krzyszt17 10.03.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Mam pytanie, czy urzędnicy z US, czasami się fatygują na budowę, czy tylko wzywają do siebie z rachunkami, dziennikiem budowy itp.?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 10.03.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 A komu by się chciało fatygować na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 10.03.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Niby po co mieliby chodzić po budowach ?Poza tym aby mogli coś na budowie kontrolować bądź stwierdzać musieliby mieć pracowników z uprawnieniami. Jeśli będą chcieli się do nas o coś przyczepić to i tak będziemy musieli przynieść im "w zębach" papier odpowiednią ekspertyzą lub tym czego zażądają.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 10.03.2003 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Dzięki za odpowiedzi, nie mam żadnego doświadczenia z US i ciekaw jestem czego mogą się czepiać. Czy u kogoś kontrolowali dzinnik budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 10.03.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Krzyszt17 Nie owijaj w bawełnę po prstu napisz co chcesz im "przeszmuglować" może uda się coś wymyślić. Nie ma strachu przecież forum jest anonimowe a może i inni skorzystają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 10.03.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Po mojemu US nie ma nic do szukania ani na budowie, ani w dzienniku budowy. Ich interesują udokumentowane koszty ponoszone w związku z budową, a nie przebieg prac na niej. Co mieli by kontrolować? Materiały, na które nie masz faktury? - Nie masz, bo ją wyrzuciłeś i akurat tego nie chcesz odliczać.Faktury, bez materiału? - Kupiłeś, ale jeszcze nie odebrałeś od producenta, albo przechowujesz u cioci na drugim końcu Polski. PozdrowionkaMetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 10.03.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 nawet jakby chcieli cos skontrolowac to mozesz ich nie wpuscic na budowe (a wlasciwie moze i chyba wrecz powinien to zrobic kierownik budowy). bhp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 10.03.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Tak się zastanawiam i myślę, że jednak jeśli chce się korzystać z ulgi budowlanej to w zasadzie czasem mogliby wpaść na budowę i sprawdzić czy budynek w ogóle istnieje. Szczególnie jeśli dostaną jakąś informację od "życzliwego i zaprzyjaźnionego" sąsiada. Czasami to różnie bywa z tymi budynkami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 10.03.2003 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Inwestor, z tym przeszmuglowaniem to troszkę przesada, ale interesuje mnie to, czy odliczyć towar na który mam fakturę Vat, cement, deski, gwoździe itp, (kupione w 2002r), a tak naprawdę z budową ruszę dopiero za miesiąc, dwa? Czy lepiej nie ryzykować?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 10.03.2003 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Krzyszt17Po co kombinować najlepsze są rozwiązania najprostsze.Po prostu zadzwoń do izby skarbowej i się zapytaj i poproś o podanie konkretnego aktu prawnego Nr Dz. U. pozycja paragraf itp.. Nie dzwoń w tej sprawie do US bo tam telefony często odbierają przypadkowe panienki i często jak czegoś nie wiedzą to podają głupoty.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 10.03.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Krzyszt17Kiedyś miałem identyczną sytuację powiedziano mi tak. Przy korzystaniu z ulgi budowlanej można odliczać wydatki poniesione na budowę i to wszystko. Problem jednak jest w tym że jeśli budowa nie została rozpoczęta to trudno mówić o wydatkach na nią poniesionych. W praktyce wyglądało to tak że jak pani z US mnie wezwała na "przegląd" faktur to sprawdziła datę pozwolenia na budowę i powiedziała że datę wcześniejszą może mieć tylko faktura za projekt i znim związane koszty mapki wypisy itp.. Na szczęście wszystkie faktury miałem wystawione po dacie podanej na pozwoleniu na budowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 10.03.2003 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 W rzeczywistosci sprawa pytan to jest sformalizowana w ordynacji podatkowej, urząd musi sie zastanowic z odpowiedzią. Ja nie dzwonilbym, zresztą nie chciałbym pytac o mozliwosc kontrolowania budowy, gdyz daje ją ord. podatkowa. Urzednicy wolą jednak siedziec za biurkiem , to tez ludzie, czasem przyjemne i zyczliwe panienki. Nie kusilbym ich wiec pytaniami odnosnie kontroli budowy a prawa do odliczen. Nie ma co sie wychylac, jesli urząd zechce kontrolowac, wtedy bede z nim polemizowal, a w razie czego sie odwolywal. Dotychczas moja argumentacja w niewyraznych kwestiach przekonywala US i nie mialem zadnych problemow. Pozdrawiam zycząc dobrej wspolpracy z US Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 10.03.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Trochę za dużo kombinujecie. Żeby odpisywać wydatki na budowę trzeba mieć tylko prawomocne pozwolenie na budowę i ponieść wydatki na cele budowlane. I już. Przecież żeby budowę zacząć to coś trzeba najpierw kupic! I co, od jakiego momentu niby można zacząć odpisywać? Jak kupiony cement zamieni się w zaprawę? Ja w 2001 roku zacząlem korzystanie z ulgi budowlanej na podstawie 1 (słownie jednej) faktury na 3 rolki folii fundamentowej. Pozwolenie na budowę uprawomocniło się w połowie grudnia 2001, faktura z 20 grudnia 2001, a budowę de facto rozpocząłem w kwietniu 2002. Tak naprawdę w ustawie nie ma nawet wymogu posiadania pozwolenia na budowę, ale MF bardzo się przy tym uparlo i tak się przyjęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 11.03.2003 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Jeszcze raz dzięki wszystkim za rady. Pozwolenie na budowę to ja mam od 2001r. (inaczej nie miał bym ulgi). Fizycznie budowa się zacznie w tym roku. Z tego co pisze większość z Was, to można odliczać wszystkie materiały budowlane i tak będe robił.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 11.03.2003 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Jak zaczynałem też mi powiedziano w US: pozwolenie na budowę i chociaż jedna faktura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 11.03.2003 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Hejka Powiedziano mi, że odliczać można wydatki na budowę jeżeli się ma pozwolenie na budowę, nawet nie trzeba zaczynać nic robić wystarczy mieć faktury (zbierasz materiał ). A o urzędników US się nie martw jak będą coś chcieli (coś nie będzie jasne w zeznaniu podatkowym) to Cię osobiście wezwą na rozmowę. Tylko co jest ciekawe, jeżeli wydajesz więcej jak zarabiasz ;D to radzę nie ujawniać faktur bo wtedy kontakt z US jest gwarantowany, a wytłumaczyc się z tego nie będzie łatwo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.03.2003 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Z tym nie ujawnianiem faktur to nie ma paniki nie ma ich co chować bo później nie będzie możliwości z nich skorzystać. Mówimy tutaj o kwotach wielkości dużej ulgi budowlanej to nie jest jakaś fortuna. Poza tym przecież nikt nie będzie się chwalił fakturami jak już wykorzysta całą ulgę. Z tym wykazywaniem własnych dochodów to nie jest tak do końca jeśli ktoś rozpoczyna budowę to albo ma oszczędności albo kredyt, lub jedno i drugie raczej mało kto finansuje w całości budowę z bieżących dochodów. Poza tym jeśli chcesz aby Cię zwolnili od podatku to w danym roku podatkowym musisz mieć dochody i zapłacić podatek. Można skorzystać z ulgi tylko do wysokości zapłaconego w danym roku podatku. Zarobki i tak musisz mieć spore aby maksymalnie w ciągu 4 lat wykorzystać całą ulgę. Obecnie ulga to ok. 30 tyś aby to wykorzystać to trzeba mieć faktury na ok. 158 tyś. co oznacza że w ciągu 4 lat musisz wydawać średnio na budowę ok. 3.3 tyś/miesiąc. Jeśli jesteś w grupie podatkowej 19% to oznacza, że musisz mieć również dochody na poziomie 3,3 tyś/miesiąc aby móc wykorzystać całą ulgę. Jeśli chodzi o wezwania do US to spoko nie ma się czego bać. Byłem na takiej rozmowie połączonej z "rentgenem" faktur. Pani nie odrzuciła mi nawet jednej pozycji z faktur, pytała się tylko przy niektórych pozycjach co to są za materiały. Można tylko odliczać koszty materiałów i usług nie można odliczać narzędzi.PozdrawiamP.S.Pilnujcie aby w tym roku na fakturach przy pozycjach z VAT 7% był podany symbol SWW/PKWiU [ Ta wiadomość była edytowana przez: inwestor dnia 2003-03-11 15:22 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 11.03.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Jak faktury nie ujawnisz, to nie odliczysz. Zawrzyj wiec EWENTUALNIE stosowną umowe pozyczki lub darowizny z rodziną, uwazając przy tym, aby wszystko było w porządku (wysokosc ich zarobkow, podatek od czynnosci cywilnoprawnych itp.). Ustawa wprost przewiduje, ze może być nadwyzka wydatkow budowlanych nad dochodami, wazne, aby były stosowne dokumenty ukazujące wpływ pieniądza, można tez się tlumaczyc oszczednosciami sprzed lat, z wyjazdow do pracy na zachod, itp. Mnie US kontroluje kazdego roku i uwazam to za sprawe normalną, nawet sam okazuje im bez wezwania faktury wraz z zeznaniem rocznym, aby je sobie skserowali i mnie nie wzywali, tylko dokonali terminowo zwrotu podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 11.03.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Z tego co się orientuję nawet nie mając pozwolenia mozna robic odpisy. Zadaniem podatnika jest uwiarygodnić, że faktury opiewają na materiały budowlane, które zostaną przeznaczone na własne cele budowlane. Można więc jeszcze przed posiadaniem pozwolenia gromadzić materiały i je odpisywać. Oczywiście trzeba mieć pewnośc, że w najbliższej przyszłości otrzymamy pozwolenie i będziemy budować. Tak wię nie obawiałbym się tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.03.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 LoniuWidzisz jest to prawda co piszesz ale jeśli nie masz pozwolenia na budowę to jak uwiarygodnisz że gromadzisz materiały na swoją budowę a nie dla szwagra. Myślę że bez pozwolenia na budowę w garści kupowanie materiałów budowlanych i odliczanie ich kosztów to spore ryzyko, bo zależy od uznania przez panie z US a z nimi różnie bywa. Pierwszą sprawą o ktora mnie się zapytała pani z US w czasie "rentgena" faktur to oryginał pozwolenia na budowePozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: inwestor dnia 2003-03-11 14:49 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts