nie robi uważam za zbyteczne, wystarczy odrobina wyobraźni. A jak ktoś chce robić u siebie takie wynalazki żeby zaoszczędzić dosłownie kilkadziesiąt zł w skali roku, to droga wolna, to jego własny dom i jego własna instalacji, którą sobie zasyfi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 27.02.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Czyli osadza się gdzie popadnie. Na meblach też ale w kanałach wyciągowych i wentylatorach reku też. Widzisz jakąś różnicę? w reku się nigdzie nie osadza - przy najmniej u mnie. Okresowo czyszczę filtry w rekuperatorze i nie zauważyłem żadnego tłuszczu, wymiennik też czyściutki, u siebie rozwiązałem to w ten sposób , że okap owszem posiadam, ale wyrzutnie mam nad szafkami kuchennymi, okap mam z dobrym filtrem wychwytującym tłuszcz, czyszczę go raz na miesiąc i trochę tego jest ale bez przesady. Z własnych obserwacji wnioskuje że nawet przy włączonym okapie na maxa i tak sporo pary z gotowania/smażenia wydostaje się poza niego, myśle że okapy mają sens jeżeli są zamontowane tuż przy suficie lub mocno przewymiarowane i sporo wystające poza obrys kuchenki żeby wszystko wciągnęły - teraz nie wiem czy wogóle bym się bawił w okap bo przy WM coraz częściej łapię się na tym że go wogóle nie włączam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.02.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 ...Odnoszę się do twoich słów, że kiepskie filtry itp. Jestem bardzo daleki od tego, by komukolwiek proponować połączenie reku z wyciągiem. To nie ma sensu. Z filtrami można takie rozwiązanie zastosować i nic się nie stanie ale to nie te przepływy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 27.02.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 dzsiaj nikt nie łączy okapów z wentylacją. Nigdy i nigdzie. Oczywiście poza domkami ... Zauważ, że żadna firma na rynku nie oferuje żadnego rozwiązania do ewentualnego odzysku ciepła z takich domowych okapów. Zauważam to: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221419-POd%C5%82%C4%85czenie-okapu-z-domem-z-rekuperacj%C4%85&p=6238792&viewfull=1#post6238792 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221419-POd%C5%82%C4%85czenie-okapu-z-domem-z-rekuperacj%C4%85&p=6241786&viewfull=1#post6241786 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.02.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Zauważam to: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221419-POd%C5%82%C4%85czenie-okapu-z-domem-z-rekuperacj%C4%85&p=6238792&viewfull=1#post6238792 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221419-POd%C5%82%C4%85czenie-okapu-z-domem-z-rekuperacj%C4%85&p=6241786&viewfull=1#post6241786 Takie samo rozwiązanie posiadają skandnawskie Flexit i Swegon. Jednak, w żadnym wypadku rozwiązania te nie służą do odzysku ciepła z powietrza wyciąganego okapem. Plusem tego rozwiązania jest mniejsza ilość kanałów wyrzutowych na zewnątrz (okap korzysta z wyrzutni centrali) O to czy napotkamy na tłuszcz w centrali, trzeba spytać użytkowników takich central. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.02.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Ale po co? Ja mam normalny pochłaniacz z filtrami, wylot powietrza jest w okolicach wyciągu WM i to się sprawdza. Jak już się mieszka, to człowiek się tak nie przejmuje tym wszystkim tak jak podczas budowy, może gra nie warta świeczki... Planuje zrobić dokładnie jak kolega Inne opcje to IMO szukanie sobie komplikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 28.02.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 W rzeczy samej. Po 2,5 roku, gotowanie raczej standardowe na indukcji i żadnych problemów. Kanały czyste. Tylko u mnie na suficie zamontowany jest czujnik jakości powietrza sprzężony z reku. W razie zadymienia, zaparowania, załącza wentylację na najwyższy wydatek. Wspaniałe rozwiązanie. Zwalnia nas to z bieżącej kontroli wietrzenia w kuchni.Polecam wszystkim :yes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 02.03.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 u mnie na suficie zamontowany jest czujnik jakości powietrza sprzężony z reku. W razie zadymienia, zaparowania, załącza wentylację na najwyższy wydatek. O!, A co to za czujnik? Z tego co widzę "na szybko", to na rynku są takie gotowe czujniki kosztujące min. dobrych kilka stówek (lub kilkanaście), albo tańsze i prostsze "gołe" wersje do samodzielnego dłubania... Jaki jest u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts